Yurtdışında ATM’den Para Çekme

Yurtdışına yeni taşınan ya da tatile gidenler için akla takılan konulardan biri de yurtdışında nakit para ihtiyacını gidermek için yurtdışında ATM’den para çekme konusudur. Genel hatlarıyla dikkat etmeniz gerekenleri, önerilerimizi ve bu konuyu olabildiğince masrafsız bir şekilde nasıl halledebileceğinizi ele almak istedik. 

Yurtdışında ATM’den para çekmek için yurtiçinde olduğundan farklı olarak komisyon ödemeniz gerekebilir. Buradaki komisyonun aslında 2 farklı noktası bulunuyor. Yurtdışında parayı döviz olarak çekeceğinizi düşünerek eğer kartınıza bağlı yalnızca TL hesabınız varsa hem döviz çevrimi sebebiyle hem de standart komisyon ücreti ödemeniz gerekebilir. Peki yurtdışında para çekmek için ücretsiz bir yol var mı?

Yurtdışında Ücretsiz Para Çekmek

Yurtdışında ücretsiz para çekmek için farklı yöntemler olabilir. Yurtdışındaki yerel bankalarla anlaşması bulunan ve komisyonsuz ya da düşük komisyonlarla para çekmenize olanak sağlayan bankalar olabilir. Bunun için bankanızın veya farklı bankaların resmi websitelerinden ilgili sayfaları incelemenizi öneririz.

Bazı bankalar, aylık belli limitlere kadar ücretsiz çekim sunabilir. Bu limitlerin üzerindeki nakit çekimi için ise değişen oranlarda komisyon kesebilirler.

Sürprizlerle karşılaşmamak için, yurtdışında çıkmadan önce bankanızın websitesini ziyaret ederek ya da doğrudan bankayla iletişime geçerek bilgi almanızı öneririz.

Ayrıca, yurtdışında para çekeceğiniz atm yaparken de seçici davranmanız faydalı olabilir. Bankanızın anlaşması olduğu bankalar ve bilinen büyük bankaların atm’lerini kullanmak daha avantajlı olacaktır. Belli bir bankaya ait olmayan, ancak farklı kartlardan çekim sunan ortak atm’lerden para çekmek yüksek komisyonlar ödemenize neden olabilir.

Çoklu Döviz Hesabı ve Uluslararası Para Transferi gibi farklı hizmetleri bulunan Wise (eski adıyla TransferWise)’ın ayrıca debit kartı da bulunur. Wise kartı, birçok ülkede on binlerce atm’de ücretsiz olarak para çekmek için kullanabilirsiniz. Wise kart ile para çekerken, aylık 200 euro limitine kadar, komisyon ücreti ödemezsiniz. 200 euro üzerinde ise düşük komisyon ücretleri ödersiniz.

Ülkeden Çıkmadan Önce Unutulmaması Gerekenler

  • Yurtdışında kartınızı bir ATM’ye taktığınızda yalnızca ana hesabınızı kullanabilirsiniz. Yani bir karta bağlı birden fazla hesabınız olabilir fakat yurtdışında aktif durumda olacak hesabınız yalnızca ana hesabınız olacaktır. İsterseniz yurtdışına gitmeden önce ana hesabınızı döviz hesabı olarak değiştirebilirsiniz. Ancak bunun için önce bankanızla iletişime geçmenizde fayda var, zira bankanızın kurallarına göre döviz hesabınıza yurtdışından erişmeniz veya para çekmeniz mümkün olmayabilir.
  • Yurtdışına gitmeden önce kartınızın yurtdışı kullanımına açık olduğundan emin olmalısınız. Bu en çok karşılaşılan ve yurtdışına vardıktan sonra farkettiğinizde anlık olarak çözmenizin daha zor olabileceği bir konu olabilir. Bu sebeple gitmeden önce yurtdışında kartınızı kullanabileceğinize emin olmalısınız.
  • Nadir de olsa karşılaşılan sorunlardan biri de şifre hane sayısı olabiliyor. Eğer kartınızın şifresi 4 haneli değilse ve 4 haneye çevirmeniz mümkünse yurtdışına çıkmadan önce kartınızı 4 haneli olarak kullanmanızı tavsiye ederiz. Yurtdışında bazı bankaların 4 hanenin üstünde şifreleri kabul etmediğini ve hata verdiğini gördük.
  • Dolar, Euro, Pound gibi para birimleri Türk Lirası’ndan çok daha değerli olduğu için oraya göre çok pahalı olmayan bir işlem belki Türkiye’de ayarladığınız günlük yada haftalık işlem limitlerinizi zorlayabilir. Yurtdışına çıkmadan önce işlem limitlerinizi de kontrol etmekte ve limitler TL bazlı olsa da döviz bazlı hesaplamakta fayda var.
  • Yurtdışında çıkarken ne olursa olsun yanınızda minimum 2 adet banka kartı bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Daha önce yurtdışındayken farklı nedenlerden ATM kartınızı geri vermeyebilir, kartınızı kabul etmeyebilir ya da hırsızlık olabilir. Sorun yaşamamak adına, yurtdışında kullanabileceğinizden emin olduğunuz ve içinde yeterli bakiye olduğunu bildiğiniz en az iki kart taşımanızı öneririz.

Yurtdışında ATM’den Para Çekme Komisyonları 

Yurtdışında para çekerken aslında 2 farklı tipte komisyon ödediğinizi hatırlatalım. Bunlar bankaların genellikle anlık işlemlerde dövizi düşük kurdan çevirmesi ve siz para çekerken üzerine koyduğu komisyon miktarı olarak 2 başlıkta toplanabilir. Aslında 2. söylediğimiz herkesin bahsettiği komisyon olsa da 1. başlıkta incelediğimiz komisyonu da gizli masraf olarak görebilirsiniz.

Döviz çevrim komisyonu

Bu konuyu yurtdışına çıkmadan bankanızdan döviz hesabı açtırarak çözme şansınız bulunuyor. Eğer hesabınızda doğrudan gideceğiniz ülkenin yerel para biriminde para bulundurursanız ödeyeceğiniz komisyon azalacaktır.

Yani örneğin Almanya’ya gidiyorsanız bankanızda Euro hesabı açtırıp içinde belli bir miktar Euro bulundurarak döviz çevrimine gerek kalmadan yurtdışında ATM’den para çekme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bu işlem anlattığım kadar basit bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bankaya gitmenize bile gerek kalmadan mobil bankacılık ya da internet bankacılığı üzerinden doğrudan döviz hesabınızı istediğiniz para biriminde bankanızdan ücretsiz bir şekilde açtırabilirsiniz. Bu konuda yurtdışında banka hesabı açmak yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Yurtdışında farklı banka ATM’sinden para çekme komisyonu

Bu komisyon ise çekeceğiniz meblağa ve bankadan bankaya değişir. Genel anlamda bankaların uyguladığı komisyonların mantığı işlem başına sabit bir komisyon bedeli + çektiğiniz para miktarından küçük bir oran şeklinde gerçekleşir.

Sık sık küçük meblağlarda para çekmeniz özellikle sabit komisyon bedeli de alınacağı için oldukça zararlı çıkmanıza sebep olur. Bizim tavsiyemiz 1 haftalık bir süre düşünecek olursak bankayı maksimum 2 defa kullanacak şekilde kendinizi ayarlamanız olur.

Kullandığınız bankanın komisyon oranlarına yurtdışına çıkmadan önce mutlaka göz atmanızda fayda var.

Yurtdışında Kredi Kartı ve Banka Kartı Kullanımı

Yurtdışında ATM kullanmaya çalıştığınızda ATM’den yapabileceğiniz işlemler genellikle 2 çeşit olacaktır. Bunlar da bakiye görüntüleme ve para çekme işlemleri. Bakiye görüntüleme işleminin de genellikle ücretli olduğunu ve mobil bankacılık yoluyla da kontrol edebileceğiniz bakiyeyi görüntülemek için el alışkanlığıyla ATM’de bu işlemi yapmamanızı tavsiye ederiz. Boşu boşuna küçük de olsa bankalara para kaptırmaya hiç gerek yok.

Öncelikle yanınızda çok yüksek miktarda dövizi nakit olarak taşımayı önermediğimizi söyleyebiliriz. Ödeyeceğiniz en yüksek komisyon bile cebinizde çok fazla bulunduracağınız ve bir sebeple kaybedebileceğiniz döviz için değmez.

Bu nedenle yanınızda temel işleriniz için yeterli bir miktar nakit döviz bulundurup üstünü doğrudan kredi kartı ya da banka kartıyla da harcayabilirsiniz. Yurtdışında kredi kartından para çekildiğinde yani bir yerde alışveriş yaptığınızda da yine belli bir miktar komisyon ödeyeceğinizi unutmayın.

Bahsetmek gereken bir diğer önemli konu da çevireceğiniz dövizi olabildiğince turistik yerlerden uzak bir şekilde henüz yurtdışına çıkmadan dönüştürmeniz.

Örneğin İngiltere’ye gittiniz ve şehrin merkezinde döviz çevirmek istediğinizde İstanbul’un herhangi bir yerinde(tabii ki havaalanı hariç) ödeyeceğiniz komisyondan çok daha fazlasını döviz bürosuna kaptırmak zorunda kalırsınız.

Bu konunun tam tersi olacak şekilde Türkiye’de yurtdışı banka kartı kullanma üzerine de bir yazı hazırlamıştık. O yazımızı da yurtdışından Türkiye’ye turistik olarak gelecek arkadaşlarınıza tavsiye edebilirsiniz.


Yurtdışında para çekme konusunda aklınıza takılan soruları cevapladığımıza inanıyoruz. Banka komisyonları ve kampanyaları her zaman değişkenlik gösterebildiğinden bu yazıda yazan bilgileri de bankaların web sitelerinden teyit etmenizde fayda var.