Yurtdışı Öğrenci Değişim Programları ve Katılım Şartları

Yurtdışında eğitim almak bazı durumlarda öğrenci için oldukça pahalı olabiliyor. Okul masrafları, kalacak yer ve kişisel masraflarda eklenince birçok kişi yurtdışında eğitim alma hayallerinden vazgeçebiliyor.

Öğrenci değişim programları da burada devreye giriyor. Eğitim hayatınızın bir dönemi ya da bir yılını yurtdışında yüksek ücretler ödemeden geçirebilirsiniz. Bu yazımızda yurtdışı öğrenci değişim programlarını ve katılım şartlarını inceledik. İlk olarak öğrenci değişim programının ne olduğundan bahsedelim.

Yurtdışı Öğrenci Değişim Programı Nedir?

Öğrenci değişim programı (Student Exchange Program), öğrencinin eğitim gördüğü ülkeden başka bir ülkedeki okulda eğitim almasına denir. Öğrenciler belirli bir dönem ya da bir yıl gibi bir süreyi başka bir ülkede geçirirler.

Bu geçirdikleri süre boyunca hem kaldıkları ülkenin kültürünü öğrenebilir hem de başka ülkelerden gelen kişiler ile tanışabilirler. Yani bu program öğrencilerin kendilerini geliştirmesi için oldukça avantajlıdır. Ayrıca birçok öğrenci değişim programı katılan öğrencilere staj yapma imkanı da sağlamaktadır.

Öğrenci değişim programları genellikle üniversite öğrencilerine yönelik olsa da lise öğrenci değişim programları bulunur. Genel olarak en çok bilinen yurtdışı öğrenci değişim programları şunlardır:

  • Erasmus Değişim Programı
  • Mevlana Değişim Programı
  • Farabi
  • YFU
  • AFS
  • YES
  • Rotary Youth Exchange

Biz de bu yazımızda en popüler olarak değerlendirilebilecek Erasmus ve Mevlana programlarının detaylarına değineceğiz.

Yurtdışı Öğrenci Değişim Programları Ücretli mi?

Yurtdışı öğrenci değişim programlarına katılan öğrencilerden herhangi bir ücret ödenmesi istenmez. Hatta bu programlar kapsamında yurtdışına eğitim almaya giden öğrencilere gittikleri ülkeye göre belirli bir hibe ödemesi yapılır.

Erasmus hibesi hakkında bu yazımızdan bu hibeyi banka hesabınıza nasıl alabileceğinizi daha detaylı öğrenebilirsiniz.

Öğrenciler verilen hibeler dışında kendi imkanları doğrultusunda harcama yapabilirler. Öğrenci değişim programlarını kısaca tanıtalım.

Erasmus Değişim Programı

Öğrenci değişim programları arasında en çok bilinen değişim programı Erasmus’tur. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve öğrencilerin Avrupa Birliği ülkelerinden birinde eğitim almasını sağlayan bir programdır.

Erasmus ile İtalya, İspanya, Almanya, Polonya, Belçika, Danimarka gibi birçok ülkede eğitim alma olanağınız olur. Erasmus programına katılmak isteyen öğrenciler, öğrenci değişim programından yararlanabileceği gibi yurtdışı staj imkanlarından da yararlanabilirler.

Bu programa katılmak isteyen öğrencilerin yabancı dil düzeyine ve not ortalamalarına bakılmaktadır. Not ortalaması 4 üzerinden en az 2.2 olan ya da 100 üzerinden en az 72 olan öğrenciler bu programa başvuruda bulunabilir. Erasmus bir dönem ya da 1 yıl sürebilir. Erasmus’a katılan öğrenciler hem başka kültürleri tanımış olup hem de yabancı dillerini geliştirebilirler.

Her ne kadar hibe verilse de yine bu hibe yaşam masraflarınızı karşılamayabilir. Erasmus maliyeti yazımızdan bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Erasmus’a katılmak isteyen öğrenciler Erasmus ile ilgili daha detaylı bilgiyi ve başvuru tarihlerini eğitim aldıkları üniversitelerden alabilirler.

Nasıl Dahil Olunur: Her üniversite ya da bölüm Erasmus değişim programına dahil değildir. Üniversiteniz ya da bölümünüzle bu konuda iletişim kurarak bölümünüzün Erasmus programına dahil olup olmadığını ve hangi ülkelere gidebileceğinizi ve şartları öğrenebilirsiniz.

Mevlana Değişim Programı

Mevlana öğrenci değişim programı sadece Avrupa’yı değil tüm dünyadaki birçok ülkeyi kapsamaktadır.

Bu programa tüm önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilir. YÖK tarafından diploma denklikleri tanınan tüm Türkiye ve yurt dışındaki üniversiteler arasında yapılabilen bir değişim programıdır. 

Mevlana öğrenci değişim programının süresi en az 1 dönem, en fazla ise 2 dönem sürebilir. Bu süre sonunda tekrar başvuruda bulunulamaz.

Bu programa başvuruda bulunmak isteyen önlisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalaması 4 üzerinden en az 2.5 olmalıdır. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ise genel akademik not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 olması gerekir.

Nasıl Katılabilirim: Mevlana değişim programı tamamen ücretsiz olup katılmak isteyen öğrenciler hibe ve burs için başvuruda bulunabilir. Bu program ile ilgili daha detaylı bilgiyi YÖK sitesinden öğrenebilirsiniz.

Lise Yurtdışı Öğrenci Değişim Programı

Yurtdışı öğrenci değişimi denildiğinde genellikle üniversiteler akla gelse de liseye giden öğrencilerde yurtdışında 1 sene boyunca ya da öğrencinin isteği üzerine 1 dönem yurtdışında eğitim alma olanağı bulunuyor.

Erasmus lise ile lisede eğitim alan öğrenciler belirli şartları yerine getirdikleri halde yurtdışı öğrenci değişim programına başvuruda bulunabiliyor.

Yurtdışı öğrenci değişim programına katılan lise öğrencileri 1 senenin ardından Türkiye’ye döndüklerinde lise denkliği alabiliyorlar.

Aynı zamanda lise son sınıfı yurtdışında bitiren öğrenciler yurtdışı mezuniyeti alırlarsa o ülkede üniversiteye devam etme imkanı da bulabilirler.

Yurtdışı mezuniyet şartı gidilen ülkeden ülkeye değişmekte ancak birçok ülke yabancı öğrencilere yurtdışı mezuniyet hakkı tanımaktadır.

Lise Değişim Öğrencileri için Yurtdışında Konaklama

Lise yurtdışı öğrenci değişim programı ile yurtdışındaki bir liseye giden öğrenciler konaklama imkanı olarak öğrenci yurtlarını ya da aile yanında kalmayı seçebilirler. Öğrenci yurtları farklı kişileri tanıyabilecekleri ve arkadaş edinebilecekleri bir yerken, aile yanında kalmak isteyen öğrencilerde gittikleri ülkelerin kültürlerine adapte olmaları da kolaylaşabilir.

Lise Değişim Programları Başvuru Şartları

  • Başvuru yapacak öğrencilerin son iki senedeki not ortalamaların 70’ten yüksek olması.
  • ELTIS (English Language Test for International Students) sınavından 220 puan ve üstü alınması. 
  • Sözlü mülakatı başarı ile geçmesi.

ELTIS dil sınavı genellikle yurtdışında lise okumak isteyen öğrencilerin geçmek zorunda olduğu bir sınavdır. Bu sınavda alınması gereken puan gidilecek ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda İtalya, Almanya ve Fransa gibi ülkelere lise değişim programı ile gidecek öğrencilerin bu ülkeler tarafından istenilen ek dil yeterliliklerini de karşılamaları istenir.

Yurtdışı Öğrenci Değişim Programlarının Avantajları Nelerdir?

İster lise isterseniz de üniversite de bir değişim programı ile yurtdışında okumanız birçok açıdan oldukça faydalı olacaktır.

Yeni kültürler tanımak, bir dil öğrenmek ve farklı kültürlerden kişiler ile dostluklar kurmak bu programın artılarından. Aynı zamanda iş hayatınızda CV’ye ekleyebileceğiniz bir artı oluşturmaktadır. 

Lisede yurtdışına giden öğrenciler son senelerini tamamlayıp mezuniyet hakkı aldıkları zaman kaldıkları ülkelerin üniversitelerine başvuruda bulunduklarında büyük bir avantaj elde ederler.

Bu öğrenciler yabancı ülke kontenjanından değil yerel öğrenci kontenjanından değerlendirilir ve böylece üniversiteye girme şansları daha da yüksek olur.

Üniversite seviyesinde değişim programlarına dahil olan öğrenciler gittikleri ülkeye göre belli saatlerde çalışma izni de elde eder. Bu sayede yurtdışında hem çalışıp hem de okuma deneyimi kazanılabilir.

Kısacası yurtdışı öğrenci değişim programları arasından bir seçim yapıp bir dönem bile uluslararası okul tecrübesine sahip olmak kişiye dil, kültür ve vizyon gibi birçok alanda pozitif etkisi olacaktır.