Upwork Ödeme Alma: Kesintisiz Yöntem

Upwork 180 ülkede freelance çalışanları ve işverenleri buluşturan, dünyanın en büyük freelancer iş platformlarından biri. Birçok ülkedeki freelancer da işlerini tamamladıktan sonra platformdan ödeme almak için kesintisi en düşük yöntemleri araştırıyor. Biz de bu yazımızda Upwork ödeme alma konusunu ele alıyoruz.

Upwork’ün en öne çıkan özelliklerinden biri, öncelikle dijital işler olmak üzere geniş bir iş yelpazesi sunması. Bu platformda hem kısa hem uzun dönemli olarak her seviyeden ve neredeyse her alandan farklı iş ilanları bulunuyor. 

Freelancer olarak çalışarak emeklerinizin karşılığını alabilmek açısından güvenli bir platform olan Upwork hesap bilgilerinizin, paranızın, kişisel bilgilerinizin ve işinizin güvenliğini de garanti ediyor. 

Upwork, iş başvuruları düzenlemek için bağlantılar (connects) denen bir sisteme sahip. Bir proje 2, 4 veya 6 connect gerektirebilir. Connect’leriniz biterse düşük bir ücretle satın alabilirsiniz. Bazı durumlarda, hediye connect de gelebilir.

Upwork Üzerinden Nasıl Ödeme Alınır?

Upwork üzerinden ödeme alırken sistem yaptığınız işlerden bir miktar komisyon keser. Yaptığınız işten ne kadar çok kazanırsanız komisyonunuz o kadar düşer: 0-500 $ için %20, 500, 1-10.000 $ için %10, 10.000,01 $ ve yukarısı için %5 komisyon kesintisi olur. 

Bu komisyonlar her iş için ayrı ayrı hesaplanır fakat aynı işverenle çalıştığınızda her kazancınız toplanır. Yani aylık ya da yıllık şekilde toplam kazancınız üzerinden hesaplanmaz. Yine de aynı işverenden aldığınız işlerde örneğin 500$’ı geçtiğinizde bir sonraki işinizde %10 komisyon ödersiniz.

Bu platformdan yaptığınız iş karşılığında ödeme almak oldukça kolay. Aldığınız işi zamanında ve uygun olarak tamamladığınızda alacağınız ücret öncelikle Upwork bakiye hesabınıza düşer. Upwork’te Türkiye’den hesap açarsanız ödemelerinizi 

  • Banka hesabınıza havale, 
  • ACH,
  • Payoneer, 
  • Wise (TransferWise)

üzerinden kolayca alabilirsiniz. 

Yurtdışında banka hesabı açma konusunda bilgi almak isterseniz ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Banka hesabınıza havale yaparken Upwork bakiye hesabınızında paranız birikmiş olması sizin için iyi bir avantaj. Dolar hesabınıza doğrudan havale işlemi yapıldığından 30$ havale parası kesiliyor. Bu yüzden bakiyenizde ne kadar para birikirse o kadar az kesinti ödemek durumundasınız. 

ACH yöntemi ile kesintisiz ödeme alabilirsiniz, ancak bazı durumlarda işlem ücretleri ve ilave banka kesintileri söz konusu olabilir.

Bu yöntem için ABD’de banka hesabınız bulunması gerekir fakat yazının ilerleyen kısımlarında değineceğimiz Wise aracılığıyla ABD banka hesabı açmak oturduğunuz yerden mümkün. Yani bu yöntemi de Türkiye’de olsanız dahi kullanabilirsiniz.

Payoneer ile ödeme almak Upwork ödeme alma için kullanılan en yaygın yöntemlerden biri. Artık PayPal Türkiye’de faaliyet göstermediğinden alternatifi olarak Payoneer kullanarak ödemelerinizi alabilirsiniz.

İster banka hesabı ister Payoneer yöntemini tercih edin, Wise Multi Currency Account sahibi olarak farklı para birimlerinde ve ülkelerde banka hesabı açıp yurtdışından ödeme alma konusunda hem fiyat hem de büyük kolaylık sağlayabilirsiniz.

wise-ile-yurtdisindan-para-almak

Payooner’i hemen aşağıda kısaca tanıtacağız. Daha detaylı bilgi için Payoneer yazımıza göz atabilirsiniz.

Payoneer nedir?

Payoneer, çevrimiçi para transferi ve dijital ödeme işlemleri sunan bir Amerikan finansal hizmetler şirketi. Payoneer 2005’te kurulan New York merkezli 200’den fazla ülke ve 150 farklı para birimini destekleyen ve kendi banka kartı ile doğrudan para çekme imkanı da sunan bir şirket. 

Payoneer yaptığınız her işlem için 3$ kadar küçük bir meblağda sabit komisyon alıyor. Payoneer ile hızlı, güvenli ve düşük maliyetli bir şekilde küresel olarak ödeme hizmetleriyle, Google, Airbnb, iStock, Upwork ve Fiverr gibi birçok büyük şirketle de çalışıyor.

Şirket üzerinden gönderilen tutar ne kadar büyükse kesilen ücretler de o kadar ucuzluyor. Sunduğu Payoneer MasterCard banka kartları ile Payoneer, özellikle işletmeler ve freelancer çalışanlar için ideal bir sistem. 

Payoneer sisteminde kaydolmak için iki hesap tipi mevcut. Bunlardan biri hiçbir yıllık ücret talep etmeden yerel banka hesabınıza doğrudan para çekme imkanı sunar. Diğeri ise sadece bireysel hesaplara sunulan ön ödemeli Payoneer MasterCard içeren Payoneer hesabı. Bu hesap tipinde ise yıllık 29,95$ hesap işletim ücreti alınıyor. 

Payoneer ile nasıl ödeme alınır?

Upwork ödeme alma yöntemlerinden en popüler olanı Payoneer ile ödeme alırken ödeme alacağınız firma ya da kişinin de Payoneer hesabının olması gerekiyor. Bu firma ya da kişi ile kendi Payoneer bilgilerinizi paylaştıktan sonra ödeme alma işlemleriniz başlar. Amerika’dan ödeme yapıldıysa aldığınız ödemenin %2’si komisyon olarak kesilir. Avrupa ve İngiltere ödeme servislerinde ise herhangi bir ücret talep edilmez.

Aldığınız ödemeyi çekmek isterseniz de minimum tutar 50 dolar maksimum tutar 10.000 dolar para çekme hakkınız var.

Payoneer dolar başına 10-12 kuruş bir kesinti yapıyor. Yani yaklaşık 100 dolar çekmek istediğinizde hesabınızdan 10-12 TL kesilir. Bu parayı seçtiğiniz banka hesabınızdan alabileceğiniz gibi isterseniz de Payoneer MasterCard banka kartı sipariş ederek TEB ATM’lerinden de para çekimi yapabilirsiniz fakat kart için hem ATM’lerde çekim başı hem de yıllık masraf ödemeniz gerekiyor.

Komisyon oranları oldukça düşük olan Payoneer kullanarak ödeme alırken banka hesabı tanımlayarak Türkiye’deki bütün bankalara güvenli bir şekilde para transferi işlemleri de yapabilirsiniz.

Upwork ödeme alma yöntemlerinden bir diğeri Wise (TransferWise). 

Wise (TransferWise) nedir?

Wise, uluslararası para transferlerini ucuz, hızlı ve kullanıcı dostu bir şekilde yapmanızı sağlayan ve 10 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren bir şirket. Wise para transferinin yanı sıra, debit kart ve banka hesabı da sunuyor. Banka kartını maalesef şimdilik Türkiye’ye postalamıyorlar.

Multi-Currency Account adını verilen bu hesap sayesinde online olarak birçok döviz kurunda anında o ülkelere ait bir banka hesabına sahip olabiliyorsunuz. Yani kendinize İngiltere’de bir pound hesabı açıp hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Wise ile birçok farklı para biriminde kendinize IBAN adresleri oluşturabilir ve size Payoneer üzerinden gelen ödeme, euro cinsinden ise Payoneer’e Wise Euro banka IBAN bilginizi girerek parayı buraya çekebilirsiniz. Düşük komisyonla bu parayı Türkiye’deki gerçek banka hesabınıza gönderebilirsiniz. Bankaların işlemlere aracılık etmesi Wise’ı güvenli bir hale getiriyor.

Wise’ın rakip alternatiflere kıyasla 

  • Para transferleri maksimum 1 iş günü içerisinde gerçekleşmesi,
  • Farklı ülkelerden banka hesabı açabilmeniz ve bu banka hesaplarına göndericilerin para gönderebilmesi,
  • Çok düşük bir komisyon kesintisi ile bu aldığınız parayı Türkiye’deki hesabınıza çekebilmeniz,
  • ve kullanım kolaylığı gibi birçok avantajları var.

Bankaların aksine, Wise döviz alış ve satış fiyatının ortasından işlem yapıyor. Yani para birimini dönüştürürken para kaybetmiyorsunuz. Bu da Wise’ın düşük tutarlı ödemeler için bile avantajlı olabilmesini sağlıyor.

Wise ile nasıl ödeme alınır?

Wise’ı kullanmak için alıcı ve göndericinin mutlaka bir banka hesabına sahip olması gerekiyor. Yurtdışıyla düzenli para alışverişi yapanlar ya da yurtdışından masrafsız para almak isteyenler için Wise avantaj sağlayabilen bir yöntem. 

Wise ile ödeme almak, herhangi bir bankayla yurt içi ödeme almak gibidir. İlk olarak Wise hesabınızda, size gönderilecek döviz türünde hesap bilgileri edinmeniz gerekiyor. Sonrasında yapmanız gereken tek şey, bu hesap bilgisini karşı tarafla paylaşmak. 

Üstelik Wise üzerinden yaptığınız işlemler, gerçek piyasa kuru ile yapıldığından ötürü dövizde kur kaybı yaşamadan paranızı Türk lirasına çevirebilirsiniz. Tercihinize bağlı olarak paranızı Türkiye’deki banka hesabınıza küçük bir ücret karşılığında aktarabilirsiniz.

Upwork’ten Ödeme Almak için İdeal Senaryolar

Son olarak ödeme almak için en ideal senaryolardan bahsedeceğiz. Tabii ki bu senaryolara başvurmadan doğrudan banka hesabınıza da para çekmeniz mümkün. Özellikle ilk para transferlerinizde komisyon miktarı büyük sorun oluşturmaz fakat düzenli ödemelerde kaybettiğiniz komisyon gittikçe büyüyecektir.

  • Upwork -> Payoneer -> Wise -> Türkiye Banka Hesabı
  • Upwork -> ACH(Wise ABD Banka Hesabı) -> Türkiye Banka Hesabı
  • Upwork -> Banka Hesabı

Upwork üzerinden web ve mobil yazılım geliştirmeden yazı ve tercümeye, satış ve pazarlamadan teknik destek ve müşteri hizmetlerine kadar birçok kategoride işlere başvurarak işlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Upwork Üzerinden Kazancın Vergisi

Son olarak Upwork ödeme alma konusunun bir parçası olarak kısaca vergi konusuna da değinelim. Upwork sizden hizmet alan müşterilere fatura keser fakat bundan bağımsız olarak sizin de kazancınız için fatura kesmeniz gerekir. Yani Upwork sitesinden kazandıklarınız vergilendirilmelidir.

Bu noktada şöyle bir strateji izleyebilirsiniz. Bir süre Upwork üzerinden kendinizi deneyip iş alabilme potansiyelinizi görmelisiniz. Kazancınızı Upwork üzerinden hemen çekmek zorunda değilsiniz ki para banka hesabınıza ve ülkemize girmeden Türkiye’de vergi ödemeniz gerekmiyor.

Yani kendinizi kanıtladığınızı düşündükten sonra parayı Upwork’ten çekerek bir şahıs şirketi altında işlemlerinizi sürdürebilirsiniz.


Yurtdışından para kazanmak isteyenler için Upwork güzel adreslerden biri. Dünyada birçok freelancerın hayatını kolaylaştırıyor ve müşteri bulmasını sağlıyor.

Birçok yazılımcı, tasarımcı ve yazar yalnızca buradaki kazançlarıyla bile geçinebiliyor ki yurtdışına iş yaptığınızda Türkiye’de bunu sağlamak çok daha kolay.