Kimlikle, pasaportsuz gidilen ülkeler, hem seyahat hazırlığı hem de masrafları açısından çok avantajlı. Çok sayıda vizesiz ülkenin yanı sıra Türk vatandaşlarından pasaport bile istemeyen, kimlikle gidilen ülkeler var.
Bu yazımızda size pasaportun gerekmediği, bu yurtdışı vize masrafları ve süreçten tamamen uzaklaştığınız bir dizi öneri sunuyoruz.
Vize ve pasaport sizin için sorun değilse daha önce hazırladığımız yılbaşı için yurtdışı tatil önerilerimize de göz atabilirsiniz!
Pasaportsuz gidilen ülkeler hangileri?
Pasaporta ihtiyaç duymadan sadece kimliğiniz ile giriş yapabileceğiniz ülkelerin ilk sırasında Yavru vatan Kıbrıs geliyor. Daha sonra kardeş ülke Azerbaycan, Artvin Hopa’ya 1 saatlik mesafesiyle Karadeniz halkını bolca misafir eden sınır komşumuz Gürcistan, hem eğitim hem de tarım için sıklıkla Türk vatandaşların ziyaret ettiği Ukrayna ve Sovyet dönemine ait pek çok şeyi bulabileceğiniz Moldova.
1. KKTC
Kuzey Kıbrıs’a gitmek için ne gerekli? Kıbrıs’a gitmek için pasaport gerekli mi? Açıkça cevap verelim: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile her iki taraf için de vize uygulanmıyor. Türk vatandaşları için KKTC, kimliksiz pasaportla gidilen ülkeler arasında yer alıyor.
KKTC’de vizesiz ve pasaportsuz 30 gün kalabilirsiniz. Ancak KKTC seyahatiniz boyunca, girişte dolduracağınız formu saklamanız gerekiyor. Ülkeden çıkarken bu formu göstermeniz istenebilir. Bu rota için en sık kullanılan ulaşım aracı olan uçaklar dış hatlar terminalinden kalkıyor. Diğer yandan, daha çok zaman alsa da macera arayanlar için adaya Türkiye’den gemiyle gitmek de mümkün.
KKTC geziniz için ipuçları
Kıbrıs, Sicilya ve Sardinya’dan sonra Akdeniz’in en büyük üçüncü adası. Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan KKTC; altın kumları, tenha plajları, sakin köyleri ve daha birçok doğa güzelliğiyle harika bir seyahat destinasyonu.
Rumlar ve Türklerden oluşan Kıbrıslıların ana dili Türkçe ve yaygın olarak Rumca ve İngilizce de konuşuyorlar. Kıbrıs’a özgün bir aksanları olsa da Türkiye Türkçesi konuşanlar kolayca anlayabiliyor.
Kıbrıs’ın çok duyulmuş yemekleri arasında; şeftali Kebabı, molehiya, çiçek dolması ve Kıbrıs köfte yer alırken, yöresel tatlarda ise ceviz macunu ile hellim peyniri yer alıyor.
2. Azerbaycan
Komşularımızdan bir diğeri Azerbaycan, Hazar Denizi kıyısında bulunan Kafkas ülkelerinden biri ve Türk vatandaşlarından pasaport istemeyen ülkeler arasında yer alıyor.
Türk vatandaşları Azerbaycan’a yeni çipli kimlik kartlarıyla vizesiz ve pasaportsuz giriş yapabilir. Havalimanından ülkeye girecekseniz sınır kapısında vize alarak 30 gün süreliğine ziyaret edebilirsiniz. Eğer deniz veya kara yoluyla gidecekseniz Türkiye’de bulunan Azerbaycan dış temsilciliklerine seyahatinizden önce başvurarak vize almanız gerekiyor.
Azerbaycan, Odlar Diyarı bir diğer deyişle Ateşler Ülkesi olarak da biliyor. Kelime olarak Farsçada ateş anlamına gelen ‘Azer’ ile koruyucu anlamına gelen ‘Pāyegān’ kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.
Azerbaycan geziniz için ipuçları
Klasik bir sahil gezisi için Bakü güzel bir tercihtir. Aile tatilleri için ideal bir destinasyon olan Bakü’de deniz kenarında zaman geçirmek isterseniz farklı seçenekler bulabilirsiniz. Gece hayatını seviyorsanız canlı müzik programlarına bakabilir, dans edebileceğiniz çok sayıda mekandan birini seçebilirsiniz.
Diğer görülmeden dönülmemesini tavsiye ettiğimiz yerler: Alev Kuleleri, Bakü Kız Kalesi, Bakü Şirvanşahlar Sarayı, Bakü Bibi-Heybet Camii, Bakü Azerbaycan Halı Müzesi / Letif Kerimov Halı Müzesi, Naftalan. Azerbaycan tarihi yerlerin yanı sıra doğasıyla da dikkat çeken ülkelerden biri. Doğada yürüyüş yapmak isterseniz, çok sayıda rota bulabilirsiniz.
Şah Pilavı, Azerbaycan mutfağı denilince akla ilk gelen lezzet. Ayrıca piti, düşbere, şekerbura, paxlava, qoğal, dovğa ve levengiyi denemenizi öneririz.
3. Gürcistan
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Gürcistan pasaportsuz gidilen ülkeler arasında. Ancak seyahat planınızı yapmaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken önemli bir detay var: kimliğinizi seyahat tarihinizden önceki 10 yıl içinde almanız gerekiyor. Vizesiz ve pasaportsuz olarak Gürcistan’da bir yıla kadar kalabilirsiniz.
Nüfus cüzdanlarıyla Gürcistan’a giderken havalimanında size verilecek olan Giriş-Çıkış Formu’nu seyahatiniz boyunca saklamanız gerekir. Çünkü Türkiye’ye dönüş yapacağınız zaman bu formu havalimanında tekrar göstermeniz istenecek.
Gürcistan geziniz için ipuçları
Gürcistan ziyaretinizi planlarken, bu tatile kaç gün ayıracağınıza dikkat edin. Çünkü bu ülkede görülecek çok şey var. Svaneti’nin tepeleri, Batum’un Karadeniz kıyıları, Tusheti’nin yürüyüş yolları doğada zaman geçirmek isteyenler için ideal.
At safarileri ilginizi çekerse ülkenin ikinci büyük şehir olan Kutaisi’yi ziyaret edebilirsiniz. Genel olarak en çok ziyaretçi alan yerler ise Tiflis, Batum, Kutaisi, Kazbek Dağı, Dadiani Sarayı, Krubera Mağarası Tusheti Ulusal Park ve Vardzia.
Gürcistan’a geziniz sırasında Türk yemeklerine benzeyen ama ufak değişikliklerle fark yaratan lezzetler keşfedebilirsiniz. Pideye çok benzeyen haçapuri, cevizli sucuğa benzeyen churchkhela, mantının bir diğer versiyonu hinkel ya da hingeli mutlaka deneyin. İçecek olarak Gürcü şarapları ve limonata en çok sevilen tatlar arasında.
4. Ukrayna
Türk vatandaşları için yeni çipli ve fotoğraflı kimlikle seyahat edebileceği ülkeler arasında yer alıyor. Vizesiz ve pasaportsuz giriş yapabileceğiniz Ukrayna’da 180 gün içerisinde toplam 90 gün kalabilirsiniz. Türkiye’den yoğun ilgi gören Ukrayna, vize istemese de havalimanında bazı belgeleri göstermenizi isteyebilir. Örneğin dönüş biletiniz ve konaklama bilgileriniz ülkeye giriş sırasında sorulur.
Ayrıca, kalacağınız her bir gün için 50 ABD doları ve buna ek olarak 5 güne karşılık 250 ABD doları göstermeniz istenir. Örneğin ülkede bir hafta geçirmeyi planlıyorsanız, 7 x 50 = 350 dolar + 250 dolar olmak üzere toplam 600 doları nakit olarak göstermeli ya da belgelemelisiniz.
Vizesiz ve pasaportsuz olması ya da tüm belgelerinizin tam olması Ukrayna’ya kabul edileceğiniz anlamına gelmez. Bu nedenle, Ukrayna seyahatinizi planlarken özenli olmanızı öneririz.
Ukrayna geziniz için ipuçları
Ukrayna’nın en çok ziyaret edilen şehirlerinin başında başkent Kiev, liman şehri Odessa, eğlence mekanlarıyla bilinen Lviv geliyor. Bu şehirlerde çok sayıda katedral, kilise, müze, tarihi yapıyı ziyaret edebilir; mimari açıdan bir görsel şölen yaşayabilirsiniz.
UNESCO Dünya Mirası kapsamındaki 9 yer de Ukrayna’nın çok turist çeken destinasyonları arasında: Sudak Kalesi, Hansaray-Bahçesaray (Kırım), St. Sophia Katedrali ve Kiev-Pechersk Manastırı (Kiev), Lviv Eski Şehir Merkezi, Bukovinalı ve Dalmaçyalı Metropolitlerinin Konutu (Çernivtsi), Hersonisos (Sivastopol), Ahşap Kiliseler, Chernihiv Eski Şehir Merkezi, Kamaniçe Kalesi (Podilski).
Ukrayna’nın en bilinen yemekleri arasında Borş Çorbası, Vareniki, Deruny, Pelmeny, Tavuk Kievski yer alıyor. Ayrıca dünyaca ünlü Kırım şarapları ve özellikle de tatlılarla servis edilen Krasny Karmen (Kırmızı Taş) en beğenilen lezzetlerden.
Kalacak yer arıyorsanız yurtdışı otel rezervasyon siteleri yazımız yol gösterici olabilir.
5. Moldova
Doğu Avrupa’da yer alan Moldova, Prut ve Dinyester nehirlerine ve birçok göle ev sahipliği yapıyor. Kimlikle gidilen ülkeler arasında Türkiye’ye yakınlığı ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir seçenek. Ülkede pasaportsuz olarak 180 gün içinde 90 gün kalınabilir.
Moldova geziniz için ipuçları
Moldova’da görülmesi gereken yerleri ziyaret etmek istiyorsanız, başkent Kişinev’e zaman ayırmanızı öneririz. Çünkü Kişinev çok sayıda kilise ve katedral ile Türkiye’den farklı bir mimari sunuyor. Şehir atmosferinden uzak, doğada zaman geçirmek içinse Moldova’nın doğal güzelliklerini sergileyen büyük parkları tercih edebilirsiniz.
Bir Karadeniz klasiği olan muhlama veya kuymağa benzeyen mamaliga ise mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında.
Kimlikle Pasaportsuz Çıkılacak Yurtdışı Seyahati Öncesi Bilinmesi Gerekenler
- Kimlikle yurtdışına çıkmak istiyorsanız kimliğinizin yeni çipli kimlik olmasına dikkat edin.
- Kalacağınız yeri bildiren adresi mutlaka yanınızda bulundurun.
Eğer bir aile üyeniz ya da arkadaşınızda kalacaksanız onların size resmi bir şekilde onaylanmış davet mektubu iletmesi gerekir. Yani o ülkenin noterince düzenlenmiş davet edenin kimlik bilgilerinin açıkça yer aldığı davetiyeyi yanınıza almanız gerekir.- Her ihtimale karşı varsa ehliyet gibi ikincil bir kimlik daha bulundurmanız iyi olur.
- Ülkelerin yanınızda minimum para bulundurma konusunda şartları olabiliyor. Örneğin Ukrayna’ya gitmek için kişi başı günlük en az 35 Amerikan Doları veya karşılığı konvertibl döviz bulundurmanız gerekir. Kaynak
- Kimliğinizi kaybetmeniz durumunda hemen ülkedeki Türk konsolosluğuyla iletişime geçin. Bu durumda Türkiye’ye geri dönebilmeniz için adınıza geçici bir pasaport düzenlenecektir.
- Ülkelerin pandemi için aldığı önlemleri ve şartlarını gitmeden önce mutlaka kontrol edin. Bu konuda ek belgeler sunmanız talep edilebilir.
Pasaportsuz gidilen ülkeler, özellikle hızlıca yurtdışı tatil planı yapmak isteyenler için harika destinasyonlar olarak karşımıza çıkıyor. Bir sonraki tatilinizde farklı bir ülke görmek isterseniz kimlikle gidilen bu ülkelerden birini tercih edebilirsiniz.