Erasmus Banka Hesabı ve Hibeyi Çekmek için Yöntemler

Erasmus’a gidenler için en önemli konulardan biri de finansal olarak ihtiyaçlarını yurtdışında nasıl karşılayacakları hakkında çözüm yöntemleri bulmak oluyor.

Biz de bu yazımızda hem yurtdışında hibenizi nasıl kullanabileceğinizi hem de Erasmus banka hesabı açma konusunu ele alacağız.

Öncelikle Türkiye’deyken yapmanız gerekenlerle başlayıp adım adım ilerleyeceğiz. Bu yazımızda Erasmus öğrencileri için banka hesabı nasıl açılır, yurt dışındayken bu hesapları nasıl yönetebilirler ve harcamalarını nasıl yapabilirler ayrıntılı değineceğiz. Ayrıca uluslararası para hareketlerinde ve farklı para birimlerindeki hesapları kolaylık sağlayan Wise ve N26 gibi online sağlayıcılarından da bahsedeceğiz.

Wise sitesine git

Erasmus Euro Banka Hesabı Açma

Henüz yurt dışına gitmeden Türkiye’deki üniversiteniz Erasmus hibenizi alabilmeniz için sizden bir banka hesabı açmanızı isteyecek. En kısa sürede üniversitenizin sizi yönlendireceği üzere bir Euro hesabı açtırmanız gerekir. Kimi durumlarda önce o bankada bir TL hesabınızın da olması gerekebilir. Her iki para biriminde de bir hesabınız olabilir. Bu konuda en doğru bilgiyi yine üniversitenizdeki Erasmus biriminden alabilirsiniz.

Erasmus hibe hesabını hangi bankada açtıracağınıza üniversiteniz karar verir. Üniversitelerin genellikle anlaşmalı olduğu bir banka ve banka şubesi bulunur, ve sizden belirtilen o şubede hesap açmanız istenir.

Siz de üniversiteden alacağınız talimatlar üzerine o bankanın belirtilen şubesine gidip, Erasmus hibenizin yatacağı bir banka hesabı açtırmak istediğinizi belirtebilirsiniz.

Üniversite ile anlaşmalı olan şubeye gitmeniz özellikle önemli. Başka şubelerden açacağınız veya zaten var olan bir hesabınız Erasmus hibeniz için geçerli hesaplar olmaz.

Eğer o bankada mevcut bir hesabınız varsa, internet şubesi veya mobil bankacılık ile bir Euro hesabı açtırmanız mümkün olabilir. Ancak çoğu durumda üniversitenizin sizi yönlendirdiği şubeye gitmeniz gerekir.

Doğru şubede hesap açtırdıktan sonra bankanın size sağlayacağı banka hesap bilgilerinizi ve IBAN adresinizi üniversitenizle paylaşmanız gerekiyor. Üniversite gerekli kontrolleri sağladıktan sonra, hibenizin size belirtilen kısmını hesabınıza aktarır. Bu da genellikle toplam hibenin %80’i olur. Üniversitenin kendine özgü bir kuralı olmadığı sürece ilk etapta hibenin %80’ini alabilirsiniz.

Yurtdışında Erasmus Öğrencilerinin Banka Hesabı Açması

Yurtdışında Erasmus’a gittiğinizde ilk yapmanız gereken şeylerden biri de gittiğiniz ülkede bir banka hesabı açmak.

Yerel bir bankadan hesap açabilmek için öncelikle oturum izni almanız gerekebilir. Üstelik bazı yerel bankalar, hesap açmak yabancı ülke vatandaşlarından ücret talep edebilirler. Hatta aylık veya yıllık kesintiler olabilir.

Gidecek olduğunuz ülkede yerel para biriminde bir hesaba sahip olabilmek için tek seçenek banka şubesine gidip hesap açtırmak olmayabilir. Wise, Revolut ve N26 gibi yeni nesil para transferi sağlayıcıları ile Erasmus yaptığınız ülkede bir hesap açabilirsiniz. Bu şirketler genellikle mobil uygulama ve internet üzerinden hizmet verebildiği için hesap açma işlemleriniz kısa ve pratik bir şekilde hallolabilir.

Wise, Revolut ve N26 henüz Türkiye’den hesap açmak henüz mümkün değil. Yani Türkiye’deyken bu sağlayıcılar üzerinden bir hesap açamazsınız. Fakat Erasmus yapacağınız ülkeye gittiğiniz zaman hesabınızı açabilir, kart edinebilir ve hesaplarınız arası transferler gerçekleştirebilirsiniz. Bu sağlayıcıları kullanarak kolay hesap yönetimi, harcama yapma ve ATM’den para çekme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Türkiye’deki banka hesabınıza yurtdışındayken tam erişiminiz olmayacağı için,Wise ve N26 gibi online sağlayıcılar, hesap yönetimini ve harcamalarınızı kolaylaştırabilir.

Gelin bu sağlayıcılara biraz daha yakından bakalım.

Wise hesabı açmak

Erasmus’a gittiğiniz ülkede Wise Çoklu Döviz Hesabı açarak, birden çok para biriminde hesap bilgileri edinebilir, 50’den fazla para biriminde para tutabilir ve döviz değişimi yapabilirsiniz. Üstelik Çoklu Döviz Hesabı ile bağlı çalışan Wise kartı ile kolaylıkla yurtdışında harcama yapabilirsiniz.

Wise hesabı açmak için:

  • Wise uygulamasını indirin veya Wise websitesine gidin,
  • Kaydolun kısmına tıklayın ve e-posta adresinizi girin,
  • E-postanıza gönderilen onay linkine tıklayın,
  • Bireysel hesap seçeneğini seçin,
  • Çoğunlukla nerde yaşarsınız kısmına Erasmus’ta olduğunuz ülkeyi seçin,
  • Telefon numaranızı ekleyin ve onaylayın.

Wise sitesine git

Daha fazla bilgi için: Wise çoklu döviz hesabı rehberi

Wise kart, henüz Türkiye’deki kullanıcılar için gönderilmiyor olsa da Wise Çoklu Döviz Hesabını yurtdışına taşındıktan sonra açıp, kart başvurusu yapabilirsiniz. Fiziksel kartınız size ulaşana kadar, sanal kart bilgilerinizi Apple Pay ya da Google Pay’e bağlayarak, cep telefonunuzu kullanarak harcama yapabilirsiniz.

Wise’ın şu anda Avrupa’da faaliyet gösterdiği ülkeler şöyle:  Avusturya, Belçika, İngiliz Virgin Adaları, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa (sadece Metropolitan), Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, İrlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık, Cebelitarık (İngiliz Denizaşırı Bölgesi), ve Birleşik Krallık Kraliyet Bağımlılıkları: Guernsey, Man Adası ve Jersey.

Wise kart ile yurtdışındayken aylık belli limitlere kadar ücretsiz olarak ATM’lerden para da çekebilirsiniz. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için: Wise kart rehberi

Öne çıkan özellikleri:

  • Wise kart ile Avrupa ülkelerinde kolayca harcama yapabilir, hesap hareketlerini yönetebilir, para gönderip alabilirsiniz.
  • Erasmus hibenizi Wise hesabınızı kullanarak dilediğiniz hesaba düşük ücretlerle aktarabilirsiniz.
  • Reel döviz kurundan faydalanarak para birimleri arasında değişiklik yapabilirsiniz.
  • Hesabınızda 50’den fazla para birimi bulundurabilirsiniz.
  • Wise ile para aktarırken düşük, şeffaf ücretlerden faydalanabilirsiniz.

Wise sitesine git

N26 hesabı açmak

Tamamen çevrimiçi faaliyet yürüten finansal bir kurum olan N26 Avrupa’da oldukça fazla kullanılan dijital bir banka. 2013 yılında Almanya merkezli kurulan N26, 22 Avrupa ülkesinde 1,5 milyondan fazla müşteriye dijital bankacılık hizmeti sunuyor. Yabancı para transferlerinde Wise ile ortak çalışan N26, Erasmus öğrencileri için bir alternatif olabilir.

Türkiye’deyken bir N26 hesabı açmak henüz mümkün değil. Bu nedenle Erasmus’a gittiğiniz ülkede hesabınızı açabilir ve hesaplarınızı yönetebilirsiniz.

N26 hesabı açmak için:

  • N26 mobil uygulamasını indirin,
  • Sizden istenen kişisel bilgilerinizi ekleyin ve açmak istediğiniz hesap türünü seçin,
  • Kimlik doğrulamanızı yapın,
  • Akıllı telefonunuzla hesabınızı eşleştirin.

Öne çıkan özellikleri:

  • Online ve offline harcama yapabileceğiniz bir N26 banka kartına sahip olabilirsiniz.
  • Bir hesabın altında her biri ayrı iban numarasına sahip 10 ayrı alt hesap açabilirsiniz.
  • Gerçek zamanlı harcama istatistiklerinizi kategoriler halinde alabilirsiniz.
  • Sadece N26 kullanıcılarına özel indirim ve avantajlardan faydalanabilirsiniz.
  • Banka şubesine gitmek zorunda kalmadan tüm işlemleri online yapabilirsiniz.

Revolut hesabı açmak

Revolut da 2015 yılında faaliyetlerine başlamış, İngiltere merkezli dijital bankacılık hizmetleri sunan bir teknoloji şirketi. Hali hazırda dünya çapında 35 milyondan fazla kullanıcısı olan Revolut özellikle Avrupa ülkelerinde yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Revolut’un kullanıldığı Avrupa ülkeleri şunlar: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık.

Revolut da Türkiye’de faaliyet sürdürmediği için Revolut hesabınızı Türkiye’deyken değil, Erasmus’a gittiğiniz ülkedeyken açabilirsiniz.

Revolut’u kullanmaya başlamak için yapmanız gerekenler şöyle:

  • Revolut uygulamasını indirin,
  • Telefon numaranızı onaylayın,
  • Kişisel bilgilerinizi girin,
  • Kimlik doğrulaması için bir fotoğrafınızı göndermeniz istenir,
  • Sonrasında Revolut’u ne için kullanmak istediğiniz sorularını yanıtlayın,
  • Son olarak şifrenizi belirleyin.

Öne çıkan özellikleri:

  • Avrupa ülkelerinde aktif kullanılıyor olması.
  • Tüm işlemlerinizi dijital olarak yapabilecek olmak.
  • Kripto para birimleri dahil çeşitli para birimlerinde hesap oluşturabilmek.
  • Tek kullanımlık sanal kart oluşturabilmek.
  • Revolut kart edinerek harcama yapabilirsiniz.

İlgili: Revolut nedir, nasıl kullanılır?

Erasmus Hibesi Nasıl Alınır?

Erasmus hibesi almanız için elbette Erasmus dahilinde, üniversitenizle anlaşmalı olan bir okuldan kabul almanız gerekir. Üniversiteniz tarafından programa asil olarak katılımınızın onaylanması durumunda hemen Erasmus hibesine de hak kazandığınız anlamına gelmeyebilir. Bu konudaki en doğru bilgiyi üniversitenizin Erasmus giden öğrencilerle sorumlu biriminden alabilirsiniz.

Erasmus hibesinin verilmesi üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Her üniversitenin kendine özgü bir Erasmus hibe bütçesi bulunur ve daha fazla öğrenciye Erasmus değişim hakkı sunmak için hibenin verileceği öğrenci sayısından daha fazla öğrenci programa kabul alabilir. Kimi öğrenciler hibe olmasa da değişim programına katılmak isteyebilir.

Erasmus hibesini alabilmek için atılacak en doğru adım, işlemlerin en başından itibaren üniversitenizin ilgili birimi ile iletişim halinde olmak ve Erasmus hibesi ile ilgili sizden istenen evraklar varsa son teslim süresini kaçırmadan üniversitenize ulaştırmak. Üniversiteye fiziksel erişiminiz olmadığı durumlarda telefon veya internet sitesi aracılığı ile de Erasmus hibesi takibi yapabilirsiniz.

Erasmus’tayken Yurtdışında Para Çekme

Hibenizi kullanmanız için diğer bir alternatif de ilgili bankanın kartını yanınıza alarak hibeniz yattıktan sonra bu parayı doğrudan yurtdışında çekmek olabilir. Bu durumda bankaların işlem ücreti uygulayacağını unutmayın. ATM para çekme ücretleri ve başka bankanın kartına uygulanan işlem ücretlerinin olabileceğini hesaba katabilirsiniz.

Özellikle ana para birimi Euro olmayan bir ülkeye gidiyorsanız (Macaristan, Polonya gibi) işlem ücretinin ardından Euro’yu tekrar o ülkenin parasına çevirmek için bozduracağınızdan masrafınız daha da artabilir. Bankaların uyguladığı döviz kuru ve döviz çevirme ücretlerini ödemek durumunda kalabilirsiniz. Döviz kuru konusunda bankalar çok avantajlı olmayabilir. Bankadan bankaya değişen döviz kurları olabilir ve çoğu banka reel döviz kurunu baz almaz, döviz değişiminden komisyon alabilir.

Yazının ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğimiz Wise gibi reel döviz kurundan işlem yapan ve gizli ücretler kesmeyen bir para transferi sağlayıcısı bu noktada iyi bir çözüm olabilir.

Erasmus hibesi her zaman siz gitmeden hesabınıza yatmayabilir. Kimi durumlarda siz o ülkedeyken ve eğitime başlamışken, kimi durumlarda da Erasmus sonrasında hesabınıza yatabilir. Genellikle hibenin %80’lik kısmı eğitim dönemi başlamadan, geri kalan %20’lik kısmı da siz Erasmus’tan döndükten sonra gerekli işlemleri tamamlayınca yatırılır.

Fakat her üniversitenin kendine özgü anlaşmaları olabilir. Bu konuda da en doğru bilgiyi üniversiteniz verebilir. Kimi zaman hibenin tam ne zaman yatacağına dair bir bilgiyi üniversitenizden de alamayabilirsiniz. Hibeniz yatana kadar yaşam masraflarınızı kendiniz karşılamanız gerekebilir.

Ayrıca, Erasmus hibe hesabınızın veya kişisel banka hesaplarınızın hangi bankada olduğuna bağlı olarak Avrupa’da her ATM’den para çekemeyebilirsiniz. Kimi banka kartları sadece Türkiye’de geçerli olabilir veya sadece Türk Lirası cinsinde ATM’den para çekmenize izin verebilir. Avrupa’da Euro veya başka para birimlerinde para çekip çekemeyeceğinizi gitmeden önce bankanızla teyit edebilirsiniz.

Yazının başında da bahsettiğimiz Wise ve benzeri para transferi sağlayıcıları ile uluslararası para transferi yapabilmenin yanı sıra Avrupa’daki gittiğiniz ülkede bir IBAN adresi alabilmenizi de sağlar.

Yurt dışındayken Wise hesabı açarak, Wise kart edinip, bu kartınızı ATM’lerden para çekmek ve harcamalarınızı yapmak için kullanabilirsiniz. Wise ile yerel bir hesap açarak hibenizi alabilmek için yüksek transfer ücretleri ödemenize ve uzun süre beklemenize gerek kalmaz.

Erasmus Hibeleri Ne Zaman Yatar?

Erasmus hibeleri her dönem genellikle siz yurtdışında okulunuza başladıktan sonra hesabınıza yatar. Yani Türkiye’deyken sizin bu parayı yanınıza ilk aşamada alma şansınız olmayabilir. Veya Erasmus hibenizin %80’lik kısmı dönem başında hesabınıza yatabilir.

Geriye kalan %20’si de Erasmus dönüşünde hesabınıza yatırılır. Bu geri kalan kısmını sadece Erasmus programını başarıyla tamamlamı olanlar alabilir. Yani üniversiteler tarafından tarafınıza verilen yükümlülükleri yerine getirmiş olmanız gerekir. Yine bu konuda en doğru bilgiyi üniversitenizin Erasmus giden öğrenci biriminden alabilirsiniz. Çünkü bu şartlar üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir.

Erasmus hibenizin hesabınıza henüz yatmama ihtimalini düşünerek yurtdışına ilk gidişiniz için yanınızda bir miktar para bulundurmanız gerekebilir. Eğer hibe siz gitmeden önce hesabınıza yatmış olsa bile yanınızda yüklü bir şekilde Euro bulundurmanız riskli olabilir. Herhangi bir durumda zor durumda kalmamak için hibenizin büyük kısmını yanınızda nakit olarak tutmak istemeyebilirsiniz.

Eğer gideceğiniz şehire tek uçakla gidebiliyorsanız ve ek yolculuklarınız olmayacaksa bel çantası ya da boyun askısı gibi vücudunuzda nakit parayı taşımanız ideal olabilir.

Yine de özellikle Avrupa’ya uçakla gittikten sonra ardından bir tren yolculuğu ya da otobüs yolculuğuyla Erasmus yapacağınız şehre ulaşacaksanız tüm nakit parayı yanınıza almanız riskli olabilir. Son yıllarda özellikle büyük Avrupa şehirlerinde hırsızlık olaylarında artış var. Özellikle de kalabalık toplu taşıma araçlarında. Bu nedenle bunu göz önünde bulundurabilirsiniz.

Bu nedenle gideceğiniz ülkede paranızı çekebileceğiniz bir finansal yöntem kullanarak ihtiyacınız olduğunda hibenizi ATM’den çekip kullanabilirsiniz. Fakat elbette, hemen ATM bulamama veya diğer oluşabilecek aksilikleri düşünerek, giderken yanınızda temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek, birkaç hafta idare edebilecek kadar nakit bulundurabilirsiniz.

Erasmus hibelerinizi veya ailenizden bankalara en az komisyon ödeyerek nasıl para alabileceğinizi yazımızın devamında açıklayacağız.

Erasmus Hibesi Hangi Bankaya Yatar?

Erasmus hibesinin hangi bankaya yatacağı, sizin Türkiye’deki üniversitenizin hangi banka ile anlaşmalı olduğuna göre değişir. Üniversiteniz bir banka seçer ve sadece belirli bir şubesi ile Euro hesabı açma konusunda anlaşır. Erasmus hibeleri Euro para biriminde verildiği için Euro hesabı açılır.

Ayrıca, Euro hesabı olacağı için aynı banka bile olsa sadece üniversitenin anlaşmalı olduğu şube üzerinden hesap açılabilir. Bu nedenle anlaşmalı bankada TL hesabınız olsa bile yine de belirlenen şubeye gidip bir Euro hesabı açtırmanız ve hesap bilgilerinizi üniversitenizin Erasmus birimine teslim etmeniz gerekir. Erasmus hibeniz bu açtığınız Euro hesabınıza yatacaktır. Siz sonrasında bu hesaptan çekip, dilediğiniz para biriminde başka hesaplarınıza hibenizi çekebilirsiniz.

2023 Erasmus Hibesi Ne Kadar?

2023 yılı için belirlenen hibe miktarları gidilecek ülkeye göre değişiklik gösterir. Ülkeler 3 ayrı gruba ayrılır ve ülkelerin ekonomik koşulları göz önünmde bulundurularak verilecek hibe miktarları belirlenmiştir.

Aşağıdaki tablodan ülkeler, grupları verilecek olan hibe miktarlarını inceleyebilirsiniz.

Ülke Grupları  Erasmus’a Gidilecek ÜlkeAylık Hibe (Öğrenim)(4 ay)    Aylık Hibe
(Staj)(2 ay)         
1 ve 2. Grup ÜlkelerAlmanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Yunanistan600 Euro750 Euro
  1. Grup Ülkeler
Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye450 Euro600 Euro

Burada dikkat etmeniz gereken bir husus da Erasmus öğrenim mi staj hareketliliği programına mı dahil olduğunuzdur. Çünkü yukarıdaki tabloda da görülebildiği üzere verilen hibe miktarı Erasmus programına göre değişiyor. Ayrıca, hibenin kaç ay veriliyor olduğu da yine Erasmus Öğrenim ve Erasmus Staj Hareketliliği programlarına göre değişiklik gösteriyor.

Erasmus Öğrenim öğrencileri hangi dönemde giderlerse gitsinler maksimum 4 ay hibe alabiliyorken, Erasmus Staj Hareketliliği dahilindeki öğrenciler davet mektubunda süre daha uzun olsa bile sadece 2 aylık hibe alabiliyor.

Bu hususta yine üniversitenizin Erasmus birimiyle iletişime geçerek en doğru bilgiyi onlardan alabilirsiniz.

Erasmus Hibesi Türkiye’de Bankadan Nasıl Çekilir?

Eğer siz halen daha Türkiye’deyken hibeniz hesabınıza yattıysa, çekmek isteyebilirsiniz. Paranızın bankalar tarafından kesintiye uğramaması açısından bu konuyu araştırmak önemli. Bankanızla paranızı doğrudan ATM’den nasıl Euro olarak çekebileceğinizi danışabilirsiniz.

TL hesabınız ana hesap gözüktüğü için bazı kartlar bankadan Euro hesabınızda para olsa dahi Euro çekmenize izin vermeyebilir. Bu sebeple bankanıza henüz Erasmus hibesi hesabınıza yatmadan bu konuda yapmanız gereken bir şey olup olmadığını sorabilirsiniz.

Hesabınızdan Euro çekilebilir durumdaysa bankanızın ATM’sinden parayı doğrudan Euro olarak çekebileceksiniz. Eğer TL olarak parayı çekmek isterseniz bankaların Euro’yu kendi belirledikleri kurdan çevirdiklerini ve arada bu sebeple para kaybedeceğinizi unutmayın. Yani bankadan parayı Euro olarak çekmek kesintiyi en aza indirecektir.

Bu noktada da Euro hesabınızın bulunduğu şubeye giderek, masraf ödemeden hibenizi Euro cinsinde çekebilirsiniz. Başka şubelerden çekmek isterseniz ücrete tabii olursunuz.

Ayrıca bir not, Erasmus hibesi genellikle öğrenciler Türkiye’den ayrılıp, misafir olacakları üniversiteye gittiklerinde hesaba geçer. Bu durumda, şubeye gidip masrafsız Euro çekmek mümkün olmayabilir. Wise gibi düşük ücretlerle dijital para transferi sağlayan şirketler, Erasmus hibenizi masrafsız veya düşük masraflarla çekebilmeniz için bir alternatif olabilir.

Erasmus için Yurtdışına Para Gönderme Yolları

Normal şartlarda yurtdışına para göndermek için kullanılan yöntemlerden biri Wise (eski adıyla Transferwise) olabilir. Wise’da anlık reel döviz kuru kullanması, gizli kesinti yapılmaması ve şeffaf ve düşük transfer ücretleri kullanılması nedeniyle cüzi miktarda masraflarla uluslarası para transferi yapabilirsiniz.

Örneğin, şu anda Wise ile Türkiye’den 10.000 TL göndermek istediğinizde (17 Aralık 2023 kuru itibariyle) yurtdışındaki Euro hesabınıza 312,58 Euro gelecek. Bu transfer esnasında 124,73 TL toplam ücret alınıyor. Transferinizle ilgili tüm ücretleri şeffaf bir şekilde para göndermeden önce görebiliyor ve ona göre transferi yapabiliyorsunuz. Gördüğünüz ücretler dışında eklenen başka herhangi gizli bir ücret bulunmaz. Yurtdışına para gönderme yazımızdan bu yöntem hakkında daha fazla detay öğrenebilirsiniz.

Wise sitesine git
Wise gibi uluslararası transfer hizmetleri sunan TransferGo ile de yine Erasmus hibenizi başka bir hesaba aktarabilirsiniz. Türkiye’deki hesabınızda bulunan hibenizi TransferGo kullanarak da yine düşük ücretlerle Avrupa’daki kullanacak olduğunuz hesabınıza aktarabilirsiniz

Gideceğiniz ülkeye göre para transferleri rehberlerimiz faydalı olabilir:

Erasmus için bu yöntemleri kullanırken dikkat etmeniz bir nokta bulunuyor. Wise veya TransferGo ile para gönderirken ülkelerin yerel para birimlerini kullanmak daha avantajlı olabiliyor.

Yani doğrudan Türkiye’den Euro göndermek isterseniz işleme yine de SWIFT masrafları dahil olabiliyor. Bu sebeple Erasmus hibenizi Euro şeklinde göndermek daha masraflı olabilir. Bu sebeple doğrudan Euro-> Euro olarak transfer yapacaksanız bankaların SWIFT ücretlerini inceleyip göz atıp düşük masraflı olan bankayı tercih edebilirsiniz.

Hibeniz haricinde aileniz siz yurtdışındayken para gönderecekse uygun yöntemlerden biri bu olabilir.

Erasmus İçin Bankada Ne Kadar Para Olmalı?

Erasmus çoğu öğrenci için çok heyecanlı ve ilk yurt dışı deneyimi olabilir. Bu durumda ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu merak edebilirsiniz. Gittiğiniz ülkeye, şehre ve hatta üniversiteye göre değişen masraflarınız olabilir. Bunları gitmeden önce iyi bir araştırma yaparak öğrenmek mümkün. Örneğin, ortalama kira masrafınız, yeme içme masraflarınız, ulaşım gibi diğer masrafları da göz önünde bulundurarak aylık ortalama bir bütçe çıkarabilirsiniz. İnternette çeşitli şehirlerin aylık temel masraflarının istatistiklerinin olduğu bilgileri bulabilirsiniz.

Ortalama hesapladığınız aylık bütçe ile Erasmus hibesini karşılaştırabilir, gerekiyorsa ek bütçe ayırmayı düşünebilirsiniz. Ailenizden, size destek olabilecek akrabalarınızdan yardım almayı düşünebilirsiniz. Kaç ay Erasmus’ta kalacağınıza bağlı olarak aylık hesapladığınız miktarı banka hesabınızda bulundurabilirsiniz. Hatta mümkünse, hesapladığınız ortalama miktarın %10-15 daha fazlasını banka hesabınızda bulundurabilirseniz, karşılaşılabilinecek sürprizlere karşı hazırlıklı olmanızı sağlayabilir. Wise gibi düşük ücretli transfer yöntemlerini kullanmıyorsanız, para transferi, ATM’den para çekme ücretleri gibi masrafları da hesap yaparken ekleyebilirsiniz.

Yurtdışında banka hesabı açma yazımızı okuyup bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar

Beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmak adına şu hususları göz önünde bulundurmak faydalı olabilir:

  • Erasmus hibesi hesabınıza yatana dek yanınızda para bulundurabilirsiniz.
  • Erasmus’a gidene dek para hesabınıza geçmemişse, dönüşte yatabileceği ihtimalini düşünüp, Türkiye’den para transferi yapma seçeneklerini araştırabilirsiniz.
  • Bankanızın anlaşmaları olup olmadığını ve ATM’den Euro veya gittiğiniz ülkenin para biriminde para çekip çekemeyeceğiniz bilgilerini bankanızla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
  • Bankanızla anlaşmalı bankaları öncesinde öğrenebilirsiniz. Anlaşmalı banka yoksa komisyonları ve oranları öğrenebilirsiniz.
  • Kullandığınız banka kartının yurt dışında kullanıma açık olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Şifrelerinizi iyi bir şekilde muhafaza edip, unutabilme ihtimaline karşı yazılı olarak da bulundurmanız Erasmus’ta mağdur olmanızı önleyebilir.
  • Kartınızın çalınma veya kaybolma riskine karşı yedek bir kart edinmeyi düşünebilirsiniz.
  • Tüm kartlarınızın aktif ve tüm hesaplarınıza bağlı olduğundan emin olabilirsiniz. Kimi durumlarda Euro hesabınız banka kartınıza bağlı olmayabilir.

Bu noktada şunu da belirtmekte fayda var: Türkiye’deki her ATM’den döviz hesabından para çekmek mümkün olmayabilir. Bu işlemin hesabınızın bağlı olduğu şubeden halledilmesi gerekir. Bu nedenle, eğer bankanız için böyle bir kural geçerli ise, ailenizin size hibeyi çekip gönderebilmesi için, yurtdışında gitmeden önce onlara noter onaylı vekalet vermeniz gerekebilir.

Eğer yurtdışında kesin olarak Türkiye banka kartınızla işlem yapmak istiyorsanız bankanızın yurtdışı anlaşmalı bankalarını inceleyebilirsiniz. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için yurtdışı ATM’lerden para çekme yazımıza da göz atabilirsiniz.

Özetle

  • Mevcut birikiminiz varsa, henüz hibeniz yatmadan Türkiye’de Wise üzerinden hesap oluşturup, paranızı düşük ücretlerle yine Wise üzerinden, oluşturduğunuz yurtdışı banka hesabına gönderebilirsiniz. Ardından da o ülkeye gittiğinizde açacağınız banka hesabına aktarabilirsiniz ya da Wise kart ile harcayabilirsiniz.
  • Eğer gittiğiniz şehre tek uçak yolculuğuyla ulaşacaksanız nakit olarak yanınızda yüksek miktarda Euro bu lundurabilirsiniz. Daha aktarmalı yöntemlerle üniversitenize veya kalacak olduğunuz yere ulaşacaksanız, bu yöntem riskli olabilir. İlk birkaç hafta size yetecek kadar nakit taşımanız yeterli olabilir.
  • Yurtdışında Türkiye banka kartı kullanmak istiyorsanız, bankaların yurtdışındaki bankalarla anlaşmalarını inceleyebilirsiniz..
  • Hibeniz siz yurtdışına gitmeden önce yatmayacaksa noterden ailenizden birine vekaletname vererek banka hesabına erişmesini sağlayabilirsiniz. Banka kartını yanınıza almanız gerekmiyorsa sadece banka kartını bırakmanız da yeterli olabilir.

Wise sitesine git