Yurtdışı Seyahat Sağlık Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Değişik ülkelere seyahat etmek, dinlenmeyi ve eğlenerek öğrenmeyi sağlamasının yanı sıra başka kültürleri tanımaya, bilgilerini çoğaltmaya ve kişinin kendisini keşfetmesine olanak tanır. Pandeminin hakimiyetinin aşı sayesinde zayıflamasıyla beraber, seyahat planları da çoğaldı.

Özellikle bu hassas dönemde, yurt dışı seyahatinizin sorunsuz geçmesine özen göstermelisiniz. Bunu da yurtdışı seyahat sağlık sigortası yaptırarak başarabilirsiniz.  Zaten birçok durumda yurtdışı seyahat sigortasını zorunlu olarak da yaptırmanız gerekiyor. Bu konuya da yazımızın ilerleyen kısımlarında değindik.

Bu yazımızda, yurt dışı seyahatleri esnasında meydana gelebilecek olumsuz durumlara güvence sağlayan seyahat sigortası hakkında merak edilen soruları cevapladık.

Yurtdışı Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?

Yurt dışı seyahatlerde; acil durum, hastalıklar, kazalar, yakın bir aile üyesinin vefatı sebebiyle acil geri dönüş, bavul kaybı gibi olumsuz durumlara karşı sigortalıyı teminat altına alan ve masraflarını karşılayan bir sigorta cinsidir. 

30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası, genellikle ülkeye bağlı olarak Schengen vizesi alırken istenen bir sigorta türüdür. Vize için istenen seyahat sigortası detaylarını ülkelerin konsolosluklarından ve yetkili mercilerden öğrenebilirsiniz. Yurtdışı vize fiyatları hakkında hesaplama yaparken hesabınıza yurtdışı sağlık sigortasını da katmanız gerekecektir. 

Schengen için seyahat sağlık sigortasının yanı sıra, ülkeler, çoğu zaman vize için otel rezervasyonu isterler. Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa “yurtdışı otel rezervasyon siteleri” yazımızı okuyabilirsiniz.

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Fiyatları ve Şirketleri

Seyahat sigortası minimum bir haftalık, maksimum bir yıllık yaptırılır. Seyahat edilen ülkeye göre farklılık gösteren ücretler ise gün ya da ay sayısına göre değişiyor.

Sigorta poliçenizin başlangıç ve bitme tarihi, seyahat edecek kişi sayısı, kişilerin yaşları ve seyahat edeceğiniz ülkenin vize koşulları yer alıyor. Yaşa göre fiyatlandırmanın da değişiklik gösterdiği seyahat sigortaları 65 yaş üstü için ek ödeme gerektiriyor.  Bu yüzden yurtdışı sağlık sigortası fiyatları 65 yaş altı kişiler için daha uygun fiyata yaptırılabiliyor.

Yurtdışı seyahat sigortası, yurt dışında seyahat edilen ülkenin gümrüğünden geçmenizle başlayıp dönüşte ülkeye giriş yaptığınız an ile biten süreçten oluşuyor. Standart bir seyahat sigortası 30.000 euro’luk bir teminat sağlıyor.

Yurtdışı Sağlık Sigortası Ödemesi ve Fiyatlar

Birçok yurtdışı seyehat sigortası ödemesini artık doğrudan internetten yapıp satın almak mümkün.

Bu noktada 2 örneği inceledik. Güvenilir sigorta kurumlarından olan Allianz’ın standart seyahat sigortası fiyatı standart paket için 10 Euro olarak fiyatlanıyor. Bu fiyat için seçtiğimiz ülke Almanya ve seyahat süremiz de 10 gündü. Aynı süre için HDI Sigorta ise 94 TL’lik bir fiyat sunmuştu. 1 aylık olarak incelediğimizde ise 94 TL’lik fiyat 139 TL’ye çıkmıştı.

allianz yurtdışı sağlık sigortası fiyatı

Alacağınız kapsama göre yurtdışı seyahat sigortası fiyatları kısa bir tatil için 10-40 Euro arası değişmektedir.

Yukarıdaki kapsam farklarını da bu tablo aracılığıyla görebilirsiniz.

allianz-yurtdisi-seyahat-sigortasi-kapsami

Yurtdışı Sağlık Sigortası Alabileceğiniz 9 Güvenilir Şirket

Güvenilir ve bu alanda ilk akla gelen şirketleri de hemen aşağıda listeliyoruz.

  • Allianz
  • HDI Sigorta
  • Garanti Bankası
  • Ak Sigorta
  • Quick Sigorta
  • İşbank
  • Mapfre
  • Ziraat Bankası
  • Denizbank

Bankaların size sunduğu fiyatlar genellikle biraz daha yüksek olacaktır. Örneğin Garanti Bankası’nın sunduğu teklifin ekran görüntüsünü de aşağıda iletiyoruz.

garanti-bankasi-yurtdisi-seyahat-sigortasi-fiyati

Seyahat esnasında oluşabilecek hasarlarda size ödenecek tutardan alacağınız hizmetlere ve belirleyeceğiniz teminatlara kadar farklılık gösteriyor.

Sigorta kapsamı da ürün özelliklerinden sigorta şirketlerine bağlı olarak değişiklik gösteriyor, bu yüzden seyahatinizin tadını çıkarmak için doğru sigorta teminatını içeren bir poliçenizin olması mantıklı olacaktır. Sigorta şirketlerinin teminatlarına göre farklı ek maddeler içerebiliyor. Bu yüzden  sigorta teminat paketlerini kapsamlı bir şekilde incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Yurtdışı Seyahat Sigortası Neden Avantajlıdır?

Seyahat öncesinde biletinizi ucuza aldığınız için çok mutlu olabilirsiniz. Fakat hem döviz kurunun yüksek oluşu hem de seyahate gitmişken masraflardan kısmak istememek ve tatili dolu dolu yaşamak oldukça maliyetli olabiliyor. 

Bu maliyetler arasında ulaşım masrafları, yemek ücretleri, müze gezmek ve gidilmesi gereken yerlere harcanan paralar, otel, fuar gibi pek çok kalem bulunuyor.  Tüm bunları teminat altına almak istersiniz, değil mi?

Ayrıca yurt dışındayken hastaneye gitmeniz durumunda çok ciddi paralar ödemeniz gerekebilir. Ya da değerli bir eşyanızın ya da paranızı kaybı durumunda çok zor anlar yaşayabilirsiniz. 

Yurt dışı seyahat sağlık sigortası ile değer verdiğiniz her şeyi koruyabilirsiniz. Erasmus’a giden bir öğrenci iseniz de yurt dışı öğrenci sağlık sigortası fiyatlarına göz atabilirsiniz. Erasmus ne kadara mal olur yazımıza da göz atıp bu masraflara daha geniş çerçeveden de bakabilirsiniz.

Yurtdışı Seyahat Sigortası Neleri Kapsar?

Seyahat esnasında olası hastalanmalar veya yaralanmalar durumunda, yurt dışı seyahat sigortası size finansal destek ve refakatçilerin masraflarını karşılama olanağı sunuyor.

Daha önce ödediğiniz ve iadesi mümkün olmayan masrafları (uçak, tren ve otobüs biletleri, tur ücretleri, konaklama masrafları) karşılıyor. Eğer valiziniz kaybolursa ya da çantalarınız çalınırsa masrafları karşılıyor.

Bunun yanı sıra pek çok sigorta şirketi yeni kıyafet satın alma masraflarınızı ödüyor. Ayrıca pahalı elektronik eşyalarınız çalınırsa da yurt dışı sigortası yine size destek oluyor. Buna ek olarak uçuşlarınızın iptal edilmesi durumlarda mağdur olmamanızı sağlıyor.

Seyahat öncesi hastalanma, yaralanma, aileden birinin vefatı, doğal afet ve saldırıya uğrama durumları nedeniyle iptal olma durumunda iadesi olmayan tüm masraflarda seyahat sağlık sigortası yanınızda oluyor. 

Bir önceki uçuşunuzun rötar yapması sebebiyle uçuşunuzu kaçırırsanız, sigorta kapsamında o uçuşun ücreti karşılanıyor. Bu oldukça yararlı bir uygulama çünkü ucuz biletleri sağlayan birçok hava yolu şirketi bu durumlara karşı bir teminat sağlamıyor.

Ancak pek çok seyahat planında gecikmenin 3+ saat olması gerektiğini belirten bir madde yer alıyor, bu yüzden iki uçuş arası molanızın 3 saatten az olması büyük risk arz ediyor.

Not: Burada yurtdışı sağlık sigortası kapsamı olarak yazdığımız genel bilgileri içerir. Birçok sigortada daha detaylı kapsamlar ya da yukarıda yazdıklarımızdan bazılarının kapsam dışı olduğunu görebilirsiniz.

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Yurt dışı seyahat sağlık sigortasını yalnızca sigorta şirketleri aracılığıyla değil, aynı zamanda bankalardan da yaptırabilirsiniz. Buna ek olarak, bankanız sigorta hizmeti veriyorsa işlemi internet bankacılığı ile online seyahat sağlık sigortası yaptırmak mümkün. Yukarıda listeye eklediğimiz bankalar ve sigorta şirketleri ilk akla gelenler olsa da daha birçok seçenek de mevcut.

Bankanızın verdiği hizmeti her ayrıntısıyla öğrenmeniz gerekiyor çünkü sağlık sigortası yurt dışı için yeterli olmayacağı için işlem yaptırdıktan sonra bir sigorta şirketinden destek almanız gerekebilir. Bu da süreci uzatabiliyor ve beklenmedik durumlara neden olabilir.

Yurt Dışı Sağlık Sigortası Ne Zaman Yapılır?

Seyahat öncesinde vize işlemleri için evrak toplarken seyahat sigortası yapılması gerekiyor. Vize isteyen ülkelerde gerekli evraklar arasında seyahat sigortası da bulunur. Seyahat sigortasının süresi seyahate başlanan tarihten, sona erdiği tarihe kadar devam etmesi gerekiyor.

Bu noktada yurtdışında üniversite okumak amaçlı Avrupa’ya daha uzun süreli gidecek kişiler için daha uzun süreli ve kapsamlı sağlık sigortaları da talep edilebiliyor. Vize aşamasında bu bilgileri vize aracı kuruluşunuz ya da konsolosluktan öğrenmeniz gerekir. 

Yurtdışına Çıkarken Sigorta Zorunlu Mu?

Seyahat sigortası zorunluluğu ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor. Vize isteyen pek çok ülke seyahat sigortası talep ederken, vize isteyen fakat seyahat sigortasını zorunlu tutmayan ülkeler de mevcut.

Özet

Yurtdışı sağlık sigortası ödemesi yaparken seçeceğiniz pakete göre 10 Euro – 40 Euro arası bir ödeme yapacağınızı söylemiştik. Alacağınız birçok vize türü için 30.000 Euro teminatlı standart sağlık sigortasını yaptırmanız gerekiyor. Sigorta kapsamları da kayıp eşya gibi alanlarda da genişletilebiliyor.

Bizim tavsiyemiz vizesiz yerlere seyahat ederken de ya da vizeniz gerektirmese de en azından temel yurtdışı sağlık sigortası paketinin maddi olarak sizi zorlamayacağı şartlarda edinmenin avantajlı olduğunu düşünüyoruz.