Yurt Dışında Doğum Yapmak

Yurt dışında doğum yapmak hamile ya da hamile kalmayı planlayan kadınların araştırdığı konulardan bir tanesidir.

Cazip gelen yurt dışında doğum yapma fikrini gerçekleştirmeden önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken çeşitli noktaların olduğunu unutmamalısınız. Şimdi gelin yurt dışında doğum yapmak ile ilgili detayları hep birlikte inceleyelim. 

Yurt dışında doğum yapma fikri son zamanlarda ülkemizde son derece popüler bir hale gelmiştir. Kimi kadınlar bunun sadece bir modadan ibaret olduğunu düşünürken kimi kadınlar ise çocuklarının yaşam standartlarının daha da yükseleceğine inanmaktadır.

Bu noktada kişilerin yurt dışında doğum yapma kararı verirken dikkat etmeleri gereken en önemli nokta işin ekonomi boyutudur. Ekonomik durumunuzun yeterli olması halinde yurt dışında dilediğiniz ülkede doğumunuzu gerçekleştirebilirsiniz. 

Yurt Dışında Doğum İçin Danışmanlık Firması

Yurt dışında doğum yapma konusunda kesin kararlıysanız öncelikle bir danışmanlık firması ile iletişime geçmelisiniz. Hamileliğinizin son aylarını farklı bir ülkede ve sevdiklerinizden ayrı bir şekilde geçirmeyi göze alarak verdiğiniz bu kararda eminseniz araştırma içerisine girmeye başlamalısınız. Ya da bu karar aşamasında size yardımcı olacak bir danışman firma kesinlikle önemlidir.

Doğumunuzu yurt dışında yapmanıza yardımcı olacak danışmanlık firmaları konaklamadan tercümana kadar gideceğiniz ülke de ihtiyacınız olacak hemen her şey konusunda sizler destek sunmaktadır. Danışmanlık firmasına ödeyeceğiniz ücretler firmadan firmaya göre değişkenlik göstermektedir. 

Bu konuda önerebileceğimiz bir firma kanadadadogum.com websitesidir. Kanada’nın doğum açısından neden avantajlı olduğundan size yardımcı olacakları tüm hizmetlere kadar tüm noktaları detaylı ve güvenilir bir şekilde açıklamış olan bu web sitesi size iyi bir alternatif sunabilir.

yurtdışında-doğum-hakkında

Yurtdışında Doğum Öncesi Vize

Doğum yapmak istediğiniz ülkeye göre almanız gereken vize türleri farklılık gösterebilmektedir. Örneğin, Amerika’da doğum yapmak istiyorsanız B2 yani turistik vize almanız gerekmektedir. Bu vizeyi hamileliğinizin 24.haftasına kadar almalısınız.

Amerika’da normal doğum sonrasında hastanede 2 gün, sezaryen doğum sonrasında ise 3 gün kalınıyor. Hastane de kalış süresi yine ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Doğumdan sonra bebeğinizin pasaportunu ise 3 gün içerisinde çıkarttırmanız gerekir. 

Yurt dışında doğum yapmanız için gerekli evraklar kişilerin hamileliğinin gidişatına göre belirlenmektedir. Öncelikle tüm tahlil ve kontrollerin İngilizce tercüme edilmiş halleri doktor tarafından talep edilir.

Kan ve idrar tahlilleri ve ultrason çıktılarının gideceğiniz ülkede ki doktora gönderilmesi gerekmektedir. Gebenin geçmişte geçirdiği operasyonlar, kullanması gereken ilaçlar ve alerjik bir durumunun olup olmadığı doktor tarafından sorulur. Bu doğrultuda doktorlar sizin için özel bir planlama oluştururlar. 

Yurt Dışında Doğan Bebeklerin Nüfusa Kayıtları

Yurt dışında doğan bebeklerin nüfusa kayıtları ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Bunlardan ilki yurt dışında doğan bebeklerin doğum yeri olarak neresi yazacağıdır. Söz konusu bebeklerin doğum yeri olarak ülke ve şehir ismi yer alır. Yurt dışında doğan bebekler için posta yolu ile bildirimde bulunabilmek mümkündür.

Doğum belgesi, bebeğin isminin konulduğunun yer aldığı dilekçe, anne ya da babanın kimlik bilgileri ve hangi nüfusta kayıtlı olduklarını gösteren belge ile dış temsilciliklere doğum bildiriminde bulunulabilir. Yurt dışında doğan bebeklerin anne, babasının bulunmaması durumunda büyükanne ya da büyükbaba, yetişkin kardeşler bebeğin nüfusa bildirimini gerçekleştirebilirler.

Yurt dışında doğan bebeklerin doğumundan sonraki 60 gün içerisinde başkonsolosluğa bildirilmesi gerekmektedir. 

Yurt Dışında Doğum Yapacakların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Yurt dışında doğum yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken çeşitli noktalar vardır. Söz konusu noktaları aşağıdaki gibi detaylandırabilmek mümkündür. 

Maliyetleri Hesaplayın

Yurt dışında doğum yapmak istiyorsanız ve doğumda ya da doğumdan sonra ekstra maliyetler ile karşılaşmak istemiyorsanız öncesinde mutlaka maliyetlerinizi hesaplayın. Gördüğünüz tüm giderleri kalem kalem not edin. Her ne kadar maliyetler ülkeden ülkeye göre değişkenlik gösterse de kendi bütçenizin dışında bir ülkede doğum yapmanız çeşitli ekonomik sıkıntılar yaşamanıza neden olacaktır. 

Check up maliyeti, doğum ücreti, konaklama ücreti, kalacağınız süre içerisinde ki beslenme maliyetlerinizin tek tek hesaplanması gerekmektedir. Pek çok ülke de normal doğum ve sezaryen doğum ücreti farklılık göstermektedir. Bu konu ile ilgili de net bilgiye sahip olmalısınız.

Doğumunuzu normal doğum olarak planlasanız dahi farklı nedenlere bağlı olarak doğumunuz sezaryen doğuma dönebilir. Bu nedenle her ihtimali göz önünde bulundurarak maliyet hesaplaması yapmalısınız.

Yurt dışında doğum yapmak istiyorsanız hamilelik öncesinde doğumu da kapsayan uluslararası sağlık sigortası almanız önerilir. Eğer sigortanız yoksa yurt dışında doğum yapmak istediğiniz ülkedeki en uygun fiyatlı hastane ve doktorları araştırmalısınız. Ancak öncesinde bebeğinizi hangi ülkede dünyaya getirmek istediğinize karar vermelisiniz. 

Hastane ve Doktorlar ile İlgili Bilgi Sahibi Olun

Bütçenize göre en uygun hastane ve doktorlar ile ilgili detaylı araştırma yapmalısınız. Bunun için kişilere hizmetler sunan danışmanlık firmalarını tercih edebilir ve onlardan detaylı bilgi alabilirsiniz. Eğer dil bilmiyorsanız yabancı dil desteği almanız gerektiğini de unutmayın.

Ebe ile doğum yurt dışında son derece popülerdir. Bu doğrultuda doğumunuz için doktor yerine ebe seçimi de yapabilirsiniz.

Ebelerin doğum yaptırdığı anlaşmalı hastaneleri öğrenerek tüm süreci bir ebe ile yürütebilirsiniz. Bunun yanı sıra sigorta şirketinizin tavsiye edeceği doktor ve hastanelerin listesini edinebilirsiniz. Bu listeden kendiniz için en uygun olanları tercih edebilirsiniz. 

Yurtdışında Doğum için İdeal Ülkeler

Yurtdışında doğum denince birçok insanın aklına gelen ilk ülke Amerika. Bunun da sebebi oldukça açık. Birçok Avrupa ülkesinin aksine Amerika ülkesinde doğan çocuklara doğrudan vatandaşlık sağlıyor ve çocuğunuz hayatı boyunca bir Amerikan pasaportuna da sahip oluyor. Yine de tek seçeneğinizin Amerika olmadığını unutmayın.

Bu noktada yine Kuzey Amerika kıtasından Kanada da sizin adınıza öne çıkan bir alternatif olabilir. Tıpkı Amerika gibi ülkede doğan çocuklara vatandaşlık sağlayan Kanada’nın da pasaportu hem ABD kadar prestijli hem de aynı imkanları sağlamak ABD’ye göre daha ucuz olabiliyor.

Aynı zamanda Kanada vatandaşı olan çocuğunuz Kanada’da ücretsiz bir şekilde sağlık ve eğitim olanaklarından da faydalanabiliyor. 18 yaşına geldikten sonra da ailesine oturum izni konusunda sponsor olabiliyor. Ailece yurtdışında çalışmak ya da yurtdışında yaşama planı olanlar için bu da ekstra bir avantaj olarak ele alınabilir.

Doğum Planı Yapın

Doğum planını mutlaka yapmalısınız. Doğumum nasılsa bir şekilde olacak diye düşünmeyin. Bir doğum planı oluşturmaya çalışın. Bu sayede doğumunuz sırasında çok daha az risk ile karşılaşırsınız.

Epidural kullanımı, sünnet, ilk doktor muayenesi, doğum kursu, refakatçının kim olacağı ve emzirme süreci ile ilgili tüm detayları planlamalısınız. Beklenmedik durumlar ile karşılaşmamak adına bu planın son derece önemli olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. 


Covid-19 süreci yurtdışında doğum düşünen birçok kadını da belirsizliğe sürükleyen bir dönem oldu. Bu sürecin sonunda yurtdışında doğum konusunda değişen prosedürler olup olmayacağını bilmek şu anda mümkün değil.