Şirket Hesabı Nasıl Açılır? İşletmeler için Banka Hesabı Açma Rehberi

Bir girişimci veya işletme sahibiyseniz, şirketinizin harcamaları ve alacağı ödemeler için bir banka hesabına ihtiyacınız olacaktır. 

Bankacılıkta hesaplar, bireysel hesap ve işletme hesabı olarak ikiye ayrılır. Bireysel banka hesapları kullanıcıların fonlarını özgürce yönetebileceği hesaplardır. Ancak bankalar bu tür hesaplar için ticari bankacılık ürünlerini ve hizmetlerini sunmaz.

Bu nedenle bireysel banka hesabına sahip olan kişiler, bir şahıs şirketine sahip olsa bile bankaların sunduğu çek, senet, ticari kredi, teminat mektubu gibi çeşitli ürünleri ve hizmetleri kullanamaz. Bunun yanında işletme hesapları, muhasebe düzeni açısından da tercih edilebilir. 

Bu yazımızda bir bankada işletme hesabının nasıl açıldığı, hangi belgeler gerektiği ve şirketler için ne tür avantajlar sağladığına dair detaylı bilgileri bulabilirsiniz. İşletme hesaplarını aşağıdaki ana başlıklar altında inceleyeceğiz: 

İşletme Hesabı Nedir?

Ticari kullanım maksadıyla açılan banka hesaplarına işletme hesabı denir. Bu tür hesaplar genellikle gerçek kişiler tarafından yönetilen ticari işletmelere ait mevduatları saklamak için kullanılır. 

Ancak işletme hesaplarının işlevi mevduat saklamakla sınırlı değildir. İşletmelerin en çok ihtiyaç duydukları çek, senet, ticari kredi ve teminat mektubu gibi bankacılık ürünleri, sadece işletme hesaplarına sunulabilir. 

Bu ürünlere ek olarak her banka, işletme hesabına sahip olan müşterileri için farklı ürünler ve hizmetler geliştirerek işletmelerin bütün bankacılık ihtiyaçlarını tek bir noktadan gidermeyi ve çalışma hayatını kolaylaştırmayı amaçlar. Bu nedenle bankalar tarafından sunulan ticari hesapların türleri, avantajları ve şartları farklılık gösterebilir.

Şirketimin İşletme Hesabına İhtiyacı Var Mı? 

Şirketler tamamen farklı nedenlerden ötürü bir işletme hesabına ihtiyaç duyabilirler. Bazen bir şirketin iş planı, bazen faaliyet gösterdiği sektör; bazen de devletlerin uyguladığı regülasyonlar şirketlerin işletme hesabı açmasını gerektirebilir.

Bazı şirket türleri ve bu şirketlerin işletme hesabına ihtiyaç duyma nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: 

  • Çek takası yoluyla ticaret gerçekleştiren şirketler: Çek, ticari hayatta nakit parayla birlikte en sık kullanılan ödeme ve tahsilat aracıdır. Türkiye’de bazı sektörlerde ticaret ağırlıklı olarak çekle yapılır. Bankalardan çek defteri almak ve çek yazmak isteyen şirketlerin bir işletme hesabına sahip olması gerekir.
  • Şirketini finanse etmek için sık sık krediye ihtiyaç duyan şirketler: Bankalar, şirketler ve girişimciler için özel faiz oranlarıyla ticari krediler sunar. Finansman yapıları krediye dayalı olan şirketlerin işletme hesabına sahip olması gerekir.
  • İthalat ve ihracat yapan şirketler: Vesaik mukabili ödeme ve mal mukabili (açık hesap) ödeme şekilleri ile nakliyat sigortası gibi ithalat ve ihracat şirketlerinin en çok ihtiyaç duyduğu ürünler, bankalar tarafından yalnızca işletme hesaplarına sunulur.
  • Müşterilerine teminat mektubu sunmak isteyen şirketler: Yurt içindeki ve yurt dışındaki müşterilerine garanti sözleşmesi niteliğinde bir belge sunmak isteyen şirketler işletme hesabına ihtiyaç duyarlar.
  • Şahıs şirketleri: Şirketi için kestiği faturaların gelirini ve şirketi için yaptığı harcamaları (kira, elektrik, maaş vb.) aynı hesapta toplayarak muhasebe düzeni sağlamak isteyen şirketler işletme hesaplarından yararlanırlar.

İşletme Hesabı Açmanın Avantajları Nelerdir? 

Bir işletme hesabına sahip olmak, güvenli ticaret ve tasarruf başta olmak üzere birçok avantaj sunar.

  • Kısıtlayıcı faktörlerle karşılaşmadan yüksek miktarlarda döviz transferleri yapabilir ve para transferinizin ticari amaçlı olduğunu kolayca kanıtlayabilirsiniz.
  • Yurt dışına ürün satışı yapıyorsanız ödemelerinizi bankaların güvencesiyle alabilir ve tahsil edebilirsiniz.
  • Meydana gelebilecek kayıp ve hasarlara karşı ithal ve ihraç ettiğiniz ürünleri sigortalayabilirsiniz.
  • Vergi ödemelerinizi internet bankacılığı üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
  • Bankaların sunduğu avantajlı faiz oranlarından, kurlardan ve ücretlendirmeden yararlanabilirsiniz. 

İşletme Hesabı Hangi Bankadan Açılmalı?

Bir işletme hesabı açarken dikkat edilmesi gereken kriterlerden bazıları şunlardır:

  • İşlem ve transfer ücretleri: Her bankanın işlem ve transfer ücretleri değişkendir. Uygun fiyatlı bankaları tercih etmek şirketlerin tasarruf yapmasını sağlar.
  • Şeffaflık: Bazı bankalar gizli ücretler ve önceden belirtilmeyen yüksek komisyonları müşterilerine fatura edebilir. Bu nedenle şeffaflık, banka seçiminde en önemli kriterlerden bir tanesidir.
  • Döviz kuru: Bankalar, işlem ücreti talep etmediği halde yüksek döviz kuru uygulayarak şirketler için yüksek masraflara sebep olabilir.
  • Kullanım kolaylığı: İşletme hesabınızı 7/24 kontrol altında tutabilmeniz için bankanızın sunduğu mobil uygulamanın kolay ve hızlı bir arayüze sahip olması gerekir.
  • Kart kullanım özgürlüğü: Bankalar tarafından işletmelere sunulan kartlar belirli açılardan sınırlandırılabilir. Dolayısıyla sık sık kartla sipariş veren şirketlerin banka seçiminde bu kriteri göz önünde bulundurması gerekir.
  • Müşteri hizmetleri: Banka seçimindeki en önemli kriterlerden bir tanesidir. Yurt dışına sıklıkla ödeme yapan ve alan şirketlerin çalıştığı bankaların güçlü ve aktif bir müşteri hizmetleri ekibine sahip olması gerekir.
  • Bankaların uluslararası tecrübeleri ve partnerleri: Ağırlıklı olarak belirli bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerin o bölgelerde aktif olan bankalarla çalışmaları, bankacılık ihtiyaçlarını hızla gidermelerini sağlar. 
  • Şubenin tecrübeli olduğu alan: Bazı şubeler mevduat işletme hesapları alanında tecrübeliyken bazıları ihracat ve ithalat şirketlerine yönelik işletme hesaplarında tecrübeli olabilir. Tecrübesi yüksek şubeleri tercih etmek bankacılık işlemlerinizin hızlanmasını sağlar.

Wise İşletme Hesabı

Geleneksel bankaların sunduğu işletme hesaplarına başarılı bir alternatif olan Wise işletme hesabı, işletmeler tarafından kullanılabilen bir çevrimiçi çoklu para birimi hesabıdır. Piyasadaki reel döviz kuruyla ödeme yapmaya, almaya ve dünyanın her yerinde para harcamaya yarar.

Detaylı bilgi için: Wise İşletme Hesabı İncelemesi

  • Uluslararası para transferi için adil döviz kurları: Kendi döviz kurlarına sahip olan bankalara ve PayPal gibi kuruluşlara kıyasla Wise, piyasadaki gerçek döviz kurlarını esas alır.
  • Wise Hesap ücretleri: Wise İşletme hesabı açmak ücretsizdir. Aylık abonelik ücreti, hesap işletim ücreti ya da minimum bakiye barındırma zorunluluğu bulunmaz.
  • Çoklu Döviz Hesabı: Wise işletme hesabı ile 30’dan fazla ülke için hesap bilgisi elde edilebilir ve yerel para birimleriyle ödeme kabul edilebilir. Hesapta farklı para birimleri saklanarak kur değişimlerinden korunabilir.
  • Wise debit kart: Yurt dışındaki ATM’lerden para çekebilme ve farklı para birimlerinde harcama yapabilme imkanı sağlayan Wise debit kart, online ödemelere ve mağaza alışverişlerinde geçerlidir. Kredi özelliği barındırmayan bu kart, henüz Türkiye’den temin edilemez fakat Türkiye’deki alışverişlerde kullanılabilir.
  • Wise güvenilir mi?: Wise, bir banka değildir ancak bankalarla aynı devlet regülasyonlarına tabidir ve devletler tarafından denetlenir. Bu nedenle en az geleneksel bankalar kadar güvenlidir.
Wise Sitesine Git

İşletme Hesabı Açmanın Maliyeti Nedir?

Geleneksel bankalarda işletme hesabı açmak genellikle ücretsizdir. Ancak bankaların şirketlere sunduğu her bir ürünün fiyatı farklı şekilde hesaplandığı ve hesaplama bazen fatura bedeli esas alınarak yüzdelik olarak yapıldığı için işletmeler yüksek ücretlerle karşılaşabilir.

Wise işletme hesabı açmak ücretsizdir. Bu hesapla 50’den fazla para biriminde para tutulabilir ve döviz çevrimi yapılabilir. 

9 farklı para birimi için kullanabileceğiniz hesap bilgilerini edinmenin tek seferlik 164 TL kurulum ücreti vardır. Ayrıca Wise Business, sunduğu hizmetlerin ücretlendirmesi şeffaf olarak paylaşır. Her kullanıcı, gerçekleştireceği işlemin ne kadara mal olacağını önceden görebilir. 

Wise işletme hesabında 50’den fazla para biriminde para tutmak ücretsizdir. Eğer USD para biriminde havale ile ödeme alacaksanız işlem başı 4.14 USD ödersiniz. İşletme hesabınızdan para gönderirken de %0.41 taban ücreti uygulanır.

Wise işlem ücretleri için: Wise ile Para Transferi ve İşlem Ücretleri

Türkiye’de İşletme Hesabı Nasıl Açılır?

İşletme hesabı, tüzel kişiliği temsil etme yetkisi olan kişilerin şu adımları gerçekleştirmesiyle açılır:

  1. İhtiyaçlarınıza en uygun hizmetleri ve ürünleri sunan bankayı seçin.
  2. Hangi ürünlerden veya hizmetlerden yararlanmak istediğinize karar verin. 
  3. Şirketinizin türünü (şahıs firması/ticari ortaklık) banka ile paylaşın ve bankadan hangi belgelerin talep edildiğini öğrenin.
  4. Banka tarafından talep edilen belgeleri toplayın ve başvuru dosyası en yakın banka şubesine teslim edilir. Bazı bankalar, online başvuru da kabul edebilir. 

Şirket Hesabı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şirket hesabı açmak için gerekli belgeler şirketlerin türüne ve bankalara göre değişebilir. 

Şahıs firmalarından genellikle şu belgeler talep edilir:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vergi levhası
  • İş yeri sözleşmesi
  • Firmanın türü adi ortaklık ise adi ortaklık sözleşmesi
  • Ticari sicil gazetesi ya da esnaf veya oda kaydını gösteren belge

Ticari ortaklıklardan (anonim şirketi, limited şirketi, paylı komandit şirket) şirket hesabı açılışı istenen belgeler ise şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vergi levhası
  • İmza sirküleri
  • Ticari sicil gazetesi
  • Yetki belgesi

Vergi levhası, yeminli mali müşavirden ya da bağlı olunan esnaf ve sanatkarlar odasından; imza sirküleri ise şirket adına yetkili ve sorumlu olan kişiler tarafından noterden alınabilir.

İşletme Hesabı Açmak Ne Kadar Sürer?

Gerekli belgeler eksiksiz ve doğru şekilde teslim edildiği takdirde işletme hesabı açılışı hızla tamamlanır. 

Wise’da ise şirket hesapları doğrulama sürecine tabidir. Bu süreci tamamlamak için aşağıdaki işlemleri uygulamanız gerekir:

  1. İşletmeniz hakkındaki istenen bütün bilgileri Wise ile paylaşın.
  2. Hesap sahibi olarak kimliğinizi doğrulayın ve kişisel bilgilerinizi Wise ile paylaşın.
  3. Bir transfer oluşturun ve ödeme yapın.
  4. Wise’ın 2-3 iş günü içinde hesabınızı doğrulamasını bekleyin.
  5. Hesabınız doğrulandığında size bir onay epostası gönderilir.

Detaylı bilgi için: İşletmemi doğrulanmak için ne gerekiyor? 

Wise İşletme Hesabı Aç

Kimler Ticari Hesap Açabilir?

Sermaye şirketleri ve şahıs şirketleri ticari hesap açabilir. İlgili şirket adına açılmış bir tüzel bir kişiliğe sahip olan kişilerin ticari hesap açılışı için firmalarına ait belgeleri bankaya ibraz etmesi yeterlidir.

Türkiye’de İkamet Etmeyenler İşletme Hesabı Açabilir Mi?

Türkiye’de ikamet etmeyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları nüfus cüzdanlarını kullanarak işletme hesabı açabilir. 

Türkiye’de ikamet etmeyen yabancı ülke vatandaşlarının da Türkiye’de işletme hesabı açması mümkündür. Ancak bu kişilerden vatandaşı oldukları ülkeye bağlı olarak farklı belgeler talep edilebilir.

İşletme Hesabı Online Açılabilir Mi?

Geleneksel bankalar, işletme hesabı açılışı için online başvuru yapmayı mümkün kılsa da günün sonunda size ulaşarak gerekli belgeleri toplamanızı ve en yakın şubeye teslim etmenizi isterler.

Wise gibi yeni nesil bankalar ise süreci ve hesabınızın doğrulama işlemlerini tamamen online olarak gerçekleştirirler. Hesap açılışı ve onayı, kısa sürede tamamlanır ve tamamen internet üzerinden gerçekleşir.

İşletme Hesabımı Başka Bankaya Taşıyabilir Miyim?

Mevcut işletme hesabınızı başka bankaya taşımak için geçmek istediğiniz bankadan yeni bir işletme hesabı açmanız ve işlemlerinizi yeni hesabınıza taşımanız gerekir.

Wise, kurumsal müşterilerinin mevcut işlemlerini kendi bünyesine taşımasını kolaylaştıracak birtakım online modüllere sahiptir. Ancak geleneksel bankalarda bu işlemler manuel gerçekleştirilir.

Türkiye’deki işletme hesap türleri nelerdir?

Hukuki olarak Türkiye’de çok sayıda şirket türü bulunur. Ancak bu şirket türlerinin büyük bir kısmı pratikte kullanılmaz. En çok bilinen ve kullanılan şirket türleri şunlardır:

  • Şahıs firması: Tek bir kişinin sahip olduğu ve kişi ile işletme arasında hukuki açıdan hiçbir ayrımın bulunmadığı firma türüdür.
  • Limited şirket: Pay sahiplerinin sorumluluğu, şirkete yatırdıkları para ve verdikleri garantiyle sınırlıdır. Limited şirketleri, sermaye şirketleri kategorisinde yer alır.
  • Anonim şirket: Hissedarların kelimenin tam anlamıyla anonim olabildiği ve temettü toplayabildiği şirket türüdür. Dünyadaki en yaygın şirket türlerinden bir tanesidir.

Özetle

Ticari kredilerden ve dış ticaret ürünlerinden yararlanmak isteyen şirketler için işletme banka hesabı açmak kaçınılmazdır. Bu tür hesaplar alternatif ödeme sistemlerini, nakit yönetimini ve muhasebe kaydı tutmayı kolaylaştıran ürünleri de beraberinde getirir.

Geleneksel bankalarda işletme hesabı açmak farklı kurumları fiziksel olarak ziyaret edilmesini ve birçok evrağın bir araya getirilmesini gerektirebilir. 

Wise işletme hesaplarının doğrulanması işletme sahibinin kimlik bilgisine ve verdiği bilgilere dayalıdır. Hesabın doğrulanması ise 2-3 gün içerisinde tamamlanır. Wise işletme hesabı ile şirketler farklı para birimlerinde ödeme kabul edebilir, aldığı ödemeleri farklı para birimlerinde tutabilir ve uluslararası para transferlerini reel döviz kuru üzerinden gerçekleştirebilir. 

Aşağıdaki butona tıklayarak ücretsiz olarak Wise işletme hesabı açabilirsiniz: 

Wise İşletme Hesabı Aç
Türkiye’de ticari banka hesabı açmak kolay mı?

Türkiye’de ticari banka hesabı açılışı için gerekli belgeler şahıs şirketleri, adi ortaklıklar ve ticari ortaklıklar için farklıdır. 
Vergi dairesi, noter, ticaret odası gibi çeşitli kurumlara giderek gerekli belgeleri toplamak ve bankaya teslim ederek kurumsal hesap açılışını gerçekleştirmek, bireysel hesap açmaya kıyasla daha zordur.

Bir işletme hesabı açmanın maliyeti nedir?

İşletme hesabı açmak genellikle ücretsizdir. Ancak bankacılık ürün ve hizmetlerinin ücretlendirmesinde bankaların kendi politikaları önem taşıdığı için bazı bankalar yeni bir işletme hesabı açmak için ücret talep edebilir. Buna ek olarak mevcut işletme hesabı için bazı bankalar belirli dönemlerde kredi kartı aidatı ya da hesap işletim ücreti talep edebilir.

Wise İşletme Hesabı açmak ücretsizdir. Minimum bakiye gereklilikleri ve aylık abonelik ücretleri bulunmaz. Farklı para birimlerinde hesap bilgileri edinmek için tek seferlik ücret ödenir. 

Bir Türk şirketi işletme hesabını Türkiye’deki bir bankada mı açmalı?

Yurt dışındaki avantajlı vergi düzenlemeleri dünyadaki bütün şirketleri farklı ülkelerde banka hesabı açmaya teşvik edebilir. Bu bağlamda Türk şirketlerinin işletme banka hesaplarını Türkiye’deki bankalarda açmasına yönelik bir zorunluluk söz konusu değildir. Halihazırda Türkiye’de kayıtlı olan şirketler yurt dışındaki bankalarda ticari hesap açabilirler. 

Bireysel hesap ile işletme hesabı arasındaki fark nedir?

Dünyadaki bankacılık sistemi, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki temel bileşen üzerine kurulmuştur. Bireysel bankacılık, yalnızca bireylerin kullanımına yönelik bankacılık ürünlerini ve hizmetlerini içerirken; kurumsal bankacılık, işletmelere uygun bankacılık ürünlerini hizmetlerini içerir.

Wise Business hesabı açmak ücretsiz mi?

Kurumsal Wise hesabı edinmek ücretsizdir. Fakat farklı ülkelerde hesap bilgisi edinmek isteyen işletmelerin tek seferlik kurulum ücreti ödemesi gerekir. Bu ücret, işletmenin hangi ülkede kayıtlı olduğuna göre değişir. Wise’ın daha kolay doğrulama yapabildiği ülkelerde kurulum ücreti daha düşüktür.

Şahıs şirketi için banka hesabı gerekli mi?

Şahıs şirketi kuran kişilerin ayrıca ticari ya da bireysel banka hesabı açması gerekmez. Önceden açılmış ve şahsi amaçlarla da kullanılan bir banka hesabı şahıs şirketi adına da kullanılabilir.

Ancak şahıs şirketine özel banka hesabı açmanın muhasebe işlemlerini kolaylaştıracağı ve işletme hesapları sayesinde şahıs şirketlerinin ticari bankacılık ürünlerine ulaşabileceği unutulmamalıdır.