Türkiye’de Yurtdışı Banka Kartı & Kredi Kartı Kullanmak

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’ye seyahatleri sırasında genellikle yanlarında yüksek miktarda nakit para bulundurmak istemezler. Böyle durumlarda Türkiye’ye geldiklerinde de harcama yapabilecekleri yabancı kredi ya da banka kartlarına ihtiyaç duyabilirler.

Peki yurt dışındaki bir bankadan alınan kartlar Türkiye’de kullanılabilir mi?

Bu soruya kısaca cevap verecek olursak; evet, kullanılabilir. Bu yazımızda yurt dışında bir bankadan alınan kartların Türkiye’de nasıl kullanılabileceğinden ve alınan komisyonlardan bahsedeceğiz. 

Yurt dışından Türkiye’ye geldiğinizde para çekmek ve harcama yapmak için avantajlı olabilecek seçenekleri sunacağız. Güvenilir finansal teknoloji şirketlerinden Wise, Revolut ve Monzo’nun sunduğu kartların özelliklerini de ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. 

Bu yazımızdaki konu başlıklarımızı şöyle listeledik:

  • Türkiye’de Hangi Yabancı Kredi ya da Banka Kartları Kullanılabilir?
  • Türkiye’de Yabancı Banka Kartlarından Alınan Komisyonlar
  • Yabancı Banka Kartından Komisyon Almayan Bankalar
  • Yurt Dışı Kartıyla Türkiye’de Para Çekmek
  • Türkiye’de Kullanmak için Yabancı Banka Kartı
  • Wise Çoklu Döviz Hesabı, Revolut ve Monzo
  • ATM’lerinden Kolayca Para Çekebileceğiniz Bazı Türk Bankaları
  • Yurtdışı Kredi Kartı ile Türkiye’de Online Alışveriş
  • Türkiye’deki Yabancı Bankalar

Türkiye’de Hangi Yabancı Kredi veya Banka Kartları Kullanılabilir?

Türkiye’nin birçok yerinde yabancı kredi veya banka kartıyla kolayca ödemelerinizi yapabilirsiniz. Yabancı bir bankaya ait Visa ve MasterCard’ınız varsa Türkiye’de birçok yerde alışveriş ve ödeme yapmak için kartınızı kullanabilirsiniz. Eğer American Express kartınız varsa onu da birçok otel ve restoranda kullanmak mümkün.

Yurtdışına çıkış yapmadan önce bankanızı arayıp seyahat planladığınızı bildirmeniz faydalı olabilir. Böylece bankanızın gideceğiniz ülkede hangi bankalarla anlaşmaları olduğunu önceden öğrenebilirsiniz. Bu da size seyahatinizde kolaylık sağlayabilir. 

Kısacası, herhangi bir ülkeden aldığınız MasterCard ve Visa kartınızı Türkiye’de kolaylıkla kullanabilirsiniz. Yanınızdaki başka bir kartınız yoksa gittiğiniz mağazalarda ve restoranlarda alışveriş öncesi POS makinalarının yurt dışı kartlarla çalışıp çalışmadığını sorabilirsiniz.

Aynı zamanda yurt dışındayken alabileceğiniz Wise, Revolut ve Monzo kartlarını da Türkiye’de kullanabilirsiniz. Yurt dışında yaşarken online olarak bu sağlayıcılarda hesap oluşturup kart talebinde bulunabilirsiniz. Adresinize teslim edilecek kartları Türkiye’de alışveriş ya da ödeme yaparken kullanabilirsiniz.

Bu kartları nasıl edineceğinizi ve Türkiye’ye geldiğinizde nasıl kullanabileceğinizi yazımızın ilerleyen kısımlarında ayrıntılı olarak açıklayacağız. Bu içerikte uluslararası para transferi ve ödeme yapma hizmeti sağlayan:

  • Wise
  • Revolut
  • Monzo’dan bahsedeceğiz.

Türkiye’de Kullanmak için Yabancı Banka Kartı

Daha önceki yazılarımızda yurtdışında yaşayan Türkler için Wise kullanımı ve avantajlı olabilecek özelliklerinden bahsetmiştik.

Yurt dışındayken online olarak hesap oluşturduktan sonra adresine talep edebileceğiniz Wise, Revolut, N26 ve Monzo kartlarınızı da güvenli bir şekilde Türkiye’de para çekmek ya da alışveriş yapmak için kullanabilirsiniz.

Memleketinden uzakta yaşayan veya sık sık seyahat eden Türk vatandaşlarının Türkiye’ye geldiklerinde yurt dışı banka kartı olarak kullanabileceği Wise Çoklu Döviz Hesabı’ndan bahsedelim.

Wise Çoklu Döviz Hesabı Nedir?

Wise Çoklu Döviz Hesabı, Wise internet sitesi üzerinden bir hesap oluşturduktan sonra farklı para birimlerinde bakiye tutmak, para transferi yapmak ya da ödeme almak için kullanabileceğiniz bir hesap türü. 

Wise Çoklu Döviz Hesabı ile Euro, Amerikan Doları ve Türk Lirası da dahil 10 farklı para biriminde yerel hesap bilgilerine sahip olabilir ve 50’den fazla para biriminde döviz çevrimi yapabilirsiniz. Wise kart talep ederek bu hesabınızdan Wise kartınızla farklı para birimlerinde para çekebilir ve harcama yapabilirsiniz. Wise kart henüz Türkiye’ye gönderilemiyor olsa da yurt dışındayken aldığınız kartınızı Türkiye’de kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Ayrıca Wise ile yerel banka hesap bilgileriniz olacağı için uluslararası ödemeler alırken yüksek işlem ücretlerinden de kurtulabilir ve kesintisiz ödeme alabilirsiniz.Wise’ın döviz değişimi için reel döviz kuru kullandığını da belirtelim.

wise kart nasıl kullanılır

Çoklu Döviz Hesabı ve Wise Kart Nasıl Kullanılır?

Wise Kart, Çoklu Döviz Hesabı ile bağlı çalışır ve Wise hesabından harcama yapmanızı sağlar. Wise Kart ile 170’den fazla ülkede harcama yapabilir ve 2 milyondan fazla ATM’den ücretsiz olarak para çekebilirsiniz. Üstelik Visa kartların geçerli olduğu her yerde kartınızı kullanarak harcama yapabilirsiniz.

Çoklu Döviz Hesabını açmak ücretsiz, aylık veya yıllık hesap kullanım ücretleri bulunmuyor. Wise Kart için ise sadece tek seferlik ücret ödersiniz. Wise ücretlendirmesi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, Wise Transfer ve İşlem Ücretleri yazımızı okuyabilirsiniz.

Wise Çoklu Döviz Hesabı, 10 farklı para biriminde yerel hesap bilgilerine sahip olmanızı sağlar. Wise hesabınız ile istediğiniz para biriminde hızlı uluslararası para transferleri yapabilir, hesabınıza ödeme alabilir ve hesabınızda 50’den fazla para biriminde bakiye tutarak döviz çevrimi yapabilirsiniz. Wise, işlemlerinizde şeffaf ücretlendirme ile reel döviz kuru kullanır. 

Wise Kart’ın Özellikleri

Şimdi yurtdışında yaşayan birinin Wise kartına sahip olduğu takdirde neler yapabileceğine göz atalım.

1. ATM’lerden 200€’a kadar aylık ücretsiz para çekimi:

Aylık 200€’a kadar dünyanın birçok yerinde ATM’lerden hiç komisyon ödemeden para çekimi yapabilirsiniz. Bu limit, Dolar için ayda 100 USD ve Pound için 200 GBP.

Aylık 200 Euro limiti, toplamda iki kez para çekme işlemi için geçerli. Yani bir ay içinde ikiden fazla para çekme işlemi veya 200 Euro’yu geçen para çekme işlemlerinde cüzi bir sabit ücret (0.50 Euro) ve %1.75 komisyon uygulanır.

Bu da Türkiye ziyaretlerinizde ve dünyanın başka yerlerindeki seyahatlerinizde birçok ATM’den komisyonsuz para çekebileceğiniz anlamına gelir. 


Yurtdışından Türkiye’ye para getirme limiti konusunda da para çekimleri sizin için önemli hale gelebilir. Uzun süre Türkiye’de kalacaksanız veya yanınızda yüklü miktarda nakit taşımak istemiyorsanız bu özellik faydalı olabilir. 

2. Yurtdışı harcamalarınızda düşük komisyon:

Wise çoklu döviz hesabında 50’den fazla para biriminde para bulundurabilir ve döviz çevrim yapabilirsiniz. Sıklıkla Türkiye seyahati yapıyorsanız Euro’ya ek olarak TL bakiyesi ekleyebilir ve Türkiye’de ek ücret ödemeden bakiyenizi kullanabilirsiniz. Para dönüştürürken kur üzerinden para kaybetmezsiniz.

Ayrıca Wise, döviz çevrimi ya da transfer işlemlerinizde reel döviz kuru kullanır. Şeffaf ücretlendirme politikasıyla işlem ücretlerinizi ve uygulanan döviz kurunu işlem sırasında görebilirsiniz.

Wise Çoklu Döviz Hesabı ile para biriminde bakiyenizin bulunmadığı başka ülkelerde de harcama yapabilirsiniz. Eğer o para biriminde bakiyeniz bulunmuyorsa, mümkün olan en düşük kurdan otomatik çevrim yapılır. 

3. Mobil uygulama ile kolay hesap yönetimi:

Ücretsiz olarak Wise Çoklu Döviz Hesabı açtıktan sonra, wise.com’dan ya da hem App Store hem de Play Store’da ücretsiz sunulan Wise mobil uygulamasından banka kartı talebinde bulunabilirsiniz. 

Wise Çoklu Döviz Hesabı ile 50’den fazla para biriminde tutabilir, 70’den fazla ülkeye para gönderimi ve para alımı yapabilirsiniz. Wise kart ile harcamalarınızı gittiğiniz ülkenin kendi para birimi üzerinden yapabilirsiniz. Wise banka kartı, Visa’nın geçerli olduğu her yerde kullanılabilir.

Wise’ı Türkiye’de hangi bankalarda kullanabileceğinizi merak ediyorsanız, bu yazımızı okumanızı öneririz: Wise ile Anlaşmalı Bankalar

4. Kart kullanım ücreti yok, tek seferlik sipariş ücreti var:

Wise hesabı açmak için bir ücret alınmaz. Hesabınızı aktifleştirmek için belirlenen cüzi bir miktar yatırmanız gerekir. Sonrasında yatırdığınız ücret hesabınıza geçer ve dilerseniz çekebilir veya kullanabilirsiniz. Ayrıca Wise hesabının aylık ya da yıllık bir kullanım ücreti bulunmaz, hesabınızda bakiye tutmak da ücretsiz.

Wise kart için de aylık veya yıllık kullanım ücreti bulunmaz. Sadece tek seferlik bir sipariş ücreti bulunur. Bu ücreti, kartınızı sipariş ederken ödersiniz ve kart kullanımı için tekrar ücret ödemeniz gerekmez ya da aylık/yıllık kullanım ücretleri kesilmez. 

Wise kart ücretleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için tıklayın: Wise Kart Ücretlendirmesi

Kart sipariş ücreti, ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilir. Bazı ülkelerde ücretsiz sunulur. Örneğin; Wise Kart sipariş ücreti Almanya’da 7 Euro, İngiltere’de 7 Pound, Amerika’da 9 Dolar ve Kanada’da ise ücretsiz.

Wise Çoklu Döviz Hesabı Nasıl Açabilirim?

Öncelikle Wise sitesine veya mobil uygulamasına girip üyelik oluşturmanız gerekiyor. Üyelik oluştururken site sizden kimliğinizi onaylamak için fotoğraflı kimlik kartı fotoğrafı istenebilir. Hesabınızı oluşturduktan sonra başka ülkelerin para birimlerini de bakiye olarak ekleyebilirsiniz.

Türk Lirasını (TRY) para birimi olarak eklediğinizde Wise size Türkiye’deki yerel banka hesapları gibi TR ile başlayan bir IBAN ve banka hesap numarası verir. Yani böylece yurtdışındayken de bir Türk banka hesap bilgilerine sahip olabilirsiniz. Benzer şekilde Pound (GBP), Amerikan Doları (USD), Avustralya Doları (AUD) ve Kanada Doları (CAD) gibi farklı para birimlerinde bakiye açabilir ve hesap bilgileri alabilirsiniz. 

Yurtdışında banka hesabı açmak yazımızda da Wise’ı bu açıdan incelemiştik. 

Wise çoklu döviz hesabı hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Wise Çoklu Döviz Hesabı İncelemesi yazımızı okuyabilirsiniz. 

Wise kartı nasıl alabilirim?

Wise hesabınızı açtıktan sonra, mobil uygulamada Kartlar (internet sitesi ve Android) veya Hesap (iOS) sekmesine tıklayın. Buradan Wise kartınızı sipariş edebilirsiniz. Kartınız geldiği zaman kartınızı verilen güvenlik koduyla, belirlediğiniz PIN kodunu bir ATM’de kullanarak veya herhangi bir harcamada kullanarak aktifleştirebilirsiniz. 

Wise kart ile ilgili daha detaylı bilgi için Wise Kart İncelemesi yazımıza göz atabilirsiniz.

Wise Çoklu Döviz Hesabı Güvenilir mi?

Wise, geleneksel bankalar gibi güvenli bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirir. Faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde ilgili yasal otoriteler tarafından düzenlenir. Örneğin; Wise’ın tüm işlemleri İngiltere’de FCA, Amerika’da FINCEN ve Türkiye’de ise BDDK tarafından denetlenir.

Bunun yanında Wise’da hesap güvenliğine büyük önem verilir. Hesabınıza her girişte yapılan doğrulamanın yanında her transfer işleminden önce de doğrulama yapılarak kötü niyetli kişilerin hesabınıza erişip rızanız dışında işlem yapması engellenir. 

Ayrıca dolandırıcılığa karşı kurulan özel ekip, fark ettiği herhangi bir şüpheli işlemde hemen devreye girer.

Wise debit kart ise Visa altında lisanslı. Wise’ın neden güvenilir olduğunu, hangi güvenlik önlemlerinin alındığını ve nasıl denetlendiğini incelemek için Wise Güvenilir mi? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Wise Kart ile Yurtdışı Banka Kartı Avantajları:

  • Düşük işlem ücretleri sağlayabilir.
  • Farklı ülkelerde banka hesabınız varmış gibi 10 farklı para biriminde yerel hesap bilgileri edinebilme imkânı sağlar.
  • Güvenilir ve kullanımı kolay.
  • 70’den fazla ülkede ve 50’den fazla para birimiyle işlem yapabilme imkânı sağlar.
  • Döviz çevrimi ya da para transferi gibi tüm işlemlerinizde reel döviz kurunu kullanır.
  • Ücretlendirmelerin tamamını şeffaf olarak yansıtır. Transfer ya da ödeme öncesi işlem ücretlerini net olarak görebilirsiniz. 
  • Wise’daki yerel banka hesaplarınızla ATM’lerden ücretsiz para çekme imkanı sunar.
  • Kart harcamalarınızı mobil uygulamadan kolaylıkla takip edebilirsiniz.
  • Kartınızın kaybolması veya çalınması durumunda, mobil uygulamadan kartı iptal edip yenisini sipariş edebilirsiniz. 

Daha geleneksel olarak kullanılan diğer yurt dışı banka kartı ve kredi kartlarından bahsedecek olursak; bu yazımızın önceki bölümlerinde Türkiye’de anlaşmalı olan bankalar ve hangi şartlarda bir bankayı kullanabileceğinizden bahsettik.

*Wise banka kartı hizmeti, henüz Türkiye’deki kullanıcılar için mevcut olmasa da yurt dışında iken alınan Wise kartları Türkiye’de alışveriş yapmak ya da bankamatikten para çekmek için kullanılabilir. 

Revolut Nedir?

Revolut, 2015 yılında İngiltere’de kurulan ve dünya çapında yaygın olarak tercih edilen bir finansal teknoloji şirketi. ABD, Kanada, Avustralya, Fransa ve Almanya gibi pek çok ülkede Revolut hesabı açabilir ve Revolut kart talep edebilirsiniz.

Henüz Türkiye’den Revolut hesabı açmak ve Revolut kart edinmek henüz mümkün değil. Fakat Revolut’un etkin olduğu ülkelerde açacağınız Revolut hesabınızı ve adresinize iletilecek Revolut kartınızı Türkiye’ye geldiğinizde para çekmek ve harcama yapmak için kullanabilirsiniz.

Revolut, hesabınızın türüne göre plastik ve metal olarak iki farklı kart seçeneği sunar. Standart üyelik türünde ücretsiz hesap açabilirsiniz ve ilk Revolut kartınızı talep ettiğinizde ise sadece teslimat ücretini ödemeniz gerekir. 

Revolut kart ile Türkiye seyahatlerinizde belirli limitlerde ATM’lerden işlem ücreti olmadan nakit çekebilir ve alışverişlerinizde ödeme yapabilirsiniz. Revolut hakkında daha detaylı bilgi için Revolut Nedir, Nasıl Kullanılır başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Monzo Nedir?

Monzo, İngiltere merkezli ve FCA onaylı online bankacılık hizmetleri sağlayan bir diğer alternatif. Monzo, herhangi bir geleneksel bankadan farksız olarak çalışır ve üyelik sonrası kullanıcılara MasterCard altyapısına sahip bir banka kartı gönderir. Monzo kart ile banka 

İngiltere’de yaygın olarak tercih edilen bir online bankacılık uygulaması olan Monzo’da bir hesap açabilmek için kimlik ya da pasaporta ek olarak İngiltere’de bir ikamet adresi de ibraz etmelisiniz. O yüzden Monzo hesabı açabilmek için İngiltere’de oturum izniniz olması gerekir.

Monzo kartınızı Türkiye’de de harcama yapmak için kullanabilirsiniz. ATM’lerden ücretsiz para çekme limiti İngiltere dışındaki ülkelerde ayda 200 GBP olarak belirlendiği için Türkiye’de de bu limit geçerli. Sonraki nakit çekimlerinde çekmek istediğiniz miktarın %3’ü işlem ücreti olarak yansıtılır. 

Monzo ile ilgili daha çok bilgi edinmek isterseniz İngiltere’de Banka Hesabı Açmak yazımızda Monzo’dan daha detaylı olarak bahsetmiştik.

Türkiye’de Yabancı Banka Kartlarından Alınan Komisyonlar

Yabancı banka kartları ile Türkiye’de işlem yaparken alınan komisyon, bankanızın aldığı işlem ve döviz kuru ücretlerini kapsar. Uygulanan komisyonlar bankadan bankaya ve yıla göre değişiklik gösterebilir. Bazı bankalar ise yurt dışı bankalar ile anlaşma yaparak komisyon oranını azaltabilir veya ortadan kaldırabilir.

Komisyonları etkileyen en önemli faktörlerden birisi de paranın cinsi. Dolar ve Euro gibi dünyanın birçok yerinde kullanılan para birimlerinin komisyonları diğer para birimlerinin komisyon oranlarına göre daha düşük olabilir. 

Komisyon oranları her yıl güncellenerek bankalar tarafından belirlenir. Bankalar tarafından alınan işlem ücretleri, sabit bir ücret ve buna ek olarak çekilen miktarın belirlenen bir yüzdesine bağlı değişken bir ücreti kapsayabilir. Bu nedenle çektiğiniz ya da harcadığınız miktar arttıkça bankalar tarafından alınan işlem ücretleri de artabilir. 

Ayrıca döviz kurlarında dalgalanma olan dönemlerde ödenen işlem ücretleri daha yüksek olabilir. Bazı bankalar bu dönemlerde yapılan harcamaları provizyonda tutabilir ve kesilen komisyon hesapladığınızdan fazla olabilir.

Yabancı kartlarla yapılan işlemlerde bankalar tarafından alınan komisyon oranlarına dair net bilgiye ulaşmak için kullanmak istediğiniz bankanın internet sitesini inceleyebilirsiniz.

Geleneksel bankalara alternatif olarak Wise, Revolut ve Monzo gibi sağlayıcılara ait banka kartları ile Türkiye’de yüksek işlem ücretleri ödemeden para çekebilir ve harcama yapabilirsiniz. Bu sağlayıcılarla yurt dışındayken TL bakiyesi açarak Türkiye’deki harcamalarınızı işlem ücreti olmadan yapabilir ya da farklı para birimlerindeki bakiyeleriniz düşük ücretlerle harcayabilirsiniz.

Türkiye’de yabancı banka kartlarından komisyonsuz ya da düşük komisyonlu para çekmeyle ilgili gerekli bilgileri bir sonraki bölümde açıklayacağız.

Yabancı Banka Kartından Komisyon Almayan Bankalar

Türkiye’deki bazı bankalar, yurt dışındaki bankalarla yaptıkları ikili anlaşmalar gereği yabancı banka kartıyla yapacağınız işlemlerden komisyon almaz. Diğer bankaların alacağı işlem ücretleri de bankalar tarafından belirlendiği için bankadan bankaya ve çekeceğiniz miktara göre değişiklik gösterebilir.

Bu konuyla ilgili en güncel bilgileri, bankaların resmi web sitelerinin işlem ücretleri bölümünden kontrol edebilir, şubeyi ziyaret edebilir ya da  müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz. 

Eğer Wise Kart kullanıyorsanız toplam miktar 200 Euro veya 200 GBP altında olduğu sürece ATM’lerden ayda iki kez ücretsiz nakit çekebilirsiniz. Eğer kartınız Avrupa’da ya da İngiltere’de düzenlendiyse, sonraki çekimlerde işlem başına 0,50 Euro ya da 0,50 GBP sabit ücret uygulanır. Bir ay içinde çektiğiniz miktar 200 Euro ya da 200 GBP üzerinde olursa bu sabit ücrete ek olarak çektiğiniz miktarın %1,75’i kadar işlem ücreti alınır.

Eğer Türkiye’de para çekeceğiniz ATM anlaşmalı bir bankaya ait değilse ve döviz hesabınızdan para çekecekseniz döviz cinsinden para çekerek daha sonra TL’ye çevirmeniz daha düşük maliyetli olabilir. Bankaların döviz çevrim için kullandıkları döviz kurları reel döviz kurundan farklı olabilir.

Revolut ve Monzo kartlarınızı da Türkiye’de nakit çekmek ve alışveriş yapmak için kullanmak mümkün. Revolut ve Monzo kartlarıyla ATM’den ücretsiz nakit çekme limitleri üyelik türünüze ve para çekeceğiniz ülkeye göre değişiklik gösterebilir. 

Türkiye’de hizmet veren aşağıdaki bankalardan yurt dışından edindiğiniz banka kartlarınızla belirli limitlerle işlem ücreti ödemeden ya da diğer bankalara göre daha düşük komisyonlarla işlem yapmanız mümkün olabilir:

  • TEB
  • İşbank
  • Garanti

En güncel bilgi için bankanız ile iletişime geçebilir ya da resmi web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Yurt Dışı Kartıyla Türkiye’de Para Çekmek

Türkiye’de birçok yerel ATM ile yabancı para birimlerinde (Dolar ve Euro gibi) para çekmek mümkün. Eğer para çekmek istediğiniz ATM’nin üstünde istediğiniz para biriminin amblemi varsa o ATM’den o para biriminde para çekebilirsiniz. Ancak gittiğiniz ülkede yerel para birimi ile para çekmek sizin için daha avantajlı olabilir.

Genellikle ATM’ler Dinamik Para Birimi Dönüştürme (DCC) özelliğini kullanarak otomatik bir döviz kuru belirler. Bu da işlemlerinizde daha fazla işlem ücreti ödeyebileceğiniz anlamına gelir. Gittiğiniz ülkenin yerel para biriminde para çekip daha sonra istediğiniz döviz kuruna dönüştürmek daha az fark ödemenizi sağlayabilir.

Türkiye’de Yabancı Kartla Para Çekme Komisyonu

Türkiye’de birçok ATM’den yabancı banka kartlarıyla Dolar ve Euro gibi yabancı para birimlerinde veya Türk Lirası olarak para çekmek mümkün.

Türkiye’de yabancı kartla ATM’den para çekme komisyonu bankadan bankaya, çektiğiniz miktara ve para birimine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin yabancı banka kartınız Euro para birimindeyse; Türkiye’deki ATM’lerden Euro olarak ve Türk Lirası olarak çektiğiniz miktarlar da bankanın kullanacağı döviz çevrim kuruna göre farklı olabilir.

Bankaların komisyonu sabit bir ücretlendirmeye bağlı ya da çekeceğiniz miktarın belirlenen bir %’si olarak hesaplanabilir.

Türkiye’deki ATM’lerden para çekerken ödeyeceğiniz işlem ücretini ve kullanılan döviz kurunu işlemi tamamlamadan önce görebilirsiniz. Onayladığınız durumda paranızı istediğiniz para biriminde çekebilirsiniz.

Türkiye’de Euro Para Çekmek

Türkiye’de üzerinde Dolar veya Euro olan ATM’lerden döviz çekebilirsiniz. Kimi ATM’ler sadece Euro çekimine izin verse de her iki para birimini de çekebileceğiniz ATM’leri bulmak oldukça kolay.

Örneğin, Alman banka kartı ile Türkiye’den para çekmek için üzerinde Euro işaretinin olduğu bir ATM’den kartınızı takıp, şifrenizi girip Euro çekebilirsiniz. Euro çekme komisyonlarını para çekme işlemine onay vermeden önce ekranda görebilir ve işlem gerçekleştikten sonra da işlem ücretlerinin detaylandırıldığı bir fiş alabilirsiniz.

Aynı şekilde bir USD kart ile Türkiye’deki bir ATM’den USD para biriminde para çekebilirsiniz. 

ATM’lerinden Kolayca Para Çekebileceğiniz Bazı Türk Bankaları

  • TEB (Türkiye Ekonomi Bankası)
  • Garanti Bankası
  • Akbank
  • Türkiye İş Bankası
  • Vakıfbank
  • Finansbank
  • ING Bank

Yurt dışında kullandığınız bankaya ve bulunduğunuz ülkeye göre bu bankaların bazılarında komisyonsuz ya da düşük komisyonla para çekme şansınız olabilir. Bazı bankaların birçok ülkede bu konuda anlaşmalı bankaları bulunur. Türkiye’deyken üzerinde Dolar, Euro, GBP gibi para birimlerine ait döviz sembolleri olan ATM’lerden ya da şube içerisindeki gişelerden o para biriminde kolayca nakit çekebilirsiniz.

Türkiye’deki bankaların nakit çekim limitleri ve komisyonlarına dair daha fazla bilgi için ilgili bankanın internet sitesini inceleyebilir, şubeyi ziyaret edebilir ya da müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz.

Yurtdışı Kredi Kartı ile Türkiye’de Online Alışveriş

Yurt dışındaki bankalara ait kredi ve banka kartlarınızı Türkiye seyahatlerinizde alışveriş merkezlerinde ya da restoranlarda harcama yapmak için kullanabildiğiniz gibi online alışverişlerde de kullanabilirsiniz. Bu işlem için kartınızın yurt dışı kullanımına açık olması gerekir.

Türkiye’deyken internet harcamalarında yabancı kredi ya da banka kartınızı kullanıp kullanamamak bankadan bankaya ve alışveriş yapacağınız siteye göre değişebilir. Eğer kartınızın yurt dışı harcamalara açık olduğundan emin olduğunuz halde online alışverişinizde ödemeniz onaylanmıyorsa kullandığınız internet sitesi ya da uygulama yabancı kartları desteklemiyor olabilir. 

Özellikle uluslararası hizmet veren alışveriş siteleri ve uygulamalar genellikle yabancı kredi kartlarını ödeme için kabul eder.

Türkiye’deki Yabancı Bankalar

Türkiye’de şubesi bulunan birçok yabancı banka mevcut. Sizin bankanızın da başka bir ülkede şubesi varsa para çekme işlemlerinizi bu şubelerde yapma şansınız olabilir. Ancak yapacağınız işlemlerde komisyon oranları farklılık gösterebilir. İşlem yapmadan önce bankanızla iletişime geçerek komisyon oranlarını öğrenebilirsiniz.

Türkiye’de şubesi bulunan bazı yabancı bankalar şöyle listelenebilir:

  • Commerzbank 
  • The Bank of New York Mellon (BNY Mellon)
  • Landesbank 
  • DZ Bank
  • UBS Switzerland 

*Türkiye’deki bulunan yabancı banka şubelerinin tümü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) resmi internet sitesinde listelenir. Bu listeye BDDK – Yabancı Bankaların Türkiye Temsilcilikleri üzerinden bakabilirsiniz.


Wise ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz detaylı incelemesini yaptığımız bu yazıyı okuyabilirsiniz: Wise Nedir? Nasıl Kullanılır?

Özet: Türkiye’de Yabancı Banka Kartı Kullanmak

Yukarıda bahsettiğimiz üzere Türkiye’de yurtdışı kartı kullanmak mümkün. Yurtdışı kartınızla ATM’lerden TL, Euro ve Dolar çekebilirsiniz. Kart ile ödeme yapılabilen yerlerde harcama yapabilirsiniz. Ancak TL ile para çekerken veya harcama yaparken doviz çevrim oranlarına ve yabancı para değişim ücretlerine dikkat etmekte fayda var.

Türkiye’de harcama yapmak için bir TL hesabı açabilir ve Wise veya Revolut kartınızı kullanarak ödeme yapabilirsiniz.

Wise, kullanıcılarına çoklu döviz hesabı açma fırsatı sunuyor. Bu sayede, Türkiye ziyaretlerinizde kullanmak üzere bir TL hesabı açabilir ve Wise kartınız ile harcama yapabilir ve banka çevrim komisyonlarından kaçınabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye’de Hangi Yabancı Kredi veya Banka Kartları Kullanılır?

Türkiye’de Visa ve MasterCard ödeme altyapısını kullanan birçok yabancı kredi ve banka kartını kullanabilirsiniz. Bunun yanında o kadar yaygın olmasa da American Express altyapısını kullanan kartlar da geçerlidir.

Eğer Wise Kart sahibi iseniz, kartınızı Türkiye’de aktif şekilde kullanabilirsiniz.

Yurt dışı kredi kartı ile Türkiye’de alışveriş yapılabilir mi?

Türkiye’de bazı alışveriş merkezleri, restoranlar ve mağazalarda yurt dışı kredi kartı ile alışveriş yapabilir ve ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle yabancı turistlerin tercih ettiği sahil bölgelerinde bu uygulama oldukça yaygındır. 

Ancak sorun yaşamamak için alışverişe başlamadan önce yabancı kart ile alışveriş yapılıp yapılmadığını sormanız faydalı olabilir. 

Evet Wise veya Revolut kartınız varsa, bakiyenizdeki para birimlerinden ücretsiz harcayabilir ve alışveriş yapabilirsiniz.

Türkiye’de yabancı kartla ATM’den Euro çekilir mi?

Evet, yabancı bankalara ait kartınız ile Türkiye’deki ATM’lerden Euro çekebilirsiniz. Ancak bunun için ATM’nin üzerinde döviz verdiğini belirten dolar, euro, pound gibi işaretlerin ($, €, £) olması gerekir. 

Ayrıca yabancı banka kartınız üzerinde bulunan logonun ( Visa, MasterCard, American Express gibi) da yine euro çekeceğiniz ATM üzerinde bulunması gerekir. Bu koşullara uyan herhangi bir ATM’den euro çekebilirsiniz.

Evet Wise veya Revolut kartınız varsa, bakiyenizdeki para birimlerinden ücretsiz harcayabilir veya belirlenen limitler altında ücretsiz para çekebilirsiniz.

Alman banka kartı Türkiye’de kullanılabilir mi?

Alman banka kartlarını Türkiye’de alışveriş yaparken ya da nakit çekmek için kullanabilirsiniz. ATM’lerde döviz işaretinin olması nakit çekim işlemleri için önemli iken mağazanın görevlisi ile Alman kredi kartının kullanımını teyit etmek alışveriş için önemlidir.

Bu konudaki detaylı bilgiye ‘Alman Kredi ve Banka Kartları’ yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yurt dışı kredi kartı ile Türkiye’de online alışveriş yapılabilir mi?

Yurt dışı kredi kartlarınızı fiziksel mağazalardan olduğu gibi Türkiye’deki online alışveriş sitelerinde de kullanabilirsiniz. Ancak burada iki kriter mevcut. 

İlki kullanacağınız kredi kartının yurt dışında online alışverişlere açık olması diğeri ise alışveriş yapacağınız sitenin ödeme altyapısının bu işleme uygun olması.


Türkiye’de yurtdışı banka ve kredi kartı kullanımı hakkında hem bilgilendirmeye hem de size en avantajlı olduğunu düşündüğümüz yöntemi detaylarıyla anlatmaya çalıştık. 

Wise Debit Kart Al