Yurtdışında Ev Kiralamak

Yurtdışına taşınırken en çok dert edebileceğiniz konulardan biri de yaşayacağınız yer olacaktır ki haksız da sayılmazsınız, bu nedenle yurtdışında ev kiralamak hakkında aklınızda muhtemelen birçok soru var.

Dünya’nın birçok yerinde(Türkiye de dahil) ev sahipleri yabancılara ev kiralamaktan çekinirler. Hem kültürel farklılıklar, hem kiracının bir anda ortadan yok olabilme ihtimali bir vatandaşa göre çok daha yüksektir. Bu yüzden yurtdışına henüz taşınmadan önce gideceğiniz ülkeye bağlı olarak araştırmaya başlamanızı ve seçeneklerinizi değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Tabii ki görmeden ev kiralamanız mümkün değil fakat özellikle taşınmanıza kısa bir süre kaldığında beğendiğiniz evlerden şehirde olacağınız tarihe göre randevu alabilirsiniz.

Muhtemelen taşınacağınız ülkede işler Türkiye’ye göre çok daha sistemli ilerliyor olacak. Bunun avantajları olduğu gibi tabii ki dezavantajları da var. En başta alışkanlıklarımız. Avrupa’da internetten beğendiğiniz evi anında görme şansınız çok düşük olacaktır.

Emlakçılar da randevu sistemiyle çalışır ve sizle aynı anda ya da farklı zamanlarda başkalarına da o ev için randevu vermiş olabilirler. Yani evi gördüğünüz anda tutmak isteseniz bile beklemeniz gerekebilir. Şu ana kadar yazdıklarım belki moral bozucu olabilir fakat bu sürecin çok da uzamayacağını ve eğer hazırlıklarınızı doğru yaparsanız birkaç hafta içinde sonlanacağını unutmayın.

Türkiye’den Ayrılmadan Yapmanız Gerekenler

  • Eğer yurtdışına doğrudan maaşlı çalışacağınız bir iş aracılığıyla gidiyorsanız kontakta olduğunuz kişiye şehirde ev kiralamanızı önerebileceği bölgeleri ve kiralık evler bulabileceğiniz web sitelerini sorun. 
  • Eğer yurtdışına eğitim amaçlı olarak gidiyorsanız ve ev kiraları karşılayabileceğinizin üzerindeyse yurt opsiyonlarını mutlaka öncelikle üniversitenize danışın.
  • Facebook’ta o bölgede yaşayan yabancıların olduğu gruplara katılın ve soru sormaktan çekinmeyin. (“Expat” araması birçok kez hayat kurtarıcı olabilir.)
  • Gideceğiniz ülkedeki emlak sitelerinden beğendiğiniz en az 5 evi işaretleyin ve durumunuzu belirterek iletişime geçin. (Düşündüğünüz randevu tarihiyle iletişim tarihiniz arasında maksimum 1 hafta olsun.)
  • Eğer özellikle ilk taşınırken ev kiralamak yerine evi farklı kişilerle paylaşıp kiradan tasarruf etmek isterseniz birçok ülkede bunun için de özel web siteleri olduğunu hatırlatalım. Sayfanın en altında Türklerin taşındığı en popüler yurtdışı destinasyonları için ilgili linkleri bırakacağız.
  • Kendinize geçici kalacak yer ayarlamayı unutmayın. Eve çıkana kadar geçecek zamanda ne kadar rahat ederseniz içinize sinecek bir evi de bulma şansınız artar. Her gece acaba bugün taşınabilecek miyim endişesi içinde bulacağınız ev sizi sonradan pişman edebilir.

Taşındığınız Şehre Vardığınızda Yapmanız Gerekenler

  • Daha önceden listelediğiniz evlerle sınırlı kalmayın. 
  • Geçici olarak kalacağınız yere yerleştikten hemen sonra lokal insanlarla iletişim kurmaya çalışın. Kaldığınız yerde ya da internette bahsettiğimiz Facebook grupları üzerinden lokal emlakçılar da bulabilirsiniz. Onların size göstereceği evler üzerinden de aradığınıza ulaşma şansınız var.
  • Görmeye gittiğiniz ilk evler beklentinizi karşılamazsa hemen moralinizi bozmayın ya da tam tersi ilk gördüğünüz evi çok emin olmadıysanız hemen tutmayın.
yurtdışında nasıl ev kiralanır

Yurtdışında Ev Kiralama Aşamasında

  • Maalesef hele ki çekici bir bölgede ev tutmaya çalışıyorsanız yabancılardan daha fazla depozito almanın beklenebilecek bir prosedür olduğunu bilin. Sadece bu sebeple anlaşmaktan vazgeçerseniz ev kiramakta çok zorlanabilirsiniz.
  • Özellikle bir yabancı olarak emlakçıyla aranızı iyi tutun ve emlakçı ücretinden tasarruf etmeye çalışmayın. Ev sahibini sizin için sizden daha fazla ikna edebilecek olan kesinlikle emlakçı.
  • Eğer dilini bilmediğiniz bir ülkeye gidiyorsanız kullanacağınız bazı yerel sözcükler ev sahibinin size karşı ısınmasına yardımcı olabilir. Ev sahibiyle tanışırken temel bazı sözcükleri onların dilinde kullanmaya çalışın.
  • Eğer sigara kullanıyorsanız evin buna uygun olup olmadığını sorun. Bazı ev sahipleri bu konuda çok hassas olabiliyor. Bu durumu kesinlikle öğrenin.
  • Faturaların durumunu sorun. Yurtdışında birçok ülkede faturalar ev sahibinin üstüne bulunuyor, bu da açıkçası sizin için daha az bürokrasi ve daha fazla kolaylık demek.

Yeni eviniz şimdiden hayırlı olsun!

Açıkçası şu ana kadar yazdıklarımız neredeyse bütün ülkeler için genel geçer olarak işleyen ve değişmeyecek kurallar fakat ülkelere özel olarak daha detaylı nasıl ev kiralayabileceğinizi de ülkelere özel rehberlerimizden inceleyebilirsiniz: