PayPal, 20 yılı aşan süredir internet üzerinden güvenli ödeme yapmaya ve para göndermeye yarayan popüler bir elektronik para kuruluşu. Paypal, 200’den fazla ülkede kullanılıyor ve 25 para birimini destekliyor.
Kullanıldığı ülkelerde genellikle yerleşik ödeme yöntemi olarak tercih ediliyor. Bu haliyle online ödeme ve para transferi yapmanızı kolaylaştırır. PayPal ile sadece alıcının e-posta adresini kullanarak para transferi yapabilirsiniz.
Alıcınız anlık olarak işlem detaylarıyla ilgili bildirim alır ve gönderdiğiniz tutarı kendi PayPal bakiyesinde görüntüleyebilir. Bu yönüyle uygulama gelişmiş bir mobil cüzdan işlevi de görür.
Bu makalede PayPal’ın ne olduğu, ne işe yaradığı ve bir PayPal hesabının nasıl açıldığını ele alacağız. Ayrıca Türkiye’de PayPal kullanımı ile ilgili soruları cevaplayıp Türkiye’de kullanabileceğiniz Wise gibi alternatiflerden de bahsedeceğiz.
PayPal Nedir? Ne işe Yarar?
Kısaca PayPal, bireyler ve işletmeler arasındaki ödemeleri kolaylaştıran bir finans teknoloji şirketi. Hem bireysel kullanıcılardan hem de şirketlerden ödeme almanızı ve onlara para göndermenizi sağlar.
PayPal’ın 2 önemli özelliği ile 2000’li yılların başında tüm dünyada hızla yayılmıştır:
- Yalnızca alıcının e-mail adresini kullanılarak kolay para transferi yapmaya izin vermesi
- İşletmelere sanal pos olarak hizmet vererek kartla online ödeme almayı mümkün kılması
1998 yılından bu yana kesintisiz hizmet veren PayPal, sahip olduğu bu özellikler sayesinde bütün dünyada çok güvenli bir ödeme yöntemi olarak kabul görür. Kurulduğu günden bu yana elektronik para kuruluşları arasında önemli bir marka olmayı da başarır.
Türkiye’de PayPal Hesabı Nasıl Açılır?
6 Haziran 2016 tarihinden itibaren PayPal Türkiye’deki faaliyetlerini durdurdu. Dolayısıyla Türkiye’de yaşıyorsanız artık bir PayPal hesabı açmanız ve PayPal hizmetlerine erişmeniz mümkün değil.
Fakat başka bir ülkede yaşıyorsanız ve oturum izninizi kanıtlayabilirseniz PayPal hesabı açabilir ve PayPal hizmetlerine erişebilirsiniz.
Ancak yine de şu kısıtlamalara tabi olduğunuzu unutmamalısınız:
- Türkiye sınırları içinde PayPal servislerine erişemezsiniz.
- Türkiye’deki PayPal kullanıcılarına para gönderemez ve bu kişilerden para alamazsınız.
- PayPal bakiyesini Türkiye’deki banka hesaplarına aktaramazsınız.
Türkiye’de Kullanabileceğiniz PayPal Alternatifleri
426 milyon kullanıcısıyla PayPal, dünyada en çok tanınan, güvenilen ve kullanılan ödeme kuruluşları arasında.
Ancak son yıllarda özellikle uluslararası para transferini kolaylaştırmak üzere çok sayıda alternatif teknoloji ve kuruluş ortaya çıktı. Hatta bazı kuruluşlar PayPal’a kıyasla çok daha düşük maliyetle uluslararası para transferi yapmanızı sağlıyor.
Dolayısıyla Türkiye’de PayPal hizmetlerine erişemediğiniz için endişelenmeyin çünkü çok sayıda güvenilir ve düşük maliyetli alternatifleriniz mevcut.
İlginizi çekebilir: Yurt Dışından Ödeme Almak için Paypal Alternatifleri
Dünya genelinde öne çıkan PayPal alternatifleri ve bu kuruluşların özellikleri:
Wise
Hızlı, ucuz ve kolay uluslararası para transferi yapmanızı yarayan bir elektronik para kuruluşudur. Şeffaf ücret politikası ve her zaman reel döviz kurunu kullanması ile ululararası para transferlerinde öne çıkar. Transfer ücreti olarak ne ödeyeceğinizi para gönderme işlemini tamamlamadan önce görebilirsiniz.
Ayrıca PayPal kendi belirlediği yüksek maliyetli döviz kurlarını uygularken Wise ile farklı para birimleri arasındaki çevirme işlemlerini reel döviz kuru üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu, Google’da gördüğünüz anlık kur ile aynıdır.
Öte yandan Wise çoklu döviz hesabı ile EUR, USD ve GBP dahil olmak üzere 9 para biriminde yerel banka bilgileri edinebilir ve tıpkı oranın yerlisiymiş gibi ödeme alabilirsiniz. Şirketiniz varsa, Wise işletme hesabı açarak uluslararası para transferi işlemlerini uygun maliyetlerle gerçekleştirebilirsiniz.
*Wise Çoklu Döviz Hesabı Türkiye’de ikamet eden kullanıcılar için henüz mevcut değil. Ancak yurtdışında, Wise Hesabı hizmetinin bulunduğu bir ülkede ikamet ediyorsanız, Wise Hesabı açabilirsiniz. Türkiye’de ikamet ediyorsanız, aşağıdaki butona tıklayarak Wise’a kayıt olabilir ve hem yurtdışından Türkiye’ye hem de Türkiye’den yurtdışına uluslararası para transferleri gerçekleştirebilirsiniz.
Wise ile para transferi yapacağınız alıcının bir banka hesabı olması gerekir, ancak Wise hesabına sahip olması gerekmez.
Öne Çıkan Özellikleri:
- Türkiye’deki kullanıcılar Wise hesabı açabilir ve uluslararası para transferi için kullanabilir.
- Hesap açmak ücretsizdir. Aylık veya yıllık hesap kullanım ücretleri bulunmaz.
- Döviz kuru dönüşümünde gizli kesintiler uygulanmaz.
- 8 farklı para biriminde yerel banka bilgileri edinerek yurtdışından ödeme alabilirsiniz.
- Transferlerin %50’sinden fazlası anlık gerçekleşir. (20 saniyeden kısa sürer)
XE
Euronet Worldwide şirketinin bünyesindeki XE, dünyanın en itibarlı uluslararası para transfer uygulamalarından bir tanesidir. Rekabetçi döviz kurları sunsa da XE tarafından sağlanan döviz kurlarının ve ücretlerin şeffaf olmadığını ifade etmek gerekir. Yani para gönderirken beklenmedik ve gizli ücretlendirmelerle karşılaşabilirsiniz.
Ayrıca XE üzerinden para transferi yapabilmeniz için mutlaka sizin ve alıcının birer banka hesabına sahip olmanız gerekir. Uygulama Türkiye’ye Türk lirası cinsinden para göndermeye olanak tanısa da XE ile Türkiye’den yurt dışına yönelik transfer yapmak henüz mümkün değildir.
Öne Çıkan Özellikleri:
- Türkiye de dahil olmak üzere 130’dan fazla ülkeye 100’den fazla para biriminde transfer yapabilirsiniz.
- Uluslararası para transferleri genellikle bir iş günü içinde tamamlanır.
- Türkiye’de 40 binden fazla nakit teslim noktasına sahiptir.
Remitly
Remityl, geleneksel bankalara kıyasla daha hızlı, şeffaf ve ucuz para transferi için kuruldu. Tıpkı PayPal gibi herhangi bir fiziksel şubesi bulunmaz.
Remitly’nin en fazla dikkat çeken özelliği para teslimatında sunduğu seçenekler. Size gönderilen parayı Remitly hesabınızın yanı sıra anlaşmalı kuruluşlardan (İş Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Garanti Bankası vb.) nakit olarak teslim alabilirsiniz. Ya da eve teslimat seçeneğiyle paranızın doğrudan evinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Halihazırda Remitly ile yurt dışından Türkiye’ye para göndermek mümkün olsa da Türkiye’den yurt dışına para göndermek henüz mümkün değildir. Diğer bir dezavantajı ise ilk aşamada günlük para transferinin 3000 $ ile sınırlı olması.
Öne Çıkan Özellikleri:
- Kullanıcı dostu mobil uygulama
- 14 farklı dilde müşteri desteği
- Düşük transfer ücreti
- Ekonomik transferlerde süre 3 ile 5 iş günü
- ABD Mali Suçları Engelleme Ağı (FinCEN) lisansı
Adım Adım PayPal Hesabı Açma
Türkiye dışında ikamet ediyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek dakikalar içinde PayPal hesabı açabilirsiniz:
- Tarayıcının adres çubuğuna paypal.com yazın.
- Açılan sayfada yer alan mavi Sign Up butonuna tıklayın.
- Bireysel hesap açacaksanız Personel Account, işletme hesabı açacaksanız da Business Account seçeneğine tıklayın.
- Code kısmından ikamet ettiğiniz ülkenin telefon kodunu seçin ve Mobile Number bölümüne telefon numaranızı yazarak Next butonuna tıklayır.
- Açılan doğrulama ekranına cep telefonunuza gönderilen 6 hanelik kodu yazın ve Confirm butonuna tıklayarak doğrulama işlemini tamamlayın.
- Açılan profil ayarları sayfasındaki ilgili bölümlere e-posta adresi, isim, soy isim ve şifre bilgilerinizi yazarak Continue butonuna tıklayın.
- Doğum tarihi, adres ve uyruk bilgilerini de ilgili bölümlere yazın ve sayfadaki kutucukları işaretleyerek kullanıcı ve gizlilik sözleşmelerini onaylayın.
- Agree and Create Account butonuna tıklayarak PayPal hesabınızı oluşturun.
Bu aşamaları tamamladıktan sonra PayPal, sizden hesap türüne ve ikametgah ülkesine göre farklı belgeler talep edebilir.
PayPal Hesabı Açmak için Gerekenler
PayPal’da bireysel ve işletme olmak üzere iki hesap çeşidi bulunur. Her bir hesap çeşidine ve yaşanılan ülkeye göre PayPal tarafından talep edilen bilgi ve belgeler değişiklik gösterir.
PayPal hesabı açmak için genel olarak sizden istenen bilgi ve belgeler:
- İkamet adresi
- Cep telefonu
- E-posta adresi
- Banka hesabı ya da kredi kartı bilgisi
- Kimlik
- Vergi bilgileri
Bunlara ek olarak ticari hesaplardan işletmenizin büyüklüğüne göre farklı belgeler talep edilebilir.
Almanya’da PayPal bireysel hesap açmak için gerekli bilgi ve belgeler:
- İkamet belgesi (“Anmeldung”)
- Cep telefonu
- E-posta adresi
- Bir SEPA (Single Euro Payments Area – Avrupa Tek Ödeme Alanı) ülkesinden alınmış kredi kartı ya da banka kartı
- Kimlik
- Vergi bilgileri
ABD’de PayPal bireysel hesap açmak için gerekli bilgi ve belgeler:
- Amerika’da bir ikamet adresi
- Cep telefonu
- E-posta adresi
- Banka hesabı ya da kredi kartı
- Kimliğinizi doğrulama için Sosyal Güvenlik Numarası (SSN)
PayPal Ücretleri
PayPal’da bireysel ve ticari hesap açılışı ücretsizdir. Ancak ticari hesap açılışında “PayPal Payment Pro” seçeneğini işaretlerseniz aylık ücret ödersiniz.
Diğer ücretler ikamet bölgesine göre değişiklik gösterse de genellikle benzer:
- Para birimi dönüştürme söz konusu olmadığı sürece alışveriş sonrası bir satın alma ücretini ödemek ya da bir bağışta bulunmak ücretsiz.
- Ticari işlem sonucu alınan ödemeler için %3,49’luk ücrete ek kullanılan para birimine göre değişen sabit bir ücret uygulanır.
- Uluslararası ticari işlemlerde %1,50’lik ek ücret uygulanır.
Fakat PayPal’ın çok sayıda opsiyonel hizmet sunduğunu ve işlem ücretlerinin genellikle şeffaf olmadığını da aklınızda bulundurun. Bu doğrultuda her bir işlemi gerçekleştirmeden önce o işlemin ücretine dair araştırma yapmanız gerekebilir.
PayPal Ne Zaman Açılacak?
PayPal’in Türkiye’deki faaliyetlerini durdururken yaptığı açıklamada “Gelecekte Türkiye’deki müşterilerimize yeniden hizmet verebilmek için çalışmalarımız devam edecektir.” satırlarına yer veriri. Bu da sizlerde dönem dönem “PayPal ne zaman açılacak?” sorusunu tekrar gündeme getirebilir.
Ancak PayPal’ın Türkiye’de tekrar hizmet vereceğine dair resmi bir açıklama yok. Dolayısıyla uzun süredir kapalı olan bu ödeme sisteminin tekrar açılıp açılmayacağına ve ne zaman açılacağına dair bir yorum yapmak mümkün değil.
Özet
Dünyada 400 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan ve kullanıcı sayısı her geçen yıl artmaya devam eden PayPal, 2016 yılından bu yana Türkiye’de hizmet vermez.
Bundan dolayı Türkiye’de yaşıyorsanız PayPal tarafından sunulan ödeme ve para gönderme hizmetlerinden yararlanmanız mümkün değil. Farklı bir ülkede oturum izniniz varsa gerekli belgeleri sunduktan sonra Türkiye dışında PayPal’ı kullanabilirsiniz.
Ancak son yıllarda gelişen alternatif finansal teknoloji şirketleri ile uluslararası para gönderme ve ödeme alma işlemlerinizi PayPal’a gerek kalmadan gerçekleştirebilirsiniz.
Örneğin, Wise sayesinde 70’ten fazla ülkeye uygun maliyetlerle para gönderilebilir ve USD, EUR ve GBP de dahil olmak üzere 8 farklı para biriminde yerel banka bilgileri edinerek yurt dışından ödeme alabilirsiniz.
Hayır, PayPal Türkiye’de kullanılamaz. Fakat Türkiye’den yurt dışına uluslararası para transferi için Wise, Remitly, Revolut ve OFX gibi çok sayıda PayPal alternatifi bulunur.
Türkiye’de PayPal yerine Wise kullanabilirsiniz. Türkiye’de Wise hesabı açabilir, Wise ile uluslararası para transferi yapabilir, farklı ülkelerden ödeme alabilir veya işletme banka hesabı açabilirsiniz.
Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Japonya gibi ülkeler başta olmak üzere PayPal, Amerika’dan Afrika’ya, Asya-Pasifik’ten Avrupa’ya kadar 200’den fazla ülkede kullanılır.
PayPal’ın Türkiye’deki faaliyetlerini durdurduğu 2016 yılından itibaren şirket tarafından Türkiye’den PayPal hesaplarına erişim kısıtlanmıştır. Bu nedenle şu anda Türkiye’den PayPal hesaplarına giriş yapılamaz. Eğer hesabınızdaki parayı çekmek istiyorsanız [email protected] adresinden PayPal Müşteri Hizmetleri’ne ulaşabilirsiniz.