Yurtdışında Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Almak

Yurtdışından vatandaşlık almanın çeşitli yolları bulunuyor. Evlilik yoluyla vatandaşlık almak da bunlardan bir tanesi.

Yurtdışından Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Alabileceğiniz Başlıca Ülkeler

Her ülke evlilik yoluyla vatandaşlık vereceği kişiler için başlıca şartlar sunmuş. Biz de sizler için hangi ülkenin ne gibi şartlar sunduğunu bu yazıda topladık.

Almanya

Evlilik yoluyla Almanya vatandaşlığına geçmek istiyorsanız öncelikle Almanya Aile Birleşimi Vizesi almanız gerekmektedir. Aile birleşimi vizesi geçici bir oturum vizesidir. Bu vizeyi almak için A1 dil yeterlilik sınavını geçmeniz yeterli olacaktır.

Bu geçici oturma süresi 2 yıldır ve 2 yıl sonunda yenilenir. Bu vizeyle Alman vatandaşlarının yararlandıkları sağlık gibi temel haklardan yararlanabilirsiniz. Daha sonra kalıcı oturma izni almanız gerekiyor.

Kalıcı oturum için, 5 yıl boyunca Almanya’da ikametgâh etmiş olmalısınız. Ancak tek şart bu değil. Kalıcı oturum hakkına başvuruda bulunmanız için Alman hükümetinin size sunduğu diğer şartları da yerine getirmiş olmanız gerekiyor. Alman hükümetinin sunduğu diğer şartlar şu şekilde;

  • Geçiminizi sağlayabileceğiniz bir gelirinizin olması,
  • Evliliğinizin en az 2 yıl sürmüş olması,
  • A1 dil sertifikasına sahip olmanız,
  • Adli sicil kaydınızın olmaması,
  • Almanya’da yaşadığınız evin yetkililerce belirlenmiş büyüklükte olması,
  • Sizin veya eşinizin sigortalı bir işte çalışıyor olması.
  • Aynı zamanda Almanya Federal Cumhuriyeti’nin tarihini ve kültürünü temel düzeyde bilmelisiniz. Bu bilgileri Almanya hükümetinin size sunduğu 60 saatlik bir kurs ile edinebilirsiniz.

Bu şartları yerine getirdiğiniz takdirde kalıcı oturum vizesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Vizenizi aldıktan sonra kaldığınız süreyi 8 yıla tamamladığınızda vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. 

Fransa

Bir Fransız vatandaşıyla evlenip Fransa vatandaşlığına geçmeyi düşünüyorsanız evliliğinizin en az 4 yıldır sürdüğünü Fransız hükümetine kanıtlamanız gerekmektedir. Fransız hükümetinin bunun dışında sizden istediği bazı şartlar bulunmaktadır:

  • Çok iyi Fransızca bilmelisiniz,
  • Kendi geçiminizi sağlayacak bir işte çalışmalısınız,
  • Evliliğin formalite icabı olmadığını kanıtlamalısınız,
  • Evliliğiniz süresince Fransa’dan uzun süreli çıkış yapmamış olmalısınız,
  • Adli sicil kaydınızın temiz olmalı.

Bu şartları yerine getirirseniz ve en az 5 yıl boyunca Fransa’da ikamet etmiş olursanız Fransız vatandaşlığına başvuru hakkını elde etmiş olursunuz. Yurtdışında çalışmak hakkında detaylı bir araştırmak yapmanız Fransız vatandaşlığını evlilik yoluyla alabilmek için önemli bir konu.

İspanya

İspanya, vatandaşlık almak isteyen kişilere çok fazla bir şart sunmamaktadır. Eğer evlilik yoluyla İspanyol vatandaşlığını seçmek isterseniz, zaten az olan şartlar daha da kolaylaşmakta

İspanya evlilik yoluyla vatandaşlık isteyen kişilerden sadece ülkede 5 yıl yaşamış olmasını, İspanyolcayı iyi derecede bilmesini ve toplumsal uyumunu ispatlamasını istemektedir.

Hollanda

Hollanda, evlilik yoluyla başvuru yapacak kişilere iki seçenek sunuyor: Seçenekli prosedür ve normal prosedür. Eğer seçenekli prosedürü seçerseniz başvuru işlemleriniz 3 ay içinde sonuçlanıyor.

Bu prosedür ile çifte vatandaşlık hakkı elde edebiliyorsunuz. Başvuruda bulunmanız için en az 3 yıl boyunca bir Hollanda vatandaşıyla evli olmanız, sabıka kaydınızın bulunmaması, en az 3 senedir bir işte çalışıyor olmanız ve düzenli bir gelirinizin olması yeterli.

Normal prosedür ile vatandaşlık başvurusu yapacaksanız en az 3 yıl bir Hollanda vatandaşıyla evli olmanız başlıca şartlardan. Bu prosedür ile başvuru yaptığınızda sürekli ikametgah şartı aranmıyor. Ancak normal prosedürü tercih ederseniz çifte vatandaşlık hakkından vazgeçmeniz gerekiyor.

İtalya

İtalyan birisiyle evlendikten sonra vatandaşlığa geçmek istiyorsanız İtalya hükümetinin istediği şartlar çok zorlu değil. İtalyan hükümeti vatandaşlık talebinde bulunduğunda evliliğin halen geçerli sayılmasını, vatandaşlık başvurusunda bulunan kişinin sabıka kaydının olmamasını ve ulusal güvenliği tehdit edici bir unsur taşımamasını istiyor.

Evlendikten 6 ay sonra veya yurtdışında evlilik yapılıyorsa evlilikten 3 sene sonra İtalyan vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz.

İngiltere

Evlilik yoluyla İngiltere’den vatandaşlık almak istiyorsanız, İngiltere’nin size sunduğu şartları eksiksiz yerine getirmelisiniz. Vatandaşlık başvurusunda bulunabilmek için bir İngiliz vatandaşıyla en az 3 sene evli olmanız, kendinizi geçindirebilecek bir gelirinizin olması ve en az 5 sene boyunca İngiltere’de yaşamış olmanız gerekiyor. Yani İngiltere vatandaşlığı almak isteyen kişilerin yurtdışına taşınmak hakkında gerekli bilgileri de öğrenmesi önemli.

Ancak bütün şartları yerine getirseniz de İngiltere vatandaşlık verip vermeme hakkını saklı tutuyor.

Amerika

Evlilik yoluyla Amerikan vatandaşı olmak o kadar da zor değil. Eğer evlenerek Amerikan vatandaşlığına başvuruda bulunmak istiyorsanız Amerikan hükümetinin size sunduğu şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Bu şartlar:

  • 18 yaşından büyük olmak.
  • Evliliğinizin en az 3 yıl sürmüş olmalı.
  • Sahte evlilik yapmadığınızı kanıtlamak.
  • Evlenmeden önce en az 3 yıl boyunca Amerika’da yaşamış olmak.
  • Başvuruda bulunmadan önce en az 3 ay aynı eyalette yaşıyor olmanız gerekiyor.
  • İngilizce dil ve kültür sınavlarından geçebilecek düzeyde İngilizce biliyor olmak.
  • Adli sicil kaydınızın olmaması gerekiyor.

Bu şartları yerine getirdiğiniz takdirde Amerikan vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz.

Güney Kore

Güney Kore vatandaşı birisi ile evlendikten sonra 2 yıl boyunca Güney Kore’de yaşayıp veya 3 yıl evli kalıp 1 sene Güney Kore’de ikamet ettikten sonra Güney Kore vatandaşlığına başvurabilirsiniz. Ayrıca vatandaşlık hakkı elde etmek için dil ve kültür testlerini de geçmiş olmanız gerekiyor. 

Güney Kore evlilik kurumunu ciddiye alan devletlerden. Eğer vatandaşlık almak istiyorsanız evliliğinizin sahte olmadığınız Güney Kore hükümetine kanıtlamanız gerekmekte.

İsviçre

İsviçre vatandaşlığını evlilik yoluyla almayı düşünüyorsanız karşınıza çok fazla prosedür çıkmayacak. Kolaylaştırılmış vatandaşlığa kabul kapsamında en az 3 yıldır İsviçre vatandaşı birisiyle evli olmak, adli sicil kaydınızın bulunmaması ve başvurudan önceki 5 yıl boyunca İsviçre’de yaşamış olmak yeterli. Bunları yerine getirdiğiniz takdirde İsviçre vatandaşlığına kolayca hak kazanabilirsiniz.

Hali hazırda çifte vatandaşlığı olanlar yabancı biriyle evlendiğinde ülkelerin şartlarına göre 3 ülkeden vatandaşlığa bile sahip olabiliyor.


Türkiye’de yurtdışından evlilik yoluyla vatandaşlık alma şansınızın olduğu başlıca ülkeleri listeledik. Bu noktada birçok ülke vatandaşlık vermeden önce çiftin o ülkede yaşamasını şart koşsa da daha uzun sürelerle vatandaşık verip bu şartı aramayan Makedonya gibi ülkeler de bulunuyor.