Erasmus Mundus Yüksek Lisans Programı Nedir? Nasıl Başvurulur?

Orjinal adı “Erasmus Mundus Joint Masters Degrees” (EMJMD) olan ve ülkemizde kısaca Erasmus Mundus olarak bilinen bursu bu yazımızda detaylı bir şekilde ele alacağız. 

Türkiye’de lisans eğitimini tamamlamış birçok kişi yurtdışındaki olası yüksek lisans programlarını araştırıyor. Erasmus Mundus ülkemizde nispeten daha az bilinen bir yurtdışı yüksek lisans eğitimi. 

Size burs opsiyonu sayesinde maddi anlamda Avrupa’da zorlanmadan geçirdiğiniz ve farklı kültürleri tanırken özel olarak düzenlenmiş programlarda eğitim almanızı sağlayan bir eğitim modeli sunuyor.

Erasmus Mundus’u birçok yurtdışı yüksek lisans seçeceğinden ayıran özelliği ise bu programı tamamlarken birden fazla ülkede eğitim görüyorsunuz.

Yani örneğin ilk sömestr dersleriniz İspanya’da olurken ikinci sömestr’da Fransa’da olmanız gerekiyor. Bazı programlarda ülke sayısı 3’e 4’e de çıkabiliyor. 

Avrupa’da eğitim almak için Türk vatandaşların vize alması gerektiği düşünülürse Türkiye’deki öğrenciler açısından en can sıkıcı nokta birden fazla vize alınması gerekliliği olacaktır.

Akılda tutulması gereken bir detay da başvuru tarihleri birçok yüksek lisans programına göre çok daha erken. Genelikle bir sonraki eğitim yılı için başvurular Ekim-Ocak arasında alınıyor. Başvuru tarihleri programlara göre farklılık gösterebiliyor.

Şimdi başvurular için gerekli temel kriterlere geçelim.

Erasmus Mundus Programlarına Kimler Başvurabilir?

Dünyanın her yerinden Erasmus Mundus programlarına başvurmak mümkün olduğu için Türkiye de başvurulabilir ülkeler arasında. 

Programlar yüksek lisans düzeyini hedeflediği için hali hazırda lisans düzeyindeki eğitiminizi bitirmiş olmanız ya da master programı başlamadan önce bitirebileceğiniz şekilde üniversite son sınıfta olmanız gerekiyor.

Eğer daha öncesinde yüksek lisans seviyesinde bir eğitim aldıysanız burs alma şansınız maalesef yok fakat yine de programlarda ücretini ödeyerek eğitim almanız kabul aldığınız takdirde mümkün.

Temel gereklilikler bunlar olsa da dil konusu başvurularda özellikle ülkemizdeki öğrencileri en çok zorlayabilecek konuların başında geliyor.

Bu yüksek lisans programlarında eğitim alabilmek için gerekli İngilizce düzeyi TOEFL ya da IELTS gibi sınavlarla puanlanmış şekilde B2 ya da C1 seviyesinde. Başvurunuzu yapmadan önce programlara özel gereklilikleri öğrenebilirsiniz.

Az da olsa bazı programlar 2.bir dil isteyebiliyor ya da bunu bir avantaj olarak görebiliyor.

Erasmus Mundus Programlarına Nasıl Başvurulur?

EMJMD resmi sitesine girerek katalog sayfasından kendinize uygun bir program bulmaya çalışarak başlayabilirsiniz. Bu katalogda 2021 yılı itibariyle 149 farklı program bulunuyor.

Alanınızı, istediğiniz ülkeyi, anahtar kelimeyi, toplam ECTS kredi miktarını filtreleyerek size uygun olduğunuz düşündüğüz bir programın detaylarını inceleyebilirsiniz.

Ardından ilgili link üzerinden programın kendi web sitesine gidip başvuru için neler gerektiğini görebilirsiniz.

Örneğin bir programı seçerek onun üzerinden ilerleyelim.

Agricultural, Food and Environmental Policy Analysis (AFEPA): Örnek Başvuru Süreci

afepa-erasmus-mundus-programi

Websitesine gidip application bölümünü incelediğimizde başvuru gerekliliklerini inceleyebiliyoruz. Bu programa başvurmak için:

  • Üniversitede ekonomiyle ilgili en az 24 ECTS kredisi karşılığı ders almış olmamız gerekiyor. 
  • Diploma notunuzun karşılığının minimum “B” olması gerekiyor.

Dil yeterliliği konusunda ise talepleri şu şekilde:

  • TOEFL:İnternet testinde(IBT) minimum 90 puan, written bölümde minimum 20 olacak şekilde
  • (IELTS): minimum 6.5, hiçbir bölüm puanı 5.5’un altında olmayacak şekilde.
  • 300 kelimeyi geçmeyecek şekilde 2 referans mektubu – Referans mektuplarının sahipleriyle iletişime geçilebileceği bilgisinin referans verenlere iletilmesi gerekiyor.
  • CV 
  • Transkript(İngilizce değilse onaylı tercümesi)
  • Fotoğraf
  • Kimlik bilgisi

Temel gereklilikler bu şekilde. Adaylar arasından süreci de detaylı bir şekilde anlatılmış durumda. Bu programlara Erasmus Mundus bağlantısı olmadan da ücretini ödeyerek de başvurulabildiğini hatırlatalım.

Burs konusunda öncesinde herhangi ekstra bir şey yapmanıza gerek bulunmuyor. Burs tarihlerine göre başvurunuzu doğru zamanda yaptığınız takdirde burs için de başvurunuzu otomatik olarak yapmış oluyorsunuz.

Erasmus Mundus Programları Arasında Hangi Bölümler Var?

Erasmus Mundus programlarının çoğunlukla multidisipliner şekilde hazırlandığını söyleyebiliriz. Yani Ekonomi, Kimya, Matematik, Fizik, Sosyal Bilimler, Mühendislik, Çevre gibi alanların genellikle birden fazlasından beslenen karma programlar oluşturulmuş. Programlardan 10 adet örneği aşağıda görebilirsiniz:

Erasmus Mundus Hangi Ülkelerde Yapılabilir?

Tıpkı Erasmus+ gibi temelde Avrupa ülkeleri projelere dahil olsa da Erasmus Mundus’da ekstra olarak Avrupa dışından bazı ülkelerde programların farklı dönemlerine ev sahipliği yapabiliyor. Doğrudan filtreler aracılığıyla istediğiniz ülkeyi seçip o ülkenin parçası olduğu programları görebilirsiniz.

Ülke Listesi: İtalya, Fransa, Almanya, İspanya, İsveç, Belçika, Portekiz, Birleşik Krallık, Avusturya, Yunanistan, Macarista, Hollanda, Çin, Çekya, Finlandiya, Hindistan, Japonya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Güney Afrika

Bahsettiğimiz gibi listede Avrupa dışından ülkeler olsa da bu ülkedeki program sayıları oldukça kısıtlı. Örneğin 149 programın 48’ininin en az 1 sömestr’ı Almanya’da geçerken Japonya’nın dahil olduğu program sayısı ise yalnızca 5.

Program dahilinde farklı ülkelerde kalacağınız sürelerde tek tek banka hesabı açmakla uğraşmamak adına yurtdışında banka hesabı açmak yazımızı inceleyip şimdiden oturduğunuz yerden yurtdışında banka hesabına sahip olabilirsiniz.

Erasmus Mundus Ortak Programı Burs Ne Kadar?

Erasmus Mundus Ortak Programı için burs miktarı programınızın toplam ücretini ve sigorta gibi ek ödemeleri karşılıyor.

Programların ücretleri yıllık 9000€ ya da 2 yıllık programlar için de 18000€ oluyor. Burs alamadığınız takdirde de kabul alıp programlarda eğitim görmek mümkün. Yurtdışı eğitim kredisi yazımızı inceleyip yurtdışında eğitim hayatınız için nasıl kredi çekebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Burslar 2 kategoride değerlendiriliyor. Program ülkeleri(doğrudan programların uygulandığı ülkeler) ve partner ülkeler(Türkiye de bu ülkeler arasında) şeklinde burs seçenekleri ikiye ayrılıyor.

Program ülkelerine verilen burs sayısı ortalama partner ülkelerinin 4 katı şeklinde oluyor. Yani program ülkelerine 16 burs veren bir yüksek lisans programı partner ülkelerden 4 kişiye burs veriyor.

Bu da Türkiye gibi ülkelerdeki kişilerin burs almasını daha zor hale getiriyor.

Erasmus Mundus Ortak Programlar Başvuru Tarihleri 

Yazımızın başında da başvuru tarihlerinin en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri olduğundan bahsetmiştik.

Birçok yüksek lisans programına göre Erasmus Mundus master programlarının başvuru tarihleri oldukça erken. Programlar arasında farklılıklar olsa da Ekim-Şubat arasında bir sonraki eğitim yılı için başvurular alınıyor ve değerlendirmeye başlanıyor.


Özetle Erasmus Mundus farklı ülkelerde eğitim alarak oldukça farklı bir deneyim yaşayabileceğiniz birçok yüksek lisans programını bünyesinde barındıran Avrupa Birliği destekli bir eğitim modeli.

Burs kazanma şansı toplam kabul edilen kişi sayılarının düşük olması sebebiyle çok kolay olmasa da kendinize uygun bir program bulursanız neden olmasın?