Her yıl turizm, alışveriş, eğitim ve iş amacıyla da Türkiye’den çok sayıda insan ABD’yi ziyaret ediyor. Öyle ki sadece eğitim alanında her yıl 10 binden fazla öğrenci Türkiye’den Amerika’ya gidiyor. Bu haliyle Türkiye, ABD’ye en fazla öğrenci gönderen 15. ülke konumunda.
Herhangi bir nedenle Amerika’ya yerleşecek ya da kısa süreli bir seyahat gerçekleştirecekseniz Amerika’da bir banka hesabına ihtiyaç duyabilirsiniz.
Banka hesapları paranızın güvenli bir yerde durmasını sağlayacağı gibi Türkiye’de ya da başka bir yerde yaşayan birisine para göndermenize ya da almanıza kolaylık sağlar.
Güzel haber şu ki bir Amerikan vatandaşı olmasanız bile ABD’de banka hesabı açabilirsiniz. Bu yazıda bunu nasıl yapabileceğinizi, gerekli belgelerin neler olduğunu ve Amerika’ya gitmeden online olarak banka hesabı açmak için Wise ve Revolut gibi alternatif yolları inceleyeceğiz.
Amerika’da Banka Hesabı Nasıl Açılır?
ABD vatandaşı olanlar, seçtikleri bankanın kendi mevzuatları gereği talep ettiği bilgi ve belgeleri sunarak banka hesabı açabilirler.
Amerikan vatandaşı değilseniz veya geçerli bir oturumunuz yoksa da üzülmeyin çünkü banka hesabı açmanız hala mümkün. Ancak bu bankadan bankaya göre değişen bir uygulama. Üstelik yabancıların Amerika’da banka hesabı açmasına olanak tanıyan çok az banka var.
Birçok Amerikan bankası hesap açmak isteyen kişilerden SSN (Sosyal Güvenlik Numarası) ve geçerli adreslerine ait bir hizmet faturası (proof of address yani adres kanıtı) talep eder.
Amerika’da oturma izniniz olmadığında bu kanıtları sunamayacağınız için alternatif bankaları ve Wise ya da Revolut gibi elektronik para kuruluşlarını tercih edebilirsiniz.
Amerika’da Banka Hesabı Açmak İçin Gerekli Belgeler
ABD’de banka hesabı açmak için Amerikan vatandaşı olmanız gerekmiyor. Öğrenciyseniz ya da kısa süreliğine Amerika’da kalmanız gerekiyorsa da bir banka hesabı açabilirsiniz.
ABD Vatanseverlik Yasası kapsamında bankalar, müşterilerinin kimliklerini ibraz etmek zorunda. Kimlik olarak sürücü belgesi, pasaport ve eyalet ya da ordu tarafından verilen kimlikler bankalar tarafından kabul edilir. En önemli kıstas söz konusu kimliğin bir ABD devlet kurumu tarafından verilmiş ve fotoğraflı olmasıdır.
Eğer SSN’iniz ve ABD kimliğiniz yoksa bazı bankalar pasaportunuz ve ABD’den aldığınız ITIN (Bireysel Vergi Mükellefi Kimlik Numarası) ile hesap açmanıza olanak tanır.
Bu belge sadece ABD vatandaşı olmayan ve Sosyal Güvenlik Numarası olmayan kişilere verildiği için yabancıların ve ABD’de belgesiz yaşayan göçmenlerin Amerikan bankalarında hesap açması mümkün.
Özetlemek gerekirse Amerika’daki bankaların birçoğu hesap açılışı için sizden aşağıdaki belgeleri talep eder:
- SSN (Sosyal Güvenlik Numarası) ya da bazı bankalar ITIN
- Fotoğraflı bir kimlik belgesi: (yabancılar için pasaport, kimlik yerine geçmektedir) ABD devlet kurumları tarafından verilmiş fotoğraflı bir kimlik ya da sadece bazı bankalarda geçerli olmak üzere farklı ülkeye ait bir pasaport. Ancak bazı durumlarda banka, öğrenci belgesi ya da ehliyet gibi başka ek belgeler de isteyebilir
- Adres bilgisi: Banka sizden belli bir süre yaşayacak olsanız da bir ikametgâh adresi ister. (Elektrik, su ya da doğalgaz faturası, ev sahibi, üniversite ya da işverenden alınacak bir belge gibi.) Bazı bankalar geçerli adresinizi kanıtlayan güncel bir fatura talep etmekte ısrarcı olabilir.
- Depozito: Başvurunuzun onaylanması durumunda her banka 25 dolar ile 100 dolar arasında değişebilen depozito tahsil eder. Bankadan bankaya değişiklik göstermekle birlikte hesap açılışında yatırılması istenir.
Genellikle bir Amerikan bankasına pasaport ve vize belgenizle giderseniz size hesap açma konusunda yardımcı olurlar. Amerika’da hesap açmanız genellikle yarım saat içinde tamamlanır ve debit kartınızı hemen alarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Türkiye’deyken Amerika’da Banka Hesabı Açmak
ABD vatandaşı olmayan kişiler bir ITIN numarasına sahip olsalar bile Amerika’daki geleneksel bankalarda online olarak banka hesabı açamazlar. Bu nedenle gerekli belgelerle birlikte Amerika’daki bir bankanın fiziksel olarak ziyaret edilmesi gerekir.
Fakat herhangi bir ITIN ya da SSN numarasına ihtiyaç duymadan kullanılabilen yeni nesil online para kuruluşları, tıpkı ABD’de bir banka hesabınız varmış gibi finansal hizmetlere erişmenizi sağlar.
Üstelik bu tür uygulamaların Türkiye’de ve dünyada kullanımı tamamen yasaldır ve sizin için herhangi bir güvenlik riski söz konusu değildir.
İlginizi çekebilir: Dolar Hesabı Nasıl Açılır? Türkiye’de Dolar Hesabı Açmak
Türkiye’deyken Amerika’da Online Banka Hesabı Açmak
Günümüzde artık banka hesapları bir banka şubesine gitmeden online olarak da açılabiliyor. İster bireysel isterseniz de şirketinizin için bir banka hesabı açmak isteyin bunu Amerika’ya gitmeden de kolayca halledebilirsiniz.
Amerika’da banka hesabı açmanın özellikle de bir şirket kuruyorsanız çok fazla avantajı bulunuyor. Peki, Amerika’ya gitmeden banka hesabı açılabilir mi? Bunun cevabı ise evet, açılabilir. Seçeneklerinizden bahsedelim.
Artık birçok şirket, dijital bankacılık şeklinde müşterilerine hizmet verir. Bu şirketlerin hesapları ile ile para transferi yapabilir, hesabınızda para tutabilir, döviz değişimi yapabilir hatta faturalarınızı ödeyebilirsiniz.
Kullanıcılarına yabancı para biriminde ödeme alabilmeleri için hesap bilgisi sağlayan elektronik para kuruluşlarının, herhangi bir fiziksel şubesi yok. Dolayısıyla herhangi bir banka şubesini ziyaret etmeniz ve fiziksel evraklarla uğraşmanız gerekmiyor.
Ayrıca online para kuruluşlarında bireysel hesapların yanı sıra işletme hesabı açmak da mümkün. Yani yabancı para birimleriyle işlem yapan şirketlerde de kendilerine uygun bankacılık hizmetlerini online finans kuruluşlarından alabilir.
Daha fazla bilgi için: Yurtdışında Online Banka Hesabı Açmak
Bu rehberimizde Amerika’da online banka hesabı açmak için kullanabileceğiniz Wise ve Revolut’tan bahsedeceğiz.
Wise
Wise, Çoklu Döviz Hesabı sayesinde size USD, Euro, GBP ve CAD dahil olmak üzere 8 para biriminde yerel banka bilgileri temin etmenzi sağlar. Ayrıca döviz birikimlerinizi tek bir cüzdanda saklayabilir ve farklı para birimleri arasında reel döviz kuru üzerinden dönüşüm yapabilirsiniz.
Ek olarak Wise Kart sayesinde yurt dışında yerel para birimiyle harcama yapabilirsiniz. Dolayısıyla Türkiye’de iken ABD’de online hesabı açmanın avantajlı bir yöntemi Wise çoklu döviz hesabı açmak.
Aşağıdaki aşamaları takip ederek hızlı ve kolay şekilde hesap açabilirsiniz.
- Wise’ın internet sitesini ziyaret edin ya da mobil uygulamasını indirin
- Kayıt Ol butonuna tıklayın
- İstenen bilgileri girin ve gerekli belgeleri yükleyin
- Hesabınız doğrulanınca sınırsız para transferine başlayın
Wise’ın bir diğer avantajı ise işlem ücretlerinin şeffaf olması ve kullanıcıların gizli ücretlerle karşılaşmaması. Üstelik bireysel hesap açmak ve kullanmak tamamen ücretsiz. Eğer işletmeniz için Wise çoklu döviz hesabı açıyorsanız tek seferlik kurulum ücreti söz konusudur.
Wise ücretleri hakkında daha fazla bilgi için: Wise İşlem Ücretleri Rehberi
ABD haricinde Avrupa ve İngiltere’de de Wise ile Euro hesabı, Pound hesabı ya da farklı para birimlerinde de hesap oluşturmak mümkün. Yurtdışında banka hesabı açmak yazımızda da bu konudan daha detaylı bir şekilde bahsetmiştik.
İlginizi Çekebilir: Wise İndirim Kuponu ile Ücretsiz Transfer
Wise ile Amerika’da Banka Hesabı Nasıl Açılır?
Wise hesabı açmak ücretsiz. Bu linke tıklayarak üye olduktan sonra panelinizde yeni bir bakiye aç diyerek para birimi olarak ABD Doları seçmeniz gerekiyor.

Ardından eğer daha önce Wise ile başka bir bakiyede hesap oluşturmadıysanız 20 Euro civarında bir bakiye yüklemeniz gerekecek. Bu bakiye, yalnızca hesabınızı aktifleştirmek için kullanılıyor. İsterseniz hesap açıldığında Türkiye’deki banka hesabınıza tekrar çekebilirsiniz.
Ardından Amerika banka hesap bilgileriniz oluşturulacak. Size hesap numarası ve routing number (yönlendirme numarası) verilecek.

ABD haricinde çok daha masrafsız şekilde Euro hesabı, Pound hesabı ya da farklı para birimlerinde de hesap oluşturmak mümkün. Yurtdışında banka hesabı açmak yazımızda da bu konudan daha detaylı bir şekilde bahsetmiştik.
Revolut
Revolut, düşük bir masrafla uluslararası para transferi yapmaya ve farklı para birimlerini tek bir mobil uygulamada saklamaya yarar. Ayrıca Revolut ile 1.000 Euro’ya karşılık gelecek tutardaki dövizlerinizi farklı para birimlerine ücretsiz çevirebilirsiniz.
Ancak Revolut uygulamasını kullanmak bazı dezavantajları da beraberinde getirir:
- Hafta sonları daha yüksek döviz kurlarından işlem yapılması,
- Bazı yabancı para birimleri için ek işlem ücretlerinin uygulanması,
- Uluslararası para transferlerinde şeffaf olmayan ücretlendirme,
- Kimlik doğrulama sürecinin karmaşıklığı uygulamanın olumsuz yönleridir.
Öte yandan Revolut şu anda Türkiye’ye hizmet vermiyor. Fakat uygulamanın hizmet verdiği ülkelerde yaşıyorsanız Revolut’ta hesap açabilir ve Revolut Kart’ı kullanabilirsiniz.
Amerika’da Banka Seçerken Neye Göre Karar Vermelisiniz?
Öncelikle ihtiyaç duyduğunuz bankacılık hizmetlerini tespit etmeniz ve bu hizmetleri en uygun maliyetle nasıl alabileceğinizi araştırmanız gerekir.
Hesap açacağınız bankayı seçerken aşağıdakileri göz önünde bulundurabilirsiniz:
- İşlem ücretleri: Bazı bankalar en basit para transferlerinde bile onlarca dolar işlem ücreti tahsil edebilir.
- Kullanım ücretleri: Birçok banka aylık 25 dolara varan kullanım ücretleri uygular.
- ATM sayısı: Bankanın ABD genelinde geniş bir ATM ağına sahip olması kullanıcıların daha kolay nakit çekebilecekleri anlamına gelir.
- Çevrim içi hizmetler: Online bankacılık anlayışı gelişmiş bankalar kullanıcılarının işlemlerini daha hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirmesine imkan tanır.
- Müşteri hizmetleri: Daha iyi müşteri hizmetlerine sahip bankalar olası güvenlik risklerine daha hızlı müdahale edebilir ve sorunlarını daha hızlı çözebilir.
- Gizli ücretler: Bazı bankalar daha düşük ücretlerle hizmet verdiğini iddia ettiği halde gizli ücretler uygulayabilir. Bu nedenle bankalar hakkında yazılmış müşteri yorumlarını ve inceleme yazılarını okumak gerekir.
Amerika’da Hangi Bankada Hesap Açılmalı?
Amerika’da birçok banka bulunuyor. Bu yüzden de hangi bankada hesap açmak istediğinize karar vermeden önce bankaların size sunduğu avantajlara bakmanızda fayda var.
HSBC ya da Citibank gibi Türkiye’de de faaliyet gösteren bankaları öncelik olarak düşünebilirsiniz. Eğer Amerikan bankalarını tercih etmek isterseniz Bank of Amerika, Chase Bank, TD Bank ve Wells Fargo gibi büyük bankaları tercih edebilirsiniz.
Bu bankaların faaliyet alanları bütün ülkede geçerli olduğu için Amerika’da nereye giderseniz gidin çok rahat hizmet alabilirsiniz. Ayrıca Amerika’nın her yerinde bulunan ATM’lerinden de kolay bir şekilde işlem yapabilirsiniz.
Amerika’da büyük bankaların yanı sıra yerel bankalarda bulunuyor. Ancak geçici bir süre Amerika’da kalmayı düşünüyorsanız ya da Amerikan vatandaşlığınız yoksa yerel bankalar pek size göre olmayabilir.
Bu tür bankalar genellikle eyalet merkezli çalıştığından işlemlerde yabancılara yardımcı olamayabiliyorlar.
Amerika’da Tercih Edilebilecek Bankalar
SSN numarası olmayan ve ABD’de banka hesabı açmak isteyen belgesiz göçmenlere ve yabancılara hizmet veren bazı bankalar:
- Bank of America
- Marcus by Goldman Sachs
- Chase
- Self-Help Federal Credit Union
- Latino Credit Union
- TD Bank
Amerika’da Hesap Açma ve İşlem Ücretleri
Hesap açma ücretleri bankadan bankaya farklılık gösterir. Genellikle bütün bankalar bakım ücreti talep eder (5$ ile 30$ arasında değişir).
Bazı bankalar yüksek oranda uluslararası transfer ücretleri talep edebilir. Bu durum bankacılık hizmetlerini kullanırken uzun vadede daha fazla ücretler ödemenize neden olur. Bu nedenle bankaların bütün ücret kalemleri inceleyerek karar vermeniz daha faydalı olabilir.
Wise Çoklu Döviz Hesabı açmak bireysel hesaplar için ücretsizdir. İşletme hesapları için ise tek seferlik kurulum ücreti (164 TL) vardır.
Revolut tarafından sunulan çoklu döviz hesabına üyelik ücretsizdir. Revolut, Standart paketi ücretsiz olmak üzere, içeriği değişen ve aylık abonelik ücretleri bulunan farklı paketlere sahiptir.
Amerika’da Şirket Banka Hesabı Açmak
Amerika’da bir şirket kurduysanız ya da kurmayı düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey şirketinizin için bir banka hesabı açmak olmalıdır. Peki bu size ne gibi avantajlar getirir?
Yurt dışında banka hesabı açarak işlemlerinizi ülkenin herhangi bir yerinden yürütebilir hatta Amerikan bankaları sayesinde global bir pazara erişebilir ve kur farklarından da kurtulabilirsiniz.
Amerika’da işletmeniz için bir banka hesabı açarken aşağıdaki belgelere ihtiyaç duyarsınız:
- EIN (İşveren Kimlik Numarası) ya da şahıs şirketiniz varsa SSN
- İşletmenizin kuruluş belgeleri
- Mülkiyet sözleşmeleri
- İşletme lisansı
- Şirketinizin Amerika adresi
Bunlara ek olarak her banka kendi politikaları kapsamında farklı belgeler talep edebilir. Wise işletme hesabı ise şirketiniz Amerika dışında olsa bile uluslararası para transferinde kullanabileceğiniz bir işletme hesabına sahip olmanızı sağlar. Üstelik online olarak kayıt olabileceğiniz Wise işletme hesabını, doğrulamadan sonra hemen kullanabilirsiniz.
Özet
İş ya da eğitim amacıyla yurt dışına taşınıyorsanız yerel bir banka hesabı açmak hayatınızı kolaylaştırır. Bu sayede hem nakit taşımanıza gerek kalmaz hem de banka kartıyla ya da bir mobil uygulama üzerinden alışveriş yapabilirsiniz. Üstelik döviz çevrimi kaynaklı masraflar söz konusu olmaz.
Amerika’daki bankalar yabancıların hesap açma işlemi için fiziksel şubeyi ziyaret etmesini talep edebilir. Wise ve Revolut gibi online alternatifler ise Amerika’ya gitmeden tamamen online olarak bir hesap açmanızı sağlar.
Wise Çoklu Döviz Hesabı ile Türkiye’de iken bile Amerika’da hesap açabilir ve yerel hesap bilgileri edinerek harcama yapabilir veya ödeme alabilirsiniz.
Amerikan vatandaşı değilseniz ya da Amerika’da oturumunuz yoksa ABD’de bir banka hesabı açabilmek için ITIN numarasına ihtiyacınız vardır. Eğer ITIN numaranız yoksa Wise gibi elektronik para kuruluşlarını kullanılarak Amerika’daki temel bankacılık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Amerika’da banka hesabı bankaların fiziksel şubeleri ziyaret edilerek ya da çevrim içi olarak açılabilir. Ancak Amerika’da online banka hesabı açabilmek için bir SSN numarasına sahip olmak gerekir.
Türk banka kartları yurt dışında ve Amerika’da kullanılabilir. Fakat yurt dışına çıkmadan önce bankaları arayarak kartlarınızı yurt dışı kullanımına açtırmanız gerekebilir.
Amerikan vatandaşları ve SSN numarası olan kişiler online banka hesabı açabilir. Ama bu şartlara sahip değilseniz bankaların Amerika’daki fiziksel şubelerini ziyaret etmeniz gerekir. Ya da Wise ve Revolut gibi alternatifler ile online hesap açabilirsiniz.
Amerika’da banka hesabı açarken 25 dolar ile 100 dolar arasında değişen bir depozito ücretinin bankaya ödenmesi gerekir. Ayrıca bazı bankalarda, hesap açmak için belli miktarda minimum bakiye şartı bulunabilir. Ancak Wise ve Revolut gibi alternatiflerle online ve ücretsiz olarak Amerika’da hesap açabilirsiniz.