Yurtdışında Hukuk Okumak

Yurtdışında hukuk okumak birçok kişinin hayali. Özellikle okuduğunuz üniversitenin hayalinizdeki meslek için oldukça önemli olduğunu düşünürseniz dünya çapında tanınan bir okulda okumak meslek hayatınız için büyük bir adım olabilir.

Yurtdışında her alanda üniversite okuyabileceğiniz gibi bazı bölümlere girebilmek için ekstra bir çaba sarf etmeniz gerekiyor. Bu bölümlerden birisi de hukuk bölümüdür. Hukuk bölümü çok kapsamlı bir alandır.

Bu nedenle hangi ülkeyi seçeceğiniz ya da hangi alanda uzmanlaşacağınız da oldukça önemlidir. Peki, yurtdışında hukuk okumak ne kadar avantajlı? Yurtdışında hukuk okumak için hangi ülkeler tercih edilmeli? Bu yazımızda bu konudaki temel bilgileri derledik.

Yurtdışında Hukuk Okumak İçin Hangi Ülkeler Tercih Edilebilir?

Hangi üniversiteyi seçeceğiniz kadar hangi ülkeyi seçeceğinizde oldukça önemlidir. Her ülkenin sunacağı eğitim imkânı aynı olmadığı gibi istediğiniz özellikleri de size sunmayabilir.

Yurtdışında üniversite okumak denilince Amerika ve İngiltere ilk akla gelen ülkelerde oluyor. Bu ülkelerdeki köklü üniversiteler verdikleri eğitimler ile dünya çapında adından söz ettiriyorlar. Ancak hukuk bölümünü ABD veya Kanada’da okumayı düşünüyorsanız lisans olarak okumanız mümkün değil.

İlk olarak bir lisans programını bitirmeniz ardından Amerika’da veya Kanada’daki bir üniversitenin hukuk programına başvuruda bulunmanız gerekiyor.

Avrupa ülkelerinden birinde hukuk okumayı düşünüyorsanız lise eğitiminden sonra lisans eğitimi için bir hukuk fakültesine başvuruda bulunabilirsiniz.

Ayrıca hukuk alanı çok kapsamlı olduğundan uzmanlaşmayı düşündüğünüz (maliye, bankacılık, teknoloji gibi) alanda eğitim almak istediğiniz ülkeyi belirlemede yardımcı olabilir.

Örneğin; finans alanında çalışmak istiyorsanız İsviçre, çevre hukuku düşünüyorsanız İskandinav ülkeleri ya da teknoloji ile ilgileniyorsanız Amerika’da eğitim almayı tercih edebilirsiniz.

Hukuk alanındaki teknoloji şirketlerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Yani hukuk mezunu biri doğrudan avukat olarak çalışmak zorunda değil. Avustralya, Hollanda gibi ülkelerde hukuk okumak da kendinizi “legal-tech” alanında geliştirmek için faydalı olabilecek diğer ülkeler.

Yurtdışında Hukuk Lisans Eğitimi Kaç Yıl?

Hangi ülkeyi seçtiğinize göre eğitim alacağınız süre değişiklik gösterebilir. Avrupa ülkelerinde eğitim almayı düşünüyorsanız lise eğitimi sonrasında 4 senelik bir lisans eğitimi alarak hukuk alanında çalışabilirsiniz.

Ancak bu durum ABD ve Kanada gibi ülkelerde değişiklik gösteriyor. Bu ülkelerde hukuk bölümünü okumak için öncelikle bir lisans bölümünden mezun olmanız ve hukuk fakültesine başvurmanız gerekiyor. Kabul edildiğiniz takdirde hukuk fakültesinde alacağınız eğitim süresi 3 yıl.

Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yurtdışında bir hukuk fakültesine başvuruda bulunmak istiyorsanız gereken belgeler istediğiniz ülke ve istediğiniz üniversiteye göre değişiklik göstermektedir. Hangi üniversiteye başvuruda bulunacaksanız başvurmadan önce üniversitenin sitesinde hangi evrakların gerekli olduğuna bakmanızı öneririz. Genel olarak yurtdışında üniversite okumak için istenilen belgeler hukuk özelinde şunlardır:

  • Not ortalamanız (lise ya da lisans bölümü)
  • Diploma
  • Dil yeterlilik sınavı sonuçları (TOEFL ya da IELTS) 
  • Ülkelerin istediği sınavların sonuçları (Amerika’da LSAT ya da İngiltere’de LNAT gibi)
  • Referans mektubu
  • Niyet mektubu

Yurtdışında Hukuk Okuduktan Sonra Türkiye’de Çalışmak İçin Nasıl Denklik Alınır?

Yurtdışında hukuk okuduktan sonra Türkiye’de çalışmak isteyen kişiler eskiden denklik almak zorundaydılar. Ancak bu durum birkaç senedir daha farklı. Türkiye Bologna Süreci’nin parçası olan ülkeler arasında olduğu için eskisine oranla Türkiye’ye dönünce diploma denklik sorunları ortaya çıkmıyor. Ancak bu hukuk alanının her kısmında mümkün değil.

Ticari hukuk, şirket hukuku veya bilişim hukuku gibi alanlarda denklik konusu daha kolay halledilirken anayasa hukuku veya ceza hukuku gibi alanlar ülkeden ülkeye büyük farklar barındırdığı için yurtdışından Türkiye’ye dönüldüğü zaman fark derslerini almak ya da bazı dersleri tekrarlamak gerekebiliyor.

Yani aslında bu durum sizin eğitim alacağınız ülkede aldığınız derslere ve Türkiye’ye döndüğünüzde hangi alanda çalışmak istediğinize göre değişiyor. Örneğin akademik bir kariyer yapmak için de denklik konusu sizin için sorun olmayacaktır.

Genellikle yurtdışında hukuk okuyan kişiler Türkiye’ye döndüklerinde bir master programına dahil oluyorlar. Böylelikle master sırasında baroya başvurarak stajlarının gerçekleştirilebilir ve mesleklerini yapabilirler.

Yurtdışında Hukuk Yüksek Lisansı Yapmak

Yurtdışında hukuk alanında yüksek lisans yapmak istiyorsanız ilk olarak 4 yıllık bir hukuk bölümünü bitirmiş olmalısınız. Daha sonra hangi alanda yüksek lisans yapmak istediğinize ve hangi ülkeyi seçmek istediğinize karar vermelisiniz.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi seçeceğiniz ülkede alacağınız hukuk eğitimi kariyeriniz için oldukça önemlidir. Bu yüzden ülke ve okul seçimlerini dikkat bir şekilde yapmak hem eğitim hayatınızda hem de mesleki hayatınızda bir avantaj olacaktır.

Karar aşamasından sonra başvuru süreci gelir. Eksiksiz bir belge oluşturmak ve kendiniz hakkında en iyi bilgileri sunmak üniversiteler tarafından kabul edilmenizi kolaylaştırır. Yurtdışında hukuk yüksek lisans başvuruları için istenen belgeler şunlardır:

  • Yüksek lisans yapmak istediğiniz alanla ilgili lisans diplomanız
  • İngilizce dil yeterlilik belgesi
  • Not ortalaması
  • CV
  • Referans mektubu

Bu genel belgeler dışında katıldığınız seminer ve konferanslar, aldığınız ödüller gibi birçok belgeyi de başvuru dosyanıza eklemeniz sizin için avantajlı olacaktır.

Genel olarak üniversitelerin yüksek lisans başvurusu yapan kişilerden istedikleri belgeler bunlardır ancak her üniversitenin isteyebileceği ek belgeler olduğunu da unutmayın. Bu durumda en eksiksiz bilgiye üniversitelerin internet siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.

Başvuru sürecinden sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer kısım ise burs süreçleridir. Yurtdışında okumak hem okul fiyatları hem de yaşam fiyatları olarak oldukça yüksek olabiliyor. Bu durumda alacağınız burslar bu süreci daha kolay geçirmenize yardımcı olacaktır. Eğer not ortalamanız yüksekse burs alma süreciniz daha da kolaylaşabilir. Yurtdışında burslu okumak yazımızdan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yüksek lisans programları genellikle ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de 1 veya 2 sene sürmektedir. Bazı ülkeler yüksek lisans yaptığınız süre içerisinde çalışma imkanı da sağlar. Böylelikle eğitiminizi sürdürürken çalışabilirsiniz.

Yurtdışında hukuk okumak kendinizi geliştirmeyi sağlayacağı gibi yeni bir kültür tanımanıza da yardımcı olacaktır. Ayrıca okulu bitirdikten sonra Türkiye’ye dönüp çalışabileceğiniz gibi eğitiminizi tamamladığınız ülkede de iş hayatına başlayabilirsiniz.