Yurtdışından Para Transferi Vergi Konusu

Uluslararası para transferi yapanlar için önemli konulardan biri de ülkelerin para girişleri için aldıkları vergidir. Biz de hem yurtdışında yaşayan Türkler hem de Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız için yurtdışı para transfer vergi konusunu açıklamak istedik.

Öncelikle varlık barışı ve vergi konusunda sağladığı avantajlardan bahsetelim.

Varlık Barışı Nedir? 

Varlık Barışı  yurtdışı ve yurtiçi varlıkların ekonomiye katılması amacıyla 7256 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na geçici 93. Madde olarak eklenmiştir. (Kanun maddesinde görülen 30/6/2021 tarihi 30/06/2022’ye kadar uzatıldı)

Bu maddenin amacı yurtdışında ya da yurtiçinde kişilerin varlıklarının ülke ekonomisine katılmasıdır. Bu süreçte bildirilen bu varlıklardan vergi alınmaz.

Biz yazımızla ilgili olan yurtdışı kısmına odaklanalım. Varlık barışı sayesinde yurtdışında bulunan mal varlığınızı vergisiz bir şekilde Türkiye’ye transfer edebilirsiniz.

Burada yapılması gereken paranın bankalar arası para transferi aracılığıyla ülkeye gönderilmesidir. Aynı zamanda paranın gönderileceği bankaya bir form doldurulması gerekir.

Varlık Barışı ve Yurtdışından Para Transferi Vergisi

Varlık Barışı olmasa ülkeye soktuğunuz paranın kaynağı sizden talep edilebilir ve vergilendirilmemiş bir kazanç ise Türkiye’ye gönderdiğiniz para için vergi talep edilebilirdi.

Şimdilik 30 Haziran 2022’ye kadar geçerli olan Varlık Barışı sayesinde yurtdışından para transferi yaparken herhangi bir vergi ödemeniz gerekmiyor. Böylece yurtdışından para transferi vergi konusunu sorunsuz bir şekilde halledebilirsiniz.

Yalnızca para değil Varlık Barışı üzerinden ülkeye altın, bono, tahvil, pay senetleri, hisse senedi geliri gibi farklı maddi değere sahip emtiaları da transfer etme şansınız bulunuyor.

Alıcı bankaya gönderilmek üzere doldurulacak formun örneğini de aşağıda bulabilirsiniz. Bankanızla iletişime geçmeniz halinde size bu formu ileteceklerdir.

varlik-barisi-beyan-formu

Yurtdışından para transferi yazımızı inceleyerek de en uygun ve hızlı şekilde nasıl para gönderebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Özetle: 2022 Haziran’a kadar yurtdışından para transferi vergi konusunda yapmanız gereken tek şey yapılacak para transferi öncesinde Varlık Barışı formunu doldurarak paranızı Türkiye’ye göndermek. Bu sayede vergi ödemeden yurtdışındaki varlıklarınızı Türkiye’ye transfer edebilirsiniz.

Yurtdışından Para Transferi Vergisi Hakkında Akla Takılan Sorular

Varlık barışı birçok kişinin ciddi bir vergi yükünden kurtulmasına yardımcı olduğu için konu hakkında da birçok soru soruluyor. Biz de bu sorulardan bazılarına da bu bölümde değinmek istedik.

Para transferi haricinde uluslararası hisse senetleri konusunda da vergi bilgisi almak için yurtdışı hisse senedi vergilendirme yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Varlık Barışı Kapsamında Yurtdışından Para Transferi Yapan Kişi Alıcıyla Aynı Kişi mi Olmalı?

Bu gerekli değil. Yani yurtdışında farklı bir hesaptan Türkiye’ye yapılan transfer Varlık Barışı kapsamında değerlendirilebilir.

Örneğin Almanya’dan Türkiye’ye para göndermek istiyorsunuz. Siz Almanya’daki hesabınızdan Türkiye’deki bir akrabanıza varlık barışı kapsamında vergisiz olarak para gönderebilirsiniz.

Varlık Barışı’nda Vergisiz Para Getirmek için Son Tarih Ne Zaman?

3O Haziran 2022’de sona erecek varlık barışı için Haziran sonuna kadar bildirim yaptığınız takdirde bildirim yaptığınız günün ardından 3 ay içerisinde parayı Türkiye’ye gönderebilirsiniz.

Vergi Dairesi’ne Bildirim Yapmak Gerekiyor Mu?

Varlık Barışı kapsamında tek yapılması gereken 2 nüsha olarak yukarıda bahsettiğimiz formu doldurup alıcı bankayla iletişime geçmek. Bunun haricinde Vergi Dairesi’ne herhangi bir bildirim gerekmiyor.

Daha Önce Yurtdışından Gelen Para Varlık Barışı Kapsamına Alınabilir Mi?

Vergi mükellefleri için daha önce gelen paranın da varlık barışı kapsamına alınması mümkün. Bu konuda bir mali müşavire danışmanız en doğrusu olacaktır.

Yurtdışına Para Gönderirken Vergi

Varlık Barışı olarak bahsettiğimiz konu Türkiye için geçerli olduğundan benzer şekilde Türkiye’den elde ettiğiniz gelirinizi yurtdışına taşımak isterseniz bu durum geçerli değildir.

Yani yurtdışındaki alıcı ya da yurtdışında kendinize para gönderiyorsanız teorik olarak alıcının vergi yükümlülüğü vardır. Yani yurtdışına para gönderen kişinin bir vergi yükümlülüğü bulunmaz fakat alıcının vergi yükümlülüğü bulunur. 

Yurtdışına para gönderme işlemi çok yüklü miktarda değilse ya da sürekli ve düzenli şekilde transfer yapılmıyorsa alıcının arkadaşından, ailesinden para alması sorun teşkil etmez. Düzenli para gelmesi durumunda tüm devletler bu paranın kaynağını sorabilir.

Aynı zamanda siz Türkiye’de vergilendirilmiş bir kazancı yurtdışına taşıyorsanız Çifte Vergilendirme’yi Önleme Anlaşmaları gereği diğer ülkede tekrar vergi ödemek zorunda kalmazsınız. Bu konuda yaşadığınız ülkedeki bir muhasebeciye danışıp hem güncel bilgileri alabilir hem de neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. 

Yurtdışına nakit olarak para çıkarmak istediğinizde de sınırlar olduğunu unutmayın. Yurtdışı para transferi vergi konusu gibi nakit taşıma limitleri de önemlidir.

Özetle: Yurtdışı para transferi vergi ödenmesinden alıcı sorumludur. Yurtdışı para transferi özelinde değil genel olarak tüm ödemelerde vergiler alıcının sorumluluğunda olur. Düzenli ve kaynağı belirsiz bir ödeme için alıcıya ceza çıkmaması adına alıcının bulunduğu ülkede konuyu araştırıp vergi ödemesi gerekiyorsa bu konunun detaylarına hakim olması önemlidir.

Yurtdışından Ödeme Alma Vergisi ve Tasarruf Yolu

Her ne kadar Varlık Barışı’ndan bahsetmiş olsak da eğer Türkiye’den yurtdışına çalışıyor ve yurtdışında bir şirketten düzenli olarak para alıyorsanız bunu Varlık Barışı kapsamında değerlendirmek mümkün olmayacaktır. Varlık Barışı yalnızca kişisel varlıkların transferi için kullanılabilir. 

Bu sebeple yurtdışına kontratlı ya da freelance olarak çalışan kişilerin yurtdışından gelen ödemeler için vergi vermesi gerekmektedir. Bunun için de en basit yol olarak şahıs şirketi kurma yoluna gidebilirler. Şahıs şirketleri bir muhasebecinin desteğiyle oldukça kısa bir sürede ve kolay bir şekilde kurulabilir.

Eğer kazancınızın düzenli olup olmayacağından emin değilseniz ve bu süreçte bir şahıs şirketi açmaya bu sebeple şüpheyle yaklaşıyorsanız ya da gelen ödemelerde bankanızın SWIFT masrafları para kaybetmenize sebep oluyorsa yurtdışında banka hesabı açma yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Kısaca bahsedecek olursak Wise ile yurtdışında banka hesabı açarak size ödeme yapacak şirketlere bu IBAN adresini verebilirsiniz.

Örneğin parayı gönderecek şirket Avrupa’daysa Euro IBAN adresi Amerika’daysa ABD Hesap bilgileri alma ve gönderme şansınız bulunur. Bu da masrafınızın azalmasını sağlar.

Özetle: Yurtdışından ödeme alma varlık barışı kapsamına girmez ve yurtdışından gelen para için vergisini vermeniz ve fatura kesmeniz gerekir.

Keseceğiniz fatura yurtdışı şirkete kesileceği için ve hizmetten de yurtdışında yararlanılıyorsa KDV’siz olacaktır. Bu da size bir avantaj sağlayabilir.

Eğer Upwork, Fiverr gibi platformlar üzerinden çalışıyorsanız bu 2 yazıya göz atmanızı öneririz: