Mikro İhracat Nedir, Nasıl Yapılır?

Mikro ihracat öncesinde geleneksel olarak yani klasik yöntemler ile ihracat yapan firmaların gümrük müşavirlik şirketlerinden profesyonel olarak yardım almaları gerekli bir durumdu.

Oldukça karışık prosedürler içeren bu süreç artık mikro ihracat gibi gelişmekte olan ticaret yöntemi ile yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlamaktadır.

Mikro ihracat ile ticaret yapan KOBİ’ler, ürünleri sadece Türkçe fatura aslı ve İngilizce nüshası ile kargo şirketlerine teslim etmeleri yeterli olmaktadır.

Bu konuda yetkili olan kargo firması, gönderici konumunda olan KOBİ adına herhangi bir ek ücret talep etmeden elektronik ticaret gümrük beyannamesi düzenleyerek gönderilecek olan ürünlerin gümrük işlemlerinin tamamlanmasını sağlamaktadır.

Bu sistem ile yapılan ihracat işlemlerinde de KDV iadesi gibi kolaylıklar yine mevcuttur.

Mikro ihracat yapacak olan firmalar bizzat kendileri ya da gümrük müşavirleri aracılığıyla ETGB sistemi üzerinden işlem yapamazlar. Bu konuda yetki sahibi olan kargo firmaları ile çalışmaları gerekir.

Bu sayede mikro ihracat yapan firmalar gereksiz prosedürler ile uğraşmak zorunda kalmaz. Mikro ihracat ile yapılacak ticaretin girişimcilere sağladığı avantajları ise şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Vekâletname gerektirmeyen bir ticaret türüdür.
  • Firmaların gönderdiği ürünlerden KDV iadesi almasını sağlar.
  • Gümrük müşavirliği ve ardiye gibi ek külfet getiren ücretlerin ödenmesine gerek kalmaz.
  • Bu yöntem ile ticaret yapıldığında hafta sonu da gönderim yapılabilmektedir.
  • Evrak prosedürleri ile uğraşılmayacağı için zamandan tasarruf edilmesini sağlar.

Girişimciler için oldukça avantajlı getirileri olan mikro ihracat, zaman içerisinde daha da gelişmeye açık ticaret yöntemlerinden biridir. Özellikle uluslararası e-ticarete atılan firmalar için minimum prosedürle maksimum getiri sağlayacakları, başlıca ticaret yöntemi olmaya adaydır. 

Mikro İhracat Şartları Nelerdir?

Mikro ihracat, Türkiye’den yurt dışına yapılacak olan, ağırlığı 300 kilogramdan az ve KDV hariç fatura miktarı 15 bin Euro’dan fazla olmayan gönderilerin yapılabileceği bir ticaret yöntemidir.

Gümrük müşavirliği prosedürleri gibi hiçbir detay karmaşası içermeyen bu yöntem ile yurt dışına bu sınırlar içerisinde ihracat yapılabilmektedir. Gönderilecek olan miktarın ağırlığı ve ekonomik değeri sınırlandırılmış olsa da girişimcilere hız konusunda büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

E-ticaretin de gelişmesiyle iyice önem kazanmış olan bu yöntem son dönemde KOBİ’lerin ihracat için kullandığı yöntemlerin başında yer almaktadır.

Yeni nesil girişimcilerin oldukça ilgisini çeken mikro ihracat e-ticaret siteleri üzerinden uluslararası mal satmak isteyenler için de geçerlidir. Bu çevrimiçi oluşumlar sayesinde gerekli koşulları sağladıktan sonra yurtdışına mal göndermek günümüz şartlarında artık oldukça kolaydır.

Mikro ihracat ile ticaret yolculuğuna devam etmek isteyen bireylerin bilmesi gereken detayları da şu şekilde belirtebiliriz.

Mikro İhracat Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

  • Öncelikli olarak ticaretin hangi kulunda olunursa olunsun fatura kesebilmek ve vergi bildirimi yapabilmek için bir şirket kurulmalıdır.
  • Kurulacak şirket türü ne olursa olsun mikro ihracat sınırları içerisinde kalındığı sürece bu yöntem ile ülke dışına mal satılabilmektedir.
  • Vergi bildirimi yapmayan girişimciler yasal yollar ile mikro ihracat yapamazlar. Aksi halde suç işlemiş sayılacaklardır.
  • Geleneksel olarak yapılan ihracatta hiçbir sınır olmamasına rağmen mikro ihracatın hem yük kapasitesi hem de ekonomik değer olarak bir sınırı vardır.(300 kilogramdan az, KDV hariç 15 Bin Euro’dan düşük değer)
  • Klasik ihracattaki prosedürlerden farklı olarak mikro ihracatta tüm lojistik süreçlerin sorumluluğu kargo şirketlerine aittir.
  • Mikro ihracat kapsamı dışında kalan ürünler olduğu için bu yöntemi kullanarak ticaret yapmak isteyenlerin kapsam dışında kalan malların listesini kontrol etmeleri tavsiye edilmektedir. (Kapsam dışı ürünlerin listesine yazının devamında ulaşabilirsiniz.)

Her ne kadar detaylı prosedürler içermese de mikro ihracat yapmak için gerekli olan en önemli konulardan biri yetkin bir kargo firmasıyla çalışıyor olmaktır.

Mikro ihracat yöntemiyle yurtdışına ürün satmak isteyen firmaların kendi başına hazırlayamayacakları elektronik gümrük beyannamesine ihtiyaçları vardır.

Bu beyanname firmaların işbirliği içerisinde olduğu yetkili kargo firmaları tarafından gönderici adına düzenlenmektedir.

KOBİ’ler ya da şahıs firmasına sahip olan bireyler yurt dışına kargo göndermek için bu yöntemi kullanabilirler. 

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?

Elektronik ticaret gümrük beyannamesi, yani kısa adıyla ETGB gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü ve hiçbir kâğıt çıktıya ihtiyaç duymadan hazırlanan, yurt dışına giden mal ya da eşya için düzenlenen ticari uygulamaya verilen isimdir.

Yetkili kargo şirketleri tarafından düzenlenen bu beyanname havayolu, karayolu ve her şekilde olan posta yolu ile taşınan uluslararası gönderilecek olan eşyalar için düzenlenmektedir. Mikro ihracat kapsamında oldukça önemli hususlardan biridir.

Örnek olarak ETGB, Türkiye’den Almanya’ya kargo göndermek için, firmaların mikro ihracat yöntemi ile yapacakları ticaretlerde, yetkili kargo şirketlerinin hazırlaması gereken prosedüre de denebilir.

Mikro İhracat Sınırı Var mıdır?

Prosedür konusunda girişimcileri oldukça mutlu eden mikro ihracat, sınırları çerçevesinde yapılması gerektiği için bazı ufak da olsa dezavantajlar da taşımaktadır.

20 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, ihracat için kullanılacak posta ve hızlı kargo taşıyıcıları, elektronik ortamda oluşturulması gereken bir beyanname ile yetkilendirilmişlerdir.

ETGB denilen bu uygulama ile kargo firmaları, temsil ettikleri KOBİ ya da şahıs şirketleri için gümrük beyanı konusunda tam yetkilidir.

Sınırları 300 kg ve 15.000 Euro olarak belirlenmiştir. Bu sınırlar içerisinde yapılacak olan tüm uluslararası ticaret işlemlerine mikro ihracat denilmektedir.

Uluslararası ihracat yapılırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de ülkelerin ürünlere koydukları yasaklardır.

Ülkelere göre çeşitlilikler gösteren bu ürünlerin uluslararası ticaretinin yapılması suç sayılmaktadır. Türkiye için ihracatının yapılması yasak olan mal, eşya ya da ürünlerin bazıları şu şekildedir.

  • Hint keneviri.
  • Odun, doğadan toplanmış olan çiçek soğanları.
  • Sığla, Datça hurması, yalankoz, fındık, Antep fıstığı, salep, asma fidanları.
  • Kültür ve tabiat varlıkları.
  • Tütün tohumu ve fidesi.
  • Sertifikalı ve tescilli olanlar hariç zeytin.
  • Sertifikalı ve tescilli olanlar hariç incir.
  • Erik, dut, kiraz, ceviz, karaağaç, ıhlamur, porsuk ve dişbudak ağaç türlerine ait olan kütük, kalas, kereste ve tomrukları.

İhracatı yasaklanmış olan ürünler zaman içerisinde değişiklikler gösterebilir.  Bu nedenle ticaretini yapmayı düşündüğünüz ürünlerin yasaklı olup olmadığına mutlaka bakmanız gerekmektedir.

İhracatı yasak olan malların tam ve detaylı listesi için Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilgili kurumlarından bilgi alabilirsiniz.

Mikro İhracat KDV İadesi Kapsamında mıdır?

Girişimciler için en az prosedür ile yapacakları ihracat mallarının maksimum fatura değerinin 15000 Euro olması gerekmektedir.

Bu rakam KDV hariç olarak sınırlandırılmıştır. Bu sınırlar çerçevesinde yapılacak olan uluslararası ticarette KDV girişimcilere geri ödenmektedir.

Mikro İhracat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Mikro ihracat içerisinde özellikle lojistik süreç sorumluluğunun tamamen kargo firmalarında oluşu ile firmalar bu yöntemi son dönemde oldukça yoğun bir şekilde kullanmaktadır.

Her ne kadar daha az maliyetli ve daha az prosedürle yürütülen bir yöntem olsa da mikro ihracat yapabilmek için girişimcilerin bazı belgeleri ellerinde bulundurmaları gerekmektedir. Bu belgeler ise şu şekildedir.

  • Bir kez verilen dolaylı temsil yetki belgesi. Genel talimatların ekinde imza sirkülerinin bir kopyası eklenmelidir. Orijinal dolaylı temsil belgesi ile bir defaya mahsus operatöre yollanması gereklidir.
  • Ticaret yapabilmek için gerekli olan ihracat bilgi formu.
  • Ürünün cinsi ve türünü detaylı bir şekilde anlatan maliye onaylı orijinal Türkçe fatura gereklidir.
  • Proforma ve commercial invoice de denilen İngilizce olan fatura da gereklidir.
  • ATR belgesi ve konşimento kopyası da istenilen belgeler arasındadır.

Bu aşamada yapmanız gereken kendi işinde uzman bir kargo firması ile işbirliği yaparak ticaretinizin eksiksiz bir şekilde yolunda gitmesini sağlayabilirsiniz.  

Mikro İhracat İçin Kullanılabilecek Yetkili Kargo Firmaları

Mikro ihracat için gerekli olan ETGB yerel yönetmelikler gereği kargo firmalarına verilmektedir. Firmalar isteseler bile bu beyannameyi kendi başlarına oluşturamamaktadır. Dolayısıyla kargo firmaları mikro ihracat içerisinde firmaların sahadaki ortaklarıdır ve varlıkları da oldukça önemlidir.

navlungo-mikro-ihracat

Malın istenilen yere taşınması konusunda tam yetkili olduğu için işini layıkıyla yapan bir kargo firmasıyla çalışmak, mikro ihracat işiyle ilgilenen firmaların öncelikli konularından biri olmalıdır.

Uluslararası taşıyıcı firmalar hem ihracat hem de ithalat konusunda elektronik ticaret gümrük beyanı vermekte yetkilidirler. Bu konuda işbirliği yapılabilecek olan firmalar ise şu şekildedir.

  • Fast Express: Karayolu ile Avrupa’daki tüm ülkelere taşımacılık yapan bu firma aynı zamanda ekonomik fiyatlarıyla da hava kargo hizmeti de sunmaktadır. Mikro ihracat için işbirliği yapılabilecek yetkili firmalardan biridir.
  • Navlungo: Bu firma ile 230 farklı ülkeye teslimat yapılması için 130’dan fazla lojistik firmasından teklif alınmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede mikro ihracat için size en uygun teklifi veren kargo şirketi ile kolaylıkla işbirliği yapabilirsiniz. 
  • DHL: Bu firma ETGB düzenleme yetkisi olan lojistik firmalarından biri değildir. Beyannamenin hangi durumlarda nasıl hazırlanacağı ile ilgili bilgileri kendi sitelerinde kullanıcılarına anlatmışlardır. Beyanname sorgulama ve teklif almak için yine web sitesi üzerinden bilgi alınabilmektedir.
  • TNT: Mikro ihracat için kullanılabilecek olan firmalardan biri olan TNT Express, FedEx tarafından satın alındıktan sonra yoluna kaldığı yerden devam etmektedir. Taşımacılık konusunda oldukça etkili firmalardan biridir.
  • UPS: Hala hizmet hayatına devam eden ABD menşeli olan bu firma en eski kargo firmalarından biridir. Yılların deneyimi ve oldukça geniş bir taşımacılık ağına sahip olan UPS mikro ihracat için tercih edilebilecek yetkin firmalardan biridir. 
  • PTT: İletişim ve telekomünikasyon konusunda Türkiye’nin ilk taşımacılık firmasıdır. Zaman içinde özelleştirilerek zamana ayak uydurmayı başarmıştır. PTT mikro ihracat için kullanılabilecek deneyimli ve yetkin firmalardan biridir.
  • FedEx: Geniş dağıtım ağı ve işini bilen çalışanları ile ETGB düzenleme yetkisine sahip en başarılı lojistik firmalarından biridir. FedEx mikro ihracat için işbirliği yapılabilecek olan kargo firmalarının başında yer almaktadır.

Bu listedeki firmalar dışında ETGB düzenleme yetkisine sahip olan kargo firmaları da mevcuttur. Mikro ihracat konusunda atılıma geçmeden önce gerekli beyannameyi düzenleme yetkisine sahip olan tüm firmaları incelemeniz işiniz için yararlı olacaktır.

Özetle

Son dönemin popüler uluslararası ticaret yöntemi olan mikro ihracat, e-ticaret yönüyle gelişmek isteyen firmalar için de son derece uygun bir yöntemdir.

Operasyonlarınızı farklı ülkelere büyütmekle de ilgilenirseniz oturduğunuz yerden yapabileceğiniz yurtdışında şirket banka hesabı açma yazımızı da okuyabilirsiniz.

KDV geri iadesi ve daha az prosedüre ihtiyaç duyan bu yöntemin sınırları içerisinde dünyanın her bölgesiyle ticaret yapılabilmektedir. ETGB düzenleme yetkisine sahip olan bir kargo firması ile iş birliği yaparak ihracat dünyasına güçlü bir şekilde girebilirsiniz.