Yurtdışında yaşıyor, çalışıyor ya da okuyorsunuz ve bir işte çalışmak istiyorsunuz ya da ek bir gelir elde etmek istiyorsunuz. Eğer ehliyetiniz ve bir arabanız var ise yurtdışında Uber yapmak para kazanmak için size farklı bir seçenek sunuyor.
Peki, nedir bu Uber? Bu yazımızda sizler için yurtdışında Uber yapmak hakkında bilmeni gerekenleri anlattık.
Uber Nedir?
2009 yılında Amerika’da kurulmuş müşterilerine ulaşım, paket ulaştırma ve yemek servisi(Uber Eats) imkânlarını sunan bir şirkettir. Uber Dünya çapında 70’den fazla ülkede hizmet veriyor. Maalesef Türkiye bu ülkelerden biri değil.
Birçok insana iş imkânı sunan Uber, kendi işinizin patronu olmanızı sağlıyor. Yurtdışında birçok kişi ek gelir için Uber’i kullansa da düzenli iş olarak yurtdışında Uber ve Lyft kullananların sayısı da azımsanmayacak kadar artışta. Yurtdışı iş fikirleri yazımızda da bu konuya değinmiştik.
Peki, Uber yapmayı düşünmeye başladınız. Akla gelecek ilk soru, Uber yapmak için neler gerekiyor? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık.
Yurtdışında Uber Sürücüsü Olmak İçin Gereken Koşullar Nelerdir?
Burada bahsettiğimiz şartlar ülkeden ülkeye ufak değişiklikler gösterebilir. Yine de temel şartlar burada yazdıklarımıza benzer şekilde olacaktır.
- Adli sicilinin temiz olması.
- En az 1 senedir ehliyet sahibi olmak. (23 yaş altında olanlar için 3 senedir ehliyet sahibi olması şartı aranmaktadır.)
**Not: Bulunduğunuz ülkenin ehliyetine sahip olmak zorundasınız.
- Sürücülüğe engel bir sağlık sorununun bulunmaması.
- Sürücünün 21 yaşından büyük olması.
- 4 kapılı ve 10 yıldan eski olmayan bir arabaya sahip olmanız.
- O ülkenin vatandaşı değilseniz çalışma vizesine sahip olmalısınız.
Bu madde özellikle öğrencileri ilgilendiriyor. Bazı ülkelerde üniversite okurken ya da yüksek lisans yaparken haftalık 20 saatlik çalışma iznine(part-time) de sahip oluyorsunuz. Yurtdışında üniversite okuyan öğrencilerin bu detayı iyi araştırması gerekli.
- Sosyal sigorta numaranız olmalı.
Gereken koşulları yerine getirdikten sonra Uber’in sitesinden iş başvurunuzu yapmalısınız. İş başvurunuzu yaptıktan sonra Uber çalışmak istediğiniz bölgeyi ne kadar iyi bildiğinize dair bir harita testi uygular.
Testi başarıyla tamamladıktan sonra sürücü lisansı almaya hak kazanırsınız. Uber sürücüsü olduktan sonra Uber tarafından adınıza bir hesap oluşturulur ve ehliyet numarası, araç tescil belgesi gibi belgelerin kaydı yapılır. Bu hesap sayesinde sürücü müşteri taleplerini görebilir ve çalışmaya başlayabilir.
Uber Yaparken Nasıl Müşteri Bulunur?
Uber, app üzerinden çalışan bir sistemdir. Uber kullanmak isteyen kişi gideceği yerin bilgilerini sisteme girer. Bu sayede Uber sürücüleri bulunduğu bölgedeki bu istekleri görebilirler.
Gelen bildirimde müşterinin ne kadar uzakta bulunduğu bilgisini görebilirsiniz. İstek telefonunuza geldikten sonra kabul etmek için 15 saniyeniz bulunuyor. Eğer bir istek görüyorsanız bu durumdaki en yakın Uber’in siz olduğunuz anlamına geliyor.
Bu durumda gelen istekleri kabul edebileceğiniz gibi reddetme seçeneğiniz de bulunmakta. Eğer gelen isteği kabul etmezseniz, istek sizden sonraki en yakın Uber sürücüsüne gidecektir.
Eğer bu bildirimi kabul ettiyseniz Uber uygulaması gidilecek yerin ne kadar mesafede olduğunu hesaplar. Böylece de ne kadar kazanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Müşterinizin bulunduğu yere ulaştıktan ve müşteri arabaya bindikten sonra ‘’başla’’ butonuna basarak yolculuğu başlatabilirsiniz. Yolculuk sonucunda müşterinin size puan vereceğini unutmayın. Bu sebeple müşteriyi memnun etmeniz ve yolculuğu müşteriler için iyi hale getirmeniz önemli.
Yurtdışında Uber Yapmak Geçindirir Mi?
Uber yaparak ne kadar para kazanabilirim ve bu parayı nasıl alırım sorusu bu konuda en çok sorulan sorulardan biridir.
Uber ödemeleri kredi kartıyla yapılmaktadır. Kazandığınız para banka hesabınıza Uber tarafından aktarılır. Yolculuk bittikten sonra yolculuk bedelinin %75’i Uber sürücüsüne aktarılır. %25’lik kısmını Uber komisyon alır.
Örneğin; Amerika’da Uber yapıyorsanız saatte 10-20 dolar arası kazanabilirsiniz. Bunun %75’i sizin hesabınıza aktarılır. Kazancınız yaşadığınız bölge, çalıştığınız saatler, bulunduğunuz ülkeye göre çok büyük değişiklikler gösterebilir.
Bazı sürücüler daha hızlı müşteri bulabilmek adına özellikle Kuzey Amerika’da Uber’in yanında Lyft uygulamasını da kullanır. Bu uygulamada şirket komisyonu daha düşüktür ve kazancınız daha yüksek olabilir. İkisini aynı anda kullanırken daha hızlı bir şekilde müşteri bulmanız mümkün.
Tabii bu tarz uygulama üzerinden çalışılan işler için tek seçenekleriniz de bu uygulamalar değil. Appjobs sitesi bu konuda size yardımcı olabilir. Bulunduğunuz bölgeye göre telefon uygulamaları üzerinden yapabileceğiniz işleri sizin karşınıza çıkarır.
Uber Ne Kadar Güvenilir?
Tanımadığınız birinin arabasına binmek ne kadar güvenliyse, tanımadığınız birini arabanıza almakta o kadar güvenlidir. Ancak bu durum sizi korkutmasın. Uber hem yolcuyu hem de sürücünün güvenliğini düşünen bir uygulamadır.
Yolculuk boyunca araç GPS ile takip edilir. Sürücünün plakası ve bilgileri yolculuk boyunca Uber tarafından takipte tutulur. Bu da oldukça önemli bir güvenlik unsurudur. Her ne kadar istemediğiniz birisinin Uber isteğini geri çevirseniz de bazen problemler yolculuk sürecinde de yaşanabilir.
Zaten bu tarz sistemlerde tıpkı sürücüler gibi yolcular da şoförler tarafından puanlanmaktadır. Bu sayede sorunlu yolcular sistemin dışına çıkartılabilir.
Yine de bunun size göre olmadığını düşünüyorsanız yurtdışı iş ilanları sayfamızdan daha geleneksel iş ilanlarını da inceleyebilirsiniz.
Yolcular Uber Sürücülerine Neye Göre Yüksek Puan Verir?
Uber yapıyorsanız aldığınız puanlarında önemi vardır. Puanınız ne kadar yüksekse tercih edilme olasılığınızda bir o kadar artış gösterir. Birçok kişinin yurtdışında Uber yapmaya başlamasıyla rekabet ortamı giderek artıyor.
Bu yüzden yolcunuzun iyi bir yolculuk geçirmesi size yüksek puan kazandırırken tercih edilme olasılığınızı da arttırır. Peki, yüksek puan almak için neler yapabilirsiniz? İşte bunun için birkaç öneri:
- Arabanızda yolcunuz için su, atıştırmalık ve peçete gibi eşyalar bulundurabilirsiniz.
- Arabanızın temiz ve düzenli olması sağlayabilirsiniz.
- Arabayı kullanırken gereksiz hız, manevra gibi hareketlerden kaçınabilirsiniz.
- Yolcularınıza tercih ettikleri yolları sorabilirsiniz.
- Yolcularınızla kısa sohbetler edebilirsiniz.
Yukarıdaki önerileri uygulayarak yolcularınızın güzel bir yolculuk geçirmesini sağlayabilirsiniz. Böylece onlarda size yüksek puan vereceklerdir.
*Eğer puanınız 4.5 yıldızın altına düşerse Uber hesabınızı askıya alma hakkına sahiptir.
Yurtdışında Uber Sürücüsü Olmak ve Avantajları
- Çalışma saatlerini siz belirlersiniz.
- Kendi işinizin patronu olursunuz
- Kazancınız her hafta banka hesabınıza yatırılır.
- İnsanlarla iletişim kurmayı seviyorsanız yeni kişiler tanıyabilirsiniz.
- Uber’in ödül mekanizmasından faydalanabilirsiniz.
Uber’in Dezavantajları Nelerdir?
- Sigortası yoktur. Kendi sigortanızı kendiniz yaptırmalısınız.
- Uber lisansı almak için 2 ay kadar bekleyebilirsiniz.
- Arabanın herhangi bir probleminden siz sorumlusunuz.
- Arabanıza binen yolcular beklediğiniz gibi çıkmayabilir. Değişik insanlarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
Kısa Kısa Cevaplarla UBER
Kimler Uber yapabilir?
Ehliyeti ve arabası olup, Uber’in istediği özellikleri taşıyan herkes Uber yapabilir.
Yaşadığım ülkenin vatandaşı değilsem gene de Uber yapabilir miyim?
Evet, vatandaşı olmadığınız bir ülkede Uber yapmak için o ülkenin ehliyetini almış olmanız ve çalışma vizeniz olması gerekir. Bunları sağladığınız takdirde başvuruda bulunabilirsiniz.
Uber Sürücülüğü Kazançlı Mı?
Kazancınız ortalama ne kadar çalıştığınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin; Amerika’da çalışıyorsanız saatte 10 ila 20 dolar arası para kazanabilirsiniz. Bölgesel olarak kazançlar büyük değişiklikler gösterebilir.
Puan sistemi önemli mi? Yolcuları da puanlayabiliyor muyuz?
Puan sistemi önemlidir. Aldığınız puana göre yolcu isteğiniz artış veya azalma gösterebilir. Sürücü olarak siz de yolcuları puanlayabilirsiniz.
Uber sürücüsü olmak ne kadar güvenlidir?
Uber yolculuk boyunca araçlarını GPS sistemi ile izlemektedir. İster Uber sürücüsü olun ister yolcu, araca binmeden önce karşınızdaki kişiyi teyit etmeniz sizin güvenliğiniz için gereklidir.
Yurtdışında Uber yapmak adına genel geçer kurallardan ve yapmanız gerekenlerden bahsettik. Tabii ki Uber de birçok farklı işte olduğu gibi yaptıkça hangi saatlerde daha aktif olmanız gerektiğini keşfedeceğiniz kendinizce daha çok kazanmanın yolunu bulabileceğiniz bir iş. Yani yeterince kazanamadığınızı düşünürseniz hemen pes etmeyin.