Almanya Mavi Kart Rehberi: Başvuru Süreci ve Avantajları

Almanya’da çalışmak birçok kişinin hayalleri arasında. Ancak çalışma vizesi almak zorlu bir süreç. Almanya da ülkede oluşan kalifiye işçi açığını kapatmak için Avrupa Birliği ülkesi olmayan ülkelerde yaşayan kişilere Mavi Kart ile Almanya’da çalışma imkanı sağlıyor.

Almanya mavi kart başvurusu hakkında bilgileri bu yazımızda bulabiliriniz. 

Mavi Kart Nedir?

Mavi kart (Blue Card), Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde yaşayan yüksek nitelikli iş gücüne sahip kişilerin Almanya’ya gelerek çalışmasına imkan sağlayan bir oturma iznidir.

Blue card ile Almanya’da çalışmak isteyen kişiler mutlaka üniversite diplomasına sahip olmalıdır. Bu kişiler Almanya’da aldıkları eğitime uygun olan bir iş bulmaları halinde de Mavi kart için başvuru yaparak Almanya’da yaşama ve çalışma hakkına sahip olurlar.

Mavi Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mavi kart başvurusu iki aşamalı şekilde yapılır. Başvuru sadece Almanya’da yapılabildiği için Türkiye’den mavi kart başvurusu için Almanya ulusal vizesi almanız gerekir.

Almanya’ya geldikten sonra da mavi kart için başvuruda bulunulması gerek. Başvuru randevusu aldıktan sonra konsolosluğa gelerek bir görüşme gerçekleştirmeniz ve Almanya’da çalışmaya nitelikli olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. 

Almanya’ya geldikten sonra mavi kart başvurunuzu ulusal vizenizin süresi bitmeden almaya dikkat etmelisiniz. 

Mavi Karta Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Mavi kart başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkede yaşaması gerekir.

Bunun dışında Mavi Kart’ın amacı iş gücünde uzmanlaşmış kişilerin başvurması olduğu için başvuruda bulunacak kişilerin üniversite diploması olmalı, alanında uzmanlaşmış olmalı. En az 3 ila 5 yıllık bir iş tecrübesine sahip olması beklenir.

Ancak bu sürenin altında çalışmışsanız da alanınızda kalifiye olduğunuzu kanıtlarsanız ve güçlü referans mektuplarınız varsa başvurunuzun kabul edilme olasılığı da yükselir. Mavi kart yurtdışında çalışmak için uzun vadeli olarak en verimli yöntemlerden biridir.

Almanya mavi kart başvurusu için yerine getirmeniz gereken başlıca şartları sizin için listeledik:

  • Üniversite diploması ve bu diplomanın Alman üniversitelerinde bir denkliği bulunması,
  • Başvuru yapacak kişinin Almanya’da bulunan bir firma ile iş sözleşmesi olması,
  • İş sözleşmesinde belirlenen maaşın mavi kart için belirlenen minimum brüt maaş seviyesinden yüksek olması, (2021 güncel maaş miktarı yıllık 56.800 Euro’dur*.)
  • İş tecrübeleri (Daha önceden çalıştığınız yerlerden aldığınız referanslar)

Mühendis, doktor ve bilişim alanlarında 2021 yılında belirlenen minimum brüt maaş yıllık 44.304 Euro’dur.

Not: Almanya tarafından belirlenen minimum brüt maaş tutarı her yıl yeniden belirlendiğini de belirtelim.

Mavi Kart İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

Alman Konsolosluğu’ndaki Mavi Kart başvurunuz için gereken evraklar şunlardır:

  • Pasaportun aslı ve 2 fotokopisi (Pasaport süresi minimum 15 ay daha geçerli olmalıdır)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Özgeçmiş
  • Diploma (Alman lisans diploması ile denklik olmalıdır ya da bir Alman üniversitesinden alınmış olmalıdır.)
  • Başvuru formu (Almanca olarak eksiksiz yazılmış ve imzalanmış olmalıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası (Almanya’ya gittiğiniz günden işe başlayacağınız güne kadar olan süreyi kapsamalıdır.)
  • Çalışma belgesi
  • İş sözleşmesi (Yıllık brüt maaşı ve çalışma saatlerinin belirtilmiş olması gerekir.)

Mavi Kart Ücreti Ne Kadar?

Almanya mavi kart için başvuru ücreti 110 Euro’dur ve başvuru anında nakit olarak ödenir. Ayrıca ek olarak belgeler için ücret ödemeniz gerekebilir.

Ödemeler Euro olarak yapıldığı için yanınızda Euro bulundurmanız faydalı olacaktır.

Mavi Kart Ne Kadar Sürede Çıkarılır?

Mavi Kart başvurusu yapıldığı andan itibaren sonuçlanması ve mavi kartın çıkması en az 2 hafta en fazla 2 ay içerisinde gerçekleşir.

Geçerlilik Süresi Nedir?

Almanya mavi kartı maksimum 4 sene kadar geçerlidir. Ancak genellikle mavi kart alanların oturum izni alma süreleri 2 ila 3 sene gibi kısa bir süreye indiğinden Almanya’da kalmak isteyen kişiler süresiz oturum iznine başvurarak Almanya’da kalmaya devam edebilir.

Mavi Kart ile Çalışma Vizesi Arasındaki Fark Nedir?

Çalışma vizesi aldığınız takdirde Almanya’ya gelerek herhangi bir işte çalışabilirsiniz ancak mavi kart sadece nitelikli iş gücü olabilecek kişilere verilmektedir. Doktor, mühendis, bilişim alanı gibi alanlar nitelikli iş gücü olarak nitelendirilir. 

Mavi kart aynı zamanda oturum izni almayı da kolaylaştıran bir vize türüdür. Mavi kart sahibi kişiler 21 ayın sonunda (bazı durumlarda bu süre 33 aya kadar çıkabilir) süresiz oturum izni almaya hak kazanır. Çalışma vizesi ile gelen kişiler süresiz oturum iznine sahip olmak için en az 8 yıl boyunca Almanya’da yaşaması zorunludur. 

İki vizenin ortak özelliği ise iş teklifi almış olmanız gerekir. İki vizeye de başvurabilmek için Almanya’da işverene ihtiyacınız vardır.

Mavi Kart Aldıktan Sonra İş Değişimi Nasıl Yapılır?

Mavi kart aldıktan sonraki ilk 2 sene içerisinde bir iş değişimi yapılması gerekiyorsa göçmenlik bürosundan onay alınması gerekir.

Eğer 2 senelik süresi dolmamış birisi işten çıkmak zorunda kalırsa yeni iş yeri için tekrar mavi kart başvurusunda bulunması gerekir. Göçmenlik Bürosu’yla iletişime geçilip detaylar öğrenilebilir.

Mavi Kart ile Tüm Avrupa Birliği’nde Çalışılabilir Mi?

Mavi Kart bir Avrupa Birliği uygulamasıdır. Yani Almanya’ya özgü değildir fakat mavi kartı hangi ülkeden alırsanız o ülkede çalışma hakkı verir. Almanya’dan aldığınız mavi kart ile Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkelerde çalışmanız mümkün olmaz.

Buna karşılık farklı Avrupa Birliği ülkelerinde de mavi karta başvurma hakkınız bulunur. Mavi kart başvurusuna 27 AB ülkesinin 25’i izin vermektedir.(Danimarka ve İrlanda için başvuru yapılamaz.)

Mavi Kartın Avantajları Nelerdir?

Mavi kart ile gelen kişiler birçok avantajdan da yararlanabilirler. Biz de mavi kart alarak ile Almanya’da sahip olabileceğiniz avantajları listeledik:

  • Almanya’ya mavi kart alarak giden kişiler nitelikli bir işte çalışıyor ve en az B1 seviyesinde Almanca biliyorsa 21 ay içerisinde süresiz oturum vizesi alabilirler. Eğer nitelikli bir işte çalışıyorlarsa ancak Almanca bilgileri B1 seviyesinden düşükse bu süre 33 aya çıkabilir. Ancak bu süre de diğer vize türlerine göre daha kısadır.
  • Mavi kart ile Almanya’da yaşarken Alman vatandaşlarının yararlandığı ücretsiz sağlık hakkına da sahip olurlar.
  • Eğer Almanya’ya gelen kişi evli ve çocukları varsa Aile Birleşim Vizesi kapsamında ailesini de Almanya’ya getirebilir. Bu süreç mavi kart sahiplerine diğer vize sahiplerinden daha kısa sürede tamamlanabilir. Ayrıca gelen aile bireyleri de Almanya’da sağlık, eğitim ve çalışma gibi haklardan da yararlanabilir.
  • Almanya’ya gelen yakın aile bireylerinde Almanca bilme zorunluluğu mavi kart vizesi kişilerde aranmaz.
  • Mavi kart sahibi kişi diğer Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat edebilir.
  • 18 ay kadar Almanya’da kaldıktan sonra diğer Avrupa Birliği ülkeler içinde mavi kart başvurusunda bulunabilir ve bu ülkelerde çalışabilir. 

Diploma Denkliği Nasıl Kontrol Edilir ?

Son olarak da mavi kart için gerekli olan diploma denkliği konusunu açıklayalım.

Mavi kart alabilmeniz için Almanya’da üniversite okumak ya da Türkiye’de okuduğunuz üniversitenin Alman üniversitelerinde denkliğinin olması gerekiyor.

Türkiye’de aldığınız diplomanın Almanya’da tanınıp tanınmadığını öğrenmek için anabin.kmk.org sayfasına bakabilirsiniz.

Blue Card Resmi Sitesi

Konu hakkında daha fazla bilgi almak için Mavi Kart için Avrupa Birliği’nin hazırladığı resmi siteyi ziyaret edebilirsiniz. Bu site üzerinden ülkelere özel gereklilikleri, yazımızda paylaştığımız başvuru detaylarını ve bazı Mavi Kart sahiplerinin yorumlarını görüp sık sorulan soruları inceleyebilirsiniz.

https://ec.europa.eu/immigration/blue-card