Yurt Dışında Üniversite Okumak

Yurt dışında üniversite okumak birçok öğrencinin hayalidir. Son derece fazla avantajlara sahip olan yurt dışında üniversite okuma imkanı ile ilgili bilmeniz gereken bazı detaylar vardır. Gelin söz konusu detayları hep birlikte inceleyelim. 

Yurt dışında üniversite okumak bireylerin hem iş alanında çok daha seçkin bir konuma sahip olmalarına olanak tanırken hem de çok daha iyi bir eğitim almalarına yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra yurt dışında eğitim kişilerin dillerini geliştirebilmeleri için de son derece önemlidir. Yurtdışında İngilizce öğrenmek yazımızda da bu konuya değinmiştik.

Her yıl binlerce öğrenci eğitim alabilmek için İngiltere, Almanya, Amerika ve Kanada gibi ülkelere başvurmaktadır. Söz konusu ülkeler dünya genelinde eğitim alanında en fazla gelişmiş olan ülkelerdir.

Lisans programları, yüksek lisans programları ve yabancı dil eğitim programları yurt dışında en çok tercih edilen programlar arasında yer almaktadır. Yurt dışında üniversite okumak için en fazla tercih edilen ülkeler İngiltere, Amerika, Kanada, Polonya, Ukrayna, İtalya, Malta, Almanya şeklindedir. 

Yurt Dışında Nasıl Eğitim Alınır?

Yurt dışında eğitim görebilmek için çeşitli şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Peki, söz konusu şartlar nelerdir?

1.Yeterli İngilizce Düzeyi

Yurt dışında eğitim görebilmeniz için yeteri düzeyde İngilizce bilmeniz gerekmektedir. Bu doğrultuda TOEFL sınavından 60 ile 80, IELTS’ten ise 5,5 ile 6,5 arasında puan almanız gerekmektedir. Bu puanlardan daha düşük bir puan almanız durumunda yurt dışındaki herhangi bir üniversiteye girebilmeniz mümkün değildir. Bunun yanı sıra okullar kendi standartlarını belirledikleri için farklı puan kriterleri de olabilir.

2.Belirli Bir Not Ortalaması

Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin belirli bir not ortalamasına sahip olması gerekmektedir. Yani hedefiniz buysa lisedeki derslerinize önem vermeniz ve not ortalamanızı yüksek tutmaya çalışmanız oldukça önemli.

Lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin lise mezuniyet puanının minimum 80 olması, yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin lisans mezuniyet puanının 4 üzerinden en az 3 olması gerekmektedir. Yine her okulun istediği puanın değişkenlik gösterdiğini ifade edebilmek mümkündür. Yüksek lisans konusunu daha detaylı ele aldığımız Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmak yazımız da sitemizde mevcut.

3.SAT Skoru

Yurt dışında eğitim sırasında gerekli olan İngilizce okuma, yazma, konuşma, geometri, matematik, kompozisyon, yorum yapma, yazma yeteneklerini ölçen sınava Scholastik Aptitude Test yani SAT adı verilir. Öğrenciler bu sınava Türkiye’de girebilmektedir. Sınav tamamen İngilizcedir. Fakat SAT skoru yurt dışındaki her üniversite tarafından talep edilemeyebilir. 

Yurtdışı Üniversite Eğitimi için Gerekli Evraklar

Yurt dışında eğitim görmek için gerekli olan bazı evraklar vardır. Söz konusu evrakları aşağıdaki gibi sıralayabilmek mümkündür. 

  • Lisa ya da üniversite diploması
  • İngilizce transkript
  • Online başvuru formu
  • Motivasyon mektubu
  • Referans mektupları
  • Finansal dokümanlar
  • IELTS ve TOEFL sınav sonuçları
  • SAT skoru

Yukarıda bahsedilen evraklar üniversitelere göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı üniversiteler daha az ya da daha çok evrak talep edebilmektedir. Bunun yanı sıra belgelerin İngilizce tercümesinin yeminli tercüme olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Öğrencilerin not ortalamasının uygun olmaması durumunda üniversiteler öğrencileri şartlı olarak kabul edebilmektedir. Şartlı kabulde öğrencilerin İngilizce seviyesi son derece önemlidir. Spor ve sanat alanında kanıtlanmış bazı yetenekler de şartlı kabul kapsamında ele alınabilir.

Yurt Dışında Eğitim Almanın Avantajları

Yurt dışında eğitim almanın çeşitli avantajları vardır. Öğrenciler söz konusu avantajlardan yararlanmak için farklı ülkelerde eğitim almak istemektedir. Yurt dışında üniversite eğitimi alacak öğrenciler geliştirdikleri kariyerleri ile kendilerini geleceğe hazırlamaktadır.

Öğrenciler hangi üniversiteye ve hangi ülkeye giderse gitsin eğitim aldıkları yabancı dili çok daha akıcı konuşmaya başlayacaklardır. Bu doğrultuda bireyler bir dünya vatandaşı olarak dünyanın hemen her yerinde çalışabilme imkanı bulurlar.

yurt dışında üniversite eğitimi

En azından eğitim aldığınız ülkede belli bir süreliğine çalışma vizesi ayrıcalığına sahip olacaksınız. Türkiye’de üniversite eğitimini alan kişiler yurtdışında iş bulmakta bu çalışma vizesi sebebiyle zorlanmaktadır. Yurtdışı iş ilanları sayfamızdan da yurtdışında farklı meslek gruplarına ve özellikle Türklere yönelik ilanlara ulaşabilirsiniz.

Eğer yurtdışında çalışmak gibi bir isteğiniz yoksa da yurtdışında alınan üniversite eğitimi Türkiye’deki birçok iş başvurusunda CV’nizi çok daha dikkat çekici bir hale getirecektir. Özellikle yabancı dile önem veren bir işyerine başvuruyorsanız pratik anlamda 4 yıllık bir deneyimin yabancı dilinizi ne kadar geliştirdiğini biliyor olacaklardır.

Yurt dışındaki üniversitelerde genel olarak kullanılan model ve sistemler Türkiye’dekinden son derece farklıdır. Bu nedenle öğrenciler yeni ve farklı bir eğitim sisteminde eğitim görerek büyük avantajlar elde etmektedir. Dünyaca ünlü olan ve kaliteli eğitimler veren üniversitelerde eğitim görerek öğrencilerin kendilerine iyi bir kariyer planı yapabilmeleri mümkün hale gelmektedir. 

Yurt Dışında Üniversite Eğitimi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurt dışında üniversite eğitim almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Yurt dışında üniversite okumak kişilerin kendileri için yaptığı en önemli yatırımlardan biridir. Bu nedenle gideceğiniz üniversiteyi detaylı bir şekilde araştırmalısınız. Bu okulun kişisel ve sosyal gelişiminize yapacağı katkıyı iyi bir şekilde ölçmelisiniz.

Bunu yaparken ise bütçe ve sosyal yaşam standartlarınıza uygun bir şekilde seçim yapmalısınız. Aksi takdirde gittiğiniz ülkede sosyalleşme açısından büyük bir sıkıntı yaşayabilirsiniz. Üniversite eğitimi almak için yurt dışına gittiğinizde en 2 yıl o ülkede ikamet etme durumunda olacaksınız.

Bu nedenle gittiğiniz ülkenin ekonomik durumunu ve maliyetlerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Çok yüksek maliyetli bir ülkede okumak ekonomik açıdan çeşitli sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir. Yurtdışında burslu okumak hakkında da detaylı bilgi almak için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bunların yanı sıra gittiğiniz üniversitenin YÖK denkliği olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde Türkiye’ye döndüğünüzde üniversite diplomanız Türkiye’de geçerli olmaz. Ayrıca askerlik tecili ve yüksek lisans yapma gibi hususlarda da YÖK denkliği son derece önemlidir. 

Yurt Dışında Okunabilecek Bölümler

Yurt dışında; ekonomi, sosyal bilimler, psikoloji, sosyoloji, klinik psikolojisi, yapay zeka, biyoloji, biyomedikal, çeşitli mühendislik alanları, bilgisayar bölümleri, yazılım, uçak mühendisliği, endüstri, inşaat bölümleri, elektrik bölümleri, yönetim, sanat, tasarım, görsel sanatlar, eğitim bölümleri, İngiliz Dili, çeviri bilimi gibi bölümleri rahatlıkla okuyabilirsiniz. Bunun yanı sıra tıp ve hukuk gibi bölümler için de yoğun bir çaba göstererek yurt dışında okuyabilirsiniz fakat lisans düzeyinde hukuk eğitimini yurtdışında almak Türkiye’de çalışma niyetiniz varsa sizin açınızdan avantaj sağlamayabilir.


Siz de yurt dışında üniversite okumak istiyorsanız kendiniz için en uygun olan okulu, bölümü ve ülkeyi seçerek hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yurt dışında eğitim almak için profesyonel bir firmadan danışmanlık desteği alarak sizin için doğru olan ülke, üniversite ve bölümü daha kolay tespit edebilirsiniz.