Konu yurtdışına para göndermek olunca ilk akla gelen yöntemlerden biri de SWIFT. Bankalar arası elektronik fon transferi olarak da bilinen SWIFT işleminin en önemli dertlerinden biri de masrafları. Peki SWIFT ücreti almayan banka var mı?
Yazımızın girişinde sorduğumuz soruya hızlı bir cevap vermek gerekirse maalesef SWIFT ücreti almayan banka bulunmuyor.
Bazı bankaların kısa süreli kampanya dönemlerinde SWIFT ücretlerini düşürmeleri mümkün olsa da bu masraftan tamamen kurtulmak mümkün değil. Yine de biz size bu yazıda en uygun SWIFT ücretlerini ve SWIFT kullanmadan uluslararası para transferlerinizi daha ucuz ve hızlı şekilde nasıl gerçekleştirebileceğinizi açıklayacağız.
SWIFT Ücreti Almayan Banka Yok, Peki Ucuz Alternatifler Neler?
Öncelikle yurtdışına para göndermek için tek çarenizin SWIFT olmadığını açıklayarak başlayalım. Daha hesaplı ve oldukça hızlı bir şekilde işleminizi gerçekleştirebileceğiniz Wise (eski adıyla Transferwise) tam da bankaların aldığı yüksek SWIFT ücretlerine karşı sıklıkla yurtdışı para transferi yapan kişileri bu masraflardan kurtarmak için kurulmuştu.
Kısaca Wise’ın nasıl işlediğini ve nasıl da bankalara göre daha ucuz olduğunu açıklayalım.
SWIFT ücreti almayan banka olmamasının bir sebebi de aslında bu işlemlerde işin içinde yalnızca tek bir banka olmuyor.
Sizin parayı gönderdiğiniz gönderici banka karşı tarafın parayı aldığı alıcı banka ve uluslararası bu işleme aracılık eden 3. bir banka olarak muhabir banka da devreye giriyor. Yani aslında sizden bu işlem için komisyon almayı bekleyen 3 farklı banka var.
Wise da tabii ki tamamen ücretsiz değil fakat bu aracıları ortadan kaldırmış durumda. Bu sebeple de çok daha ucuz. Sistem oldukça basit bir şekilde işliyor.
Siz Türkiye’den Almanya’ya para göndermek istediğinizde sizin hesabınızdan para Türkiye’deki Wise hesabına gidiyor. Almanya’daki Wise hesabından da alıcıya para gönderiliyor. Bu sebeple aslında uluslararası bir transfer gerçekleşmemiş oluyor ve işlem çok daha ucuzluyor.

Örnek bir işlem üzerinden gidecek olursak Türkiye’den Almanya’ya 5000 TL göndermek istediğinizde alıcının hesabına 471 Euro geçecek. Güncel kur üzerinden paranızın dönüşümü otomatik olarak tamamlanıyor.
Wise ile avantajlı işlem yapmak için mutlaka ülkelerin yerel para birimlerini kullanın. Böylece masrafınız 42 lira oluyor. (Bu işlem bilgisi 2 Haziran 2021 tarihine aittir. Kur değişimleri masrafları ve alıcının hesabına geçecek parayı etkiler.)
Örneğin bu işlemi Garanti Bankası aracılığıyla yaptığınızda sadece Garanti Bankası sizden 114,29(BSMV hariç) şeklinde bir masraf kesecekti. Üstüne alıcı bankanın da masrafı da bunun üzerine eklenecekti.
Bu konuda çok daha düşük ücretler almasıyla bilinen Enpara bile bu işlemde 68,50 TL kesecekti ve o da alıcı masraflarının üzerine ekleneceği bilgisini not olarak düşmüş.
Bankaların SWIFT Ücretleri Neden Yüksek?
Yukarıda Wise ile basit şekilde işlemlerinizi nasıl yapabileceğinizi anlattık. Bankalarda bu işlem için alınan ücretlerin yüksek olmasının birçok sebebi bulunuyor. Öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi aslında SWIFT işleminde kesilen tek bir komisyon yok.
Sizin parayı gönderirken kullandığınız banka henüz işleme başlamadan SWIFT masrafı keserken işlem bittiğinde alıcının bankası da kendi komisyonunu alacaktır.
Bu da masrafları katlayan en önemli etken. Eğer gönderdiğiniz para birimi alıcının para birimine eş değilse yani örneğin TL hesabı ya da bir Dolar hesabından Euro hesabına göndermek istediğinizde bankaların kur çevrim oranları da size gizli şekilde de olsa ek masraflar çıkartır.
Bankaların SWIFT ücretleri yazımızda Türkiye’de aktif olan en popüler bankaların SWIFT masraflarını listeledik.
Yine de SWIFT uluslararası para transferleri konusunda en yaygın şekilde kullanılan metot. Bunun aslında en önemli nedeni alışkanlık.
İnsanlar özellikle de finansal kararlar verirken en öncelikli sıraya güven duygusunu koyuyor. Bu durumda doğrudan bankalar aracılığıyla yurtdışına para göndermek için gerçekleştirdikleri SWIFT işleminden vazgeçemiyor.
Aslında biraz daha araştırınca yukarıda detaylı bir şekilde açıkladığımız Wise, Transfergo gibi diğer alternatif yöntemlerin SWIFT’e göre daha avantajlı ve aynı güvenilirliğe sahip olduğu da bir gerçek.
SWIFT’in Avantajları ve Dezavantajları
- SWIFT ile yaptığınız işlem doğrudan yıllardır kullandığınız banka üzerinden ilerler ve daha işleme başladığınız gibi elinizde banka dekontu olur.
- Wise gibi alternatif yöntemlere karşı çok daha pahalıdır ve SWIFT ücreti almayan banka maalesef yoktur.
- SWIFT işleminin tamamlanması ve paranın alıcıya ulaşması ortalama 2-3 gün sürmektedir. Gönderdiğiniz ülkeye ve para miktarına göre bu süre 5 güne kadar uzayabilmektedir.
- Buna karşılık Wise ile paranız ertesi gün alıcının hesabına ulaşır.
- SWIFT işlemlerinde masraflar ve komisyonlar tamamen şeffaf değildir. Devreye giren birden fazla banka olduğu için ne kadar masrafınız olacağı tam anlamıyla hesaplanamaz.
- Buna karşılık Wise, Transfergo gibi yöntemlerde alıcıya ne kadar ulaşacağını ve ne kadar komisyon ödeyeceğinizi işleme başlamadan önce bilirsiniz.
- SWIFT işlemi yaparken daha önce bu yöntemi kullanmadıysanız SWIFT / BIC numarası gibi çok aşina olmadığınız kavramlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Para alıcıya gidene kadar hata yapıp yapmadığınızı hala düşünüyor olabilirsiniz.
- Wise’ın web sitesinde kullanımı oldukça kolay bir arayüz sizi karşılar ve alıcının adı soyadı ve IBAN numarası gibi klasik detaylar sizin için yeterli olur.
SWIFT Masraf Detayları: BSMV Hariç Ne Demek?
Bankaların SWIFT ücretlerini kontrol ederken bazen BSMV ücreti dahildir/hariçtir gibi kavramlar da karşımıza çıkar. Bazı bankalar gösterdiği ücrete BSMV masrafını da dahil ederken bazıları da hariç tutar. Bu durumda sizin adınıza yine bilinmeze doğru bir kapı açılmış olur. BSMV hariç ne demek?
BSMV (Banka Sigorta Muamele Vergisi) faizli kredi işlemlerinde ve bankalararası işlemlerde kullanılan bir terimdir, genellikle BSMV oranı gibi yüzde kullanılarak ifade edilir.
Kredi işlemlerinde %5 olan BSMV oranı bankalar arası işlemlerde yüzde 1 olarak hesaplanır. Yani SWIFT masrafınızın örneğin 200 TL olduğunu hesaplıyorsanız ve banka BSMV hariç ifadesini kullanıyorsa 220 TL ödeyeceğiniz anlamına gelir.
Sonuç
SWIFT işlemi artık yukarıda da detaylı bir şekilde açıkladığımız teknolojiye ayak uyduran yenilikçi metotların yanında oldukça hantal kaldı.
SWIFT ücreti almayan banka olmaması ve hızın her şey olduğu bu çağda oldukça yavaş kalması bizi de alternatif yollar aramaya yönlendirdi. Bu noktada hem gizli masrafı olmaması hem de kolay kullanılması sebebiyle bizim önerimiz Wise.