Yurtdışında Lise Okumak

Ülkemizde yurtdışı eğitimine olan ilgi artık üniversite ya da yüksek lisans seviyesinde değil lise seviyesinde başlıyor. Günümüzde hem aileler hem de öğrenciler artık liseden itibaren yurtdışında eğitimin imkan dahilinde olduğunu düşünüyor.

Dünya standartlarında bir eğitime ilk adımda başlamak ve çağın gerekliliklerini yakalamak için her geçen sene daha fazla öğrenci ve aile yurtdışında eğitimin avantajlarını değerlendirmek istiyor. Yabancı ülkelerde üniversite stresinin daha az olması da öğrencilere yurtdışında lise eğitimini daha cazip hale getiriyor. Özellikle Amerika, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya ve Avustralya yurtdışında lise eğitimi için tercih edilen ülkelerin başında yer alıyor. Bu ülkelerin özellikle öğrencilere sağladığı avantajlar öğrenciler için tercih edilmesini sağlıyor. 

Yurtdışında Okumanın Avantajları

Günümüzde birçok öğrencinin yurtdışında okumak istemesinin başlıca sebepleri bu eğitimin getirdiği avantajlardır. Farklı bir ülkede lise eğitimi almak öğrencilere öncelikli olarak o ülkenin kültürünü yakından tanıma fırsatı sunar. Ayrıca erken yaşta ileri seviyede İngilizce öğrenilmektedir.

Lise eğitimini yurtdışında tamamlamış öğrencilerin eğitimlerine o ülkenin üniversitelerinde devam etmesi çok daha kolay olmaktadır.

Ayrıca eğitimler o ülkenin müfredatında verildiği için özellikle yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrencilerin o ülkenin liselerinde eğitim alması son derece önemlidir. Yurtdışında lise eğitiminin bir diğer avantajı da eğitimini burada tamamlayan öğrencilerin ülkemizde birçok üniversiteye sınavsız bir şekilde girebilmesidir. 


Yurtdışında lise okumak size ileride o ülkede üniversite okumak ve ardından da yurtdışında çalışmak konusunda çok büyük avantaj sağlayabilir. Eğer ileride yurtdışında çalışmak istiyorsanız bu konu hakkındaki yazımızdan da faydalanabilirsiniz.


Yurtdışında Lise Türleri

Genel olarak yurtdışındaki liseler de tıpkı ülkemizde olduğu gibi devlet ve özel lise olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Özel liselerin eğitim ücreti genellikle devlet okullarına göre daha pahalıdır. Ancak bu okulların arasında üniversiteye katılım oranı, başarı oranı gibi temel bazı farklar da bulunmaktadır. Ülkeden ülkeye göre lise eğitimi farklılık göstermektedir. Amerika’da yabancı öğrenciler devlet liselerinde maksimum bir yıl eğitim almaktadır.

Daha sonra öğrenciler özel liselere geçiş yapabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir ülkeyi düşünmeden önce o ülkenin eğitim sisteminde detaylı bir şekilde araştırma yapmak gerekmektedir. Yine bazı liseler yatılı eğitim sağlarken bazı liselerde böyle bir seçenek bulunmamaktadır.

Yatılı eğitim vermeyen liselerin yurtdışından gelmiş öğrencileri genellikle o ülkelerdeki ailelerin yanında kalmayı tercih etmektedir. Konaklama seçeneği eğitim ücretlerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Ücretlerin içerisinde konaklamanın yanı sıra ulaşım, gıda ve sigorta gibi diğer ihtiyaçlar da yer almaktadır. 

Yurtdışında Lise Okuma Başvurusu İçin Olmazsa Olmazlar

Yurtdışında lise okumak isteyen öğrencilerin bazı gereklilikleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bu gereklilikler genellikle okullara ya da ülkelere bağlı olarak değişiklik gösterse de genel olarak aranan yeterlilikler birbirine benzemektedir.

Yurtdışında lise okumak isteyen öğrencilerin yaşı, ortaokul ortalaması ve İngilizce dil yeterliliği gibi gereklilikler ön plana çıkmaktadır. Okulların istediği yaş ortalaması genellikle 14 ile 18 arasında değişmektedir. Bu değişimin sebebi lise değişim programları kapsamında birkaç yıllığına liseye yurtdışında devam edebilme olacağının olmasıdır.

yurtdışında lise okumanın avantajları

Ortaokul bitirme ortalaması da yurtdışında lise okuma konusunda son derece önemlidir ve yurtdışında lise okumak isteyen öğrencilerin ortaokul not ortalamasının 60’ın altında olmamalıdır. Bu nedenle yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilerin bu hedeflerini ortaokul düzeyindeyken belirlemesi gerekmektedir. 

Yurtdışında Lise Okumak için Gerekli İngilizce Yeterliliği

Yurtdışındaki liselerde yabancı ülkelerden gelen öğrenciler için hazırlık eğitimleri bulunmaktadır. Bu eğitimin süresi 6 ay, 9 ay ya da 1 yıl gibi farklılık gösterebilmektedir. İngilizce yeterliliği için liseler kendi sınavlarını düzenledikleri gibi IELTS ya da TOEFL Junior gibi genel sınavların sonuçlarına göre de hareket edebilmektedir. Bu sınavların amacı öğrencilerin İngilizce hazırlık eğitimine ihtiyacını belirlemeye yöneliktir.

TOEFL Junior, en az 11 yaşında olan öğrencilerin İngilizce seviyelerini ölçmeye yönelik bir sınavdır. IELTS ise dünyada geniş çaplı olarak kabul görmüş bir sınavdır. Her lisenin bu sınavlardan istediği sonuç farklılık göstermektedir ve bu sınavdan alınan sonuçlara göre öğrencilerin ne kadar İngilizce hazırlık sınıfı okuyacağı süre belirlenmektedir. 

Lise Eğitiminin Süresi

Lise eğitiminin süresi gidiş şekline göre değişiklik göstermektedir. Öğrenciler lise eğitiminin tamamını yurtdışında okuyabildiği gibi aynı zamanda Türkiye’de başladıkları lise eğitimini birkaç yıllığına yurtdışında da sürdürebilmektedir. Bu konuda da çeşitli ülkelere göre farklılık ortaya çıkabilmektedir. Örneğin bir öğrencinin Kanada’da bulunan liseden bir diploma alabilmesi için lise eğitiminin en az 2 yılını bu ülkede geçirmesi gerekmektedir.

Lise değişim programı ile yurtdışında bir okula giden öğrencilerin genellikle masrafları daha düşük olmaktadır. Genellikle yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler, lise değişim programını tercih etmektedir. Lise değişim programı ile yurtdışında mezun olan öğrenciler lise eğitiminin tamamını yurtdışında tamamlamış olan öğrenciler ile aynı avantajlara sahip olmaktadır.

Lise için Konaklama Seçenekleri

Öğrencilerin yabancı ülkelerde lise okumak isteyen öğrenciler için en önemli konulardan bir tanesi eğitim süresince konaklamadır. Öğrenciler eğitimleri süresince bir ailenin yanında kalabilir, varsa lisenin yurtlarından yararlanabilir ya da ev kiralayabilmektedir.

Masrafların daha az olması açısından o ülkede yaşayan bir ailenin yanında konaklama en çok tercih edilen seçenektir. Bu aileler genellikle eğitim alınacak olan lise tarafından belirlenmektedir. Yabancı bir ülkede eğitim alırken aynı zamanda o ülkenin kültürünü öğrenmek isteyen öğrenciler için ideal bir konaklama biçimidir.

Ailenin yanında kalan öğrencilerin konaklama giderlerine genellikle sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahildir. Öğrenciler öğle yemeklerini okulda yemektedir. Ayrıca birçok lisenin yurt seçeneği de bulunmaktadır. Bu yurtlar tek kişilik özel odalardan 3-4 kişilik odalara kadar farklılık göstermektedir. Öğrenci yurtlarında genel olarak öğrencilere sabah kahvaltısı ve akşam yemeği sunulmaktadır.

Ev yani oda kiralama ise yaş itibariyle en az tercih edilen seçeneklerden bir tanesidir. Öğrencilerin aileleri ile beraber gidecekleri ya da aileleri tarafından sık sık ziyaret edilecekleri durumlarda ev kiralama seçeneği en iyi seçenek haline gelmektedir.


Yurtdışında lise okumanın avantajlarından bahsederek bu yola nasıl girebileceğinizi özetlemeye çalıştık. Özellikle çocuğunuzun yabancı dilini ve ufkunu çok genç yaşta geliştirmek için ona çok faydası olabilecek bu seçeneği çocuğunuzla birlikte değerlendirmenizde fayda var.