Türkiye’de Okuyup Yurtdışında Çalışmak

Türkiye’de okuyan birçok insan kendini geliştirmek veya yurtdışının sunduğu imkânların fazla olması gibi nedenlerden yurtdışında çalışmanın hayalini kuruyor. Türkiye’de okuyup yurtdışında çalışmak mümkün mü?

İstediğiniz mesleği yurtdışında yapmak için başka bir ülkede okumanız gerekmiyor. Türkiye’de okuyup yurtdışında çalışmaya başlamış birçok kişi var. Peki, bunu nasıl yapacaksınız? Bu yazımızda sizler için bu konuyu inceledik.

Türkiye’de Okuyup Yurtdışında Çalışmak İçin Neler Gereklidir?

Türkiye’de istediğiniz bir okulda okuyorsunuz ve geleceğiniz için büyük hayalleriniz var. Bunu yapmak aslında sanıldığı kadar zor değil.

Dil Öğrenin

Öncelikle yurtdışında çalışmak istiyorsanız İngilizce başta olmak üzere bir dili akıcı bir şekilde konuşmanız sizin yararınıza olacaktır.

Türkiye’de okurken dil okullarına başvurabilir veya Work and Travel yaparak hem yurtdışında çalışmanın nasıl olduğunu öğrenebilir ve dilinizi geliştirebilirsiniz. Work and Travel sizin istediğiniz iş hayalini tam olarak gerçekleştirmese de en azından başka bir ülkede yaşamanın nasıl olduğunu ve başka bir kültürü anlamanıza yardımcı olabilir.

Çoğu iş ortamında İngilizce tercih edilen bir dilken, gitmek istediğiniz ülkenin dilini de öğrenebilirsiniz.

Özellikle çalıştığınız yer yerel bir firmaysa çoğu kişi kendi dilini konuşacaktır. Bu yüzden yeni bir dil öğrenmek size daha geniş bir iş bulma yelpazesi sağlar. Özellikle günümüzde İngilizce dışında Rusça ve Çince gibi dillerde globalleşen dünya da önemli bir yer aldı. Birden fazla dil bilmek her zaman sizi bir adım öne taşır.

Okulunuzun Size Sağladığı İmkânlardan Yararlanın

Dil öğrenmenin dışında okuduğunuz okulun da bir önemi bulunuyor. Türkiye’deki birçok üniversite yabancı üniversiteler ile iş birliği yaparak bir dönem boyunca ya da 1 yıl boyunca Erasmus programları yoluyla yabancı bir üniversite de okuma imkânı sağlıyor.

Okuduğunuz okulun bu gibi imkânlara sahip olup olmadığını öğrenerek bu imkânlardan yararlanabilirsiniz. Bu size ileride yurtdışında çalışmak istediğinizde önemli bir avantaj kazandırır. Özellikle yurtdışında çalışmak için kafanızda tercih ettiğiniz bir ülke varsa üniversite eğitiminiz henüz bitmeden o ülkede belli bir süre yaşamak avantajlı olacaktır.

Burslar ya da Yüksek Lisans

Türkiye’de okurken Fullbright ve benzeri yurtdışı eğitim burslarından yararlanarak bir dönem yurtdışında okuyabilirsiniz. Bu konuda yurtdışında burslu okumak yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Eğer böyle bir imkânınız yoksa yüksek lisansınızı yurtdışında yapabilir ya da yurtdışında işiniz ile ilgili çeşitli eğitimlere katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca bazı ülkeler eğitim alan öğrencilere part time çalışma izni de verebiliyor. 

Global Şirketler ile Çalışın

Birçok okul stajı zorunlu kılmasa da okurken çalışmak sizin için bir artı olabilir. Okuduğunuz bölüm ile alakalı bir yerde çalışırsanız bu size ilerideki işlerin yolunu açabilir.

Global bir şirketle çalışmak size yurtdışı imkânları sunacağından istediğiniz iş imkânına yaklaşma olanağı sunar. Ayrıca çalıştığınız iş yerinde gösterdiğiniz başarılar sizlere birçok kapıyı kolayca açabilir.

Özellikle Türkiye’de bir firmayla çalışırken aynı firmanın başka bir ülkedeki iş yerinde çalışma imkânınız olabilir. Bu sebeple Türkiye’de okuyup yurtdışında çalışmak isteyen kişiler için global şirketlerde kariyerlerini ilerletmek önemli olacaktır.

Yurtdışı Çalışma/Oturma Vizesi Almak

Yurtdışında bir iş başvurusunda bulundunuz ve kabul edildiniz. Bundan sonraki büyük adım o ülkeye taşınmak. Farklı kültürlere alışmak bazen zor olsa da size getireceği yenilikleri düşünebilirsiniz.

Öncelikle yapmanız gereken gideceğiniz ülkenin çalışma vizesini almanız gerekiyor. Her ülkenin vize vermek için istediği belgeler farklılık gösterebiliyor. O yüzden özellikle konsolosluklardan ne gibi evraklar gerektiğine mutlaka bakın. Yurtdışında çalışma vizesi almak hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız Yurtdışı çalışma izni yazımızı okuyabilirsiniz. 

Yurtdışında Hangi Meslekleri Yapılabilir?

Türkiye’de okuduğunuz bölüm her zaman size yurtdışında bir kapı açamayabiliyor. Örneğin; Türkiye’de hukuk okuyorsanız Almanya’ya gittiğiniz zaman hemen avukatlık yapamayabilirsiniz. Yani Türkiye’de okuyup yurtdışında çalışmak istediğinizde mesleğinizin Türkiye’deki eğitiminin uluslararası geçerliliği olup olmadığını öğrenmek önemli.

Ancak hukuk alanında yüksek lisans yapıp farklı alanlarda çalışabilme olanağınız bulunuyor. Bu yüzden yurtdışında çalışmak istiyorsanız okuduğunuz alanın size ne gibi işlerde çalışma olanağı sunacağına mutlaka bakın.

Başka bir mesleği ele alırsak günümüzde oldukça popüler olan teknoloji alanında bir işe girerseniz birçok şirkette iş bulabilirsiniz. Örneğin; yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi bölümleri tercih edebilirsiniz.

Yurtdışında kolayca iş bulmanızı sağlayacak durumlardan birisi de belirli bir alanda uzmanlaşmanız olacaktır. Eğer alanınızda bilgi birikiminiz yüksekse firmalar sizinle çalışmaya daha öncelik verecektir ya da aradığınız iş doğrudan Türkleri hedefliyor ve Türkçe gerektiriyorsa bu da rakip birçok adaydan öne geçmenizi sağlayacaktır.

Kısacası yapmak istediğiniz işleri yapan kişilerden daha donanımlı olursanız iş bulma şansınızda bir o kadar yükselecektir.

Türkiye’de Okuyup Yurtdışında Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Türkiye’de okuduktan sonra yurtdışında çalışma deneyimi edinmenin en büyük avantajlarından birisi farklı insanlar ve kültürleri tanırken kendini geliştirmek olacaktır. Ayrıca daha donanımlı bir özgeçmişe sahip olabilirsiniz.


Yurtdışında çalışma imkânınız varsa en azından denemeniz sizin için iyi bir deneyim sunabilir. Uzun vadede Türkiye’de yaşamak isteyenler için bile yurtdışında çalışmak CV’nize önemli bir artı katacaktır.