YUVAM Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

YUVAM yani Yurtdışında Yerleşik Vatandaşlar için Mevduat Hesabı yurtdışında yaşayan Türklerin birikimlerini Türkiye’de değerlendirmek için açabilecekleri bir hesap tipidir.

2022 yılında Türkiye’de yaşayan kişilerin açabileceği döviz korumalı mevduat hesaplarının yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza uyarlanmış halidir.

Bu hesap tipi hakkında aklınıza takılabilecek soruları, nasıl açabileceğinizi ve hangi bankaları kullanabileceğinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

YUVAM Hesabından Kimler Yararlanabilir?

YUVAM hesabından yararlanabilmek için ikametinizin yurtdışında olması ve yurtdışında yaşıyor olmanız gerekir. Türkiye’de yaşayanlar ise doğrudan döviz korumalı mevduat hesaplarından yararlanabilir.

YUVAM Hesabının Vadesi Nedir?

YUVAM hesabı 3, 6, 12 ve 24 ay vade ile açılabilir. Hesabı açacak kişinin bu vadelerden birini seçmesi gerekir.

YUVAM Hesabı Nasıl Açılır?

YUVAM hesabı açmak için yurtdışından Dolar Euro Sterlin cinsinden Türkiye’deki müşterisi olduğunuz ve YUVAM hesabı açabileceğiniz bankanıza yurtdışından para göndermelisiniz.

Ardından hesabı açmak istediğinizi bankanızla görüşmeniz gerekir. TCMB’nin günlük kuru üzerinden paranız TL’ye çevrilir ve hesabınız açılmış olur. Bankanızın internet şubesi aracılığıyla işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

YUVAM Hesabı ile Getiri Oranları Nedir?

Açtığınız hesap kur korumalı şekilde hesaplanacak ve kur bankanın belirlediği faiz oranının üzerinde değilse banka faizi TL olarak hesabınızın üzerine eklenecek. En düşük banka faizi ise %14 oranının altında olmayacak.

Vade sonunda YUVAM hesap sahibinin döviz bazında anaparasını her koşulda koruması esas olacak. Vade sonuna kadar beklendiğinde, hesaba banka tarafından faiz işletilecek.

Vadede dönüşüm kuru vade başına göre daha yüksek gerçekleşirse, Merkez Bankasınca hesap sahibine kur farkı ödenecek.

Vadede dönüşüm kuru vade başına göre düşük gerçekleşirse, hesap sahibi bankanın verdiği faiz gelirini elde etmiş olacak.

Katılım bankacılığında ise vade sonunda hesap sahibinin katılma hesabına kar payı ilave edilecek. Böylelikle katılma hesabı sahipleri döviz kurundaki düşüşten etkilenmeyecek, döviz kurunda artış olması halinde bu artıştan katılım bankacılığı esasları çerçevesinde getiri elde edebilecek.

Aynı zamanda bu hesaplar için ilave getiri de olacak. YUVAM hesaplarına dönüştürülen döviz tutarları üzerinden hesaplanan ilave getiri Merkez Bankasınca Türk lirası olarak ödenecek.

İlave getiri oranı:

  • 3 ay vadeli:%0
  • 6 ay vadeli:%1
  • 12 ay vadeli:%1,5
  • 24 ay vadeli:%2

Örnek Gelir Hesaplaması

1.000.000 TL bakiye ile USD endeksli olarak %14,00 faiz oranından, 181 gün vadeli, saat 11.10’ da hesap açıldığı ve hesabın açıldığı gün saat 11.00’de TCMB’nin açıkladığı kurun 12,50 TL olduğunu varsayalım.
Müşterinin 1.000.000 TL bakiyesinin USD karşılığı 80.000 USD olacaktır.

TCMB ilave getiri tutarı: 5.355 TL
Hesabın vade sonu tarihinde müşterinin faiz getirisi %14,00 faiz oranından hesaplandığında 69.424,66 TL olacaktır. (Stopaj oranı “0”)

A. Vade sonu tarihinde TCMB’nin saat 11.00’de açıkladığı USD kuru 10,00 olur ise müşterinin kur kaybı 200.000 TL olacaktır. Bu durumda Müşteri kur kaybına karşı korumaya alınmış olacak ve müşterinin faiz getirisi dönem sonunda hesaba yansıtılarak hesabın güncel bakiyesi 1.069.424,66 TL olacaktır.

B. Vade sonu tarihinde TCMB’nin saat 11.00’de açıkladığı USD kuru 12,60 olur ise müşterinin kur getirisi 8.000 TL olacaktır. Bu durumda Müşterinin faiz getirisi kur getirisinden büyük olduğu için faiz tahakkuk döneminde hesabın güncel bakiyesi 1.069.424,66 TL olacaktır.

C. Vade sonu tarihinde TCMB’nin saat 11.00’de açıkladığı USD kuru 13,50 olur ise müşterinin kur getirisi 80.000 TL olacaktır. Bu durumda Müşterinin kur getirisi faiz getirisinden büyük olduğu için faiz tahakkuk döneminde hesabın güncel bakiyesi 1.085.355,62 TL olacaktır.

D. Vade sonu tarihinde TCMB’nin saat 11.00’de açıkladığı USD kuru 13,36 olur ise müşterinin kur getirisi + Merkez bankasının ilave getirisi banka faiz getirisini geçektir. Bu durumda güncel bakiyesi 1.074.100 TL olacaktır.

Hangi Para Birimlerinde Açılabilir?

Dolar, Euro veya Sterlin para birimlerinden dönüştürülerek TL olarak hesaplar açılacak.

Döviz Kurundan TL’ye Dönüşüm Kuru Nasıl Hesaplanacak?

TCMB’nin saat 10:00 – 15:00 arasında ilan ettiği döviz alış kuru Dolar, Euro ve Sterlin için baz alınacak.

Dövizin Ne Zaman Transfer Edilmesi Gerekli?

01.02.2022 tarihinden itibaren yurt dışı bankalardan transfer ettiğiniz döviz tutarları işlem günündeki TCMB dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilerek “YUVAM” hesabı açılabilecektir.

Vadeli hesap açılış işleminin dövizin bozulduğu gün yapılması gerekmektedir. Her hesap için tek bir işlem referansı geçerli olacak olup, dönüşüm işlem tutarı ile hesap açılış işlem tutarlarının karşılıklı eşleşmesi beklenmektedir. 

YUVAM Hesabı Hangi Bankalardan Açılabilir?

YUVAM hesabı katılım bankaları da dahil olmak üzere sisteme katılan tüm bankalar üzerinden açılabilir.

YUVAM Hesabı için Türkiye’ye Nasıl Para Gönderilir?

YUVAM hesabı açmak için Türkiye’ye paranızı döviz cinsinden göndermeniz gerekir. Yurtdışından Türkiye’ye para göndermek için daha ucuz ve hızlı birçok yol bulunsa da bu işlem için SWIFT yapmak ve Türkiye’deki bankanızdaki döviz hesabına para göndermek en iyi çözüm olacaktır. Yani yurtdışında banka hesabı sahibi olmalısınız.

Özet Bilgi

YUVAM hesabı yurtdışında yaşayan ve birikimlerini Türkiye’de değerlendirmek isteyen kişiler için yeni ve farklı bir yöntemdir. Özetle vade sonunda yatırdığınız döviz karşılığını TL olarak elinizde bulunduracaksınız ve döviz kuru artışı faiz oranından düşük kalırsa da elinizdeki TL miktarı döviz cinsinden de artmış olacak.