Yurtdışında Pasaport Yeniletmek

Yurtdışında pasaport yeniletmek, Türkiye’de ikamet etmeyen yurt dışında çalışan Türk vatandaşları ya da okumak için yurtdışına giden öğrenciler için hep merak konusu olmuştur. Yurt dışındayken pasaportunuzu yeniletme işlemleri, Türkiye’deki pasaport işlemlerinden daha bile kolay olabilir. Aynı zamanda yurtdışında yaşayanlar için pasaport yenileme ücretleri Türkiye’ye kıyasla daha düşük olabiliyor.

Özellikle e-pasaport sistemine geçildiğinden beri bu işlemi yurt dışında yapmanın tek sıkıntısı pasaportunuzun elinize ulaşma süresi olabilir.

E-pasaport denince akla ilk başta online bir pasaport gelse de aslında e-pasaport fiziksel olarak normal bir pasaporttan farklı değil. E-pasaport, çipli pasaport anlamına gelir. Bu çip; parmak izi, imza gibi verileri saklar ve kontrol noktalarında özel cihazlar kullanılarak okutulur.

E-pasaportlar yalnızca Türkiye’de basıldığı için bilgileriniz Türkiye’ye iletilip baskı işlemi orada tamamlanır ve ardından pasaportunuz başvurduğunuz konsolosluğa ulaşır. İş yoğunluğu ya da kargo süreçlerinden dolayı işlem süresi 2-3 ayı bile bulabilir. O yüzden pasaport yenileme işlemlerinizi son dakikalara bırakmadan halletmenizi tavsiye ederiz.

Yurt dışında yaşadığınız süreçte Türkiye’deki yakınlarınızla para alışverişinde bulunmanız ya da Türkiye’deki ödemelerinizi TL cinsinden yapmanız da gerekebilir. Bu durumlarda kur farkından etkilenmemek ve hızlı bir şekilde Türkiye’ye para göndermek için Wise gibi güvenilir finansal teknoloji şirketlerini tercih edebilirsiniz.

Yurtdışında Pasaport Nasıl Uzatılır?

Öncelikle birçoğumuz bu işlem için hala uzatma tabirini kullansak da aslında hepimizin bildiği gibi bu işlemde eski pasaportumuz iptal edilir ve yerine yenisi verilir.

Konsolosluğa doğrudan gidip başvurarak işleminizi tamamlama şansınız yok.Bu sebeple hangi konsolosluktan işlem yapacak olursanız olun yurtdışında pasaport yeniletmek için online başvuru yapmanız gerekiyor. En azından konsoloslukların verdikleri bilgiler bu yönde.

 

konsolosluk ve yurtdışında pasaport yenileme

Kısaca işleyişi açıklamak gerekirse, yurtdışında pasaport yeniletmek için yapmanız gerekenler sırasıyla şöyle:

  • İlk olarakhttps://www.konsolosluk.gov.tr/adresine girerek öncelikle ikamet ettiğiniz / okuduğunuz ülkeyi seçin.

  • Ardından ülkenizde tercih ettiğiniz konsolosluğu seçin. Özellikle Türklerin yoğun yaşamadığı bir ülkede yaşıyorsanız yakınlık ya da uzaklık konusunda fazla seçim şansınız olmayabilir fakat örneğin Almanya’da bu işlemi gerçekleştirebileceğiniz 13 farklı konsolosluk bulunuyor.

  • Daha sonra sağ üst köşede bulunan “Randevu Al” butonuna tıklayın. Bu menü aracılığıylayurtdışında e-devlet şifresi almakda mümkün.

  • Karşınıza çıkan seçeneklerden “Pasaport” bölümünden pasaport türünüze göre ilgili sekmeye tıklayın.

  • Son olarak kimlik bilgilerinizi girdikten sonra randevu için size uygun bir tarih ve saat seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Özel bir durumunuz yoksa ve standart bordo pasaport için işlem yapacaksanız umuma mahsus pasaport seçeneğini seçmeniz gerekebilir. Ardından yeni pasaport başvurusuna tıklayabilirsiniz.

Aynı zamanda yeşil pasaport işlemlerinin tamamlanması için Türkiye’yle yazışma gerektiğini ve sürecin daha uzun sürebileceğini de hatırlatalım.

Yurtdışında Pasaport Yeniletmek için Gerekli Belgeler

Dışişleri Bakanlığı sitesinde paylaştığı bilgilere göre umuma mahsus pasaport başvurusu için gerekli belgeler şu şekilde:

  • T.C. kimlik kartı, T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesi

  • Daha önce alınmış ve iptal edilmemiş geçerli/geçersiz pasaportlar

  • Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf (beyaz desensiz fonda, 50×60 mm boyutunda)

  • Pasaport defter, harç ve posta bedeli (Türkiye’den daha avantajlı olarak bu işlem için parayı yanınızda konsolosluğa götürmeniz yeterli. Ücretler başvurulan konsolosluğa yatırılır.)

  • Form dilekçe (Temsilciliklerde hazırlanır.)

Yurtdışında öğrenim görenler ise sunacakları ekstra belgelerle pasaportlarını harç bedelini ödemeden yeniletebilirler. Harç bedelinden muaf olabilmek için iletmeniz gereken belgeler ise şunlar:

  • Öğrenim amaçlı yurtdışına gittiğinizi gösterir belge (Harçlar Kanununun 85/b maddesi çerçevesinde harçsız pasaport başvurusu için),

  • Bulunduğunuz ülkede kayıtlı öğrenci (okul öncesi, aday çıraklık-çıraklık tanımına karşılık gelen okullar, ilkokul, ortaokul, lise, yükseköğrenim) olduğunuzu gösterir belge (Harçlar Kanununun 85/h maddesi çerçevesinde harçsız pasaport başvurusu için)

Türkiye’de öğrencilerin pasaport başvuruları harç ücreti ödenmeden tamamlandığı için işlem daha kolay olabilir.


2023 yılı Almanya pasaport ücretlerine geçmeden yurtdışından Türkiye’ye para transferlerinizi kolaylaştıracak olan Wise’dan da bahsetmek isteriz. Yurtdışında yaşadığınız süreçte Türkiye’deki yakınlarınıza TL göndermek ve Türkiye’deki bireysel ya da ticari ödemelerinizi hızlı ve düşük masraflarla yapabilmek için Wise güvenilir seçeneklerden biri.

Wise ile uluslararası para transferi yapmanın yurtdışında yaşayan Türkler için başlıca avantajları şöyle:

  • Tüm transferlerde reel döviz kuru kullanıldığı için transfer esnasında kur sebepli para kaybı olmaz.

  • Şeffaf ücretlendirme politikası ile transfer öncesi işlem yapılan kuru ve işlem ücretlerini görebilirsiniz.

  • Türkiye’ye düşük maliyetli para transferi yapabilirsiniz.

  • TR ile başlayan IBAN numaralı Türk Lirası hesabı açarak Wise hesabınızda TL bakiyesi tutabilir ve bu hesaptan para transferleri gerçekleştirebilir veya ödeme alabilirsiniz.

  • Yurtdışındayken talep edebileceğiniz ve adresinize gönderilecek olan Wise kart ile Türkiye’de ve farklı ülkelerde yerel para biriminde komisyonsuz harcama yapabilirsiniz.

  • Türkiye ziyaretinizde Wise kart ile belirli bir limite kadar işlem ücreti olmadan nakit çekebilirsiniz.

Özellikle yurtdışından Türkiye’ye düzenli para transferi yapıyorsanız hızlı, düşük masraflı ve güvenli bir seçenek olan Wise’i tercih edebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz:

Wise Sitesine Git

Yurtdışında Pasaport Yenileme Ücretleri (2023 Güncel)

Yurtdışında pasaportunu yeniletecekleri bekleyen en güzel haberlerden biri de bugünkü kur üzerinden konuşursak (1 Euro=28,76 TL) yurtdışındayken bu işlemi Türkiye’ye göre daha ucuz şekilde yapmak mümkün.2023 yılı Almanya pasaport ücretlerini ve Türkiye’deki ücretlerle kıyaslamasını merak edenler aşağıdaki tabloya göz gezdirebilir.

Yurtdışında 2023 Pasaport Harç Bedelleri

Eğer Almanya’daki temsilciliklerde pasaportunuzu yeniletmek isterseniz ödemeniz gereken ücretler aşağıdaki gibi olacak:

Pasaport SüresiPasaport Harç ÜcretiDefter ÜcretiPosta Bedeli
6 Ay26 Euro26 Euro4 Euro
1 Yıl38 Euro26 Euro4 Euro
2 Yıl60 Euro26 Euro4 Euro
3 Yıl86 Euro26 Euro4 Euro
3 Yıldan Fazla120 Euro26 Euro4 Euro

Almanya’da alınan “3 yıldan fazla” pasaport harç bedelini Türkiye’yle kıyaslayacak olursak Euro – TL kurunu 28,76 olarak hesapladığımızda Almanya’daki ücret 3451,2 TL. Türkiye’de yeni pasaport almak istediğinizde ise bu harç bedeli 4943,25 TL olarak belirlenmiş. Arada 1492 liralık bir fark var.

Defter bedeli ise güncel olarak Türkiye’de 501 TL iken Almanya’da güncel kur ile 747,76 TL olarak yansıtılmış. Sonuç olarak; pasaport yenileme başvurusu için Türkiye’de harç bedeli yurtdışındakine göre daha yüksekken Türkiye’deki defter bedeli ise yurtdışındaki defter ücretinden daha düşük.

Yurtdışında harç ücreti ve defter bedeline ek olarak 4 Euro da posta bedeli talep edilir.

Özetle; 3 yıldan fazla süreli pasaport için toplamda 150 Euro ödenirken (Euro kuru 28,76=4314 TL) ödenirken Türkiye’de ödemeniz gereken toplam ücret 5444,25 TL. Bu sebeple pasaportunuzu yurtdışında yenilemek Türkiye’de yenilemeye göre daha avantajlı.

En çok Türk vatandaşının yaşadığı ülke olduğu için örneği Almanya pasaport ücretleri olarak vermiş olsak da pasaport yeniletme ücretleri yurtdışında yenilenen tüm pasaportlar için yaklaşık olarak bu civarda.

Almanya Pasaport Uzatma Ücreti 2023

Yürürlükteki mevzuata göre yeni tip pasaportların özellikleri gereği pasaportlarda süre uzatımı yapılmadığı için eğer pasaportunuzun süresi dolduysa ya da dolmak üzereyse yeni pasaport başvurusu yapmanız gerekir. Eğer pasaportunuzun geçerliliği devam ederken pasaportunuzu yenilerseniz kalan süre yeni düzenlenecek olan pasaportunuza aktarılır.

Almanya’daki yeni pasaport başvuru ücretleri ise yukarıdaki tabloda belirttiğimiz gibi olacağı için pasaportunuzu yenilerken ödeyeceğiniz Harç Ücreti, Defter Bedeli ve Posta Bedeli dahil toplam ücretler özetle şu şekilde:

  • 6 aylık pasaport için 56 Euro,

  • 1 yıllık pasaport için 68 Euro,

  • 2 yıllık pasaport için 90 Euro,

  • 3 yıllık pasaport için 116 Euro,

  • 3 yıldan fazla pasaport için 150 Euro.

Yurtdışında Alınan Yeni Pasaportlar Hakkında Sorular

Bu başlık altında da yurtdışında yaşarken pasaport yenileme işlemlerine dair yukarıda bahsettiklerimiz dışında daha küçük detaylarla ilgili soruları cevaplamaya çalıştık. Eğer aklınıza takılan başka sorular olursa onları da yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Konsolosluktan Pasaport Kaç Günde Gelir?

Yurtdışında yapılan pasaport başvuruları başvuru anında online bir şekilde tanzim merkezine iletilir ve Türkiye’de baskı sırasına girer. Başvuru yurtiçinde de yapılsa yurtdışında da yapılsa pasaport basımı Türkiye’de gerçekleşir.

Pasaportlar Türkiye’de basıldıktan sonra yurtdışındaki başvuru merkezine kargo ile ulaştırılır. Ancak iş yoğunluğu, kargo/posta/gümrük işlemlerinde yaşanan sorunlar, çip krizi gibi nedenlerle bu sürenin 2-3 aya kadar uzama ihtimaline karşı konsolosluklar teslimat için kesin bir süre veremeyebilir. Pasaportunuz, başvurduğunuz konsolosluğa ulaştığında tarafınıza e-posta ile bilgilendirme yapılır.

Basımdan çıkan pasaportlar yurtiçinde doğrudan başvuru sahibinin adresine iletilirken yurtdışında pasaportlar adrese postalanmaz. Bu sebeple başvurduğunuz konsolosluğa tekrar gidip pasaportunuzu teslim almanız gerekir.

Yurtdışında Pasaport Adresime Postalanır Mı?

Özellikle başvuruda bulanacağı konsolosluğa yakın yaşamayanlar için en büyük problem yeni pasaportu teslim almak olabilir. Çünkü Türkiye’de yapılan başvurularda pasaport doğrudan adresinize postalanabilirken yurtdışında böyle bir imkanınız yok. Peki neden diye soracak olursanız Dışişleri Bakanlığı bu durumu şu şekilde açıklamış:

_“Yurtiçinde başvuru sırasında kişilerin eski pasaportları başvuru sırasında iptal edilerek sahibine geri verilebiliyor fakat buna karşılık yurtdışında yaşayan vatandaşlar için pasaport aynı zamanda kimlik yerine geçtiği için eski pasaport ancak vatandaşlar yeni e-pasaportunu almaya geldiğinde iptal ediliyor. Bu sebeple de tekrar başvuru merkezine gelmeleri gerekiyor.”_Yani kısaca şöyle: Türkiye’de yeni pasaport başvurunuz esnasında eski pasaportunuz anında iptal edilir. Ancak yurtdışındayken başvuru sonrası pasaportsuz kalmamanız için eski pasaportunuz başvuru sırasında değil yeni pasaportunuzun teslimi sırasında iptal edilir. Bu nedenle yeni pasaportunuzun adresinize kargolanması mümkün olmayabilir.

Daha detaylı ve doğru bilgi almak için yukarıda paylaşılan T.C. Konsolosluk İşlemleri resmi web sitesini ziyaret ederek pasaport işlemlerinizi gerçekleştirmeyi planladığınız konsoloslukla iletişime geçebilirsiniz.

Pasaportumun Süresi Devam Ederken Yenilediğimde Kalan Süreme Ne Oluyor?

Tam da bu sebeple aslında pasaport yeniletirken son dakikaya kadar beklemenin hiçbir anlamı yok. Örneğin pasaportunuzun süresinin bitmesine 1 sene kaldığında 2 yıllık yeni pasaporta başvurursanız yeni pasaportunuzun 3 yıllık süresi olacak. Yani kalan süre zaten yeni pasaportunuza aktarılacak. Bu yüzden eski pasaportunuzun kalan geçerlilik süresi konusunda endişelenmenize hiç gerek yok.

E-Pasaport Bildiğimiz Pasaporttan Farklı Mı?

Aslında yazı boyunca bazı paragraflarda e-pasaport, diğerlerinde ise sadece pasaport olarak bahsedilen, hepimizin bildiği normal formatta bir pasaport. Eğer Haziran 2010’dan beri en az bir kere pasaport yenilediyseniz ya da yeni pasaport aldıysanız zaten elinizde bulunan pasaport Türkiye Cumhuriyeti tarafından e-pasaport olarak adlandırılıyor. Bu pasaportların özelliği ise içinde bulunan çipler. Bu çipler, pasaport sahibinin parmak izi, imzası ve fotoğrafı gibi kişisel bilgileri içerir ve kontrol noktalarında özel cihazlar tarafından okutulur.

Belki daha önce sınır kapılarından geçerken görevli polislerin pasaportunuzu bir cihaza okuttuğunu görmüşsünüzdür. E-pasaport dediğimiz konu tamamen bundan ibaret. O yüzden ilk duyduğunda insana online bir pasaporttan mı bahsediliyor acaba diye düşündüren e-pasaport aslında normal pasaporttan farklı değil.

Eğer yurtdışında yaşıyorsanız yurtdışındaki diğer evrak işleriniz için yardımcı olabilecek Yurtdışından vize davetiyesi göndermekveyurtdışında ehliyet almakyazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Yurtdışında pasaport yenilemek ne kadar sürer?

Yurtdışındayken pasaport yenilemek aslında tahmin ettiğinizden daha kısa sürebilir. Başvuru yapacağınız konsolosluğu belirleyerek online randevu oluşturduktan sonra yapmanız gereken tek şey talep edilen belgeleri hazırlayarak randevu günü ve saatinde başvuru merkezinde bulunmak. Ardından bilgileriniz yaklaşık 30 saniye içinde elektronik ortamda tanzim merkezine iletilir ve pasaportunuz baskı sırasına girer. Temsilciliklerdeki yoğunluğa göre başvuru işlemleri ortalama 5-10 dakika içinde tamamlanır.

Başvurunuz tamamlandıktan sonra pasaportunuz Türkiye’de basılarak başvurduğunuz temsilciliğe iletilir. Bu süreç farklı nedenlerle uzayabildiğinden dolayı teslimat için net bir süre vermek mümkün değil. Ancak pasaportunuz teslimata hazır olduğunda e-posta ile bilgilendirilirsiniz ve başvurduğunuz konsolosluğa yeniden giderek yeni pasaportunuzu teslim alabilirsiniz.

Pasaport süresi uzatılırken defter bedeli ödenir mi?

Pasaport süresi uzatma işlemi artık mümkün olmadığından dolayı pasaportunuzun süresi dolduğunda yeni pasaport başvurusu yapmanız gerekir. Bu yüzden ilk kez pasaport alıyormuş gibi harç ücreti, defter bedeli ve kargo ücreti ödemelisiniz.

Ancak eğer bulunduğunuz ülkede öğrenciyseniz harç ücretinden muaf olarak sadece defter bedeli ve posta ücreti ödeyip pasaportunuzu yeniletebilirsiniz. Örneğin Almanya’dan yapılan pasaport başvuruları için defter bedeli güncel olarak 26 Euro olarak belirlenmiş. Eğer başvuru esnasında öğrenim amaçlı yurtdışında olduğunuzu gösterir bir belge sunarsanız pasaportunuzu yalnızca 26 Euro defter bedeli ve 4 Euro posta ücreti ödeyerek yeniletmeniz mümkün.

‘Pasaport basımı tamamlanmış’ ne demek?

“Pasaport basımı tamamlanmış” ibaresi şu anlama gelir: Başvurunuzun ardından bilgileriniz tanzim merkezine iletilmiş, pasaportunuz Türkiye’de basılmış ve gönderime hazır.

Basımı tamamlanan pasaportlar yurtiçi başvurularda 3-7 iş günü içinde başvuru sahibinin adresine kargo ile iletilirken yurtdışı başvurularda ise pasaportlar başvuru yapılan temsilciliğe gönderilir. Basımı tamamlanmış pasaportunuz başvuru merkezine ulaştığında ise gidip teslim almanız için size e-posta yoluyla bilgi verilir. Yani basımı tamamlanmış ibaresi pasaportunuzu teslim alabileceğiniz anlamına gelmez.

Pasaport süresi bitmeden yenilebilir mi?

Eğer pasaportunuzun geçerlilik süresi sona ermek üzereyse yeniletmek için son günü beklemenize gerek yok. Eski pasaportunuzun süresi bitmeden yeni pasaport başvurusu yaptığınızda eski pasaportunuzdaki kalan süre yeni pasaportunuza aktarılır. Örneğin pasaportunuzun geçerlilik süresinin dolmasına 1 yıl varsa ve 2 yıllık pasaport başvurusu yaparsanız yeni pasaportunuzun geçerlilik süresi 3 yıl olarak belirlenir.

Yurtdışında Yeşil Pasaport Yeniletmek

Eğer yeşil pasaport sahibiyseniz ve yurtdışındayken pasaportunuzun geçerlilik süresi dolmak üzereyse bulunduğunuz ülkedeki temsilciliklerden pasaport yeniletme başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle www.konsolosluk.gov.tr/ üzerinden başvuru yapacağınız ülkeyi ve temsilciliği seçerek randevu oluşturmanız gerekir. Randevu oluştururken pasaport işlemleri sekmesinden “Hususi Damgalı Pasaport” seçeneğine tıklamalısınız.

Yeşil(hususi damgalı) pasaport yeniletme başvurusu için gerekli belgeler ise şöyle:

  • T.C. kimlik kartı, T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesi

  • Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf (beyaz desensiz fonda, 50×60 mm boyutunda)

  • Daha önce alınmış ve iptal edilmemiş geçerli/geçersiz pasaportlar

  • Çalışan kamu görevlileri, ihracatçılar ve avukatlar için hususi damgalı pasaport talep formu

  • Emeklilik ya da çekilme nedeniyle görevden ayrılanlar için kadro durumunu gösterir elektronik ya da ıslak imzalı resmi yazı (son görev yapılan kurumdan alınması gerekir.)

  • Birinci derece kadroyla emekliliğe hak kazanan belediye başkanları için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’ndan alınan durumlarını gösterir resmi yazı

  • Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak çocuklar için ”Öğrenci Belgesi” (sistemde öğrencilik durumu doğrulanırsa belge talep edilmez ve eğer 18 yaş altı çocuklar öğrenci değilse 18 yaşına kadar geçerli hususi damgalı pasaport verilir.)

  • Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak 18 yaş üstü engelli çocuklar için “Sağlık Kurulu Raporu”

Hususi damgalı pasaportlar harç bedelinden muaf olduğu için yalnızca pasaport defter bedeli ve posta ücreti talep edilir. Bu ücretler ise başvuru esnasında temsilciliklerde ödenir.

Başvurunuz tamamlandıktan sonra bilgileriniz tanzim birimine iletilerek pasaportunuz Türkiye’de baskı sırasına girer. Yeni pasaportunuz basıldıktan sonra başvuru yaptığınız temsilciğine gönderilir ve ulaştığında teslim almanız için tarafınıza e-posta yoluyla bilgilendirme yapılır.