Banka SWIFT ücretleri, yurt dışında yaşayan ve yurt dışı ile para alışverişi yapmak durumunda olan herkes için merak edilen bir konu. Ülkeden ülkeye değişen banka ücretleri, devamlı olarak güncellenen yönetmelikler de bu konuda doğru bilgiye kolay erişimi zorlaştırıyor. Ayrıca her bankanın bu konuda kendine özgü masrafları ve ücretlendirme politikaları da olabiliyor.
Bu kadar önemli bir konuda güncel ve herkesin ihtiyacına hitap edebilecek bir araştırma gerçekleştirdik. 2023 itibari ile yurt dışı ile para alışverişinde bulunurken SWIFT ücretlerini detaylı olarak inceledik. Yazının ilerleyen kısımlarında kolay okunabilen tablodan bankalar ve güncel SWIFT ücretlerini bulabilirsiniz.
Banka SWIFT ücretleri ve masrafları incelememizin yanı sıra, bu yazımızda banka SWIFT işlemlerine alternatif yöntemlerden de değineceğiz. Hızlı ve düşük maliyetli para transferi hizmeti veren Wise ve TransferGo gibi uluslararası para transfer şirketlerinden bahsedeceğiz.
SWIFT işlemlerindeki masrafların belirsizliğine karşı alıcıya ne kadar para geçeceğini anında görebileceğiniz Wise ile hem hızlı hem ucuz para gönderimi yapabilirsiniz.
Genel bakış: SWIFT para transferi ücretleri
Geleneksel yurt dışı para gönderme işlemi olan SWIFT işlemi bankalar arasında gerçekleşir. Bir ülkeden yatırdığınız paranın diğer bir ülkedeki bankaya aktarılması işlemidir. SWIFT, ücretleri bankadan bankaya değişiklik göstermesine ve paranın karşı tarafa ulaşması kimi durumlarda uzun sürmesine rağmen kullanılan bir yöntem.
SWIFT para transferi ücretleri hususunda dikkate alınması gereken önemli konu başlıkları şunlar olabilir:
- Transfer edilecek olan para birimi ve olası para birimi değişim kurları: Döviz değişimi esnasında eklenebilen gizli ücretler ve döviz değişim oranları reel döviz kurundan farklı olabilir.
- Gönderilen veya alınacak olan paranın miktarı: Bankalar gönderilen miktarın yüzdesine göre ücretlendirme yapabilir.
- Gönderen ve alıcı bankanın komisyon ücretleri farkı: Hem gönderen bankanın hem de alıcı bankanın ayrı komisyonları farklı olabilir. Bu nedenle alıcıya ulaşan miktar, alıcı banka komisyon alacağı için gönderilen miktardan daha az olabilir.
- SWIFT para transfer süresi ve ücretlerdeki değişiklikler: Geleneksel SWIFT ile para gönderirken, gönderme hızına göre bankadan bankaya değişebilen ekstra ücretlendirmeler olabilir.
- Yurt dışı para transferi için alternatif yöntemler: Wise ve TransferGo gibi, hızlı ve düşük maliyetli uluslararası para transferi şirketleri alternatif olabilir. Para birimleri arasındaki değişim oranlarını ve ücretlendirmeyi görmek mümkün.
SWIFT ile para gönderme ücretleri (Güncellendi)
Hazırladığımız bu tabloda Türkiye’deki bankaların SWIFT ile para göndermek için belirlediği işlem ücretlerini listeledik. Bu tablodaki masraflar, bankaların Türkiye’deki hesaplardan yurtdışına para gönderme işlemleri için geçerli.
* Tablodaki değerler, Aralık 2023 tarihinde güncellenmiştir. En güncel ve doğru bilgi için, bankaların resmi web sitelerini inceleyebilir veya doğrudan bankalar ile iletişime geçebilirsiniz.
Bu tablodaki oranlar ve ücretler, bankalar tarafından belirlenen ve sadece göndericinin hesabından kesilecek olan işlem ücretini kapsar. Ancak siz Türkiye’deki hesabınızdan yurtdışındaki başka bir bankanın hesabına para gönderdiğinizde alıcı banka ve transfer işlemine aracılık eden diğer bankalar da işlem ücreti yansıtabilir. Alıcı banka ve muhabir banka tarafından yapılan kesintiler genellikle transfer edilen tutardan tahsil edilir.
Yani tabloda yer alan ve göndericiden kesilen masraflara ek olarak gönderilen tutar üzerinden de işlem ücreti alınabilir. Bu noktada işlem gerçekleşmeden önce alıcıya ulaşacak net miktarı öğrenmek de mümkün değil. (İşleme aracılık eden diğer bankaları Muhabir banka nedir yazımızda detaylı olarak anlatmıştık.)
Yazımızın başlarında da bahsettiğimiz Wise ve TransferGo gibi alternatif uluslararası para transfer yöntemlerinde ise hem işlem ücretlerini hem de alıcıya ulaşacak olan net miktarı işlemi onaylamadan önce kontrol edebilirsiniz.
Örneğin Wise ile yapacağınız uluslararası para transferlerinde işlemi başlatmadan önce işlem ücretlerini, işlemin gerçekleşeceği döviz kurunu, alıcıya ulaşacak net miktarı ve tahmini transfer süresini görmek mümkün.
Benzer şekilde TransferGo ile de işlemin gerçekleşeceği döviz kuru, alıcıya ulaşacak tutar ve tahmini transfer süresi işlem öncesi göndericiye iletilir.
SWIFT işlemlerindeki BSMV masrafı
Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nin kısaltması olan BSMV, belirli bir oranda kesintiye neden olabiliyor. BSMV oranı yapacağınız işleme göre değişse de SWIFT dahil birçok banka işleminde yaklaşık %1 olarak alınabiliyor.
Yukarıdaki tabloya baktığınızda bazı işlem ücretlerinin yanında BSMV’nin dahil ya da hariç olduğunu görebilirsiniz. Kimi bankalar bu masrafın yansıttıkları fiyatlara dahil olup olmadığını internet sitelerinde açıklamayabiliyor.
SWIFT ile yurtdışından para alma ücretleri
Bu başlıktaki tablomuzda da alıcı tarafındaki SWIFT masraflarına değineceğiz. Siz yurtdışındaki bir bankadan Türkiye’deki bir bankaya para gönderdiğinizde alıcı banka da gönderilen miktardan SWIFT ücreti kesebiliyor. Bu kesilecek olan ücret bankadan bankaya değişebiliyor. Türkiye’deki bazı bankaların SWIFT alma ücretleri şöyle:
* Tablodaki değerler, Aralık 2023 tarihine aittir. En güncel ve doğru bilgi için, bankaların resmi web sitelerini inceleyebilir veya doğrudan bankalar ile iletişime geçebilirsiniz.
Tabloda da görebileceğiniz üzere yurtdışındaki bir bankadan Türkiye’deki banka hesaplarına para gönderildiği durumda göndericiden kesilen işlem ücretine ek olarak Türkiye’deki alıcı banka da ücret kesebilir. Sabit kesintilere ek olarak eğer döviz olarak para gönderildiyse döviz değişim ücreti de kesilebilir.
Transfer ücretlerini olabildiğince düşük tutmak ve alıcıya ulaşacak net miktardan emin olmak için, Wise ve TransferGo gibi alternatif online yöntemleri tercih edebilirsiniz.
Wise ve TransferGo ile uluslararası para transferlerinde, transfer işlemini onaylamadan önce tüm ücretleri, işlemin gerçekleşeceği döviz kurunu ve alıcıya ulaşacak miktarı net olarak görebilirsiniz.
- Wise ile dünyanın birçok yerinden Türkiye’ye para göndermek mümkün.
- TransferGo ise şu anda yalnızca Avrupa’dan Türkiye’ye para transferi sağlıyor.
Yazımızın devamında bu alternatif para transferi yöntemlerinden daha ayrıntılı bahsedeceğiz.
SWIFT para transferinde alıcıdan para kesilir mi?
Uluslararası banka transferlerinde yani SWIFT işleminde hem göndericiden hem de alıcıdan işlem ücreti kesilebilir. Bu ücret sabit bir oran ya da miktar olabileceği gibi döviz değişim ücreti gibi gizli ücretlendirmeler de olabilir.
Bu noktada SWIFT işleminin yüksek ya da gizli ücretlerden kaçınmak için Wise ve TransferGo gibi güvenilir ve hızlı transfer sağlayan dijital platformları kullanabilirsiniz.
Wise ve TransferGo, uluslararası para transferlerini tamamen şeffaf ücretlendirme politikası ile gerçekleştirir. Eğer yurtdışında bir bankadan Türkiye’ye TL ya da farklı bir para biriminde para göndermek isterseniz işlemi onaylamadan önce tüm ücretlendirmeleri görebilirsiniz. Sabit işlem ücreti, transferin gerçekleşeceği döviz kuru ve alıcıya ulaşacak olan miktar net bir şekilde tarafınıza yansıtılır. Bu miktarları kontrol ettikten sonra işlemi tamamlayabilir ve ülkeler arası hızlı para transferi yapabilirsiniz.
Üstelik Wise ve TransferGo ile para transferi yapmak için herhangi bir şubeye de gitmenize gerek yok. Tamamen online olarak hesap oluşturabilir ve kısa süre içinde para transferi yapmaya başlayabilirsiniz.
SWIFT ücreti az olan bankalar
Swift işlemini gerçekleştirmek için en düşük ücretli bankalarla çalışmak isteyebilirsiniz. Bu tür durumlarda Swift işleminde alıcı mi gönderici mi olduğunuz önemli bir unsur. Çünkü yukarıdaki tablolarda gördüğünüz üzere bankaların gelen ve giden Swift ücretleri değişkenlik gösterebiliyor. Hatta çoğunlukla giden ve gelen ücretleri arasında fark var.
Aşağıda hazırlamış olduğumuz tabloda Swift ücreti az olan bankaları 2023 Aralık güncel fiyatları ile görebilirsiniz. Yazının önceki kısımlarındaki tablodan alınan verilere göre en uygun maliyetli Swift ücretine sahip bankalar tabloda mevcut. Yine bankaların resmi sitelerindeki güncel ücretlerinin yanı sıra, Wise ve TransferGo’nun da güncel yurt dışına para transfer ücretlerini aşağıdaki tablomuzda bulabilirsiniz.
*Tabloda yer alan değerler, Aralık 2023 tarihine ait olmakla birlikte en güncel ve doğru bilgiyi bankaların resmi internet siteleri ya doğrudan şubeler aracılığıyla edinebilirsiniz.
Banka/Sağlayıcı | Transfer Ücretleri | Kaynak | |
---|---|---|---|
HSBC | Gelen Transfer Ücreti: 0 TL Giden Transfer Ücreti: 183,25 TL | https://www.hsbc.com.tr/hsbc/urun-ve-hizmet-ucretleri | |
Cepteteb | Gelen Transfer Ücreti: 54 TL Giden Transfer Ücreti: 183,25 TL | https://www.teb.com.tr/urun-ve-hizmet-ucretleri/ | |
Enpara | Gelen Transfer Ücreti: 49 TL Giden Transfer Ücreti: 150 TL | https://www.qnbfinansbank.com/yasal/urun-hizmet-ucretleri | |
Wise | Gelen Transfer Ücreti: 0 TL Giden Transfer Ücreti: 9,10 TL sabit ücret + Transfer miktarına göre %1,05 oranında değişen ücret (Tüm ücretler şeffaftır ve transfer işleminden önce açıkça görülebilir) Yeni üyeliklerde Wise indirim kodu ile 2000 GBP’ye kadar olan ilk transfer ücretsiz olabilir. | https://wise.com/gb/pricing/send-money | |
TransferGo | Gelen Transfer Ücreti: 0 TL Giden Transfer Ücreti: Yeni üyeliklerde ilk iki para transferi işleminiz ücretsizdir. Sonrasında transfer miktarınıza göre değişen ücretlendirme. (Ücretler transfer işlemi esnasında açıkça görülebilir.) | https://www.transfergo.com/ |
* Tablodaki değerler, Aralık 2023 tarihine aittir. En güncel ve doğru bilgi için, bankaların resmi web sitelerini inceleyebilir veya doğrudan bankalar ile iletişime geçebilirsiniz.
Uluslararası para transferi söz konusu olduğunda bankalar aracılığıyla Swift işleminin yanı sıra yeni dönem para transfer sağlayıcıları da oldukça etkili hizmet veriyor. Yukarıdaki tabloda gördüğümüz üzere düşük para transfer ücretlerinin yanı sıra, transfer hızı söz konusunda da oldukça hızlı çalışan Wise ve TransferGo gibi uluslararası para transferi uygulamaları da oldukça sık kullanılıyor.
Banka şubelerine gitmek zorunda kalmadan, çevrimiçi olarak bu sağlayıcılarla başka bir ülkeye ve başka bir para biriminde para göndermek çok kolay. Örneğin, Wise tüm işlemlerini reel döviz kuru üzerinden gerçekleştiriyor. Bu da demek oluyor ki, başka bir para biriminde para transferi yapmak isterseniz, TL üzerinden kendi hesabınızdan gönderimi dakikalar içinde yapabilir, kur farkından dolayı doğabilecek bir mağduriyet yaşamadan, hızlı ve düşük maliyetlerle para gönderiminizi yapabilirsiniz.
TransferGo ve Wise’ın bir diğer avantajı da hesabınıza gelecek olan transferden ücret alınmamasıdır. Banka Swift işlemlerinde bankaların çoğu paranın geldiği hesaptan da bir kesinti yapabiliyor. Bu para gönderme sağlayıcılarında bu ücret yok. Sadece giden para transferinden belirli cuzi bir miktar transfer ücreti bulunuyor.
Dahası, bu ücretlendirmeler konusunda hem Wise hem de TransferGo oldukça şeffaf davranıyor. Gizli ücretler veya komisyonlar yok. Siz para transfer işleminizi başlatırken, bu sağlayıcıların ne kadar ücret alacağını açıkça görebiliyorsunuz.
SWIFT ücreti hesaplama: Örnek işlem
Yukarıdaki tablolarda hem gönderici hem de alıcı tarafından SWIFT ücretlerinden bahsettik. Bu başlıkta ise tablolardaki SWIFT işlem ücretlerinin yüzdelik hesaplamalarını örnek bir transfer üzerinden açıklayacağız.
Örneğin; Türkiye’deki bir bankadan ABD’deki Citibank’ta bir hesaba 1000 USD miktarında uluslararası para transferi gerçekleştirmek istiyorsunuz.
Wise ile Türkiye’den ABD’ye 28.945,25 TL (10 Aralık 2023 itibariyle 1000 USD’ye tekabül eden) göndermek istediğinizde sadece 4,22 USD işlem ücreti ile alıcının hesabına 995,78 USD ulaşır.
Eğer 1000 USD’yi Enpara hesabınızdan ABD’deki Citibank’taki bir hesaba SWIFT ile göndermek isterseniz bankanın sabit SWIFT işlem ücreti 150 TL olarak görünüyor. Bu işlem ücreti gönderici olarak sizin hesabınızdan çekilir.
Ancak Enpara’nın sitesinde de belirtildiği üzere işleme aracılık eden muhabir bankalar ve alıcı banka da gönderdiğiniz miktardan kesinti yapabilir ve işlem öncesi bu kesinti miktarını öğrenmek de mümkün değil.
Bu noktada Türkiye’deki hesabınızdan 1000 USD olarak gönderdiğiniz paranın ne kadarının alıcıya iletileceği belirsiz. Yani bu işlemde göndericiden kesilen işlem ücreti 150 TL olmakla birlikte transferi onayladıktan sonra bu miktar artabilir ve diğer masraflar transfer edilen tutardan tahsil edilir. SWIFT işlemleri genellikle 3 gün içinde sonuçlanır.
Eğer yurtdışıdan Türkiye’deki bir banka hesabına para gönderecekseniz, bu rehberimiz fayfalı olabilir: Yurtdışından Türkiye IBAN’s para göndermek
Banka SWIFT ücretleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler
- Banka SWIFT ücretlerini minimumda tutmak için işlemlerinizi mobil bankacılık ya da internet bankacılığı üzerinden yapabilirsiniz. Yukarıdaki tablolarda rakamlar bu yöntemlere göre hazırlandı. Eğer transfer işlemini şubeden yapmak isterseniz işlem masrafları yükselebilir.
- SWIFT masraflarını azaltmak için parayı aynı para biriminde göndermeyi deneyebilirsiniz. Yani eğer ABD’ye para gönderecekseniz USD, Almanya’ya gönderecekseniz EUR göndermek daha avantajlı olabilir. (Not: Yukarıda bahsettiğimiz Wise ile işlem yaparken bunun tam tersi lokal para birimlerini kullanmak daha avantajlı. Sebeplerini ise Wise nedir yazımızda açıklamıştık.)
- SWIFT işlemlerinde döviz değişim ya da muhabir banka komisyonları gibi gizli masraflar ortaya çıkabilir.
- SWIFT ücreti almayan bankalar yazımızda da bahsettiğimiz gibi SWIFT işlemini tamamen ücretsiz gerçekleştiren bir banka bulunmuyor. Ancak diğer bankalarla kıyaslandığında daha düşük işlem ücreti sunan ve bu yüzden daha avantajlı bankalar olabilir.
- SWIFT ile para gönderirken SWIFT ücretlerinin tamamımın sizden mi kesileceğini yoksa alıcı ya da muhabir banka masraflarının alıcıdan mı kesileceğini seçebilirsiniz. Eğer para gönderirken sizden kesilmesini isterseniz para alıcıya ulaştıktan sonra gönderim yaptığınız banka hesabınızdan bir kesinti uygulanır. Ancak bu miktarı önceden göremeyebilirsiniz.
- Çoğu bankada SWIFT işlemleri için maksimum(tabloda azami olarak belirtilmiş) kesinti bedelleri bulunduğu için yurtdışından yüksek miktarda para gönderme durumlarında avantajlı olabilir. Çünkü belirli bir meblağdan sonra işlem ücreti sabit kalıyor olabilir.
Bu içerik ilginizi çekebilir: Wise ile anlaşmalı bankalar
Özet
Bu yazımızda bankaların hem yurtdışına para gönderirken hem de yurtdışından para alırken uyguladığı SWIFT ücretlendirmelerini paylaşarak uygun ve avantajlı bir şekilde SWIFT işlemi gerçekleştirmek için neler yapabileceğinizden bahsettik.
Buna ek olarak, güvenilir ve hızlı uluslararası para transferi sağlayan Wise ve TransferGo gibi alternatiflere de değindik. Eğer başka bir ülkeden Türkiye’ye para göndermek ya da Türkiye’den yurtdışına para göndermek istiyorsanız yukarıdaki SWIFT işlem ücretlerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca gizli ya da yüksek işlem ücretleriyle karşılaşmak istemezseniz yukarıdaki örnek hesaplamaları da göz önünde bulundurarak Wise gibi güvenilir bir alternatifi de tercih edebilirsiniz.
Not: Bu yazımızdaki bankaların SWIFT ücretleri, tabloların son sütununda yer alan kaynak linklerden edinilmiştir ve siz bu yazıyı okuduğunuz esnada bu ücretler değişmiş olabilir. Bu nedenle güncel ve kesin bilgi edinmek için eklediğimiz bu linklerden ya da bankanızdan bilgi alabilirsiniz.
Sıkça sorulan sorular
SWIFT ne kadar ücret keser?
SWIFT ücretleri gönderici ve alıcı ülkelere, bankadan bankaya ve gönderilen para miktarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin %7 oranında işlem ücreti yansıtan bankalardan bazıları bu miktarı BSMV hariç ya da dahil olarak belirleyebilir. Bu nedenle SWIFT işlem ücretleri bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Net bir kesinti miktarı belirtmek mümkün olmaz.
Bankalar arası döviz transferi ücretli mi?
Gönderici ve alıcı aynı ülke sınırları içinde dahi olsa bankalar arası yapılan döviz transferleri EFT ya da havale olarak değil SWIFT işlemi olarak gerçekleşir. Ücretsiz SWIFT işlemi yapan bir banka bulunmadığından dolayı döviz transferi ücretli bir işlemdir. SWIFT işlemleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi bankadan bankaya ve gönderilen miktara göre değişebilir.
SWIFT transferi ile ilgili ilginizi çekebilecek diğer yazılarımız: