Erasmus Banka Hesabı ve Hibeyi Çekmek için Yöntemler

Erasmus’a gidenler için en önemli konulardan biri de finansal olarak ihtiyaçlarını yurtdışında nasıl karşılayacakları hakkında çözüm yöntemleri bulmak oluyor.

Biz de bu yazımızda hem yurtdışında hibenizi nasıl kullanabileceğinizi hem de Erasmus banka hesabı açma konusunu ele alacağız.

Öncelikle Türkiye’deyken yapmanız gerekenlerle başlayıp adım adım ilerleyelim. 

Erasmus Euro Banka Hesabı Açma

Türkiye’deyken üniversiteniz Erasmus hibenizi alabilmeniz için sizden bir banka hesabı açmanızı isteyecek.

Bu hesabın hangi bankadan açılması gerektiği üniversitelere göre değişiklik gösterebilse de genellikle Ziraat Bankası’ndan Euro hesabı açmanız isteniyor.

Bu işlem için eğer hangi bankadan hesap açmanız talep ediliyorsa bu bankanın size en yakın şubesine giderek bir TL hesabı açmanız da yeterli. Ardından Euro hesabını internet şube ya da mobil bankacılık üzerinden de hesabınıza ekleyebiliyorsunuz. 

Sonrasında bu Erasmus Euro banka hesabınızın IBAN adresini üniversitenizle paylaşmanız hibenizi alabilmeniz için yeterli olacak.

Erasmus Hibeleri Ne Zaman Yatar?

Erasmus hibeleri her dönem genellikle siz yurtdışında okulunuza başladıktan sonra hesabınıza yatacak. Yani Türkiye’deyken sizin bu parayı yanınıza ilk aşamada alma şansınız olmayacak.

Bu sebeple yurtdışına ilk gidişiniz için yanınızda para bulundurmanız gerekecek. Eğer hibe siz gitmeden önce hesabınıza yatsa bile yanınızda yüklü bir şekilde Euro bulundurmanız riskli olabilir. 

Eğer gideceğiniz şehire tek uçakla gidebiliyorsanız ve ek yolculuklarınız olmayacaksa bel çantası ya da boyun askısı gibi vücudunuzda nakit parayı taşımanız ideal olabilir.

Yine de özellikle Avrupa’ya uçakla gittikten sonra ardından bir tren yolculuğu ya da otobüs yolculuğuyla Erasmus yapacağınız şehre ulaşacaksanız tüm nakit parayı yanınıza almanızı tavsiye etmiyoruz.

Not: 2021 yılı için Erasmus hibelerinin önemli bir kısmının yatmayacağı açıklandı. Bu da yeni Erasmus öğrencileri için büyük bir problem oluşturuyor. Bu noktada da ailenizden bankalara en az komisyon ödeyerek nasıl para alabileceğinizi de aşağıda açıkladık.

Erasmus Hibesi Türkiye’de Bankadan Nasıl Çekilir? 

Paranızın bankalar tarafından kesintiye uğramaması açısından bu adım önemli. Bankanızla paranızı doğrudan ATM’den nasıl Euro olarak çekebileceğinizi danışın.

TL hesabınız ana hesap gözüktüğü için bazı kartlar bankadan Euro hesabınızda para olsa dahi Euro çekmenize izin vermeyebilir. Bu sebeple bankanıza henüz Erasmus hibesi hesabınıza yatmadan bu konuda yapmanız gereken bir şey olup olmadığını mutlaka sorun.

Hesabınızdan Euro çekilebilir durumdaysa bankanızın ATM’sinden parayı doğrudan Euro olarak çekebileceksiniz. Eğer TL olarak parayı çekmek isterseniz bankaların Euro’yu kendi belirledikleri kurdan çevirdiklerini ve arada bu sebeple para kaybedeceğinizi unutmayın. Yani bankadan parayı Euro olarak çekmek kesintiyi en aza indirecektir.

Erasmus için Yurtdışına Para Gönderme Yolları 

Normal şartlarda yurtdışına para göndermek için uygun yöntemlerden biri Wise (eski adıyla Transferwise). Wise’da anlık döviz kuru kullanması, gizli kesinti yapılmaması ve düşük transfer ücretleri kullanılması nedeniyle düşük masraflarla transfer yapabilirsiniz.

erasmus-banka-hesabina-para-gonderme

Örneğin Wise ile Türkiye’den 10.000 TL göndermek istediğinizde (14 Ekim 2021 kuru itibariyle) yurtdışındaki Euro hesabınıza 935 Euro gelecek. Bu da yalnızca 6,40 Euro kesinti anlamına geliyor. Yurtdışına para gönderme yazımızdan bu yöntem hakkında daha fazla detay öğrenebilirsiniz.

Erasmus için bu yöntemi kullanmanızın şu şekilde bir sıkıntısı bulunuyor. Wise’la para gönderirken ülkelerin yerel para birimlerini kullanınca bu avantajı yakalayabiliyorsunuz.

Yani doğrudan Türkiye’den Euro göndermek isterseniz işleme yine de SWIFT masrafları dahil oluyor. Bu sebeple hibe parasını Euro haliyle bu şekilde göndermek masraflı olabilir. Bu sebeple doğrudan Euro-> Euro olarak transfer yapacaksanız bankaların SWIFT ücretlerini inceleyip göz atıp düşük masraflı olan bankayı tercih edebilirsiniz.

Hibeniz haricinde aileniz siz yurtdışındayken para gönderecekse uygun yöntemlerden biri bu olabilir.  

Yurtdışında Erasmus Öğrencilerinin Banka Hesabı Açması

Yurtdışında Erasmus’a gittiğinizde ilk yapmanız gereken şeylerden biri de gittiğiniz ülkede bir banka hesabı açmak olmalıdır.

Yerel bir bankadan hesap açabilmek için öncelikle oturum izni almanız gerekebilir. Üstelik bazı yerel bankalar, yabancılardan hesap açmak için ücret isteyebilirler.

Wise Çoklu Döviz Hesabı açarak, birden çok para biriminde hesap bilgileri edinebilir, 50’den fazla para biriminde para tutabilir ve döviz değişimi yapabilirsiniz. Üstelik Çoklu Döviz Hesabı ile bağlı çalışan Wise kartı ile komisyon ödemeden yurtdışında harcama yapabilirsiniz.

Wise kart, henüz Türkiye’deki kullanıcılar için gönderilmiyor olsa da Wise Çoklu Döviz Hesabını Türkiye’de açabilirsiniz. Yurtdışına taşındıktan sonra ise kart başvurusu yapabilirsiniz. Kartınız gelene kadar, hesabınızı kart bilgileriniz ile Apple Pay ya da Google Pay’e bağlayarak, yalnızca telefonunuzla harcama yapabilirsiniz.

Wise kart ile yurtdışındayken ücretsiz olarak atm’lerden para da çekebilirsiniz.

Erasmus’tayken Yurtdışında Para Çekme

Hibenizi kullanmanız için diğer bir alternatif de ilgili bankanın kartını yanınıza alarak hibeniz yattıktan sonra bu parayı doğrudan yurtdışında çekmektir. Bu durumda bankaların işlem ücreti uygulayacağını bilmelisiniz. 

Özellikle ana para birimi Euro olmayan bir ülkeye gidiyorsanız(Macaristan, Polonya gibi) işlem ücretinin ardından Euro’yu tekrar o ülkenin parasına çevirmek için bozduracağınızdan masrafınız daha da artacaktır.

Yukarıda da açıkladığımız Wise para transferi haricinde Avrupa’da IBAN adresi almanızı da sağlar. Henüz Türkiye’deyken Wise üzerinden yurtdışında banka hesabı açabilirsiniz. Buraya düşük masrafla para transferi yapabilirsiniz. Üstelik yurtdışındayken Wise kart edinip, atm’lerden para çekmek için kullanabilirsiniz.

Yerel bir bankadan hesap açtığınızda ise, yeni açtığınız hesaba para aktarabilmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Wise Hesabı Aç – > Wise Yurtdışı Banka Hesabı Oluştur ->Wise Yurtdışı Banka Hesabına Websitesi Üzerinden Para Yatır – > Gittiğiniz Ülkede Açtığınız Hesaba Buradan Para Gönder şeklinde olabilir.

Yurtdışında banka hesabı açma yazımızı okuyup bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu sayede hibenizi beklemenize gerek kalmaz. Bu sayede hibeniz yattığında aileniz hibenizi alabilir ve size gönderebilir. Bu noktada şunu da belirtelim ki: bazı bankalarda, Türkiye’de atm’lerden döviz hesabından para çekmek mümkün değildir. Bu işlemin gişede halledilmesi gerekir. Bu nedenle, eğer bankanızın böyle bir kuralı varsa, ailenizin size hibeyi çekip gönderebilmesi için, yurtdışında gitmeden önce onlara noter onaylı vekalet vermeniz gerekir.

Eğer yurtdışında kesin olarak Türkiye banka kartınızla işlem yapmak istiyorsanız bankanızın yurtdışı anlaşmalı bankalarını inceleyebilirsiniz.

yurtdışı ATM’lerden para çekme konusunda ödediğiniz komisyonlarınızı en aza indirebilirsiniz.

Özetle

  1. Mevcut birikiminiz varsa, henüz hibeniz yatmadan Türkiye’de Wise üzerinden hesap oluşturup, paranızı düşük ücretlerle yine Wise üzerinden, oluşturduğunuz yurtdışı banka hesabına gönderebilirsiniz. Ardından da o ülkeye gittiğinizde açacağınız banka hesabına aktarabilirsiniz ya da Wise kart ile harcayabilirsiniz.
  2. Eğer gittiğiniz şehre tek uçak yolculuğuyla ulaşacaksanız nakit olarak yanınızda yüksek miktarda Euro bulundurabilirsiniz.
  3. Yurtdışında Türkiye banka kartı kullanmak istiyorsanız, bankaların yurtdışındaki bankalarla anlaşmalarını incelemenizi öneririz.
  4. Hibeniz siz yurtdışına gitmeden önce yatmayacaksa noterden ailenizden birine vekaletname vererek banka hesabına erişmesini sağlayabilirsiniz. (Banka kartını yanınıza almanız gerekmiyorsa sadece banka kartını bırakmanız da yeterli olur.)