Yurt Dışında Banka Kartı Kullanımı

Yurt dışına seyahat etmeyi, farklı bir ülkeye taşınmayı veya başka bir ülkeden online alışveriş yapmayı planlıyor olabilirsiniz. Yurtdışında kullanırken döviz çevriminde kayıp yaşamayacağınız ve para çekerken yüksek ücretler ödemeyeceğiniz bir uluslararası banka kartına ihtiyacınız olabilir.

Peki yurtdışında alışveriş yaparken bankaların yüksek işlem ücretlerinden ve komisyonlarından nasıl kaçınabiliriz? Hangi bankalar bizi döviz kurlarındaki dalgalanmalardan koruyan debit kartlar sunar? Başka bir ülkede yüksek komisyon ödemeden atm’den nakit çekmemizi sağlayan kartlar var mı?

Uluslararası banka kartları, yurt dışına seyahat ederken aynı zamanda tasarruf etmek isteyenler için birçok avantaj sunar. Wise gibi elektronik para kuruluşları tarafından sunulan debit kartlar ise dünyanın her yerinde alışverişlerini uygun fiyata ve yerel para birimiyle yapmak isteyen kişiler için büyük kolaylıkları beraberinde getirir.

Bu makalede yurt dışında kullanılabilen bu banka kartlarının çalışma mantığını, uluslararası kullanımını ve sağladıkları avantajları inceleyeceğiz. 

Yurt Dışında Uluslararası Banka Kartı Kullanmak

Seyahat için farklı ülkelerin para birimlerinde döviz alırken para kaybetmemek ve önemlidir. Kısa süreli seyahatlerde nakit yeterli olsa da, yüksek miktarda nakit taşımamak için yurtdışında kullanabileceğiniz ve para çekmek için yüksek ücretler kesmeyen bir karta ihtiyaç duyabilirsiniz.

Yurt dışına taşınacak kişiler için ise, o ülkede yerel banka hesapları olmadığı için, uluslararası kullanabilecekleri bir banka kartı almak gerekli olabilir. 

Türkiye’deki bankalar tarafından sağlanan kredi ve banka kartlarının yurt dışında kullanımı genellikle mümkün, ancak birtakım problemleri beraberinde getirebilir.

Örneğin yaptığınız alışverişin döviz olarak bir süre provizyonda bekletildiğini ve sonrasında üzerine yüzdelik komisyonlar eklenerek Türk lirası cinsinden ekstrenize yansıtıldığını görebilirsiniz. Ya da harcama yaptığınız döviz kurunun reel döviz kurundan bağımsız şekilde ve daha yüksek bir kur üzerinden Türk lirasına çevrildiğine şahit olabilirsiniz.

Bu iki ihtimalin yanı sıra Türkiye’den temin ettiğiniz kartı yurt dışında kullanmanızla birlikte ortaya çıkabilecek birçok can sıkıcı ihtimal söz konusu olabilir. Atm’den para çekmek istediğinizde hem kur farkından dolayı hem de atm’sini kullandığınız bankanın aldığı bir komisyon ödemeniz gerekebilir. 

Yurt dışında uluslararası banka kartı kullanmak, sürpriz ve yüksek ücretlerle karşılaşma ihtimalinizi ortadan kaldırır. Bu nedenle yurt dışına eğitim, Erasmus, iş veya turizm amacıyla giden ya da yurt dışına taşınan kişilerin alışverişlerini daha tasarruflu yapabilmeleri için uluslararası bir banka kartı edinmesi avantajlı olabilir. 

Uluslararası Banka Kartı Nedir?

Uluslararası banka kartları, harcamalarınızı döviz cinsinden yapmanıza fırsat tanıyan ve yurt dışında kullanılabilen kartlardır. Bu tür kartlar birikimlerinizi döviz cinsinden yapabildiğiniz banka hesaplarına bağlı oldukları için döviz çevrim ücreti ve yüksek komisyon olmaksızın harcama yapmayı sağlar.

Konaklama, yemek, alışveriş gibi temel harcamalar için uluslararası bir banka kartına ihtiyaç duyulur. Ayrıca bağlı oldukları banka hesaplarında döviz tutulabilen bu kartlar, kullanıcıların yurt dışındaki ATM’lerden nakit para çekebilmesine imkan tanır.

Uluslararası Banka Kartları Neler Sunar?

Günlük hayatımızın bir parçası olan ve aslında oldukça kullanışlı olan banka kartları, çoğunlukla yerel kullanım amacına yönelik piyasaya sunulur. Bu, yurt dışına seyahat eden kişilerin yerel kartlarını Türkiye dışında kullanmaları durumunda beklenmedik bir ücretlendirmeyle ve çeşitli sorunlarla karşılaşabilecekleri anlamına gelir.

Yerel bir banka kartını yurt dışında kullanmanın getirdiği en büyük sorun, kullanılan hesabın temel para biriminden (örneğin, TL) farklı bir para birimiyle ödeme yaparken (örneğin, USD) meydana gelen döviz alış satış farklarıdır. Birçok banka, o bankada bir dolar hesabı veya euro hesabınız olsa bile, bu hesaplardan yurtdışında para çekmenize olanak sağlamayabilir. Bankalar, piyasadaki kurdan farklı olarak bu işlemleri kendi belirledikleri kur oranlarıyla ana TL hesabınızdan gerçekleştirebilir. 

Uluslararası banka kartları ise farklı para birimlerinde harcama yapan kullanıcıların ihtiyaçlarına odaklanır. Bu kartlar, yeni nesil bankalar tarafından iş ya da eğlence amacıyla kısa süreli ülke dışında bulunması gereken kişiler ile kalıcı olarak yurt dışına taşınanların ihtiyaçları düşünülerek geliştirilir.

Uluslararası Banka Kartlarının Avantajları

Uluslararası banka kartlarının kullanıcılarına sunduğu en büyük beş avantaj şöyledir:

  • Yabancı para birimleriyle alışveriş yapabilirsiniz: Doğrudan Dolar ve Euro gibi birçok ülkede yaygın olarak kullanılan para birimleriyle alışveriş yapabilirsiniz. Uluslararası banka kartları yerel para birimlerine ait banka kartlarıyla çok benzerdir ve harcamalarınız hesap bakiyenizden düşülür.
  • Döviz kurundaki dalgalanmalara karşı korunursunuz: Harcama yaptığınız para birimi değer kazanıyorsa ya da ödeme yaptığınız para birimi değer yitiriyorsa alışverişlerinizde daha fazla ödeme yapmanız gerekir. Oysa uluslararası banka kartları yabancı para birimlerinde bakiye tutmanızı, yani önceden döviz almanızı, hesabınızda tutmanızı ve ihtiyacınız olunca harcayabilmenizi sağlar.
  • Yüksek ücretler ödemezsiniz: Yerel banka kartlarıyla döviz ödemelerinde yüksek ücretler söz konusu olurken uluslararası banka kartlarıyla yapılan ödemelerde ek komisyonlar ve ücretler söz konusu olmaz.
  • Yurt dışında nakit para çekebilirsiniz: Kartınızla yurt dışındaki ATM’lerden döviz çekebilir ve acil ihtiyaçlarınızı nakit parayla karşılayabilirsiniz.
  • Bütçenizi ve güvenliğinizi yönetebilirsiniz: Uluslararası banka kartları mobil uygulamalar sayesinde kolaylıkla yönetilebilir. Bu sayede yaptığınız bütün harcamaları tek bir ekrandan takip edebilir ve dilediğinizde kartınızı kullanıma kapatıp açabilirsiniz.

Yurt Dışında Banka Kartı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurt dışında banka kartı kullanmanın bazı incelikleri vardır. Bu detaylara dikkat edilmediği takdirde beklenmeyen komisyon ücretleriyle karşılaşılabilir:

  • Nakit çekimi yapılan ATM’lerin ve mağazalardaki POS cihazlarının, kartınızı sağlayan finansal hizmetler şirketiyle (Visa, Mastercard, American Express, Discover vs.) uyumlu olması gerekir. Yoksa kartınız çalışmayabilir.
  • ATM’lerden sadece yerel para birimi çekilmelidir. Nakit çekimi sırasında ATM tarafından sorulan kur dönüşümüyle ilgili sorulara doğru yanıtlar verilmeli ve böylece ATM’nin kur dönüşümü yapmasının ve ek ücret tahsil etmesinin önüne geçilmelidir. Wise kartınız var ise yanlış kurla ücretlendirilmeyi önlemek adına ATM çevrimi reddedilmelidir.
  • Bankalar tarafından tahsil edilen işlem ücretleri önceden araştırılmalıdır.
  • Yurtdışına çıkmadan önce, o ülkede yüksek komisyon ödemeden kullanabileceğiniz atmleri ve bankaları araştırmanız faydalı olabilir. 
  • Kartınız hem banka kartı hem de kredi kartı olma özelliği taşıyorsa kredi özelliğinin devre dışı bırakılması faydalı olabilir. 
  • Kartınızın çalınması veya kaybolması durumunda, kolayca iptal edebileceğiniz ve yenisini sipariş verebileceğiniz bir dijital banka seçmeniz, zor durumda kalmanızı önleyebilir.

Yurt Dışında Kullanılabilen Banka Kartına Nasıl Başvurulur?

Uluslararası bir banka kartı temin etme süreci, bankadan bankaya değişiklik gösterir. Bazı bankalar çağrı merkezlerinden yapılan başvuruları kabul ederken bazı bankalar fiziksel olarak şubelerini ziyaret etmenizi bekler.

Wise gibi yeni nesil finansal teknoloji şirketleri ise süreç tamamıyla internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden gerçekleşir:

  1. Bir Wise hesabı oluşturursunuz.
  2. Wise kartınızı uygulama ya da internet sitesi üzerinden sipariş edersiniz.
  3. Teslim aldığınız kartı yine uygulama ya da internet sitesi üzerinden etkinleştirirsiniz.

Detaylı bilgi için: Wise kartı nasıl alırım? | Wise Yardım Merkezi

WiSE sitesine git

Uluslararası Banka Kartı İşlem Ücretleri Nelerdir?

Uluslararası banka kartlarının işlem ücretleri, iki temel masraf kalemiyle belirlenir:

Döviz çevirme ücreti

Para birimleri arasındaki dönüşümlerde bankalar kendileri için avantajlı olan özel kurları uygular. İlave olarak döviz çevirme ücreti tahsil eder ve bazı bankalar her bir işleme komisyon ekler. 

Wise ücretleri, anlık reel döviz kuruyla dönüşüm yapılır ve işlem öncesinde kullanıcı tarafından şeffaf bir şekilde görülebilen bir kur ile ücret tahsil edilir. 

Para çekme ücreti

Yaygın olarak bankalar, ATM’den para çekme işlemlerinde ücret tahsil eder. Bu ücrete ATM tarafından tahsil edilen komisyon ücreti de eklenebilir.

Wise gibi elektronik para kuruluşları ise belirli bir tarih içinde belirli bir miktara kadar ücretsiz çekim yapmanızı sağlar.

Uluslararası Banka Kartı Çeşitleri

Kredi kartı ve banka kartı, geleneksel bankacılıkta en çok kullanılan kartlardır. Her iki kart türünün farklı avantajları vardır ancak bu iki kart türü de yurt dışında kullanım için geliştirilmemiştir. 

Yeni nesil bankalar tarafından yurt dışında kullanım için geliştirilen debit kartlar, kullanıcılarına avantajlar sağlar. 

Geleneksel Bankalardan Alınan Debit Kartlar

Türkiye’deki bankalarda hesabı bulunan kişiler için alınması oldukça kolay kartlardır. Ziraat, İş Bankası, VakıfBank, Garanti, Yapı Kredi, TEB gibi önde gelen bankalar müşterilerine uluslararası banka kartı sağlar.

Bankaların, kartların yurt dışında kullanımı için farklı uygulamaları olabilir. Örneğin bazı bankalar, bir euro hesabınız olsa bile yurtdışından hesabınıza erişmenize olanak sağlamayabilir. Bazı bankaların, yurtdışındaki bankalarla anlaşması vardır ve komisyonsuz olarak euro veya dolar hesabınızdan para çekebilirsiniz. Ancak bu bankaların kartlarıyla da genellikle sadece atm’den para çekmek mümkündür, mağazalarda pos cihazlarıyla ya da online olarak alışveriş yapmanız mümkün olmayabilir. 

Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için bankanızın resmi web sitenizi ziyaret etmeniz ya da doğrudan temsilcinizle iletişime geçmeniz önerilir. 

Kredi Kartları

Türkiye’den alınan kredi kartları yurt dışı alışverişlerinde genellikle geçerlidir. Ancak bazı bankalar, döviz harcamalarını bir süre provizyonda bekletebilir ve bu nedenle döviz kurundaki dalgalanmadan etkilenme ihtimali olabilir. 

Ayrıca birçok banka, kredi kartıyla yapılan döviz harcamasını Merkez Bankası kuruna ek komisyon ekleyerek Türk lirasına çevirir.

Elektronik Para Kuruluşlarından Alınan Debit Kartlar

Uluslararası bir banka kartı edinmenin uygun ve masrafsız bir yolu yeni nesil bankalar ve finansal teknoloji şirketleridir.

Hem kart siparişi vermek oldukça kolaydır hem de normal bankaların uyguladığı masrafların büyük bir bölümü söz konusu olmaz. Döviz çevriminde reel döviz kuru esas alındığı için kullanıcılar, ufak bir işlem ücreti ödeyerek para birimleri arasında geçiş yapabilir.

Yurt Dışında Wise Kart Kullanmak

Wise kart, Wise çoklu döviz hesabına bağlıdır. Bu sayede 200’den fazla ülkede ve 150’den fazla para biriminde yerel kurla ve düşük masraflarla ödeme yapılabilir.

Henüz Türkiye’de başvuru kabul edilmese de Wise kart, Türkiye’deki harcamalarda kullanılabilir ve yurt dışına çıkan veya taşınan Türk vatandaşları tarafından da gittikleri ülkelerde temin edilebilir. 

Wise tarafından sunulan debit kartı daha detaylı açıkladığımız ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz: Wise Debit Kart İncelemesi 

Wise Kart’ın Avantajları

  • Türkiye’de ve 200’den fazla ülkede geçerlidir. Visa’nın geçerli olduğu her yerde kullanılabilir. 
  • Kart kullanım ücreti, bakım ücreti, abonelik bedeli, transferlerden alınan gizli kesintiler gibi pek de şeffaf olmayan ücretler söz konusu olmaz.
  • Mobil uygulama üzerinden kontrol edilebilir, sınırlandırılabilir ve çalınma gibi durumlarda kolaylıkla iptal edilebilir, hemen yenisi sipariş edilebilir. 
  • Bütün harcamalar mobil uygulama üzerinden takip edilebilir.
  • Harcama yapılan yerel para birimi Wise hesabında bulunmuyorsa düşük komisyon üzerinden otomatik çevrim yapılır ve ödemeniz, sahip olduğunuz para birimiyle en uygun şekilde tamamlanır.

Wise Kart’ın Dezavantajları

  • İlk siparişte tek seferlik kart ücreti ödenir. Kart ücreti, sipariş verilen ülkeye göre değişkenlik gösterebilir. 
  • Karta, nakit ya da çekle para ekleme seçeneği yoktur.
  • Kredi kartı özelliği barındırmaz.
  • Günlük ve aylık harcama limitleri söz konusudur.
WiSE sitesine git

Wise Kart Ücretleri

HizmetWise tarafından uygulanan ücret
Tek seferlik kart sipariş ücretiABD: 9 USD, Kanada: Ücretsiz, Almanya: 8 EUR, Fransa: 7 EUR ve diğer ülkeler için tıklayınız.
Yenileme ücretiSüresi dolan kart için ücretsiz.
Hesapta bulunan döviz kurlarının harcanması Ücretsiz
Hesapta bulunmayan bir para biriminin harcanmasıWise, paranızı en uygun piyasa döviz kuru üzerinden otomatik dönüştürür.
100 USD veya 200 euro’ya kadar ilk 2 ATM çekimiÜcretsiz
100 USD veya 200 euro üzerindeki para çekimleriAmerika için İşlem başı 1.5 USD + çekim miktarının %2’si; Avrupa için İşlem Başı 0.5 Euro + çekim miktarının %1.75’i.

Wise üzerinden gerçekleştireceğiniz para transferlerinin ve diğer işlemlerin ücretlerini öğrenmek için şu makalemize göz atabilirsiniz: Wise ile Para Transferi ve İşlem Ücretleri

Wise Kart ile ATM’den Para Çekmek

Wise kart kullanıcıları 200’den fazla ülkedeki ATM’lerden ayda 200 Euro’ya kadar hiçbir komisyon ve işlem ücreti ödemeden para çekebilir. Wise kartı kullanabileceğiniz ülkeleri incelemek için Wise kartımı nerede kullanabilirim? Başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.

Wise kart ile ATM çekim limitleri şöyledir:

  • AB kart sahipleri için: Tek çekim 1.000, günlük 1.500 ve aylık 3.000 
  • Avustralya, Yeni Zelanda ve Singapur kart sahipleri için: Tek çekim 1.750, günlük 2.700 ve aylık 5.250
  • ABD kart sahipleri için: Tek çekim 250, günlük 250, aylık 1.500

* Miktarlar yerel para birimlerini ifade eder.
** Limitler kullanıcılar tarafından belirli miktarda arttırılabilir. 

Detaylı bilgi için: Wise kart için harcama limitleri nelerdir?

Dünyanın her yerindeki ATM’lerden uygun komisyonlarla para çekmek için dakikalar içinde Wise hesabınızı oluşturabilir ve Wise karta başvuru yapabilirsiniz.

WiSE sitesine git

Yurt Dışında Uluslararası Banka Kartı Kullanmanın Faydaları

Yeni nesil bankalar tarafından sunulan uluslararası banka kartları, yurt dışında harcama yapmanın düşük masraflı bir yoludur.

  • Yerel para biriminde ve uygun döviz kuru garantisiyle alışveriş yapmanızı sağlar.
  • Paranızı dezavantajlı kurlar yerine piyasadaki reel kur üzerinden dönüştürmenizi sağlar.
  • 200’den fazla ülkede ATM’lerden yerel para biriminde çekim yapmanıza imkan tanır.
  • Kartınızı mobil uygulama üzerinden yönetmek, kullanıma kapatmak ve açmak kolay olduğu için seyahatlerde alternatif yöntemlere kıyasla en güvenli seçenektir.

Sonuç: 

Yurt dışı seyahatlerinde ve yurt dışına yerleşirken araştırılması gereken en önemli konuların başında yurt dışında kullanılabilen banka kartları gelir. Daha tasarruflu davranabilmek için bu kartların hangi şartlarda kullanılabileceğini ve nasıl ücretlendirildiğini anlamak çok önemlidir.

Wise, uluslararası para transferlerinde ve harcamalarda şeffaflığı sağlamak ve gizli ücretleri ortadan kaldırmayı hedefler. Transferler başlatılmadan önce kullanılacak döviz kuru, transfer ücreti ve alıcıya ulaşacak net miktar görülebilir. 

Aynı şekilde bir finansal teknoloji şirketi olarak Wise, uluslararası banka kartı ve diğer uygulamalarıyla kullanıcılarına hesaplarını güvenle yönetme fırsatı verir. Çalınma ve kaybolma durumlarında Wise kartı mobil uygulama üzerinden kısa sürede iptal edebilirsiniz.

Aşağıdaki butona tıklayarak ücretsiz olarak bir Wise hesabı açabilirsiniz:

WiSE sitesine git

SSS

Uluslararası banka kartı nedir?

Yurt dışında döviz harcaması yapmak ve ATM’lerden para çekmek için kullanılan debit kartlara uluslararası banka kartı denir.

Uluslararası banka kartlarının yerel kartlardan en önemli farkı, doğrudan döviz hesaplarına bağlı olmaları ve bu hesaplardan harcama yapmanıza olanak sağlamalarıdır.  

Uluslararası banka kartı nasıl alınır?

Uluslararası banka kartlarına başvuru süreci bankalara göre değişiklik gösterir. Bazı bankalar uluslararası banka kartı başvurusu için şube ziyaretini gerekli kılarken bazı bankalar müşteri hizmetleri üzerinden başvuruları da kabul eder. Yeni nesil bankalarda ise başvuruları tamamen online olarak kolayca yapılabilir. 

Banka kartımı yurt dışında nasıl kullanabilirim?

Banka kartlarının yurt dışında kullanılabilmesi için öncelikle müşterinin talebi üzerine yurt dışı kullanımına açılmaları gerekir. 

Uluslararası banka kartı ücretleri nelerdir?

İlk başvuru ve kart temini genellikle ücretsizdir. Ancak makalemizde de bahsettiğimiz üzere kullanıcıların yıllık kart ücretleri ve işlem ücretleri konusunda bilinçli olması gerekir.

Erasmus için Euro Hesabı Nasıl Açılır?

Erasmus programı kapsamında Avrupa’ya giden öğrencilerin hangi bankada Euro hesabı açması gerektiği, üniversitelerine göre değişiklik gösterir.

Euro banka hesabı açılışı konusunda daha fazla bilgiyi şu makalemizde bulunabilirsiniz: Erasmus Banka Hesabı ve Hibeyi Çekmek için Yöntemler

Ayrıca Erasmus ne kadara mal olur? Yazımız da ilgilinizi çekebilir. 

Yurtdışında hangi ATM’lerden para çekilir?

Bazı bankalar, bazı ülkelerdeki kurumlarla yaptıkları anlaşmalar çerçevesinde müşterilerine belirli ülkelerde ücretsiz para çekme imkanı sunabilir. Ayrıca Wise kart kullanıcıları yurt dışında ayda 200 Euro’ya kadar ücretsiz para çekimi yapabilir.

Yurt dışında ATM kullanımıyla ilgili daha fazla bilgi için şu yazımıza göz atabilirsiniz: Yurtdışında ATM’den Para Çekme

Banka kartı yurt dışına nasıl açılır?

Bu işlem, mobil bankacılık ve müşteri hizmetleri üzerinden ya da banka şubelerine gidilerek gerçekleştirilebilir.