Yurtdışı Alışveriş Vergisi: Yurtdışından Gelen Kargolarda Gümrük Vergisi

İnternetten yapılan alışverişlerin kolaylaşmasıyla birçok ürünü yurtdışından kolayca alabiliyoruz. Özellikle yurtdışında üretim gerçekleştiren firmaların daha uygun fiyatlarla satış yapması insanları yurtdışından ürün almaya itiyor.

Bu aldığımız ürünlerden de ülkeye gelirken bir gümrük vergisi alınıyor. Peki, gümrük vergisi nedir? Yurtdışından aldığımız ürünlerden ne kadar gümrük vergisi öderiz? Yurtdışı alışveriş vergisi konusunu detaylarıyla açıkladık.

Gümrük Vergisi Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesine giren ve çıkan eşyaya uygulanan ithalat veya ihracat vergilerinin tümüdür. Aslında yurtdışı alışveriş vergisi olarak da bilinen verginin resmi adı gümrük vergisidir.

Yurtdışından Gelen Kargolardan Gümrük Vergisi Alınır Mı?

Yurtdışından yaptığınız alışverişlerde aldığınız ürünlerin ücreti ve aldığınız ürüne göre bir gümrük vergisi ücretlendirmesi yapılır. Örneğin; yurtdışından kitap sipariş ediyorsanız ve bu siparişinizin limiti 150 Euro’yu aşmıyorsa bir gümrük ücreti ödemezsiniz ya da aldığınız web sitelerine göre bu ücret otomatik olarak siparişinize de dahil edilebilir.

Örneğin amazon.co.uk gibi yurtdışı Amazon sitesi üzerinden yapacağınız alışverişlerde ürün eğer Türkiye’ye kargolanabiliyorsa ödeyeceğiniz ücrete gümrük vergisi de dahil edilir.

Yurtdışından Gelen Kargolar için Gümrük Vergisi Ne Kadar?

Değeri 1500 Euro’yu aşmayan eşyalarda ödenen gümrük vergi oranları şunlardır:

  • Avrupa Birliği’nden doğrudan gelmesi durumunda %18
  • Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20
  • Kişisel kullanıma mahsus kitaplarda %0
  • Gönderimin 150 Euro’yu aşması durumunda ise ülke ayrımı olmaksızın %20

Eşyanın değeri 1500 Euro’yu aşması durumunda, bu eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ait oranlar uygulanır. Eşyanın değeri, ibraz edilen faturaya, satış fişine ve eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenir. 

Gümrük Vergisi Nasıl Ödenir?

Gümrük vergisini sadece yetki verilmiş olan kamu bankalarından veya gümrük idarelerinde yer alan gümrük saymanlık veznelerinden ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ödemeleriniz yapabileceğiniz bankalar;

  • T.C Ziraat Bankası A.Ş
  • Türkiye Halk Bankası A.Ş
  • Türkiye Vakıflar Bankası A.Ş
  • Ziraat Katılım Bankası A.Ş
  • Vakıf Katılım Bankası A.Ş

Ürün Aliexpress gibi bir alışveriş sitesinden alınmışsa size kargo geldiğinde de gümrük vergisi masrafı eklenir ve ürünü teslim almadan önce gümrük vergisini ödemeniz gerekir.

Gümrük Kapılarında Bulunan Mağazalardan Alınan Eşyalarda Gümrük Vergisi Alınır Mı?

Yurtdışından gelen yolcuların gümrük kapılarındaki mağazalardan satın aldıkları kişisel eşya ile hediyelik eşyalardan gümrük vergisi alınmaz. Bu mağazalardan gümrük vergisi muafiyet hakkı içi her bir yolcu toplam 430 Euro’yu geçmeyen eşya alabilir.

15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Euro’dur. Eğer yolcunun aldığı ürünlerin toplam değeri 430 Euro’yu geçerse, muafiyet miktarına denk gelen vergi düşüldükten sonra kalan kısma %18 veya %20 olmak üzere tek bir vergi uygulanır.

Gümrük Vergisi Muafiyeti için Ne Yapılır?

Türkiye’nin diğer ülke veya ülke grupları ile yapmış olduğu anlaşmalar kapsamında, anlaşma yapılan ülkelerden gelen ve anlaşma koşullarına uygun belgelerin gümrük idarelerine ibraz edilmesi durumunda gümrük vergisinden muafiyet sağlanabilir.

Ürünün Gümrüğe Takılması Halinde Ne Yapılır?

Yurtdışından gelen ürünlerin gümrükte takılması olağan bir durumdur. Bazı durumlarda gümrük memuru ürünü incelemek isteyebilir. Bu durumda da gümrüğe gitmeniz gerekir. Gümrüğe gittiğinizde paketiniz sizin gözetiminizde açılır.

Eğer aldığınız bir ürün gümrükte takılmışsa size gümrük işlemlerinin yapılması gerektiğini belirten bir yazı gelir. Bu durumda gümrüğe giderken göndericinin size bildirdiği satış faturasını (commercial invoice ya da proforma invoice) ve ödediğiniz tutarı belgeleyen banka dekontunu, kredi kartı ekstresi veya yaptığınız ödemenin ekran görüntüsünün çıktısının yanınıza alarak gümrük işlemleri için götürün.

İşlemlerinizi hallettikten sonra gümrük memuru tarafından gümrük vergisi ücretiniz hesaplanır ve bu ücreti vergi dairesinden gümrük vergisi olarak ödeyebilirsiniz. Ödediğinize ilişkin vergi dekontunu gümrük memuruna gösterdikten sonra ürününüzü alabilirsiniz.

Ürünler Neden Gümrükte Takılır?

Yurtdışından alınan ürünlerin birçok nedenden gümrükte takılabilir. Bunların başlıca nedenleri;

  • Aldığınız ürünlerin değerinin belirtilen değerden yüksek olduğunun düşünülmesi
  • Gelen paketin içindeki ürün adedinin yüksek olması. (Bunun nedeni birden fazla ürün alındığında ticaret amaçlı getirildiğinin düşünülmesidir.)
  • Yasaklı ürün kategorisine girmesi. (Cep telefonu, kozmetik ürünleri, takviye edici ve sporcu gıdaları, tütün ürünleri, alkollü içecekler gibi.)

Yurtdışından Gelen Kargolar Gümrükte Kaç Gün Kalır?

Yurtdışından aldığınız ürünler eğer gümrükte takılacak bir neden içermiyorsa 3 – 4 gün gibi bir sürede gümrükten geçer ve elinize ulaşır.

Benzer durum yurtdışına kargo göndermek istediğinizde de geçerlidir.

Yurtdışından Ürünlere Özel Gümrük Vergileri 

Yurtdışından bazı ürünleri kargo yoluyla ülkemize getiremeyebiliyoruz. Ancak bu ürünlerden bazılarını yurtdışından dönüşte yanımızda getirebiliyoruz. Örneğin; yurtdışından cep telefonu alıp kargo yoluyla ülkeye sokulması yasak.

Ancak yurtdışından aldığınız ve kişisel olarak kullandığınız cep telefonunuzu ülkeye sokabilirsiniz. Yani bu tarz ürünleri ülkeye getirmek için kişisel eşya statüsünde olmaları gerekmektedir.  Tabii telefon konusunda da kullanabilmek için IMEI kaydı ücretini ödemeniz gerekir. Bu konuda yurtdışından telefon getirme yazımızı inceleyebilirsiniz.

Örneğin yurtdışından Playstation almak istediğinizde bunu kargo yoluyla yapmaya çalıştığınızda gümrük vergisi ödersiniz fakat hali hazırda yanınızda kişisel kullanım için getirdiğinizde herhangi bir ücret ödemezsiniz.

Cep telefonu dışında tablet, televizyon gibi ticaret maksadı dışında yurtdışından getirilen elektronik cihazlardan bir defaya mahsus ‘’Bandrol Ücreti’’ alınır. Bu bandrol ücreti 1 ile 25 Euro arasında değişiklik gösterir. Aldığınız elektronik cihazın türüne göre bu ücret farklılık gösterir.

Aliexpress Vergisi

Aliexpress’in vergi ücreti, satın alınan her ürün için 8 TL’dir.  Gümrük sunum ücreti ve 0.70 TL gümrük vergisi olmak üzere toplamda 8.70 TL ödeme yapmayı gerektirir. Alınan ürünlerin toplam bedeli 1 Euro bile olsa 8.70 TL’lik bir ödemeyi zorunlu olarak yapıyorsunuz. Alınan ürünler 30 kilogramdan ağır olursa gümrük işlemlerinde ticari kanunlar uygulanır. Ayrıca ürünler Çin üzerinden geldiği için %20 bir gümrük vergisi de uygulanır. 

Kısaca Aliexpress üzerinden alacağınız bir ürünün yurtdışı alışveriş vergisi nasıl hesaplanır bir örnekle anlatalım.

Örneğin; Aliexpress üzerinden 100 TL’lik bir ürün aldınız. %20’lik bir gümrük vergisi uygulanacak. Bu durumda 20 Tl’lik bir gümrük vergisi daha ödeyeceksiniz. 120 TL. Bu 120 TL’nin üstünden %20 özel tüketim vergisi uygulanıyor. 120 TL’nin %20’si 24 TL. Ekstra Aliexpress için uygulanan gümrük sunum vergisi 8 TL ve damga vergisi 0.70 TL. Toplam olarak 152.70 TL ödemiş olacaksınız. 

Bu bahsettiğimiz oran maksimum olarak sizden alınacak tutar. Bazı durumlarda bu tutarın daha az alındığına çokça şahit oluyoruz fakat mevzuata baktığımızda alınması gereken tutar hesaplamasını yukarıda görüyoruz.

Yani ürün size ulaştığında masraf daha az olabilir fakat Aliexpress’te maksimum ödeyebileceğiniz yurtdışı alışveris vergisi rakamının bu olduğunu bilmekte fayda var.