Yurtdışında Hem Okumak Hem Çalışmak: Öğrenciye Çalışma İzni

Yurtdışında okumak birçok kişinin hayali. Ancak yurtdışında okurken burs almak bile bazen öğrencilerin geçimini sağlamalarına yetmeyebiliyor. Bu durumda birçok kişi okurken aynı zamanda çalışarak para kazanmak istiyor.

Peki, yurtdışında okuyan öğrenciler okurken çalışma imkanına da sahip mi? Bu konu hakkında detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yurtdışında Okurken Çalışılabilir mi?

Yurtdışında eğitim almanın birçok avantajı bulunuyor. Ancak yurtdışında eğitim alan kişiler işin maddi kısmını da göz önüne almalıdır.

Öğrenciler hem başvurdukları üniversitelerin hem de farklı kurumların burslarına başvurabilir. Ancak hem bu bursları elde edemeyen hem de bursa rağmen geçim sıkıntısı çekmekten korkan öğrenciler için okurken bir yandan çalışmak güzel bir çözüm olabilir.

Özellikle gidilen ülkenin geçim standartları hem okuyup hem çalışma kararınızı etkileyebilir. Örneğin; İngiltere’ye okumaya giden birisinin yaptığı harcama Polonya’ya giden birine göre çok daha yüksek olacaktır. Erasmus maliyeti yazımızda da bu konuya değinmiştik.

Türkiye’de okuyan birisi üniversite okurken kolaylıkla bir iş yerinde çalışabilir. Ancak yurtdışındaki bir ülkedeki yabancı birisi çalışmak için çalışma vizesi almalıdır.

Bu durum öğrencilerde değişiklik gösterebiliyor. Bazı ülkeler üniversitede okuyan öğrencilere haftalık belirli bir saatte (genellikle 20 saati geçmemek kaydıyla) çalışma imkanı sunarken bazı ülkeler ise yabancı öğrencilerin okudukları süre boyunca çalışmasına izin vermez.Eğer yurtdışında hem okuyup hem de çalışmak isterseniz hangi ülkeye gideceğiniz bu konuda oldukça önemli.

Örneğin; Amerika’da üniversite okuyan bir öğrenci 20 saate kadar kampüs içinde çalışma imkanı bulurken, İngiltere’de üniversite okuyan öğrenci ülke içinde istediği her yerde haftada 20 saati geçmemek şartıyla çalışabilir.

Yani bir öğrencinin nerede çalışabileceği ve kaç saat çalışabileceği ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. 

Yurtdışında Hem Okuyup Hem Çalışmak için İşler

Bulunduğunuz ülkede öğrenciyken çalışmak için olanaklarınız genellikle part-time şeklinde kısıtlanmış olduğundan okuduğunuz meslekle alakalı para kazanabileceğiniz bir iş bulma ihtimaliniz çok düşüktür.

Kaldığınız ev ya da yurt çevresindeki restoran ve cafelerde garsonluk ilk akla gelen seçeneklerden biri olabilir.

Part-time iş bulmak konusunda birçok uygulama da artık size yardımcı oluyor. Bebek bakıcılığı, temizlik işlerinden, kuryeliğe, köpek gezdirmeye birçok seçeneğiniz var. Appjobs ise aradığınız şehirde bu gibi işleri toplu olarak görebileceğiniz bir web sitesi.

appjobs-yurtdisinda-ogrenciyken-calisma

Uber gibi bazı işler için örneğin arabanız olması gerekirken birçok işe anında başlama şansına sahipsiniz. Aradığınız şehirde size en uygun kategoriyi bularak Appjobs üzerinden yurtdışında çalışmak için işlere başvurabilirsiniz.

Bu tarz bir şekilde çalışmanızın bir avantajı da doğrudan maaşlı çalışan gibi olmayacağınız için çalıştıkça para kazanacaksınız ve okulunuzun yoğunlaştığı dönemlerde çalışmayabilirsiniz.


Çoğu üniversite öğrencilere kampüs içinde çalışma imkanı tanır. Üniversitelerin öğrenci departmanlarında, kampüslerde ve üniversitenin kütüphanesinde çalışabilir, ayrıca eğitim gördüğünüz alanda veya yabancı dil alanında başka öğrencilere ders vererek de ek gelir elde edebilirsiniz.

Son olarak tamamen online olarak yapabileceğiniz işlere de yönelebilirsiniz. Özellikle yazılım, tasarım, çeviri gibi alanlarda Fiverr, Upwork gibi web siteleri aracılığıyla Freelance işler bulmanız mümkün olabilir.

Öğrenciye Çalışma İzni Veren Ülkeler Hangileridir?

  • İngiltere
  • Kanada
  • ABD
  • Almanya
  • İrlanda
  • Avustralya

İngiltere

Öğrenci Çalışma İzni: Haftalık 20 saat

İngiltere yaşam standartları bakımından oldukça pahalıdır. Özellikle başkent Londra’da eğitim alan kişiler ek bir gelir için çalışmak isteyebilir.

İngiltere’de eğitim alan uluslararası öğrencilerin ülkeye giriş için aldıkları vize türü oldukça önemlidir. Çünkü İngiltere’de eğitim alacak öğrenciler 3 farklı vizeden birini alabilirler. Genellikle İngiltere’ye gelen öğrenciler Tier 4 vizesini alır ve bu vize sayesinde eğitimlerine devam ederken aynı zamanda part time olarak haftada 20 saati geçmeden çalışabilirler.

Ayrıca öğrencilerin çalışma imkanları sadece kampüs içiyle sınırlı kalmaz. Ülkenin herhangi bir yerinde 20 saati geçmeden çalışabilirler. Diğer öğrenci vize türleri çalışma izni olmayan vizelerdir. Dil eğitimi için İngiltere’ye gelen öğrencilerin çalışma izni bulunmaz. 

Kanada

Öğrenci Çalışma İzni: Haftalık 20 saat. Tatil süreçlerinde haftalık 40 saat.

Dünyadaki en iyi yaşam standartlarına sahip ülkeler arasında sayılan Kanada, birçok öğrencinin de eğitim almak için tercih ettiği bir ülke.

Kanada’ya eğitim için gelen öğrenciler eğitim aldıkları süre ve sonrasında yasal olarak çalışma iznine sahip olur.

Kanada, okurken çalışmak isteyen öğrencilere okudukları dönem boyunca haftada 20 saat çalışma izni verir. Tatil süresince çalışmak isteyen öğrenciler ise haftada 40 saat çalışma izni alabilir. Dil eğitimi için Kanada’ya gelen öğrenciler bu çalışma izninden yararlanamaz. 

Amerika

Öğrenci Çalışma İzni: Üniversite öğrencileri haftalık 20 saat yalnızca kampüs içinde. Yüksek Lisans seviyesi ve üstü sınırlama olmaksızın haftalık 20 saat.

Amerika’daki her eyaletin yaşam standardı farklıdır. New York ve Kaliforniya gibi şehirlere okumaya gelen öğrenciler yüksek giderler ile karşılaşır. Bu durumda çalışarak ek bir kazanç sağlamak isteyebilirler.

Amerika, üniversite öğrencilerine haftada 20 saati geçmeyecek şekilde kampüs içerisinde çalışma izni verir. Yüksek lisans öğrencileri ise haftada 20 saat kampüs içi veya kampüs dışında çalışabilirler. Mezun olan öğrenciler ise mezun oldukları programa göre 1 ila 3 yıl arasında OPT denilen bir çalışma izni alabilir. Dil eğitimi almak için gelen öğrenciler çalışma izninden yararlanamaz.

Almanya

Öğrenci Çalışma İzni: Haftalık 20 saat.

Almanya özellikle mühendislik alanında en iyi üniversiteler sahip ülkelerin başında gelir. Bu nedenle birçok uluslararası öğrenci okumak için Almanya’yı tercih eder.

Almanya’da okumaya gelen öğrenciler tam olarak çalışma iznine sahip olmasa da Alman hükümeti yılda 120 gün olmak üzere haftada 20 saati geçmeyen part time çalışma imkanı sunar.

Alman üniversiteleri de öğrencilere bu konuda oldukça yardımcıdır. Kampüs içinde ve dışında çalışma imkanı bulan öğrenciler aynı zamanda okulun internet sitesi üzerinden de iş bulabilir. Dil eğitimi için Almanya’ya geldiyseniz bu çalışma imkanından yararlanamazsınız.

İrlanda

Öğrenci Çalışma İzni: Haftalık 20 saat. Dil eğitimi öğrencilerine de çalışma izni verilir.

Birçok ülkenin aksine İrlanda dil eğitimi için gelen öğrencilere belirli şartlar altında çalışma izni verir. İrlanda’ya gelerek 25 haftalık dil eğitimine kayıt yaptıran öğrencilere 8 ay çalışma izni verilir.

Bu izin 25 haftalık eğitim boyunca yarı zamanlıdır ancak son iki ay tam zamanlı olarak da çalışma izni verilebilir. Aynı zamanda tatil dönemlerinde dil eğitimi alan öğrenciler tam zamanlı çalışabilir. 

Üniversite eğitimi için İrlanda’ya gelen öğrenciler ise yarı zamanlı çalışma iznine sahip olur. Ayrıca tatil dönemlerinde (yaz tatili gibi) tam zamanlı çalışma imkanları bulunur. Mezun olduktan sonra ise her öğrenciye 1 senelik çalışma izni verilir.

Avustralya

Öğrencilere Çalışma İzni: Dil eğitimi öğrencileri dahil haftada 20 saat, tatillerde haftada 40 saat.

Avustralya özellikle dil eğitimine gelen kişilere çalışma izni verdiği için dil eğitimi almak isteyen kişilerin oldukça fazla tercih ettiği ülkelerdendir. Avustralya’da dil eğitimine gelen öğrenciler eğitim aldıkları süre boyunca haftada 20 saat ve tatillerde de haftada 40 saat çalışma iznine sahip olurlar. 

Üniversite eğitimi almak için Avustralya’ya gelen öğrenciler ise her 2 haftada toplam 40 saati geçmeyecek çalışma izni alabilir. Tatil dönemlerinde ise öğrencilerin haftada 40 saat çalışma izinleri bulunur.


Yurtdışında üniversite öğrenciliği süresince çalışma izni veren ülkeler sadece listede saydığımız ülkeler değildir fakat en popüler seçenekler arasından bu ülkeleri derledik.

Avustralya ve İrlanda uzun süreli dil eğitimine gelen öğrencilere de çalışma izni vermesiyle listeden ayrışırken listemizde bulunan tüm ülkeler öğrencilere haftada ortalama 20 saat yani part-time çalışma imkanı verir.

Yurtdışında Okurken Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Okurken çalışmak birçok açıdan avantaj ve dezavantaj sağlayabilir. Birçok ülke mezun olan öğrencilere iş bulmak için 1 ya da 2 sene gibi sürelerde kalma hakkı tanıyor. Eğer okurken çalıştığınız dönemde kendinize uygun bir iş bulabilirseniz mezun olduktan sonra ülkede kalma hakkı elde edebilirsiniz.

Okurken çalışmanın en büyük avantajlarından biri de kişiye hem maddi açıdan bir kazanç sağlaması hem de deneyim kazandırmasıdır. Yeni kişiler ile tanışabilir ve yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz. Ancak çalışma saatlerinin derslerin üzerinde bir olumsuz etki yaratması da olası dezavantajlar arasında olabilir.