Almanya’da yaşamak isteyenler için bu yazıda temel birçok bilgiyi bir araya getirdik. Öncelikle kısa kısa temel olarak bilmeniz gerekenlerden başlayarak Almanya’da yaşamanın artılarını, eksilerini ve bilmeniz gereken ipuçlarını bir araya getirdik.
Bu yazı için tercih ettiğimiz görselin aslında Almanya’yı çok iyi yansıttığını düşünüyoruz. Düzenli bir şehir görüntüsü, geniş yeşil alanlar ve şehrin merkezindeki yüksek binalar. Almanya’da yaşamı kısaca tanımlamak gerekirse bizim de seçeceğimiz kelimeler düzen, huzur ve çalışma olurdu.
Kısa Kısa Hap Bilgiler
Almanya Resmi Dili: Almanca
Almanya Para Birimi: Euro
Almanya Telefon Kodu: +49
Nüfus: 83 Milyon
Başkent: Berlin
Almanya Zaman Dilimi: GMT +1
Not: Türkiye GMT+3 zaman diliminde ve yaz kış saati uygulaması yapmadığından Avrupa kış saatindeyken Almanya Türkiye saat farkı 2’dir. Almanya yaz saati uygulamasındayken Almanya – Türkiye saat farkı 1’dir.
Almanya’da Yaşamak İçin En İyi Sebepler
Almanya’da yaşamak için herkesin farklı sebepleri olabilir fakat aşağıda saydığımız sebepler herkes için geçerli olabilecek ve Almanya’nın Türkiye ve birçok ülkeyle kıyaslayınca önemli artılarını içerir:
Eğitim
Almanya’da eğitim sistemi neredeyse tamamen ücretsizdir. Ücretli üniversitelerde bile dönemlik ücretler 1000 Euro’yu bulmamaktadır. Yani ailenizle Almanya’da yaşamak istiyorsanız eğitim kalitesi ve ücret açısından Almanya birçok ülkeye göre çok avantajlıdır. Yüksek lisans ya da üniversite okumak için Almanya’ya gitmek de özellikle mühendislik gibi teknik bölümler açısından tercih sebebi olabilir.
Öğrenci vizesi alabilmek için Almanya’da bloke hesap açmanız gerekebilir. Bu konudaki yazımıza göz atabilirsiniz.
Sağlık Sistemi
Almanya’daki sağlık sistemi Avrupa’nın birçok ülkesine göre daha gelişmiştir fakat Türkiye’yle kıyaslayacak olursak doktora gitme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Türkiye’de olduğu gibi aile hekimi sistemi bulunur ve acil olmayan durumlarda öncelikle aile hekimlerinden randevu almanız gerekir.
Almanya’da doktorların büyük bir çoğunluğu İngilizce bilmektedir. Bu sayede Almanca bilmenize gerek olmadan birçok doktorlar İngilizce anlaşmanız da mümkündür. Yaşadığını bölge büyük bir şehirse Türkçe bilen doktorlar da bulma şansınız olabilir.
Almanya’da birçok sağlık hizmeti ücretsiz olsa da acil olmayan müdahaleler için örneğin diş hekimi randevu ücretleri Türkiye’ye oranla TL bazında çok daha pahalı olabilir. Bu sebeple Almanya’da yaşayan birçok Türk de bu tarz hizmetleri Türkiye’ye geldiği tatillerde almayı tercih eder.
Almanya’da özel sağlık sigortası sistemi kullanımı çok yaygın değildir fakat Allianz gibi büyük şirketler aracılığıyla özel sağlık sigortası yaptırmak da mümkündür.
Daha detaylı bilgi için Almanya sağlık sigortası sistemi yazımıza göz atabilirsiniz.
Doğal Güzellikler – Yeşil Alanlar
Almanya doğal güzellikleri ve yeşil alan ve parklarının bolca bulunmasıyla da ünlüdür. Her şehirde geniş parklar bulmak ve bu parklara kolayca ulaşmak mümkündür. Özellikle yaz aylarında bu parklarda doğayla iç içe huzurlu ve keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Çalışan Hakları
Almanya dünyada çalışan haklarına en çok saygı duyulan ülkelerin başında gelir. Almanya’da maaşlı çalışan olarak yaşamanın en büyük avantajlarından biri de çalışanlara verilen haklardır. Şirketler çalışma saatleri konusunda ve gerekliyse mesai ücretleri konusunda çok hassastır.
Almanya’da yıllık minimum 20 izin gününe hak kazanırsınız. Bu izin günleri ilk yılınızdan itibaren devrededir. Yani Türkiye’de olduğu gibi ilk yıl izin hakkı alınamaması gibi bir durum söz konusu değildir.
İzin günleri konusunda bahsedebileceğimiz tek olumsuz durum işvereninizle özel bir anlaşma yapmadığınız takdirde yıllık izinlerinizi bir sonraki yılın Mart ayı sonuna kadar kullanmanız gerekmektedir. Yoksa izin günlerinizi kullanamazsınız.
Çalışma süreniz 6 ayı geçtikten işten çıkarılma ihbar süreniz 3 aya uzamaktadır. Çalışma süreniz arttıkça bu ihbar süreniz de uzayacaktır. Bu sayede ani bir işten çıkarılma sorunu yaşamazsınız.
Ebeveyn çalışanlar için de doğum izni konusunda Almanya oldukça teşvik edicidir. Doğum öncesi 6 hafta ve doğum sonrası 8 hafta kadın çalışan otomatik olarak izinli sayılır. Babanın da ebeveynlik üzerinden ek uzun süren izinler alması mümkündür.
Anne de toplam 24 aya kadar işverenle anlaşılması durumunda annelik izni kullanabilir. Maaşınızın bu süreçte belli bir yüzdesini belirlenmiş üst limit dahilinde almaya devam edebilirsiniz.
Hamile çalışanın doğum sonrası 4 ay da dahil olmak üzere işten çıkarılması yasaktır.
Ulaşım Ağı
Almanya’da toplu taşıma ağı birçok şehirde oldukça gelişmiştir. Yani toplu taşımayla şehirde gitmek istediğiniz birçok yere gidebilirsiniz.
Toplu taşıma haricinde Almanya bisiklet yollarıyla da ünlüdür. Bisikletle de hava durumu müsait olduğu sürece ulaşım sağlayabilirsinizi.
Şehirler arası gezileriniz ve farklı ülkelere seyahatleriniz için de Avrupa’nın geniş tren ağı ile yolculuğunuzu sağlayabilirsiniz. Almanya’da yaşamak konusunda ulaşım ağının kolaylığı büyük bir avantaj sağlar.
Almanya’da Yaşam – Türkiye’de Yaşam Kıyaslama
Almanya’da yaşamanın birçok avantajı ve artısı bulunsa da Türkiye’den taşınanlar için ilk günlerde sizi zorlayabilecek ve aklınıza gelmeyebilecek sorunları da bu başlık altında toplamak istedik.
Almanya’da yaşamaya adapte olmanızı özellikle ilk günlerde zorlayabilecek konular bunlar olabilir.
Pazar Günleri
Türkiye’de yaşayanlar için Pazar günleri her yeri açık bulmak rahatça alışveriş yapabilmek alışılmış bir konudur. Buna karşılık Almanya’da yaşamaya başladığınızda sizin için en şaşırtıcı şeylerden biri Almanya’da Pazar günleri neredeyse her yerin kapalı olması olacaktır.
Özellikle ilk taşındığınızda buna alışmak sizin için zorlayıcı olabilir. Alışverişlerinizi önceden planlamalısınız ve Pazar gününe acil ihtiyaçlarınızı bırakmamalısınız.
Hava Durumu
Türkiye’de özellikle Ankara gibi yıl boyu daha soğuk ve karasal iklimin yaşandığı bir bölgeden Almanya’ya taşınmıyorsanız Almanya havasına alışmanız biraz zaman alabilir. Ortalama hava sıcaklığı Almanya’da Türkiye’ye oranla daha düşüktür.
Türkiye’ye göre Almanya’da yılda güneşlenme süresi çok daha azdır. Kışın gündüz süresi çok daha kısadır.
Yıllık ortalama olarak bakıldığında Berlin’de günlük gün ışığı görme ortalaması yalnızca 4 saattir. Yani 365 günde ortalama 139 gün güneşli hava görebilirsiniz. Tabii ki kış ve yaz arasında ciddi bir fark bulunduğu için yıllık ortalama kışın düşer ve yazın artar.
2021 yılında yıllık ortalamada en az güneş gören eyalet yıllık 122 gün ile Aşağı Saksonya olurken en fazla güneş gören eyalet ise 150 gün ile Baden-Württemberg eyaleti oldu.
Buna karşılık İstanbul’da yıllık 3033 saat güneş göründü. Bu da 252 günlük güneş anlamına geliyor.
Kuralcılık
Türkiye’de birçok kişi kurallara uyulmadığından ve bu konuda hassas olunmadığından şikayet etse de bu durum aynı zamanda birçok kişinin de içine işlemiş durumda.
Hepimiz Türkiye’de kırmızı ışıkta geçmeyeceğimizi bilsek de örneğin yol boşsa kimsenin bu gibi kurallara karşı hassasiyet göstermediği de ortada. Bu gibi basit kuralların bile Almanya’da net olarak cezaları bulunur ve tüm kurallara uymanız beklenir.
Bu kuralcılık sizi Almanya’da yaşama adapte edecek olsa da ilk günlerde biraz zorlanmanıza sebep olabilir.
Bankacılık Sistemi
Türkiye özellikle de İstanbul gibi büyük şehirlerde kredi kartı kullanımı oldukça yüksek.
Almanya Avrupa’da nakit kullanımının hala en yaygın olduğu ülkelerin başında geliyor. Pandemi sürecinde daha fazla market ve restoran kart sistemlerine entegre olmuş olsa da hem kredi kartı kullanım oranı Almanya’da oldukça düşük. Hem de kredi kartınızı her yerde kullanamayabilirsiniz. Öyle ki bazı banka kartlarını online alışverişte kullanmak bile mümkün değildir.
Almanya’ya taşınırken Almanca ve İngilizce’nize güvenmiyorsanız Almanya’daki Türk bankaları yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Para Transferi
Almanya’da yaşamadan önce aklınıza gelmeyecek bir konu da uluslararası para transferleri olabilir. Taşındığınızda Türkiye’de potansiyel olarak halletmeniz gerekebilecek işleri düşünerek Türkiye’de de bir banka hesabınızı aktif bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Özellikle Türkiye ziyaretleriniz öncesi ya da ailenize ve yakınlarınıza Almanya’dan para göndermek isterseniz bu konudaki en masrafsız yolları araştırmanız gerekecektir.
Almanya’dan Türkiye’ye para gönderme rehberimizde hem en hesaplı hem de en hızlı yolları sizin için açıklamıştık.
Yaşam Maliyeti
Almanya maaşınıza kıyasla daha iyi şartlarda yaşayabileceğiniz bir ülke olsa da Dünya standartları açısından baktığımızda yaşam maliyetlerinin Türkiye’ye oranla çok daha yüksek olduğu bir ülkedir.
Kiralardan örnek vermek gerekirse Berlin’de tek yatak odalı(1+1) şehir merkezinde bir dairenin aylık kira bedeli ortalama 1000 €’dur. İstanbul’da ise merkezde 1+1 kira bedeli ortalama 4950 liradır.
Kira konusunda bir zorluk da kiralık ev bulma sürecinde yaşanır. Özellikle şehir merkezlerinde kiralık ev bulmak oldukça zor olabilir.
Yemekler
Alman yemek kültürü’nün Türkiye’ye oranla farklı olduğu söylenebilir. Yine de Almanya’da yaşayan Türk sayısı da yüksek olduğundan alıştığınız birçok yemeği bulmakta zorlanmayacaksınız. Özellikle de sokak lezzetleri konusunda Türk kültüründen alıştığınız birçok yemeği bulmak münkün. Yani yemek konusu Almanya’da yaşamak isteyen biri için çok da zorlayıcı olmayacaktır.
Almanya’daki Özel Vergiler
Sosyal devlet anlayışının zirveye çıktığı ülkelerin başında gelen Almanya’da vergi sistemi Türkiye’ye oranla daha detaylıdır. Örneğin çalışanlar için 6 farklı vergi sınıfı bulunur. Medeni durumunuz ve gelir durumunuza göre ilgili grubu sizin seçmeniz gerekir.
- 1. Sınıf: Bekâr, çocuksuz çalışan
- 2. Sınıf: Çocuğu olan bekâr, dul veya ayrı yaşayan çiftler
- 3. Sınıf: Evli ve eşler birlikte yaşayan(Eşlerden geliri yüksek olan için uygun vergi sınıfı)
- 4. Sınıf: Evli ve eşler birlikte yaşayan(Eşlerin geliri birbirine yakınsa 2 eş için de seçilmesi uygun vergi sınıfı)
- 5. Sınıf: Evli ve eşler birlikte yaşayan (Eşlerden geliri düşük olan için uygun vergi sınıfı)
- 6. Sınıf: Çalışanın birden fazla işi varsa(Düşük geliri olan iş bu sınıfa dahil olur)
Aynı zamanda Almanya’da maaşlarla ilgili teklifler brüt olarak sunulur. Net maaş yani elinize geçecek parayı hesaplamak ve düşünmekle yükümlü olan siz olursunuz. Almanya’dan aldığınız bir iş teklifi bulunuyorsa mutlaka vergileri ödedikten sonra elinize geçecek net maaşı da hesaplamalısınız.
Almanya’da Yaşanabilecek Şehirler
Kariyer olanakları, eğitim kalitesi, şehirlerin güvenli olma endeksi, yaşam maliyeti ve farklı ülkelerden insanların daha kolay adapte olduğu şehirleri dikkate alarak Almanya’da yaşaması en ideal 5 şehri belirledik.
Tabii ki farklı şehirlerde de mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamak mümkün olabilir. Sadece Almanya’da yaşamak istiyorsanız ve hangi şehre hedefleyeceğinize henüz karar vermediyseniz öncelikle bu şehirlere göz atmanızı faydalı buluyoruz:
- Münih
- Hamburg
- Berlin
- Stuttgart
- Frankfurt
Münih
Almanya’da özellikle çocuklu aileler için en güvenli şehir ve özellikle teknoloji sektöründe birçok iş imkanı bulunur. Tek olumsuz özellik olarak Münih’in gitgide pahalılaştığını söyleyebiliriz.
Hamburg
Tarihi güzellikler ve içinden geçen nehriyle oldukça huzurlu ve mutlu bir hayat yaşayabileceğiniz Hamburg, özellikle İstanbul’dan taşınmak isteyen ve deniz olmayan şehirde yaşayamam diyenler için birebir olabilir. Bir liman şehri olan Hamburg’da özellikle medya, eğlence ve finans sektöründe iş imkanları geniştir.
Berlin
Almanya’nın başkenti ve en çok kariyer olacağının bulunduğu şehir. Özellikle eğlenci hayatı ve startup kültürünün yoğun olarak yaşandığı Berlin genç çalışanlar ve öğrenciler için en iyi imkanları barındırıyor. Olumsuz olarak söylenebilecek nokta ise şehirde uygun kiralık ev bulmak diğer şehirlere göre daha zordur.
Stuttgart
Baden-Vürtemberg eyaletinin başkenti olan Stuttgart, Almanya ortalamasının üzerinde sıcaklıkları ve güneşlenme süresiyle özellikle Almanya’da yaşamak için en büyük çekincesi hava şartları olanlar için tercih sebebi olabilir. Stuttgart’ta yaşayan kişilerin 5’te 1’i otomotiv sektöründe çalışmaktadır. Özellikle mühendislik alanında eğitim aldıysanız ve otomotiv alanında kariyer yapmak istiyorsanız Stuttgart sizin için ideal bir şehir olabilir.
Frankfurt
Almanya’nın gökdelenler şehri olarak anabileceğimiz Frankfurt Avrupa’nın en büyük havaalanlarından birine de ev sahipliği yapar. Amerika’dan ya da uzakdoğudan birçok aktarma uçuşu Frankfurt aracılığıyla gerçekleşir. Gezmeyi sevenler için yanıbaşınızda her yere daha uygun fiyata ulaşabileceğiniz bir havaalanının varlığı da Frankfurt’ta yaşamak için bir tercih sebebi olabilir.
Almanya’da Gezilecek Yerler
Almanya’da yaşamak sadece günlük hayat, kariyer ve eğitim gibi alanlardan ibaret değil. Tabii ki yaşamak için Almanya’ya gelen kişilere öncelikle gezmelerini tavsiye edeceğimiz bazı yerler de bulunuyor. 10 maddelik listemizin hiçbir maddesinin sizi hayal kırıklığına uğratmayacağına inanıyoruz.
- Kara Orman
- Neuschwanstein Şatosu
- Bayreuth Maisel’s Bira Fabrikası Müzesi
- Oktoberfest
- Konstanz Gölü
- Rothenburg Romantik Yol
- Zugspitze Dağı
- Berlin Duvarı
- Hagenbeck Hayvanat Bahçesi
- Köln Katedrali
Almanya’da yaşamak özellikle Avrupa kültürü içinde yaşamak isteyenler için en iyi seçeneklerden biridir. Biz de bu yazımızda karar verme aşamasında, Almanya’ya taşınma sürecinde ya da Almanya’da ilk günlerini geçirenlere yardımcı olmak istedik.