Couchsurfing Benzeri Siteler & Alternatifler

Yurtdışına gittiğinizde kalacak yer bulmak oldukça en önemli konulardan biri. Eğer otelde kalmak istemiyorsanız Couchsurfing benzeri siteler tam da size göre. Bu gibi siteler sayesinde otellerden daha uygun veya ücretsiz bir şekilde başka bir ülkede kalabilir ve farklı ülkelerin kültürlerini tanıyabilirsiniz.

Couchsurfing Benzeri 10 Site & Uygulama

Tabii ki Couchsurfing bu konuda en ünlü olmuş web sitesi olsa da talep de bu sitede çok yüksek olduğu için sıfırdan profil oluşturmak zor. Bu sebeple de kalacak yer bulmak kolay değil Biz de bu yazımızda yurtdışında ucuza konaklamak için Couchsurfing benzeri siteler ve uygulamalara değineceğiz.

TrustedHouseSitters

trustedhousesitters-couchsurfing-alternatifi

Evcil hayvanlarla aranız iyi mi? Eğer cevap evetse TrustedHouseSitters sizin için en iyi Couchsurfing alternatifi olacaktır. Bu sitede bir süreliğine evde olamayacak ev sahipleri kendileri evde olmadığı süre için evcil hayvanlarına bakacak birini arıyor.

Konuk da bu sayede evde ücretsiz bir şekilde konaklıyor. Konaklama süresi tamamen ev sahiplerine bağlı. Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok farklı ülkesinde kullanılan ve gitgide yaygınlaşan bir websitesi. Yılda yalnızca 1 defa kullanmayı düşünüyorsanız ücret size yüksek gelebilir fakat yılda birden fazla kez kullanacak olanlar için ücretini de fazlasıyla çıkaracaktır.

Sisteme ev sahibi olarak da katılmak mümkün. Yine aynı ücret geçerli. Bu sayede siz de evde olamayacağınız zamanlarda evcil hayvanınızı dert etmeyip tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz.

Homeexchange

Ücretli Mi: Yıllık olarak 150$ ödeyerek sisteme erişebiliyorsunuz. Sistemin bir avantajı ödemeyi ilk anlaşmanızı yaptıktan sonra yapabiliyorsunuz. Böylece ilk konaklamanız kesinleşmeden ödeme yapmanız gerekmiyor.

Homeexchange uygulaması diğer Couchsurfing benzeri siteler arasında biraz daha farklı. Bu uygulama için kendinize ait bir eviniz olması şart. Çünkü bu uygulamayı kullanmak için bir başkasıyla evinizi değiş tokuş etmelisiniz. Kısaca gideceğiniz ülkede Türkiye’ye gelmek isteyen birisi varsa siz o ülkede kaldığınız sürece onun evinde kalırsınız, o da Türkiye’de sizin evinizde kalır. Üstlerik bu konaklama tamamen ücretsiz. 

Guestpoint sistemi sayesinde bu gidiş gelişin aynı anda olması gerekmiyor. Yani sizin evinizde bir başkası kaldığı süre için GuestPoint kazanıyorsunuz ve ardından siz başkasının evinde kalmak istediğinizde bu GuestPoint’lerinizi kullanabiliyorsunuz.

BeWelcome

Ücretli Mi: Web sitesini kullanmak ve evlerde konaklamak tamamen ücretsiz. Tam anlamıyla Couchsurfing alternatifi.

BeWelcome kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Dünyanın farklı yerlerindeki insanları buluşturma amacıyla yola çıkan siteden kalacak yer arayanlar için konaklama imkanı sunabilir ya da konaklayacak evler bulabilirsiniz. Yurtdışında ücretsiz konaklama için ideal bir seçim olabilir.

Tabii ki site Couchsurfing kadar popüler olmadığı için seçenekler daha kısıtlı olabiliyor ve herhangi bir sorun yaşamanız durumunda site bu konuda yardımcı olacağını vaat etmiyor.

Trustroots

Ücretli Mi: Siteyi kullanmak ve konaklamalar tamamen ücretsiz.

65.000’den fazla üyesiyle gezginler için bir buluşma noktası olan Trustroots üzerinden dünyanın birçok yerinde kalacak bir ev bulmak mümkün. Coucsurfing benzeri siteler arasında “Circles” özelliği sayesinde öne çıkıyor. Bu sayede ortak ilgi alanlarına sahip olduğunuz kişileri bulmak da mümkün oluyor. Kullanmak tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı koda sahip bir site.

trustroots-couchsurfing-alternatifi

Mind My House

Ücretli Mi: Yıllık 20$ ödeyerek evlerinde kalmalarını isteyen ev sahiplerine erişebilirsiniz.

MindMyHouse Couchsurfing benzeri ücretsiz konaklama sağlayan bir uygulama. Tek farkı kalacağınız evde başka birinin olmaması. Web sitesi sayesinde ücretsiz şekilde konaklayacak kişi ev sahiplerinin evde olmadığı süre boyunca ev bakımı, evcil hayvan bakımı gibi ev sahiplerinin taleplerini yerine getiriyor. Yani evin genel bakımı, bahçe varsa bahçe bakımı ya da evde kalan evcil hayvanların bakımı gibi işlerle uğraşarak ücretsiz bir şekilde konaklama yapabilirsiniz.

Siteye üye olup yıllık olarak faydalanmak ise ücretli.

Homestay

Ücretli Mi: Sistem Airbnb’ye benzer şekilde çalışıyor, yani ücretli fakat genellikle bu tarz rakiplerine uygun fiyatlara oda bulmak mümkün.

Bu uygulama ile gideceğiniz yerdeki bir kişinin evinde konaklayabilirsiniz. Homestay sitesine üye olarak evlerindeki odaları kiralayan insanlarla iletişime geçerek uygun fiyatlarla kalabilirsiniz. Ayrıca yanında kaldığınız insanlar ile farklı kültürleri tanıyabilir ve seyahatinizi keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz. 

Bu uygulamanın daha farklı özelliği özellikle yurtdışında uzun süre kalmanız gereken durumlar için de birçok seçenek bulunabiliyor. Yani öğrencilik için bir yere gitmek istediğinizde ve 6 ay gibi bir süre için yurtdışında kalacağınızda da evinin bir odasını uzun süreli kiralamak isteyen kişileri bulabiliyorsunuz.

Airbnb

Ücretli Mi: Evet, otellere göre daha ucuz seçenekler bulmak mümkün. Ev ya da sadece evin odasını kiralayarak daha düşük bütçeyle tatilinizi yapabilirsiniz.

Yazımızdaki en popüler uygulama. Birçok kişi zaten kullanmıştır ya da biliyordur fakat Couchsurfing gibi sitelerde aradığınızı bulamadıysanız özellikle de büyük şehirlerde gerçekten uygun fiyatlara odalar bulmak mümkün. Zaten Couchsurfing konseptinde de evin tamamen size kalmadığı düşünülürse tamamen ücretsiz bir alternatif olmasa da denemeye değer. Yurtdışı otel rezervasyonu siteleri yazımızda da Airbnb’ye değinmiştik.

Couchsurfing Nedir?

Couchsurfing; yurtdışı seyahatlerinizde kullanabileceğiniz konaklama üzerine kurulu bir uygulama. Bu uygulama ile gitmek istediğiniz ülkede sizi misafir edecek kişileri bulabilir ve seyahatiniz süresinde bu kişilerin evinde kalabilirsiniz.

Couchsurfing’in en güzel yanı ücretsiz olması. Bu sayede konaklama masraflarından kurtulabilir ve yeni insanlarla tanışabilirsiniz.

Couchsurfing uygulamasını kullanmak için siteye üye olmanız yeterli. Üye olduktan sonra profilinizi doldurarak kendinizi tanıtmanız da oldukça önemli.

Böylece sizi evinde misafir edecek kişilere kendinizi tanıtmış olursunuz ayrıca diğer kişilerin profillerini okuyarak da misafiri olacağınız kişileri tanıyabilirsiniz. Profilinizde hobilerinizden, hangi ülkelere seyahat ettiğinizden, yaptığınız işten bahsederek doluluk oranınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca belirtmeniz gereken önemli bir bilgi varsa gene profilinizde belirtebilirsiniz.

Örneğin; hayvanlara karşı alerjiniz olduğundan profilinizde bahsederseniz hayvan sahibi bir kişinin evinde kalma ihtimalini azaltmış olursunuz.

Couchsurfing Nasıl Kullanılır?

Kısaca Couchsurfing’i nasıl kullanabileceğinizden bahsedelim. Siteye üye olduktan sonra gitmek istediğiniz ülkeyi ve kaç gün kalacağınızı seçiyorsunuz.

Daha sonra site tarafından gideceğiniz yerdeki kişiler size listeleniyor ve bu kişilerin profillerini inceleyerek istediğiniz kişilere konaklama isteği gönderebiliyorsunuz. 

Size tamamen güven ve referans üzerine çalışıyor. Yani bu siteye üye olan kişiler kendilerine gelen konaklama isteklerini tamamen yorumlar ve referanslar üzerine kabul ediyor veya reddedebiliyor. Eğer ilk defa Couchsurfing’i kullanacaksanız bir referansınız olmadığı için kabul etmeyecek kişiler de olabilir ancak bu sizi korkutmasın.

Couchsurfing kullanan birini tanıyorsanız size referans olmasını isteyebilirsiniz ya da konaklamak isteği gönderdiğiniz kişiler sizi onaylarsa referans alabilirsiniz. Yani aldığınız referanslar (hem konuk hem de ev sahibi olarak) ne kadar olumluysa isteklerinize dönecek kişi de fazla olacaktır. 

Couchsurfing’e bir miktar para ödeyerek profilinizi onaylanmış profile çevirebilirsiniz. Böylece profilinizde yeşil bir tık gözükür. Bu da referans sıralamasında üstte olmanıza olanak sağlar. 

Couchsurfing’i kullanırken dikkat etmeniz gerekenler özellikle yorumlar ve referanslar kısmı. Olumlu oyu fazla olan kişileri daha çok tercih edebilirsiniz. Ancak olumsuz bir yorum girilmişse de mutlaka dikkate alın.

Konaklama isteği göndereceğiniz kişilerin profillerini mutlaka okuyun. Sizinle tamamen zıt hobilere sahip olan bir kişinin yanında rahat olamayabilirsiniz. Ayrıca evin konumu ve ulaşımı gibi ayrıntılara da mutlaka dikkat edin. Kanepede mi kalacaksınız yoksa ayrı bir odanız mı olacak gibi detayları okursanız gittiğiniz zaman bir problem yaşamazsınız. 

Eğer yurtdışına çıkmayacaksanız bu uygulamayı kullanmanın başka bir yolu da yurtdışından gelen kişileri evinizde misafir etmek. Böylece hem başka kültürden insanlar ile tanışabilir hem de kendi kültürünüzü tanıtabilirsiniz. Yine de yurtdışına çıkış için sorun ettiğiniz konu pasaport, vize gibi ücretlerse yurtdışına kimlikle gidilen ülkeler yazımızı da inceleyebilirsiniz.


Birçok insan bu uygulama ile keyifli bir yolculuk geçiriyor ancak Couchsurfing size göre değilse kullanabileceğiniz Couchsurfing benzeri siteler de bulunuyor. Bu web sitelerinden de yazımızda bahsettik.