Türkiye’de Veterinerlik Okuyup Yurtdışında Çalışmak

Türkiye’de üniversite bitirdikten sonra yurtdışında çalışmak mı istiyorsunuz? Yurtdışında mezun olduğunuz bölümden iş bularak gidebilir ya da okuduğunuz bölüm ile ilgili yüksek lisans yapabilirsiniz. Ancak bazı mesleklerin bölümlerinin yurtdışı denkliği olmayabiliyor.

Bu yazımızda Türkiye’de veterinerlik okuyup yurtdışında çalışmak için neler yapılabileceğini anlattık.

Türkiye’de veterinerlik okuyan kişiler mezun oldukları zaman yabani ve evcil hayvanlara yönelik sağlık hizmeti sağlar. Bazı durumlarda veterinerler tarım, sağlık, gıda gibi alanlarda da çalışma imkanlarına sahip olabilir. Çalışmak istenilen alanda uzmanlaşma yapılabilir ve sadece atlar ya da sadece büyükbaş hayvanlar gibi tek bir hayvan cinsi üzerinden de bir uzmanlık sağlanabilir. 

Türkiye’de Veteriner Olanlar Yurtdışında Çalışabilir Mi?

Türkiye’deki bir veterinerlik fakültesinden mezun olan birisi gereken üniversite denklik şartlarını sağladığı ve istenilen şartları yerine getirdiği takdirde yurtdışında da kariyerine devam edebilir. Buradaki en büyük unsur diploma denkliği sağlamasıdır. Eğer mezun olduğunuz üniversitenin gitmek istediğiniz bir ülkede denkliği bulunmuyorsa üniversite mezunu sayılmadığınız için o ülkede çalışamazsınız.

Böyle bir durumda yapmanız gereken gittiğiniz ülkede tekrar bir eğitim almak ya da Türkiye’de denklik veren bir üniversiteden mezun olmaktır. Eğer yurtdışında geçerli bir diplomanız var ise yurtdışında çalışmanız mümkün. Ayrıca gideceğiniz ülkede çalışmak için ek sınavlara girmeniz veya mülakata girmeniz istenebilir. 

Kısa bir örnekle bu konuyu açıklayalım; örneğin Kanada’da çalışmak istiyorsunuz. Öncelikle Kanada’da veterinerlik denkliği olan bir üniversitede eğitim almanız gerekli. Daha sonra Kanada’ya ilk geldiğiniz zaman belirli sınavlara girmeniz gerekiyor.

İlk olarak genel bilgi sınavını vermeniz, daha sonra da mesleki yeterlilik sınavından geçmeniz gerekiyor. Bu sınavların ardından bir mülakat yapılıyor ve bütün sınavları geçerseniz çalışmak istediğiniz eyaletin yasalar sınavına girmeniz gerekiyor. Bütün bunları geçtikten sonra veteriner olabilirsiniz. Ancak bu süreç her ülkede farklılık gösterebileceği gibi 1 yıldan daha uzun sürebileceğini vurgulamak gerek.

Veterinerlik Bölümü İçin Yurtdışı Denkliği Nasıl Alınır?

Türkiye’de veterinerlik bölümünden mezun olduğunuzda yurtdışında çalışmak istiyorsanız, okuduğunuz üniversitenin verdiği diplomanın yurtdışı denkliği olmalıdır. Veteriner fakültesi için bu denkliği sağlayan iki kurum bulunur.

Birinci kurum EAEVE (Avrupa Birliği Veteriner Hekimlik Kurumları Birliği). Bu kurum veterinerlik eğitim kurumlarının Avrupa’daki resmi denklik kurumudur. İkinci kurum ise AVMA (American Veterinary Medical Association). Bu kurum ise veteriner eğitim kurumlarının Amerika’daki resmi denklik kurumudur.

EAEVE yurtdışı diploma denkliği veren veterinerlik fakülteleri şunlardır:

  • Kocatepe Üniversitesi
  • Ankara Üniversitesi
  • Adnan Menderes Üniversitesi
  • Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  • Uludağ Üniversitesi
  • Fırat Üniversitesi
  • Atatürk Üniversitesi
  • İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi
  • Kafkas Üniversitesi
  • Harran Üniversitesi
  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi

AVMA yurtdışı diploma denkliği veren veterinerlik fakülteleri şunlardır:

  • Ankara Üniversitesi
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  • Adnan Menderes Üniversitesi
  • Uludağ Üniversitesi
  • Fırat Üniversitesi
  • Atatürk Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Kafkas Üniversitesi
  • Erciyes Üniversitesi
  • Selçuk Üniversitesi
  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi

AVMA denkliği listesine buradan ulaşabilirsiniz. Bu denkliğin ardından ABD’de veteriner olarak çalışabilmek için yurtdışı okullar için açılan bir sertifikaya ihtiyacınız olacak. Bu durum Avrupa için de ülkelere özel olarak benzer şekilde işliyor. Yani sadece denklik çalışma için yeterli olmayabiliyor. Bu konuda okulunuzla görüşüp daha detaylı bilgi talep edebilirsiniz.

İngilizce seviyeniz, teorik veterinerlik bilginiz ve pratik bilginiz bu sertifika verilmeden önce ölçülenler olacak. Detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.


Yurtdışında Veterinerlik Yüksek Lisansı Nasıl Yapılır?

Yurtdışında veterinerlik yüksek lisansı yapmak için öncelikle okuduğunuz lisans bölümünden başarıyla mezun olmanız gerekiyor.

Ayrıca yazımızda daha önceden belirttiğimiz gibi mezun olduğunuz üniversiteden aldığınız diplomanın yurtdışında yüksek lisans eğitimi alacağınız üniversiteyle denkliğinin olması gerek. Mavi diploma hakkında bilgi almak da bu konuda işinize yarayabilir.

Ayrıca yüksek lisans için veterinerlik bölümünü düşünüyorsanız lisansınızı bu bölümde bitirmiş olmanız gerekmiyor. Biyoloji, kimya ve sağlık gibi bölümleri okuduktan sonra da veterinerlik yüksek lisansı okuyabiliyorsunuz. Yalnızca bazı üniversiteler yüksek lisans için iş tecrübesi isteyebiliyor.

Yurtdışında Veterinerlik Stajı Nasıl Bulunur?

Veterinerlik bölümünü okurken staj yapmak iş deneyimi kazanmak açısından oldukça önemlidir. Öğrenciler Türkiye’de yaptıkları stajların yanı sıra yurtdışında staj yapmak isteyebilirler. Ayrıca yurtdışında çalışmanın hem yeni yerler tanıma hem de dil öğrenme açısından ek faydaları bulunuyor. Eğer yurtdışında staj yapmak isterseniz katılabileceğiniz birçok program bulunuyor. Erasmus ve AVMA’nın sunduğu yurtdışı staj programları yanı sıra Avrupa Gençlik Değişim Programlarına da katılabilirsiniz.

Ayrıca yurtdışındaki üniversite klinikleriyle de doğrudan iletişime geçebilir ve bu sayede de bir staj yeri bulabilirsiniz. AVMA’nın sunduğu staj programlarına bu siteden ulaşabilirsiniz.  

Staj yeri bulduğunuz zaman bir mülakat süreci olabiliyor. Bu mülakat süreci sözlü olabileceği gibi yazılı da gerçekleşebiliyor. Bu süreçte üniversitedeki hocalarınızı ya da çalıştığınız bir yer varsa oradaki veterinerlerden referans gösterebilirsiniz. 

Stajınızı seçeceğiniz zaman uzmanlaşmak istediğiniz bölüm ile ilgili seçerseniz bu ileride size daha da yardımcı olabilir. Örneğin; şehirde bir klinik açmak isterseniz ilgileneceğiniz hayvanlar daha çok evcil hayvanlar olacaktır. Ancak kırsal kesimlerde çalışmak istiyorsanız ya da tek bir hayvan ile ilgili uzmanlaşmak isterseniz çalışacağınız staj yerleri önemli bir etken olabilir.

Erasmus ya da AVMA gibi kurumlarda staja kabul edildiğinizde vize süreci de daha çabuk halledilebiliyor. Genellikle staj yaparken bir para alınmıyor ama özellikle Erasmus ile giderseniz bir hibe alıyorsunuz. Bu da Erasmus maliyetleri açısından işinizi kolaylaştırıyor. Staj için gittiğiniz ülkeye göre bu hibe ile geçinebilir ya da bir miktar para biriktirerek stajınızı daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz.


Özetle Türkiye’de veterinerlik okuyup yurtdışında çalışmak mümkün olsa da sizi çok kolay bir süreç beklemiyor. Meslek özelinde düşünmeksizin yurtdışında çalışmak konusunda yazdığımız yazıyı da genel bir çerçeve çizmesi açısından okumanızın faydalı olabileceğini düşünüyoruz.