Amerika’da İş Bulmak: Hangi Web Sitelerinden Faydalanılabilir?

Yurtdışında iş bulmak birçok kişinin hayali. Amerika ise çalışanlarına sunduğu birçok avantaj sayesinde iş bulmak istenen ülkelerin başında geliyor. Peki, Amerika’da iş bulmak için ne gerekiyor? İş bulmak için nerelere başvurmalı?

Bu yazımızda Amerika’da iş bulmak için ne yapılması gerektiğini anlatacağız.

Amerika’da Nasıl İş Bulunur? 

ABD sunduğu çeşitli iş fırsatları ile birçok kişinin gitmek istediği bir ülke. Birçok iş sektöründe dünyanın en büyük şirketlerinin bulunduğu Amerika’da iş bulmak için birçok fırsatınız bulunuyor. Eğer Amerika’ya lisans ya da yüksek lisans eğitimi için gittiyseniz iş bulmanız daha kolay olabilir. Ancak Türkiye’de çalışıyorsanız ve Amerika’da çalışma hayalleri kuruyorsanız bunu da başarmak tamamen sizin elinizde.

Öncelikle Amerika’da iş arıyorsanız istediğiniz ya da yaptığınız meslek ile ilgili kendinizi geliştirmeniz faydalı olacaktır. Özellikle uluslararası sertifika programlarına katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu programların çoğu online olarak da tamamlanabiliyor. Mezun olduğunuz okulun önemi ne kadar büyükse, mezun olduktan sonra CV’nize eklediğiniz yeni yetenekler ve deneyimler sizi istediğiniz mesleğe daha da yakınlaştırabilir.

Çalışmak istediğiniz alana göre bir eyalete gidebilirsiniz. Eğer moda sektöründe çalışmak isterseniz Kaliforniya’yı tercih etmelisiniz. Aynı şekilde ekonomi alanında çalışmak isterseniz New York’a gitmelisiniz. San Francisco ise Silikon Vadisi’nin geçirdiği büyük teknolojik dönüşümle birlikte startupların ve büyük teknoloji devlerinin yuvası.

Çalıştığınız şirket global bir şirket ise ve Amerika’da bir şubesi varsa iş başvurusunda bulunabilirsiniz. Ayrıca İngilizceyi iyi düzeyde bilmeniz çok önemli. 

Eğer üniversiteyi yurtdışında okuyorsanız, okuduğunuz dönem içinde iş arayabilirsiniz. Bazı öğrenci vizeleri aynı zamanda çalışma izni de verebiliyor. Bu durumda istediğiniz işi daha mezun olmadan da bulabilirsiniz. Bu sebeple aslında Amerika’ya taşınmanın ve orada çalışmaya başlamanın en kolay yolu eğitim hayatından geçiyor. Lisans eğitiminizi tamamladıysanız bile yüksek lisans da sizin için bir şans olabilir. Eğer bu bir seçenek değilse Türkiye’de okuyup yurtdışında çalışmak da tabii ki mümkün.

Türkiye’den Amerika’da İş Bulmak için Hangi Web Siteleri Faydalı Olur?

Amerika’da iş bulmak için Indeed, Glassdoor, UsaJobs, MonsterJobs, Jooble gibi iş bulma sitelerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, internship.com staj arayan öğrenciler için, teknoloji alanında iş arayanlar içinse dice.com oldukça faydalı sitelerdir. 

Biz de Yurtdışındayız olarak özellikle Türkçe bilgisi isteyen bu sayede ilanlarda birçok rakibinizden ayrışabileceğiniz global şirketlerin iş ilanlarını listeliyoruz. Tabii ki bu işlerin bazısı vize sponsorluğu desteği sunmuyor, bu sebeple Türkiye’den başvurmak mümkün olmayabilir fakat yine de şansınızı deneyebileceğiniz işler bulabilirsiniz.

Yukarıdaki sitelerin haricinde detaylı şekilde oluşturulmuş bir Linkedin hesabınız olması da kesinlikle faydalı olacaktır. Özellikle Amerika’da iş başvurularında ilk sırada gelen bir platform. Linkedin hesabınızın içeriğini İngilizce yazarsanız ve özellikle hakkınızda olumlu referanslar da toplayabilirseniz bu da sizi bir adım öne taşıyabilir.

Amerika’da Hangi Alanlarda Çalışabilirsiniz?

Amerika teknoloji, moda, sinema ve ekonomi gibi birçok alanda başı çeken bir ülke. Eğer bu alanlardan birinde bir kariyer yapmak isterseniz ABD tam size göre. Ancak bu alanlar dışında da Amerika’da istediğiniz bir alanda bir kariyer yapmanız mümkün. 

Ancak günümüzde öğrencilerin en çok başvurmayı ve çalışmayı düşündüğü alanların başında teknoloji ve mühendislik gibi alanlar geliyor. Özellikle Silikon Vadisi, Microsoft, Apple gibi teknoloji devlerinin şirketlerinin olduğu Amerika’da bu alanlarda iş bulmanız oldukça yüksek. İyi bir CV ile bu şirketlerde sizde çalışabilirsiniz.

Amerika’da çalışmak için en çok tercih edilen bölümler:

  • Yazılım Mühendisliği
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Tıp
  • Makine Mühendisliği
  • Diş Hekimliği
  • Psikoloji

Genellikle Amerika’da en çok tercih edilen meslekler sağlık ve teknoloji alanında. Bunun nedeni ise teknolojinin günümüzde oldukça gelişmesi ve yeni meslek gruplarını oluşturması. Neredeyse her işletmede teknoloji kullanımını gerektirecek bir meslek bulunuyor.

Ancak en çok tercih edilen mesleklerden birinde kariyer yapmanın dezavantajı da rekabet de bir o kadar yüksek. Özellikle Amerika’da çalışmak için Amerika’daki mühendisin sunamayıp sizin ekstradan ne sunabileceğinizi düşünmeniz gerekir. CV’niz ne kadar güçlü olursa iş bulma şansınızda o kadar artar.

Amerika’da Yeni Üniversite Mezunları Ne Kadar Maaş Alır? 

Amerika’da yeni üniversiteden mezun olan birisi yıllık 45 bin dolar ve 60 bin dolar arasında bir maaş alabilir. Amerika’da genellikle maaşlar yıllık olarak söylenir ve brüt olarak hesaplanır. Burada önemli olan yeni mezun birinin hangi alanda çalıştığınız.

Eğer okuldan mezun olmadan istediğiniz alanda çalışmaya başladıysanız ve iş tecrübeniz varsa okuldan mezun olduktan sonra ortalamadan biraz daha fazla kazanabilirsiniz. Ancak genellikle yeni üniversiteden mezun olan birisinin alacağı ücret yıllık 50 bin civarında olacaktır.

Bunu bir örnekle açıklarsak; Amerika’da en çok kazanan meslek gruplarından birisi sağlık çalışanlarıdır. Özellikle uzman doktorlar yıllık 100 bin dolardan daha fazla kazanabilir. Yeni mezun bir doktor ise işe yıllık 55 bin dolar civarında başlar.

Amerika Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika’da birkaç farklı çalışma vizesi alabilirsiniz. Bunlardan ilk eğitim için geldiğinizde süreli olarak çalışma imkanı sunmaktadır.

F-1 vizesi alarak eğitim almaya geldiğiniz Amerika’da aldığınız akademik programa bağlı olarak eğitiminizin 9. Ayında 1 senelik bir çalışma hakkınız olur. Buna OPT (Optional Practical Training) yani Seçmeli Pratik Eğitim denir. Bu süreyi daha sonra 24 ay daha uzatmanız mümkündür.

Ancak her eğitim kurumu OPT sağlamıyor olabilir. Bazı eğitim kurumlarında ilk sene sonunda kampüs içerisinde, ikinci sene sonundaysa kampüs dışında part time çalışma izni verilebilir. Bu konuyu gelmeden önce danışmanınıza sormanız sizin için daha iyi olur.

OPT’nin süreli olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Bu süre sonunda Amerika’da çalışmak isterseniz çalıştığınız yerden sizin için H-1B vizesine sponsor olmasını isteyebilirsiniz.

Eğer eğitim amaçlı gelip Amerika’da kalmayı düşünmüyorsanız ve bir şirkete başvuru yaparak gelecekseniz H-1B vizesine başvurmalısınız. Bu vize uzmanlık gerektiren konularda verilen uzun vadeli, geçici çalışma vizesidir. Üniversite mezunu veya üstü kişiler tarafından yapılabilmesi gerekmektedir. Ayrıca çalışacağınız şirketinde sağlaması gereken koşullar bulunuyor.

 H-1B vizesi kura usulü yapılan bir vize ve çıkma ihtimali en yüksek vizedir. Bu vize ile 3 yıl boyunca Amerika’da yasal izniniz bulunuyor. Bu süreyi 6 yıla kadarda uzatmak mümkün.

H-1B vizesi kapsamında pasaportunuzda çalıştığınız şirketin adı yazılı olur ve bu şirket dışında başka bir yerde çalışamazsınız, freelance iş yapamazsınız, kendi şirketinizi kuramazsınız ve bir yere ortak olamazsınız. H-1B vizenizi transfer edip başka bir şirkette çalışmaya devam edebilirsiniz.

Bu vize dışında şirket içi transfer yapılacaksa L-1 vizesi alınması gerekiyor. Bu vizeyi alabilmek için herhangi bir Amerikan şirketinin dünyanın herhangi bir yerindeki ofisinde son 3 senede fiili olarak 365 gün boyunca çalışmış olmanız gerekiyor. L-1 vizesi alarak da bu şirketin Amerika ofisine transfer olabiliyorsunuz.

E1/E2 Tüccar/Yatırımcı Vizesi alarak Amerika’da şirket kurma ve yatırım yapma hakkı elde ediyorsunuz. 

Bu vizeler dışında Green Card’a başvuruda da bulunabilirsiniz. Green Card’ın size çıkması durumunda Amerika’da oturma ve çalışma izni elde edersiniz. Green Card’ı aldıktan 5 sene sonra da vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. 

Amerika Çalışma Vizesi İşlemleri İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • T.C. Kimlik / Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, 
  • Seyahat bitiş süresinden sonra en az 6 ay daha geçerli olacak pasaport,
  • Sahip olunması halinde eski pasaportlar, 
  • Güncel tarihli 2 adet Biyometrik Fotoğraf, 
  • Tam vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği,
  • Şahsi Vize Talep Dilekçesi,
  • Amerika Vize Başvuru Formu / DS-160 Formu,
  • I-129 Formu belgelerin vize başvuru aşamasında ibraz edilmesi gerekmektedir.

Amerika çalışma vizesine başvuruda bulunmak isteyen kişiler bulundukları bölgedeki Amerikan Konsolosluklarına başvurmalıdırlar.


Bu yazımızda Amerika’da nasıl iş bulabileceğinizden ve vize türlerinden bahsettik. Kolay olmasa da sizler de Amerika’ya gelerek hayallerinizdeki mesleği yapabilir ve Amerikan rüyasının bir parçası olabilirsiniz. Yurtdışında çalışmak hakkında daha genel detaylara yer verdiğimiz yazımızı da okuyabilirsiniz.