Yurtdışı Hisse Senedi Vergilendirmesi: 2022 Güncel Bilgiler

Dünyanın globalleşmesiyle hem Türkiye’de hem de yurtdışında yaşayan yatırımcılar da global pazarlarda yatırımlarını arttırmaya başladı. Yani 2022’de Türkiye’de yaşayan bir borsa yatırımcısı sadece Borsa İstanbul’a mahkum değil ve başta ABD borsaları olmak üzere dünyanın farklı borsalarına da yatırım yapabilir.

Yurtdışından hisse senedi almak konusunu daha önce detaylı şekilde açıklamıştık. Bu sebeple bu yazımızda tekrar hisse senedi alımı konusunu anlatmayacağız. Şimdi ise sırada hisseleri aldınız, sattınız ve ardından oluşacak gelir konusunda ne yapmanız gerektiğini anlatacağız. Tüm gelirlerinizde olduğu gibi yurtdışı hisse senetleri de vergilendirmeye tabii.

Biz bu yazımızda Türkiye hakkındaki detayları paylaşacağız fakat örneğin Almanya’da yaşayan bir Türk de Amerikan borsasında işlem yaptığında benzer şekilde Almanya’da vergisini ödemek zorunda.

Yurtdışı Hisse Senedi Nasıl Vergilendirilir?

Yurtdışı hisse senetleri vergilendirmesi satış aşamasında yapılır. Yani elinizde tuttuğunuz ve teorik olarak kâr durumunda olduğunuz bir hisse için vergi ödemeniz gerekmez. Tabii ki bu hisse üzerinden temettü alıyorsanız bu da artık sizin kullanımınıza geçmiş bir paradır ve yine vergiye tabiidir.

Hisse senetlerinden elde ettiğiniz kârın vergisini vermek için bu gelirinizi yıllık beyanname içerisinde belirtmeniz gerekiyor. Bu beyannameyi vermek için herhangi bir şirket kurmanıza gerek yok. Kira geliri olan vatandaşlarımız da bu beyannameyi bilecektir, her yıl elde ettiğiniz kazancı bildirdiğiniz bu beyanname aracılığıyla devlet gerçek kişilerden de vergi toplar.

Yurtdışı Hisse Senedi Örnek Al – Sat Vergi Hesabı

Özellikle uzun yıllardır elinizde tuttuğunuz hisseler için önemli bi konu. Beyanname verirken hissenizin TL karşılığı önemli. Yani siz örneğin Amerikan borsasında bir hisseyi 1 Dolardan 1000 adet satın aldınız. 5 yıl sonra ise 5 Dolardan satış yaptınız. Alış tarihini 6 Ocak 2017 olarak düşünelim. Satış tarihini de 1 Ocak 2022 olarak düşünelim.

6 Ocak 2017 dolar kuru: 3,64
1 Ocak 2022 dolar kuru: 13,32

Yani 3640 TL alış masrafınız var. Hissenizin değeri 5000 Dolar oldu ve elinize geçen TL 1 Ocak 2022’de 66.600 Lira.
Oldukça iyimser ve hayalleri süsleyen bu örneğimizde 1 Doların aldığınız günkü TL karşılığı ve sattığınız günkü TL karşılığı üzerinden hesap yapılıyor.

Burada unutmamanız gereken aldığınız günkü TL karşılığı üzerine Yİ-ÜFE oranı %10 üzerinde artış gösterdiyse bunu ekliyorsunuz. Yani 3640 Lira gözüken alış masrafınız Yİ-ÜFE endeksinin Ocak 2017’de 284,99’dan Aralık 2021’de 1022.25’e çıkmasıyla %358 artıyor. Siz de bu sebeple alış masrafınızı %358 arttırıyorsunuz. Alış masrafınız böylece 13.031 TL oluyor. Kârınız da 66.600 -13.031=53.569 Lira oluyor.

Bu detaylı hesaplamayı siz yapmak zorunda değilsiniz. Bir mali müşavirden de destek alabilirsiniz. Önemli olan bu verginin sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmamak.

2022 yılı için gelir vergisi oranlarıyla 8035 TL şeklinde bir vergi ödemesi oluşuyor. Kazancınızı bildikten sonra vergiyi hesaplamak oldukça kolay. Google’da gelir vergisi oranları ya da vergi dilimleri şeklinde aratmanız güncel değerleri bulmak için yeterli.

Biz şuraya yine de gelir vergisi oranlarına dair bir tablo bırakalım. Tabii yurtdışı hisse senedi vergilendirmesi dışında gayrımenkul gibi gelirleriniz varsa toplam kazancınız üzerinden vergi hesaplaması yapılacaktır.

Gelir dilimleriVergi oranı
32.000 TL’ye kadar%15
70.000 TL’nin 32.000 TL’si için 4.800 TL, üstü:%20
250.000 TL’nin 70.000 TL’si için 12.400 TL, üstü:%27
880.000 TL’nin 250.000 TL’si için 61.000 TL, üstü:%35
880.000 TL’den fazlasının 880.000 TL’si için 281.500 TL, üstü:%40
2022 yılı gelir vergisi oranları. Yurtdışı hisse senedi vergisi hesaplarken bu tablodan faydalanabilirsiniz.

Yurtdışı Hisse Senedi Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz beyannameler aracılığıyla Mart ayında bir önceki takvim yılına ait yurtdışı hisse senetlerinizi beyannamenizde belirtmiş ve verginizi ödemelisiniz. Bu noktada en çok akla takılan sorulardan biri de parayı ülkeye getirmediğiniz durumda ne yapmanız gerektiği.

Bilgi değişim anlaşmalarıyla birlikte parayı ülke içerisine getirmiş olmanızın bir önemi yok. Türkiye Cumhuriyeti’nde vergi mükellefi olduğunuz sürece yurtdışı hisse senedi kazançlarınız için ülkemizde vergi ödemeniz gerekiyor. Tabii ki bu duurm yurtdışında yerleşik yaşayan vatandaşlarımız için geçerli değil.

Yurtdışı Hisse Senetlerimden Kazancımı Nasıl Arttırırım?

Aslında burada bahsetmek istediğimiz 2 konu var. Hem ödeyeceğiniz vergiyi azaltarak kazancınızı arttırabilirsiniz. Hem de bu elde ettiğiniz kazancı olabildiğince masrafsız yollardan Türkiye’ye getirerek kazancınızı arttırabilirsiniz.

Bu noktada yurtdışından para transferi yazımızı tavsiye ederiz. Yurtdışından para alma konusunda nasıl daha avantajlı adımlar atabileceğiniz konusunda bu yazı size yardımcı olabilir.

Diğer konu ise yukarıdaki örnek işlemde açıkladığımız gibi Yİ-ÜFE endeksi verilerini mutlaka alış-satış farkı hesabında işleme dahil etmek.

Yurtdışı Hisse Senetleri Varlık Barışı Kapsamına Girer Mi?

Detaylı bir şekilde yurtdışı hisse senedi vergilendirmesi konusunu anlatmış olsak da 30 Haziran 2022’ye kadar yurtdışındaki varlıklarını Türkiye’ye getiren kişiler varlık barışı kapsamında vergi ödemiyorlar.
Bu konunun detaylarını da varlık barışı nedir yazımızda ele almıştık.

Yurtdışı hisse senetleri de varlık barışı kapsamında ele alınıyor ve Varlık Barışı’nın süresi bitene kadar Türkiye’ye getireceğiniz hisse senedi kazançlarınız için vergi ödemiyorsunuz.

Eğer yurtdışından aldığınız hisseler Türk bir aracı şirket, banka gibi bir kurum üzerinden alındıysa bu durum vergi barışı kapsamında ele alınamaz.

Yurtdışından Alınan Hisse Senetlerinin Vergilendirmesi Konusunda Ek Detaylar

  • Yukarıda da anlattığımız gibi hesaplama TL para biriminden yapıldığı için hisse satış değeriniz Dolar olarak aldığınız tarihe göre düşmüş olsa da TL bazında kazanç elde ettiyseniz yine de vergi ödemekle yükümlüsünüz.
  • Temettü kazançlarınız da vergi kapsamında ele alınıyor, yani hisseyi satmış olmasanız da kar payı kazancı elde ediyorsanız yine vergisini vermeniz gerekiyor.
  • 2021 yılı için Yurtdışı hisse kar payı kazancınız 2800 TL’yi aşmıyorsa beyan etmenize gerek bulunmuyor. Bunun üstündeki gelirin tamamını beyan etmeniz gerekiyor. (2022 yılı için bu rakam henüz açıklanmadı, güncelleyeceğiz fakat genel olarak devlet bu tarz istisna bedellerinde %30-40 arasında bir düzeltme yaptı.)

Yurtdışı hisse senetlerinizi nakde dönüştürmek istediğinizde özellikle yüklü miktarlarda yapılacak işlemleriniz için mutlaka bir mali müşavire danışmanızı tavsiye ediyoruz. Yurtdışı para transferi vergisi konusunda da bilgilendirici bir yazı yayınlamıştık.

Bu yazımızda size yurtdışı hisse senedi vergilendirmesi konusunda bilmeniz gereken temel detayları kendi tecrübelerimiz üzerinden anlatmış olsak da mevzuatlarda her yıl ufak da olsa değişiklikler olabileceğini hatırlatalım.