Dolar Hesabı Nasıl Açılır? Türkiye’de Dolar Hesabı Açmak

Yurt dışından veya yurt içinden dolar cinsinden ödeme almak, para transferi gerçekleştirmek ve birikimleri dövizde tutmak için dolar hesaplarına ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle finansal işlemlerinin önemli bir bölümünü dolar üzerinden yürüten kişiler ve işletmeler için döviz hesapları oldukça kullanışlıdır.

Fakat, bir dolar hesabı açmak bazen zor ve zahmetli olabilir. Bazı ülkelerdeki geleneksel bankalarda döviz hesaplarının açılma süresi uzun zaman alır. Üstelik döviz hesabı açmak ve kullanmak masraflı olabilir. 

Farklı para birimlerinde bakiye tutmak, döviz çevrimi ve para transferi yapmak için Wise gibi yeni nesil elektronik para kuruluşları iyi bir alternatif olabilir. 

Bu yazıda, Türkiye’de dolar hesabı nasıl açılır, dikkat edilmesi gerekenler ve dolar hesabı açmak için Wise gibi alternatifleri inceleyeceğiz.

Dolar Hesabı Nedir?

Dolar hesabı, dolar ile sık işlem yapan kişilerin temel bankacılık hizmetlerinden daha hızlı, kolay ve uygun maliyetlerle yararlanabilmesi için geliştirilmiş mevduat hesaplarıdır. 

Bir dolar hesabı; vadeli, vadesiz, kredili ya da cari hesap gibi farklı özelliklere sahip olabilir. Ancak en çok tercih edilen türlerden birisi vadesiz dolar hesabıdır.

Vadesiz Dolar Hesabı Nedir?

Vadesiz dolar hesabı, faiz getirisi olmayan ve belirsiz süreli para çekme ve yatırma amacına hizmet eden bir banka hesabıdır. Hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar vadesiz dolar hesabı açabilir.

Bankalar nezdinde açılan vadesiz dolar hesapları şu avantajlara sahiptir:

  • Hesabınıza USD yatırabilirsiniz ve paranızı bankanın verdiği güvenceyle hesabınızda tutabilirsiniz.
  • Hesabınızdan nakit olarak USD çekimi yapabilirsiniz.
  • Kur farkı ödemeden Amerika’ya para transferi yapabilir ve Amerika’dan para transferi kabul edebilirsiniz.
  • Biriminizi USD olarak yapabilirsiniz. 
  • ATM’ler ya da mobil bankacılık uygulamalarından hesap bakiyenizi dilediğiniz an kontrol edebilirsiniz.

Bütün bu işlemler, fiziksel bir şubesi olmayan ve sadece online hizmet veren elektronik para kuruluşları üzerinden de yapılabilir. 

Üstelik Wise gibi elektronik para kuruluşları sundukları çoklu döviz hesapları ile birden fazla para birimini ve parayı tek bir hesapta barındırmanızı sağlar. Üstelik bu sayede, birçok para biriminde yerel banka bilgileri edinebilir ve daha düşük masraflarla ödeme alabilirsiniz.

Wise Sitesine git

Wise Çoklu Döviz Hesabı

Wise çoklu döviz hesabı, dolar dahil olmak üzere 53 farklı para birimindeki parayı tek bir hesapta tutmanızı ve 80’den fazla ülkeye para transferi yapmanızı sağlar. 

Wise çoklu döviz hesabı ile yapabileceğiniz diğer işlemler şöyledir:

  • Hesabınızdaki Türk lirasını reel döviz kuru üzerinden kolayca USD’ye çevirebilirsiniz.
  • 9 farklı para biriminde (TRY, USD, EUR, GBP, AUD, NZD, CAD, SGD, HUF) yerel hesap bilgileri edinerek ödeme alabilirsiniz.
  • Bakiyenizi 50’den fazla para birimine çevirebilir ve çevirdiğiniz para biriminde güvenle tutabilirsiniz.
  • SWIFT’ten çok daha düşük maliyetle dünyanın her yerine dolar gönderebilir ve dünyanın her yerinden ücretsiz olarak dolar alabilirsiniz. Bu konuda Wise vs Uluslararası Banka Transferi yazımızı okuyabilirsiniz. 

Ancak geleneksel bankaları kullanmak yerine bir Wise hesabına sahip olmanın bazı dezavantajları da söz konusudur:

  • Hesabınıza ATM’leri kullanarak nakit para ekleyemezsiniz.
  • Tek seferde en fazla 1 milyon USD’lik para transferi yapabilirsiniz. 
  • Wise, kripto para transferlerini henüz desteklemiyor.
  • Wise Çoklu Döviz Hesabı Türkiye’de ikamet eden kullanıcılar için henüz mevcut değil. Ancak yurtdışında, Wise Hesabı hizmetinin bulunduğu bir ülkede ikamet ediyorsanız, Wise Hesabı açabilirsiniz. Türkiye’de ikamet ediyorsanız, aşağıdaki butona tıklayarak Wise’a kayıt olabilir ve hem yurtdışından Türkiye’ye hem de Türkiye’den yurtdışına uluslararası para transferleri gerçekleştirebilirsiniz.
Wise Sitesine git

Türkiye’de Dolar Hesabı Açmanın Avantajları

Tasarruf sahipleri için dolar hesabı açmayı avantajlı hale getiren en önemli sebep, paranın güvenli şekilde ve çok fazla değer kaybetmeden saklanmasını sağlamaktır. 

Fiziksel ve çevrim içi bankalar, faaliyet gösterdikleri ülkelerden gerekli izinleri alırlar ve paranızı risklere karşı korurlar. Böylece paranızın çalınma ve kaybolma gibi riskler söz konusu olmaz. 

Bunun yanı sıra işletmeler için bir dolar hesabına sahip olmayı avantajlı hale getiren iki temel unsur vardır:

  • Reel döviz kuruyla USD temin ederek hesaplarına mevduat yatırabilirler ve bu sayede her işlem için sahip oldukları Türk lirasını bankanın kuruyla USD’ye çevirmek ve dolayısıyla yüksek kur dönüştürme ücreti ödemek zorunda kalmazlar. 
  • Stripe, Payoneer, PayPal gibi uluslararası ödeme kuruluşlarının ve Amazon, Etsy, Shopify gibi uluslararası pazaryerlerinin temel para birimi dolardır. Dolar hesabı ile bu kuruluşlardan doğrudan dolar cinsinden ödeme alabilirler. Bu, aynı kuruluşlardan Türk lirasıyla ödeme almaya kıyasla çok daha düşük masraflar ödemek anlamına gelir. Yurtdışından ödeme almak için PayPal alternatifleri yazımızı okuyabilirsiniz. 

Wise işletme hesabının tüm bunlara ek olarak sunduğu kolay, hızlı ve ücretsiz işlemler ile işletmeniz için dolar hesabı oluşturmak oldukça avantajlı hale gelir.

Detaylı bilgi için: Wise İşletme Hesabı İncelemesi – Wise Business

Türkiye’de Dolar Hesabı Nasıl Açılır?

Dolar hesabı açmak, önceden yalnızca fiziksel banka şubelerini ziyaret ederek yapılıyordu. Ancak günümüzde genellikle internet bankacılığı ya da mobil bankacılık üzerinden online olarak gerçekleştirilebilir.

Bunun için geleneksel bankalarda dolar hesabı açmak isteyen kişilerin, halihazırda o bankanın müşterisi olması ve mobil bankacılık uygulamasına erişebilmesi gerekir. Aksi halde banka şubesi ziyaret edilmeden ve gerekli evraklar ibraz edilmeden dolar hesabı açmak mümkün olmaz.

Dolar Hesabı Açmak İçin Gerekenler

Türkiye’deki bankalar dolar hesabı açılışında müşterilerinden genel olarak şu belgeleri talep eder:

  • Kimliğinizi ibraz eden bir belge; kimlik kartı, pasaport veya ehliyet
  • İkametgah adresini kanıtlayan bir belge; su faturası, elektrik faturası, ekstre vs.
  • Güncel telefon numarası

Bu bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi ve bankanın sunduğu sözleşmenin imzalanmasıyla dolar hesabı açılışı tamamlanabilir. 

Wise Çoklu Döviz Hesabı Nasıl Açılır?

Wise, fiziksel bir şubeye sahip olmadığı için tüm işlemler online yapılabilir. Wise Çoklu Döviz Hesabı açmak için:

  1. Kullanıcı, Wise internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden kaydını gerçekleştirir.
  2. E-mail adresine gelen postayı onaylar ve kimliğini doğrulayarak hesabını kullanıma hazır hale getirir.
  3. Banka hesabını, kredi kartını ya da Apple Pay uygulamasını kullanarak hesabına para yükleyebilir ve uygulamanın bütün özelliklerini sınırsız kullanabilir.

Hesap açtıktan sonra Dolar, Euro, Kanada Doları vb farklı para birimlerinde kolayca bakiye oluşturabilirsiniz. Bunun için mobil uygulamada, 

  • Ana ekrandaki bakiye alanını sağa kaydırıp, ‘+’ işaretine basın. 
  • Ardından çıkan para birimi listesinden, hesap açmak istediğiniz para birimini seçin, birkaç saniye içerisinde hesabınız açılacaktır. 

Bu listede, yerel hesap bilgileriyle birlikte sunulan para birimleri, en üstte gösterilir. İstediğiniz para birimini seçerek hesabı açabilirsiniz. Ardından, o para birimindeki bakiyeye tıklayıp, ‘Hesap Bilgileriniz’ yazısına tıklayarak o para birimindeki hesap bilgilerinizi kolayca kopyalayabilirsiniz. 

Wise Hesabı Aç

Dolar Hesabı Nasıl Kullanılır?

Bir dolar hesabı kullanmanın farklı amaçları olabilir. Türkiye’de dolar hesapları daha çok yurt dışına daha ucuz ve kolay şekilde dolar göndermek ve döviz birikimi yapmak isteyen vatandaşlar tarafından tercih edilir.

Birikimin döviz cinsinden ve döviz hesabında yapılması, kişileri ve şirketleri döviz kuru dalgalanmalarına ve enflasyona karşı koruyan bir unsurdur.

Bir döviz hesabına para eklemenin birkaç yolu vardır. Kolay ve ucuz yöntem, banka şubesine giderek parayı hesaba yatırılmak üzere gişe görevlisine elden teslim etmektir. Bunun için kimliğiniz ve nakit paranızla bankaya gitmeniz yeterlidir. 

Döviz ve para yatırma özellikleri bulunan ATM’leri kullanmak, dolar hesaplarına para yatırmanın bir diğer yoludur. Döviz işareti bulunan atm’lerden bu işlem gerçekleştirilebilir. Ancak bankadan yatırma yöntemine göre, işlem masrafları ve döviz kurları daha yüksek olabilir. Bu konuda en güncel bilgiyi bankanızdan almanızı öneririz. 

Wise kullanıcılarının ise dolar temin etmesine gerek yoktur. Wise hesabına gönderilen yerel para birimi güncel kurla uygulama üzerinden USD’ye çevrilebilir. Yani, Türkiye’de yaşıyorsanız ve TL’de paranız varsa, Wise hesabınıza TL olarak gönderebilir ve paranızı reel döviz kurunu kullanarak dolara çevirebilirsiniz. Benzer şekilde, Avrupa’da yaşıyorsanız, Wise hesabınıza paranızı euro olarak transfer edip, dolara çevirebilirsiniz. 

Wise Çoklu Döviz Hesabı Nasıl Kullanılır?

Wise hesabını, farklı para birimlerinde para tutmak, döviz çevrimi yapmak ya da düşük masraflarla uluslararası para transferi yapmak için kullanabilirsiniz. 

Wise çoklu döviz hesabı, yerel para birimleri ve USD ya da EUR gibi dünyanın en popüler para birimleri arasında kolay ve düşük maliyetle geçiş yapılabildiği için uluslararası para transferi yapan kişiler için başarılı bir çözüm olabilir.

Ayrıca dolar mevduatını farklı ülkelerde nakit olarak çekmek ya da harcamak isteyen kişilerin hizmetine sunulan Wise’ın debit kartı, geliri dolar cinsinden olan ancak sık sık farklı ülkelerde bulunan kişileri para birimi dönüştürme derdinden kurtarır.

Daha fazla bilgi için bu konu hakkında yazdığımız detaylı içeriğe göz atın: Wise Çoklu Döviz Hesabı İncelemesi 

Atm’den Dolar Çekmek

ATM’ler çoğu zaman yalnızca yerel para birimlerinde hizmet verir. Bu nedenle her ATM’den döviz işlemleri yapılamaz. Bazı ülkelerde bütün ATM’lerden USD, EUR gibi çok kullanılan para birimlerine ait işlemler gerçekleştirilebilirken Türkiye’de döviz işlemleri, sadece döviz özelliği bulunan ATM’lerden gerçekleştirilebilir. 

Döviz özellikli ATM’lerin üzerinde yabancı para birimlerine ait simgeler yer alır. Her bankanın döviz ATM’si farklı konumlarda bulunur ve döviz ATM’lerinin nerelerde bulunduğuna dair bilgiler bankaların internet sitelerinden öğrenilebilir.

Bir USD hesabına sahip olan, hesabındaki bakiyeyi çekmek isteyen ve bir döviz ATM’si bulamayan kişilerin bankaların fiziksel şubelerini ziyaret etmeleri gerekir. Bazı bankalar, yalnızca hesabın açılmış olduğu şubede döviz çekim işlemine izin veriyor olabilir. Yani, farklı bir şubeden döviz çekebilmek için ücret talep ediyor olabilirler.

Wise çoklu döviz hesabı ve banka kartı kullanıcıları, 200’den fazla ülkede 2 milyondan fazla atm’den ücretsiz olarak nakit para çekebilir. Aylık 100$’a kadar iki kez para çekimini ücretsiz yapabilirsiniz. Ardından, 1.5USD sabit ücret ve çekilen miktara göre %2 ücret alınır. Wise debit kartı hakkında detaylı bilgi için Wise Banka Kartı İncelemesi yazımızı okuyabilirsiniz. 

Özet

İş hayatında ya da kişisel hayatında dolar para birimini sık kullanan kişiler için bir dolar hesabına sahip olmak kaçınılmazdır. Ancak bir dolar hesabına sahip olmanın, bu para birimini nadir kullanan kişiler için bile enflasyondan ve döviz dalgalanması riskinden korunmak gibi faydaları vardır.

Geleneksel yollarla dolar hesabı açmak zahmetli bir süreç olabilir. Son yıllarda oldukça gelişen online alternatifler, bir banka şubesini fiziksel olarak ziyaret etmeden dolar hesabı açmayı ve yönetmeyi mümkün kılar. 

Wise gibi uygulamalar hesap açılış ücreti, hesap işletim ücreti ve para transferlerinde gizli masraflar gibi kesintiler yapmaz. 

Umarız bu makalede yer verdiğimiz alternatifler, ihtiyaçlarınıza uygun dolar hesabını bulmanıza yardımcı olur. Aşağıdaki butona tıklayarak ücretsiz bir Wise hesabı açabilir ve kolayca dolar hesabı oluşturabilirsiniz: 

Wise Hesabı Aç

Sıkça Sorular Sorular

Türkiye’de dolar hesabı açabilir miyim?

Gerekli belgelerle birlikte bankalara müracaat eden kişiler Türkiye’deki bankalarda hem şahsi olarak hem de kurumsal olarak dolar hesabı açabilirler.Zaten bir bankanın müşterisi olan kişiler bankaya gitmeden, internet bankacılığı ile de dolar hesabı açabilir.

Dolar hesabı açmanın maliyeti nedir?

Bankalarda hesap açmak genellikle ücretsizdir, ancak bu durum bankadan bankaya değişebilir. 

Wise üzerinden dolar hesabı açmak ücretsizdir. Bu hesabın aylık ya da yıllık maliyeti söz konusu değildir. Wise işletme hesabı için tek seferlik kurulum ücreti ödenmesi gerekir.

Buna ek olarak geleneksel bankalar müşterileri ile imzaladıkları sözleşmelerde de yer aldığı üzere söz konusu hesap çok az kullanılsa bile “hesap işletim ücreti” adı altında belirli periyotlarla ücret tahsil edebilir.

Vadesiz dolar hesabı açmak ücretli mi?

Vadesiz dolar hesabı açmak genellikle ücretsizdir. Nadir olarak bazı bankalar hesap açılış ücreti talep edebilir. Bankacılık ürünlerine ve hizmetlerine dair güncel ücretler, bankaların internet sitelerinde bulunabilir.

Dolar hesabı açmak mantıklı mı?

Dünyanın rezerv para birimi dolar olduğu için özellikle sık sık farklı ülkeleri ziyaret eden insanların yanında dolar taşıması gerekiyor olabilir. Dolar, bütün ülkelerin yerel para birimlerine kolayca dönüştürülebilir.

Bir diğer yandan dolar ile kıyaslandığında diğer para birimlerini dönüştürmenin maliyeti çok daha yüksek olabilir ve hatta bazı ülkelerdeki döviz büroları, diğer bazı para birimlerini kabul etmeyebilir.

Bankamatikten dolar yatırılabilir mi?

Döviz çekme ve yatırma özelliği bulunan bankamatiklerden dolar yatırılabilir. Bir ATM’nin döviz destekli olup olmadığı üzerinde bulunan sembollerden ve uyarılardan anlaşılabilir.

Döviz destekli bankamatiklerin üzerinde genellikle dolar, Euro ve Yen gibi tanınmış para birimlerine ait semboller bulunur.

Banka hesabından dolar çekilir mi?

Türkiye’de döviz işareti barındıran ATM’lerden dolar çekilebilir. Bu ATM’ler genellikle havaalanlarında ve şehir merkezlerinde bulunur. Döviz özellikli ATM’lerin sayıları ve konumları, bankaların internet sitelerinden öğrenilebilir. Banka hesabından dolar çekmenin diğer yolu hesabın kayıtlı olduğu bankanın bir şubesini ziyaret etmektir.

Ücretsiz Wise Hesabı Aç