Yurtdışından Türkiye’ye Araç Getirme: Mümkün mü?

Türkiye’de satılan araçların yurtdışındaki araçlara göre fiyatlarının fazla olması ve birçok araba modelinin Türkiye’de satışta olmaması sebebiyle yurtdışından araç getirmek isteyen kişilerin sayısı artıyor. Fakat maalesef Türkiye’de ikamet eden kişilerin yurtdışından araç getirmesi kanunlara aykırı. Peki ya yurtdışında çalışan / yaşayan / okuyan vatandaşlarımız ve yabancılar için durum nasıl?

Yurtdışından araba almanın belirli şartları bulunuyor. Yazımızda yurtdışından araç getirme konusunda bilmeniz gerekenleri yazdık.

Yurtdışından Getirilen Araç için Hangi İşlemleri Yapmak Gerekir?

Çoğu zaman yurtdışından araç almak Türkiye’den araç almaktan daha avantajlıdır. Yurtdışından araç alırken en büyük kolaylık vergi yükümlülüğüdür. Özellikle Almanya, otomotiv üretiminin merkezi olduğu için satın alma işlemleri kâğıt üzerinde çok kolay. Ancak iş alınan araçların Türkiye’ye getirilmesine geldiğinde yapılması gereken işlemler bulunuyor. 

  • Aldığınız arabanın mutlaka faturasını almalısınız.
  • Aracı sınır kapısında gümrüğe sokmalısınız.
  • Aldığınız aracı gümrükten çıkarmanız için ÖTV ve KDV vergilerini ödemelisiniz. ÖTV, aracın vergisiz fiyatı üzerinden hesaplanır. KDV ise ücret hesaplamalarının tamamı hesaplandıktan sonra ödenir. Toplam tutarın %18’idir.
  • İşlemler tamamlandıktan sonra aldığınız aracın ruhsat ve plakasını çıkartmanız gerekiyor.

Yani yurtdışından araç getirme işlemini sadece maddi sebeplerle yapmak isteyen biri için aslında yurtdışından alınan arabayı Türkiye’ye getirmek ekstra bir avantaj sağlamayacaktır.

Yurtdışından Araç Getirme Şartları Nedir?

Eğer yurtdışında yaşıyorsanız ve kendinize ait yabancı plakalı bir aracı Türkiye’ye getirmek istiyorsanız uymanız gereken bazı prosedürler bulunuyor.

Getirdiğiniz aracı geçici olarak getiriyorsanız vergi ödemeniz gerekmiyor ancak kalıcı olarak getirmeyi düşünüyorsanız bazı vergileri ödemeniz şart. Aracınızı geçici getirdiğinizde araç belirli bir süre Türkiye sınırları içerisinde kalabilir. Bilmeniz gereken diğer şartlar ise;

  • Son 1 yılın 185 gününü yurtdışında geçirmiş olmalısınız. (Kesintisiz olma şartı aranmıyor.)
  • Getirdiğiniz araç ülkede en fazla 730 gün kalabilir.
  • Araç, sahibi dışında kimse tarafından kullanılamaz.
  • Türkiye’ye getirdiğiniz ve geçici süre kalabilen araçları başkasına devredemez ve satamazsınız.
  • Yurtdışında yaşadığınız ülkeden oturma izninizin bulunması gerekiyor. 

Bu süre boyunca ülkemizdeki araç vergilerinden muaf tutuluyorsunuz. Türkiye’de aracınıza sadece trafik sigortası yaptırıyorsunuz.

Yukarıdaki şartları yerine getirdiğinizde aracınızı ülkede 2 yıl kadar kullanabilirsiniz. Bu sayede gurbetçilerin sıkça sorduğu yurtdışından getirdiğim aracımı Türkiye’de ne kadar süre kullanabilirim sorusu da cevaplanmış oluyor.

Yurtdışından geçici araç getirme dışında yabancı bir plakalı araç alıp Türkiye’ye kalıcı olarak da getirebilirsiniz. Buna yabancı plakalı araç alımı denir. Bundan faydalanmak için şartlar şöyledir;

  • Türkiye dışında 2 yıl yaşamış ve Türkiye’ye tekrar yerleşecek olmak.
  • Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurtdışına görevli olarak gönderilmişseniz 2 yıl şartı aranmaz.
  • Türk vatandaşlığına geçecek ve Türkiye’ye yerleşecek kişiler için 2 yıl şartı aranmaz.
  • Yurtdışında yaşayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı vefat ettiği takdirde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Türkiye sınırları içinde yaşayan varisleri aracı Türkiye’ye getirebilirler.

Bu şartları taşıyan kişiler yurtdışından getirdikleri araç için gümrükte vergi ödemezler.

Bunların dışında yurtdışından aldığınız arabayı Türkiye’ye getirmeden önce önbeyan işlemlerini halletmeniz gerekiyor. Gelmeden önce kendinize ve getireceğiniz taşıta ait bilgileri beyan etmeniz gerekiyor. Bu işlemi artık e- devlet üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.

Yabancı Plakalı Araca Türkiye Plakası Nasıl Takılır?

Yurtdışından getirdiğiniz araçlara Türkiye plakası takmak istiyorsanız aşağıda yazdığımız şartları yerine getirmelisiniz. 

  • Türkiye’ye kesin dönüş yapmanız ve ikametgâhınızın Türkiye’de olması.
  • Aracınızın 6 aydan uzun süredir kayıtlı olması.
  • Getirdiğiniz aracın ülkeye girdiği tarihte 3 yaşından küçük olması.
  • Gümrük girişinin yapılmış olması. 
  • ÖTV ve KDV vergilerini ödemelisiniz.

Yabancı plakalı bir aracı Türkiye’ye getirip Türkiye plakası taktırmak genellikle yüksek maliyetli olduğundan çok tercih edilen bir yöntem değildir.

Yabancı Plakalı Araçla Ne Kadar Süre Türkiye’de Kalınabilir?

Cevap kısaca en fazla 2 yıl. (730 gün gibi bir süresi bulunuyor.) İki yıl dolduktan sonra tekrar aracı kullanabilmek için 185 gün yurtdışında yaşamanız gerekiyor.

Yurtdışından Alınan Araç Türkiye’de Satılabilir Mi?

Yurtdışından aldığınız aracı kurallar gereği hiçbir şekilde Türkiye’de satamaz, kiralayamaz ve devredemezsiniz. Getirdiğiniz araç pasaportunuza kaydedilir ve Türkiye’de kaldığınız süre boyunca bu aracı sizden başka(aile üyeleri hariç) kimse kullanamaz.

Hangi Yabancı Ülkeden Araç Alıp Türkiye’ye Getirilebilir?

Yurtdışından bir araç alıp Türkiye’ye getirecekseniz en önemli madde aldığınız aracın ikamet ettiğiniz ülkede kayıtlı olması. Yani hangi ülkede yaşıyorsanız o ülkeden araç alabilir ve Türkiye’ye getirebilirsiniz.

Ancak Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yaşayan kişiler, yaşadıkları yerler dışında Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerine kayıtlı araçları da Türkiye’ye getirebilirler.

Yurtdışından Alınan Araba Ne Kadar Sürede Ülkeden Çıkarılır?

Yurtdışından aldığınız araçları birçok Avrupa ülkesi, birkaç gün içinde nakliye yoluyla ülkeden çıkardığınız takdirde KDV almıyor.

Ancak aracı kullanmak ya da ülkeden 1 ay sonra çıkarmak isterseniz satın aldığınız ülkenin belirlediği KDV tutarını ödemeniz gerekir. Türkiye’de de KDV ödeyeceğiniz için 2 kere KDV ödemiş olursunuz. Ayrıca satın aldığınız ülkede kullandığınız için başka vergiler de ödemeniz gerekir. Bu nedenle o ülkede yaşamıyorsanız aldığınız aracı kısa bir süre içinde ülkeden çıkarmanız daha avantajlıdır. 

Yurtdışından Satın Almış Olduğunuz Aracı Başkası Getirebilir mi?

Yurtdışından almış olduğunuz aracı başka biri Türkiye’ye getirebilir. Ancak bunun için hem araç sahibinin hem de aracı getiren kişinin 185 gün boyunca yurtdışında yaşamış olma şartını yerine getirmesi gerekiyor. Araç sahibi, aracı getirecek olan kişiye vekâlet vermeli. Yurtdışından başkası adına aracı getiren kişinin gümrük geçişinde araç sahibinin verdiği vekâleti gümrük görevlilerine göstermesi şarttır.

Yurtdışında Geçici Süre ile Görev Yapanlar Araba Getirebilir Mi?

Yurtdışında iki yıl geçirmiş ancak geçici süre ile görev yapmışsanız (inşaat şantiyesinde çalışmak, gemilerde çalışmak gibi) ya da otelde kalmışsanız 185 gün şartını karşılasanız bile yurtdışından Türkiye’ye araç getirme şansınız yok. İkamet göstermeniz gerekiyor. Yani ülkede oturma izniniz yoksa Türkiye’ye araç getiremezsiniz. 


Yurtdışından Türkiye’ye araç getirme ve getirdiğiniz aracı ne şartlarda Türkiye’de tutabileceğinizi inceledik. Yazının sonunda tekrar hatırlatmakta yarar var; Türkiye’de ikamet eden ve yurtdışıyla herhangi bir bağı bulunmayan bir Türk vatandaşının yurtdışından araç alıp ülkemize getirme şansı bulunmuyor.