SWIFT ile Yurtdışı Para Transferi

SWIFT ile yurtdışı para transferi gerçekleştirmek isteyen pek çok birey için hiç bilinmeyen bir prosedürü gerçekleştirmek zaman zaman oldukça zorlayıcı bir sürece neden olabilmektedir. Bu anlamda sizler için hazırladığımız bu yazıda hem SWIFT ile yurtdışına para gönderme sürecinin nasıl gerçekleştiğini hem de ucuz ve alternatif para gönderme yöntemleri açıklayacağız.

Uluslararası sınırların gün geçtikçe ortadan kalkması ve insanların birbiri ile etkileşim düzeylerinde yaşanan ciddi gelişmeler finansal açıdan da etkileşimin artmasına neden oldu.

Özellikle yurtdışından bir ürün satın alan veya yurtdışındaki tanıdıklarına para göndermek isteyen kimseler tarafından kullanılan SWIFT ile yurtdışı para transferi işlemlerinde artışlar meydana geldi. Peki, SWIFT nedir?

SWIFT Nedir?

Yurt içindeki para transferlerin isim ve hesap numarası yeterli olurken uluslararası düzeyde gerçekleşen para transferlerinde sadece hesap adı ve hesap numarasının yeterli olmadığını ifade etmek gerekir.

Bu nedenle alıcı, gönderici bilgilerinin yanı sıra SWIFT kodu kullanılması da gerekir. Uluslararası işlemlerde bankaların SWIFT kodu olmaksızın işlem yapmaması yurtdışı para transferi dendiğinde akla gelen ilk şeyin bu kod olmasına neden olur.

SWIFT nedir yazımızda bu konuyu daha detaylı bir şekilde de ele almıştık. SWIFT koduna ihtiyaç duymadan çok yurtdışı para transferlerinizi Wise ile hızlı bir şekilde de tamamlayabilirsiniz.

SWIFT Kodu Nasıl Oluşur?

Genellikle 8 ila 11 harf arasında olan ve ülke, şehir, banka ve şube tanımlamalarını içeren SWIFT kodundan; bankanın, ülkenin, konumun ve şubenin kodunu çıkarmak mümkün olur.

Örneğin TVBAUS33 kodundan bu SWIFT kodunun hangi banka, şube ve ülkeye ait olduğunu bulmak mümkündür. TVBAUS33 kodunun ilk 4 hanesinde Türkiye Vakıflar Bankası kelimelerinin kısaltması kullanılırken sonraki iki hanede United States kısaltması vardır. 33 yazan kısım ise o ülkedeki şube kodunu ifade eder.

Zaman zaman değişebilecek hane sayısına sahip SWIFT kodunda temel mantık bu şekilde çalışır. Bu kod bankalar arasında iletişime sağlar ve paranın doğru bankaya iletilmesi açısından önem taşır. Türkiye’deki bankaların SWIFT kodlarına buradan ulaşabilirsiniz: Banka Swift/BIC Kodu Sorgulama Aracı

Peki, SWIFT ile para transferi gerçekleştirilmesi ücretsiz bir işlem midir? Değilse, ücretleri nasıldır?

SWIFT ile Yurtdışı Para Transferi ve Ücretler

SWIFT ile yurtdışı para transferi gerçekleştirmek istediğinizde bu işlem üzerinden bankaların bir ücret talep edeceğini unutmamalısınız. Uluslararası para transferi gerçekleştirildiğinde hem alıcı hem de gönderici tarafından ortaya çıkan masrafların karşılanması için belirli SWIFT masrafları ortaya çıkar. Söz konusu masrafların bankalar arası işlemlerden kaynaklandığı ve her bankanın bu işlem için talep ettiği ücretlerin farklı olduğunu vurgulamak gerekir. 

SWIFT ile yurtdışı para transferi gerçekleştirmek istediğinizde ortaya çıkacak olan işlem masraflarını alıcı veya gönderici vasfı ile ödeyebilirsiniz. Para gönderirken gidecek olan miktardan herhangi bir kesinti gerçekleşmesini istemiyorsanız bu durumda işlem masraflarının ne kadar olduğunu bankadan öğrenerek giderleri ekstradan ödemeniz gerekir.

SWIFT masraflarından şikayetçiyseniz ya da belirsiz masraflarla uğraşmak istemeyebilirsiniz. Wise gibi alternatif yöntemler hem transferin hızlı ve ucuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlarken hem de şeffaf bir şekilde alınan transfer ücretini de görmüş olursunuz.


Wise ile Uluslararası Para Göndermek

Yukarıda da değindiğimiz gibi artık yurtdışına para gönderme işlemlerinizde kullanabileceğiniz birçok farklı yöntem bulunuyor. Birçok uygun alternatif yöntemler ortaya çıktı ve bu yöntemlerle hem hızlı sonuç alabiliyor, hem de para transferini masrafsız ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bu yöntemlerin biri, bu yazıda da inceleyeceğimiz Wise (eski adıyla TransferWise) oluyor. 2010 yılında kurulmuş bir şirket olan Wise kullanıcıların uluslararası para transferlerindeki yüksek komisyonlardan ve gizli kesintilerden kurtulmasını ve transferlerin mümkün olduğu kadar düşük ücretlerle yapılmasını hedef alıyor.

swift vs transferwise
SWIFT işlemine karşın Wise tüm masrafları açık bir şekilde gösterir ve paranın ne zaman alıcının hesabına geçeceğini tam olarak öğrenebilirsiniz.

Siz Wise ile örneğin Türkiye’den Almanya’ya para göndermek istediğinizde sizin gönderdiğiniz para Türkiye’de Wise’ın hesabına geçerken Almanya’daki Wise hesabından da alıcının hesabına geçer. Bu şekilde işlem ucuz ve hızlı gerçekleşmiş olur.


SWIFT ile Para Transferi İşlemlerinde Değişen Masraflar

Yurtiçi para transferlerin işlemin gerçekleştiği kanalın işlem ücretleri üzerinde etki ettiğini bilmeyen yoktur. Benzer durumların SWIFT ile yurtdışı para transferi durumunda da gerçekleşebileceğini mutlaka vurgulamak gerekir.

Mobil bankacılık veya banka üzerinden gerçekleştireceğiniz SWIFT ile yurtdışı para transferi işlemlerinde ne kadarlık bir masraf çıkacağını bankanızdan öğrenebilirsiniz. Peki, transferin gerçekleşeceği kanal dışında masraf üzerinde etki eden herhangi bir unsur var mıdır?

Burada da bankadan bankaya değişebilen bir durum söz konusu. Bankalar işlem başı sabit bir ücret alabildiği gibi işlemin büyüklüğüne göre çeşitli yüzdelerde de komisyon alabilmektedir.

Örneğin 10.000 USD değerindeki varlığınızı SWIFT ile yurtdışı para transferi ile yurtdışındaki bir kimseye yollarken tek seferde yollamanız durumunda ortaya çıkan masraf 2 seferde yollamanız halinde ortaya çıkacak masraftan daha az olur.

SWIFT ile Yurtdışı Para Transferi ve Valör Tarihi

Yurtdışına para transferi gerçekleştirirken pek çok birey tarafından göz ardı edilen kavramlardan bir tanesi de hiç şüphesiz valör tarihidir. Yurtiçi para transferlerinde gerçekleşen para aktarma işlemleri genellikle aynı gün veya ertesi gün karşı tarafın hesabına düşerken yurtdışına giden para transferlerinde veya tam tersi durumlarda valör tarihi paranın hesaba düşeceği zamanı gösterir.

Bazı para transferlerinde gerek bankacılık sisteminden kaynaklanan gerekse de talebe bağlı olan valör tarihi paranın ileri bir tarihte karşı tarafın hesabına düşmesine neden olur.

İngilizce yazılan SWIFT mesajlarında genellikle Value Date olarak geçen valör tarihinin ne olduğunu kontrol ederek paranın hesabınıza ne zaman yansıyacağını öğrenebilir veya gönderdiğiniz paranın karşı tarafa ne zaman ulaşacağını tespit edebilirsiniz.

SWIFT ile Yurtdışı Para Transferi Ne Zaman Yansır?

Valör tarihi ileri bir tarih göstermiyorsa bankalar arası işlemlere bağlı olarak gönderilen paranın karşı tarafın hesabına yansıma süresi genellikle 3 iş günü içerisinde gerçekleşir. Bazı durumlarda 3-5 sürebilir. Uzun süren para transferlerinde karşı tarafın mağduriyetini engellemek ve paranın sizin tarafınızdan gönderildiğinizi kanıtlamak adına banka ile iletişime geçebilirsiniz.

Yurtdışından para transferi kaç gün sürer yazımızda alternatif yöntemlerin para gönderme süreleri arasındaki farklara da değinmiştik.

SWIFT Mesajı Nedir?

SWIFT ile yurtdışı para transferi gerçekleştirildiğinde transferin gerçekleştirildiğini kanıtlamak adına dekont benzeri bir mesaj olan SWIFT mesajını karşı tarafa göndererek işlemi kanıtlayabilirsiniz. Bu mesaj üzerinde gönderici, alıcı ve işlem tarihi yazar. Bunun yanı sıra SWIFT mesajında gönderim sağlanan para miktarı ve valör tarihi de vardır.


SWIFT ile para gönderme işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri paylaştık.

Wise’ın uluslararası para transferleri için gizli kesintiler olmadan, düşük komisyonlar ve reel döviz kuru sunar. Ücretsiz olarak bir Wise hesabı açıp para transferi yapmaya başlamak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.