Mikro İhracat Kargo Firmaları ve Fiyatları

Mikro ihracat, son dönemde daha yaygın hale gelen bir ihracat türü olarak kendine özgü avantaj ve dezavantajlara sahip. Mikro ihracat kargo firmaları ise sektörde kolaylık sağlamak için çoğu zaman doğru adres. 

Bu konuda çok sayıda firma hizmet veriyor. Özellikle sürekliliği olan işler için bu firmaları iyice incelemek ve hizmet kalitesinin yanı sıra mikro ihracat kargo fiyatları arasından da avantaj sunan bir firmayla anlaşma yapmakta fayda var.

Mikro ihracat nedir?  

Ağırlığı 300 kilogramı ve bedeli 15.000 euro’yu geçmeyen, farklı bir işlem gerektirmeyen ürünlerin yurtdışına ihraç edilmesi işlemine mikro ihracat deniyor.

Mikro ihracat kargo firmaları ile işbirliği yaparak standart yöntemlere kıyasla çok daha hesaplı ve hızlı bir gönderim gerçekleştirebilirsiniz. 

Bir ürünün mikro ihracat kategorisinde gönderilebilmesi için kesin olarak satış amaçlı gönderilen bir ürün olması gerekiyor. Diğer türden gönderiler, bu kapsama girmiyor.

Normal şartlar altında sattığınız veya satış amaçlı olarak numunesini yolladığınız ürünler için gümrük müşavirlerince detaylı bir doküman hazırlanıyor.

Bu detaylı beyan hazırlığına gerek kalmadan yapabileceğiniz mikro ihracat işlemleri ise Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) üzerinden kolayca yapılabiliyor. Bu da ciddi anlamda bir zaman tasarrufu anlamına geliyor.

Hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağladığı için bu yöntem son zamanlarda KOBİ’ler arasında sıklıkla tercih ediliyor. Son zamanlarda, mikro ihracat olanakları, birçok küçük ve orta ölçekli işletmenin de yurtdışına açılmasına imkan tanımış oldu. 

Mikro ihracat kargo firmaları ise bu süreçte büyük kolaylık sağlıyor. Çünkü gönderim yaptığınızda, hem gümrük işlemlerinde oluşan masraflardan hem de uzun sürebilen prosedürlerden kurtulmuş oluyorsunuz. 

Geleneksel ihracat usullerinin yerine daha hızlı, kolay ve masrafsız bir yöntem kullanmak isteyen küçük ve orta boy işletmeler, genellikle mikro ihracat sistemini tercih ediyorlar. Özellikle dijital platformlardan satış yapan şirketler bu yöntemi daha sık kullanıyor.

Bu konuda daha detaylı bilgi almak için mikro ihracat nedir yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Mikro İhracat Kargo Fiyatları

Mikro ihracat gönderimi yaparken, tıpkı diğer kargo gönderilerinde olduğu gibi mesafe ve ağırlık yine önem arz ediyor. Bu yapıya uygun gönderim yapan pek çok firma var ve kargo gönderim ücretleri gönderilen ülkeye, ürünlerin nitelik ve nicelik özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. 

Fiyatları öğrenmek için göndereceğiniz ürün özellikleri ve hangi ülkeye taşınacağı bilgisi ile bu hizmeti veren kargo firmalarına danışmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde farklı firmalardan fiyat alıp sizin için en avantajlı ve uygun olanı seçebilirsiniz. 

Mikro İhracat Kargo Firmaları

300 kg ağırlık ve 15.000 euro bedel altındaki ticari gönderilerinizi mikro ihracat sistemiyle gönderirken, bu hizmeti sunan oldukça fazla sayıda kargo şirketiyle karşılaşacaksınız.

Bu firmalarla iletişime geçip karşılaştırma yaparak kendiniz için en avantajlı olanını seçebilir ve böylece kolay bir işlem gerçekleştirebilirsiniz. 

Bu kargo şirketleri şirketinizin gönderilerini operatör olarak gönderiyor ve gönderi ücreti dışında herhangi bir ek ücret almadan ETGB düzenliyor. Düzenlenen bu ETGB üzerinden de gümrük işlemleriniz kolayca yapılıyor. 

Mikro ihracat kargo firmalarından bazılarını sıralamak gerekirse, şöyle bir liste yapabiliriz:

Mikro ihracat yapan bu kargo şirketleri, ürünlerinizi taşırken elektronik ticaret gümrük beyanı (ETGB) düzenlemekle sorumlu oluyor. Yurtdışına kargo gönderme yazımızda da bu şirketlerden bazılarına değinmiştik.

Mikro ihracat işlemi belirli sınırlar içinde yapılabiliyor ve gönderiler için yukarıda da bahsettiğimiz gibi ağırlık ve mali değer olarak bazı sınırlar altındaki ürünler mikro ihracat yoluyla ihraç edilebiliyor. Bu sınırların üzerindeki ürün satışları için geleneksel ihracat yöntemlerini kullanmak gerekiyor. 

Mikro İhracat Kargo Firmasının Avantajları

Mikro ihracat yapabilmek için bir takım belgeleri tamamlamak gerekiyor. Bunları sıralayacak olursak;

  • Dolaylı temsil yetki belgesi
  • İngilizce fatura ya da proforma
  • İhracat bilgi formu
  • Maliye onaylı veya e-arşiv Türkçe fatura

Bu belgelerle birlikte, kolayca mikro ihracat yapabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. 

Geleneksel ihracat yöntemleri yerine mikro ihracatı tercih ederseniz, pek çok avantaja sahip oluyorsunuz.

Örneğin, gümrük müşavirliği hizmet bedeli ödemeyerek tasarruf sağlıyorsunuz. Bunun yanı sıra, çıkış ambar ücreti veya ardiye oluşmuyor. Prosedürlerde de kolaylık yaratılılyor ve bu sayede noter tasdikli vekaletname hazırlatmanız da gerekmiyor. 

Mikro ihracat kargo firmaları üzerinden gönderim yaptığınızda sahip olacağınız bir başka avantaj da, ihracatçılar birliği kaydına sahip olma mecburiyetinin ortadan kalması. 

Ek olarak, gönderdiğiniz ürünlerde fark olarak gösteremediğiniz katma değerler için KDV iadesi de alma şansınız oluyor. Böylece KDV iadesi teşviki de yukarıda saydığımız pek çok avantaja eklenmiş oluyor.

Çalışacağınız mikro ihracat kargo firmasını seçerken hangi tip gönderim yaptıklarına da dikkat edin. Örneğin Almanya’ya kargo göndermek istediğinizde kara yolu taşımacılığı sizin için bir alternatif olabilir ve bu sayede fiyatları çok daha aşağı çekebilirsiniz.

Hava yolu taşımacılığı konusunda daha rekabetçi fiyatlar sunan bir mikro ihracat firması sizi burada tatmin etmeyebilir.

Mikro İhracat Faturası

Mikro ihracat yapabilmek için bir şirket kurulması gerekiyor ki fatura kesme ve vergi bildirimi gibi işlemler yapılabilsin. Her türden bir şirket çatısı altında işlem yapılabileceği gibi, basitçe bir şahıs şirketi kurmak da yeterli kabul ediliyor. 

Mikro ihracat yapabilmek için vergi bildirimi yapmak gerekiyor. Bu durumda, maliyeye vergi bildiriminde bulunmayan gerçek kişiler mikro ihracat yapamazken, bir şahıs şirketi altında bunu gerçekleştirdiklerinde yasal olarak bu mümkün hale geliyor.

Mikro ihracat yapabilmek için e-arşiv fatura veya maliye onaylı fatura denilen bir fatura düzenlemeniz gerekiyor. Bu faturada aşağıdaki bilgileri bulundurmanız isteniyor.

  • Gönderici firma adresi, unvanı, vergi dairesi ile vergi numarası
  • Aynı şekilde alıcı firmanın adresi, unvanı, vergi dairesi ve vergi numarası
  • Fatura tarihi
  • Imza ve kaşe
  • Fatura tipi ve fatura numarası
  • Gönderinin teslim şekli
  • Fatura düzenleme tarihi ve zamanı
  • Ürünün menşei. (Eğer farklı ülke menşeili ürünler var ise her ürün için ayrıca belirtilmeli)

Fatura hazırlarken dikkat edilecek noktalar

Mikro ihracat faturası hazırlarken, adres bilgisi kısmında ülke adını kesinlikle belirtmelisiniz. Eğer sisteme entegre bir imza veya kaşe mevcut değilse de, fatura üzerinde ıslak kaşe ve imza olması gerekiyor. 

Faturanın logo bölümünde e-fatura yazılıp senaryo bölümünde e-arşiv fatura yazılırsa da fatura geçerli sayılıyor. Ek olarak, gönderici navlun ve sigorta ödemesi yaptıysa, bunları fatura kalemlerinde belirtmek de faydalı olacak. 

E-arşiv fatura veya matbu fatura ile mikro ihracat çıkışı yapmak gerekiyor. Çünkü e-fatura ile mikro ihracat çıkışı yapmak mümkün değil. E-fatura ile gönderi postalamak istiyorsanız, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ETGB sistemi üzerinden e-fatura entegrasyonu yapılması gerekiyor. Ancak bundan sonra ETGB ile mikro ihracatlarda e-fatura kullanımı mümkün oluyor.  

Fatura üzerinde menşei bilgisiyle beraber Türkçe tanımı da bulundurmalısınız. Örneğin gümrükleme hizmet karşılığı gibi ek bir kalem yazılamıyor. Fakat navlun, eşya bedeli, sigorta bedelleri, sigorta ve banka komisyonu gibi kalemlerin yazılmasında bir sakınca bulunmuyor. 

Mikro ihracat yaparken kullandığınız ihracat faturalarında, KDV eklememek gerekiyor. Ayrıca postaladığınız ürünle birlikte yolladığınız fatura ile proforma faturanın birbiriyle uyumlu olması, üzerlerindeki değer, içerik vb gibi bilgilerin birebir aynı olmasına da dikkat edin. 

Mikro ihracat kargoları üzerinden gönderim yaparken hazırladığınız faturalarda, fatura çıktısını aldıktan sonra ıslak imza ve kaşe bulundurmaya da özen göstermeniz iyi olacaktır.  

Tüm dünyada yaygınlaşan mikro ihracat ile siz de belli büyüklükteki ihracat işlemleriniz için maddi ve işlemler açısından önemli avantajlarla işinizi kurabilirsiniz. Bu konuda yukardaki detayları bilmenizde ve size en iyi teklifi sunan mikro ihracat firması ile çalışmanızda fayda var.

İlgili Yazılar