Yurtdışında pasaport yeniletmek, Türkiye’de ikamet etmeyen ya da okumak için yurtdışına giden öğrenciler için hep merak konusu olmuştur, ancak bu işlemin tamamlanması yurtdışında Türkiye’dekine göre daha basit bile denebilir. Aynı zamanda bizim gibi yurtdışında yaşayanlar için bu işlem Türkiye’ye oranla daha ucuz.
Özellikle e-pasaport sistemine geçildiğinden beri bu işlemi Türkiye’den uzakta yapmanın tek sıkıntısı pasaportunuzun elinize ulaşma süresi olabilir.
E-pasaportlar yalnızca Türkiye’de basıldığı için bilgileriniz Türkiye’ye gidip işlem orada tamamlanır, ardından pasaportunuz başvurduğunuz konsolosluğa ulaşır. Bu sebeple işlem süresi 2 haftayı bulabilir. O yüzden bu konuda işinizi son dakikalara bırakmadan halletmenizi tavsiye ederiz.
Yurtdışında Pasaport Nasıl Uzatılır?
Öncelikle birçoğumuz bu işlem için hala uzatma tabirini kullansak da aslında hepimizin bildiği gibi bu işlemde eski pasaportumuz iptal edilir ve yerine yenisi verilir. Kısaca işleyişi açıklamak gerekirse:
Konsolosluğa doğrudan gidip başvurarak işleminizi tamamlama şansınız yok. Bu sebeple hangi konsolosluktan işlem yapacak olursanız olun yurtdışında pasaport yeniletmek için online başvuru yapmanız gerekiyor. En azından konsoloslukların verdikleri bilgiler bu yönde. https://www.konsolosluk.gov.tr/ adresine girerek öncelikle ikamet ettiğiniz / okuduğunuz ülkeyi seçiyorsunuz. Ardından da ülkenizde tercih ettiğiniz konsolosluğu seçiyorsunuz. Özellikle Türklerin yoğun yaşamadığı bir ülkede yaşıyorsanız yakınlık ya da uzaklık konusunda fazla seçim şansınız olmayabilir fakat örneğin Almanya’da bu işlemi gerçekleştirebileceğiniz 13 farklı konsolosluk bulunuyor.

Ardından sağ üst köşede bulunan Randevu Al butonuna tıkladıktan sonra Pasaportu seçerek işleminize devam edebilirsiniz. Örneğin bu menü aracılığıyla yurtdışında e-devlet şifresi almak da mümkün.
Özel bir durumunuz yoksa ve standart bordo pasaport için işlem yapacaksanız umuma mahsus pasaport seçeneğini seçmeniz gerekiyor ve ardından yeni pasaport başvurusuna tıklayabilirsiniz.
Aynı zamanda yeşil pasaport işlemlerinin tamamlanması için Türkiye’yle yazışma gerektiğini ve sürecin daha uzun sürebileceğini de hatırlatalım.
Yurtdışında Pasaport Yeniletmek için Gerekli Belgeler
Dışişleri bakanlığı sitesinde paylaştığı bilgilere göre gerekli belgeler şu şekilde sıralanıyor.
- Nüfus cüzdanı aslı, (T.C. Kimlik no’lu – 15 yaşından büyükler için fotoğraflı)
- Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf, (5cm X 6cm, fonu beyaz)
- Eski pasaport (İlk defa pasaport alacaklar hariç)
- Pasaport cüzdan, harç ve posta bedeli (Türkiye’den daha avantajlı olarak bu işlem için parayı yanınızda konsolosluğa götürmeniz yeterli. Ücreti orada teslim alıyorlar. )
- Form dilekçe (Temsilciliklerimizde hazırlanmaktadır).
Yurtdışında öğrenim görenler ise sunacakları ekstra belgelerle pasaportlarını harç bedelini ödemeden yeniletebilirler.
- Öğrenim amaçlı yurtdışına gidenlerin durumunu gösterir belge (Harçlar Kanununun 85/b madddesi çerçevesinde harçsız pasaport başvurusu için),
- Bulundukları ülkede kayıtlı öğrenci (okul öncesi, aday çıraklık-çıraklık tanımına karşılık gelen okullar, ilkokul, ortaokul, lise, yükseköğrenim) olduklarını gösterir belge (Harçlar Kanununun 85/h maddesi çerçevesinde harçsız pasaport başvurusu için)
Türkiye’de öğrencilerin pasaportları harç ücreti ödenmeden uzatıldığı için işlem daha kolay ilerleyecektir.
2022 yılı Almanya pasaport ücretlerine geçmeden yurtdışından Türkiye’ye para transferlerinizi çok kolaylaştıracak olan Wise’dan da bahsetmek istedik.
Eğer yurtdışında yaşıyor ve Türkiye’ye uygun fiyatla ve hızlı bir şekilde para göndermek istiyorsanız Wise’a mutlaka göz atın!
Yurtdışında Pasaport Yenileme Ücretleri (2022 Güncel)
Yurtdışında pasaport uzatacakları bekleyen en güzel haberlerden biri de bugünkü kur üzerinden konuşursak (Euro=16.00) bu işlem Türkiye’ye göre hâla daha ucuz şekilde yapılıyor. 2022 yılı Almanya pasaport ücretlerini ve ülkemizle kıyaslamasını merak edenler aşağıdaki tabloya göz gezdirebilir.
Yurtdışında 2022 Pasaport Harç Bedelleri
Pasaport Süresi | Pasaport Harç Ücreti | Defter Ücreti | Posta Bedeli |
6 Ay | 16 Euro | 15 Euro | 4 Euro |
1 Yıl | 24 Euro | 15 Euro | 4 Euro |
2 Yıl | 38 Euro | 15 Euro | 4 Euro |
3 Yıl | 54 Euro | 15 Euro | 4 Euro |
3 Yıldan Fazla | 76 Euro | 15 Euro | 4 Euro |
Almanya’da alınan “3 yıldan fazla” pasaport harç bedelini Türkiye’yle kıyaslayacak olursak Euro – TL kurunu 16 olarak hesaplarsak 1216 TL yapıyor. Türkiye’de yeni pasaport almak istediğinizde bu harç bedeli karşınıza 1478 lira olarak çıkıyor. Arada 262 liralık bir fark var. Defter bedeli ise Türkiye’de 225 Lira, yani yurtdışındaki bedelden daha ucuz
Yurtdışında ekstra olarak 4 Euro da posta bedeli alınıyor.
Toplamda 3 yıldan fazla süreli pasaport için 95 Euro ödenirken (Euro kuru 16=1520 Lira) ödenirken Türkiye’de ödemeniz gereken 1703 Lira. Bu sebeple pasaportunuzu yurtdışında yenilemek Türkiye’de yenilemeye göre daha avantajlı.
En çok Türk vatandaşının yaşadığı ülke olduğu için örneği Almanya pasaport ücretleri olarak vermiş olsak da bu ücret yurtdışında yenilenen tüm pasaportlar için geçerli.
Almanya Pasaport Uzatma Ücreti 2022
- Almanya’da 10 yıllık pasaport uzatma ücreti 95 Euro‘dur.(Harç Ücreti + Defter Bedeli + Posta Bedeli)
- Almanya’da 1 yıllık pasaport uzatma ücreti 43 Euro
- Almanya’da 2 yıllık pasaport uzatma ücreti 57 Euro
- 3 yıllık pasaport uzatma ücreti ise 73 Euro‘dur.
Bu bedeller ülkeden ülkeye değişiklik göstermez. Yurtdışında her yerde pasaport uzatma ücretleri bu şekilde belirlenir.
Yurtdışında Alınan Yeni Pasaportlar Hakkında Sorular
Bu başlık altında da yukarıda bahsettiklerimiz dışında daha küçük detaylarla ilgili soruları cevaplamaya çalıştık. Eğer aklınıza takılan başka sorular olursa onları da yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Konsolosluktan Pasaport Kaç Günde Gelir?
Yurtdışında yapılan pasaport başvuruları başvuru anında online bir şekilde tanzim merkezine iletilir ve baskı sırasına girer. Başvuru yurtiçinde de yapılsa yurtdışında da yapılsa pasaport basımı Türkiye’de gerçekleşir.
Pasaportların basıldıktan sonra yurtdışındaki başvuru merkezine 5-7 içinde ulaştırılması hedeflenir. Bu da başvuru sahiplerinin 7- 10 gün içinde pasaportlarını teslim alabileceği anlamına gelir.
Yani özel bir durum oluşmazsa 2 haftadan kısa sürede yeni pasaportunuz elinize ulaşır fakat yurtdışında pasaportunuz adresinize postalanmaz. Bu sebeple tekrar başvurduğunuz konsolosluğa gidip pasaportunuzu teslim almanız gerekir.
Yurtdışında Pasaport Adresime Postalanır Mı?
Özellikle başvuruda bulanacağı konsolosluğa yakın yaşamayanlar için en büyük problem pasaportu almak olabilir. Çünkü Türkiye’de yapılan başvurularda pasaport doğrudan adresinize postalanabilirken yurtdışında bu imkanınız yok gibi görünüyor. Peki neden diye soracak olursanız Dışişleri Bakanlığı bu durumu şu şekilde açıklıyor.
“Yurtiçinde başvuru sırasında kişilerin eski pasaportları başvuru sırasında iptal edilerek sahibine geri verilebiliyor fakat buna karşılık yurtdışında yaşayan vatandaşlar için pasaport aynı zamanda kimlik yerine geçtiği için eski pasaport ancak vatandaşlar yeni e-pasaportunu almaya geldiğinde iptal ediliyor. Bu sebeple de tekrar başvuru merkezine gelmeleri gerekiyor.”
Yani sebep aslında oldukça makul. En sağlıklı bilgiyi almak için yukarıda adresini paylaştığım konsolosluk işlemleri web sitesinden pasaport işlemlerinizi gerçekleştirmeyi planladığınız konsoloslukla iletişime geçebilirsiniz.
Pasaportumun Süresi Devam Ederken Yenilediğimde Kalan Süreme Ne Oluyor?
Tam da bu sebeple aslında pasaport yeniletirken son dakikaya kadar beklemenin hiçbir anlamı yok. Örneğin pasaportunuzun süresinin bitmesine 1 sene kaldığında 2 yıllık yeni pasaporta başvurursanız yeni pasaportunuzun 3 yıllık süresi olacak. Yani kalan süre zaten yeni pasaportunuza eklenecek, yani bu konuda endişelenmenize hiç gerek yok.
E-Pasaport Bildiğimiz Pasaporttan Farklı Mı?
Aslında yazı boyunca bazı paragraflarda e-pasaport, diğerlerinde ise pasaport olarak bahsettiğim hepimizin bildiği aynı pasaport. Eğer Haziran 2010’dan beri en az bir kere pasaport yenilediyseniz ya da yeni pasaport aldıysanız zaten elinizde bulunan pasaporta Türkiye Cumhuriyeti e-pasaport diyor. Bu pasaportların özelliği de içinde bulunan çipler.
Yani sınır kapılarından geçerken görevli polislerin pasaportunuzu bir makinaya okuttuğunu görmüşsünüzdür. E-pasaport dediğimiz konu tamamen bundan ibaret. O yüzden ilk duyduğunda insana online bir pasaporttan mı bahsediliyor acaba diye düşündüren e-pasaport hakkında kaygılanmanıza gerek yok.
Yurtdışında evrak işleriniz için yardımcı olabilecek 2 yazımızı da tavsiye ediyoruz. Yurtdışından vize davetiyesi göndermek ve yurtdışında ehliyet almak yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
Yazımızda yer alan ücret, süre, posta bilgileri konsolosluk sitesini kaynak olarak almıştır.
https://www.konsolosluk.gov.tr/Procedure/ShowProcedureDetail/?procedureId=4&procedureDetailId=5021