İkametgahı Yurtdışına Aldırmak: Gerekli Mi, Nasıl Yapılır?

Yurtdışına taşınanlar ya da taşınacak olanlar için ilk akla takılanlardan biri de ikametgahı yurtdışına aldırmak olur. Peki yurtdışına ikametgahınızı taşımak için ne yapmanız gerekiyor ve yapmak zorunda mısınız?

Öncelikle yurtdışında yeni adresinize taşındıktan sonra en kısa sürede adres beyanında bulunarak ikametgahınızı yurtdışına aldırmak hem kanunlar gereği zorunludur, hem de size çeşitli avantajlar sağlar. Bunların başında da yurtdışında olduğunuz süre boyunca Türkiye’de sizin adınıza GSS borcu çıkmaması olur. Eğer ikametgahınızı yurtdışına aldırmazsanız resmi kurumlar gözünde Türkiye’de ve çalışmıyor olarak gözükeceksiniz.

İkametgahı Yurtdışına Taşıma İşlemi Nasıl Yapılır?

İkametgahınızı yurtdışına aldırmak için bağlı bulunduğunuz ülkedeki en yakın konsolosluktan randevu alabilir ya da bu işlemi posta yoluyla gerçekleştirebilirsiniz. Size yakın bir konsolosluk bulunuyorsa ve gitme imkanınız varsa bizzat giderek başvuru yapmanız halinde süreç çok daha hızlı tamamlanacaktır.

Posta yoluyla yapılabilecek başvurular hakkında konsolosluk web sitesinin verdiği bilgiyi aşağıda aktarıyoruz.

“Vatandaşlarımızın adres değişikliklerini 20 iş günü içerisinde temsilciliklerimize bildirmeleri gerekmektedir.

ABD, Kanada, Avustralya ve Rusya gibi geniş yüz ölçüme sahip ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için iadeli taahhütlü posta veya kargo ile iletilen adres beyan formlarına temsilciliklerimizce işlem yapılmaya 11.09.2019 tarihinden itibaren başlanmıştır.

Anılan ülkeler dışında adres beyanı yapacak olan vatandaşlarımızın temsilciliklerimize şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.”

Yine de bağlı bulunduğunuz konsoloslukla iletişime geçmeniz halinde diğer ülkelerde de posta yoluyla başvuru işleminin gerçekleştirildiğini duymuştuk. Bu konuda siz de en yakın temsilciliğimizden telefonla ya da online olarak bilgi alabilirsiniz.

Adresinizi yurtdışına taşımak oldukça basit. konsolosluk.gov.tr adresinden randevu aldıktan sonra adres beyanı formunu doldurmalısınız. Randevu günü geldiğinde yanınızda kimlik ya da pasaportunuzu bulundurarak adres beyanı formuyla birlikte konsolosluğa gitmeniz yeterli olacaktır. Daha detaylı bir şekilde konsolosluk randevu sürecini de konsoloslukla nasıl iletişime geçebilirim başlığında aşağıda açıkladık.

İkametgahı Yurtdışına Aldırmak Neden Önemli?

Öncelikle bulunduğunuz adresi devlete bildirmemenin cezası olduğunu belirtelim. Bu cezadan önce adresinizi yurtdışına taşımadığınızda temel bazı noktalarda haklarınızla ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Özellikle yurtdışına taşınmadan önce oturduğunuz eve sizden sonra biri taşınacak olursa devletin gözünde adresiniz boşa düşecektir. Bu size ceza gelmesine sebep olabilir. Yurtdışına taşınma işleminin sıkıcı uğraşlarından biri de ikametgah meselesi olsa da çözmesi oldukça basit bir konu.

Aslında yurtdışına eğitim sebebiye gidenlerin de ikametini aldırması zorunludur fakat öğrencilerin adreslerini yurtdışına taşımadıkları durumda sorun yaşama ihtimalleri daha azdır. Özellikle Türkiye’deki adresi ailesinin yanında gözükenler genellikle ikametlerini değiştirmezler.

Peki yurtdışına ikameti aldırmak neleri etkiliyor?

Seçimlerde oy kullanmak:

Siz yurtdışında yaşarken seçimlerde yurtdışında oy kullanabilmeniz için adres beyanında bulunmuş olmanız gerekiyor. Yani ikametgahınız eğer Türkiye’deyse yurtdışında oy kullanma şansınız yok.

GSS Primleri:

Devlet sizin yurtdışında yaşadığınızı bilmediği için Türkiye’de çalışmayan biri statüsünde olacaksınız ve GSS prim borçlarınız birikecek. Özellikle yıllardır yurtdışında yaşayıp ikametgahını aldırmamış kişiler bir anda yüklü bir borçla karşı karşıya kalabilir. Gereksiz yere aslında 2 ülkeye birden vergi verir duruma geçersiniz.

Not: Daha önce çalışmaya başlamamış ya da öğrenciyseniz ya da 25 yaşın altındaysanız GSS prim borcunuz çıkmayacaktır. Yine de bunu E-devletten kontrol edebilirsiniz.

Sağlık Sigortası:

Adresinizi yurtdışına taşıttığınızda Türkiye’deki sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanma hakkınızı kaybedeceğinizi de unutmayın. Devlet hastanelerinde genellikle küçük de olsa ödemeler yapmanız gerekecek. 

Konsoloslukla Nasıl İletişime Geçebilirim?

Size en yakın konsolosluğu bulmak ve konsolosluk işlemlerinizi yapabilmek için www.konsolosluk.gov.tr adresine girebilirsiniz. Siteyi açtığınızda karşınıza bir pencere çıkacak. Öncelikle buradan size en yakın konsolosluğu bulabilirsiniz. 

konsolosluk-web-sitesi

Ardından karşınıza çıkan menüden Nüfus seçeneğini seçmelisiniz. Adres Beyanı Başvurusu seçeneğine tıkladığınızda yapmanız gereken işlemleri bulacaksınız.

yurtdışına ikametgah aldırmak konsolosluk

Yanınızda götürmeniz belgelerden biri olan adres beyan formunu da “formlar” sekmesine tıklayarak indirebilirsiniz.

Konsoloslukta yapabileceğiniz bir diğer işlem olan yurtdışında pasaport yenileme hakkında yazımızı da inceleyebilirsiniz.

İkametgahı Yurtdışına Aldırmak için Konsolosluğa Gitmek Zorunda Mıyım?

Aslında bu kısımdan yazının başında bahsetmiştik fakat hızlıca yazıya göz atanlar için net bir şekilde tekrar açıklamak istedik. Normal şartlarda ABD, Kanada, Rusya ve Avsutralya gibi yüzölçümü çok büyük olanlar dışında devlet dış temsilciliklere bizzat gelerek adres beyan formunun teslimini istiyor fakat diğer ükeler için de en yakın konsolosluk size gerçekten uzaksa iletişime geçip durumunuzu açıklayabilirsiniz. Konsolosluklar postayla başvuru konusunda size yardımcı olabilir.


Özetle size en yakın konsolosluğa giderek adres beyanı başvurunuzu yalnızca internetten indireceğiniz form ve kimlik kartınız yardımıyla tamamlayabilirsiniz. Konsolosluğua gitmeden önce randevu almayı unutmayın.