Ankara Anlaşması’yla Hollanda’ya Gitmek

Ankara Anlaşması, 1963 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği üyeleri arasında imzalanan bir anlaşmadır. Bu anlaşma ile Türk vatandaşları serbest meslek vizesi başvurusunda bulunarak Avrupa Birliği ülkelerinde ticaret yapma ve oturma hakkına sahip olabilirler.

Bu anlaşma genellikle İngiltere ile birlikte anılsa da İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla birlikte Hollanda gibi ülkeler de Ankara Anlaşması kapsamında daha popüler hale geldi. Evet Ankara Anlaşması Hollanda için de geçerli!

Biz de bu yazımızda Ankara Anlaşması’yla Hollanda’ya nasıl gidilebileceğini araştırdık.

Ankara Anlaşması ile Hollanda’ya Kimler Başvuru Yapabilir?

Ankara Anlaşması ile Hollanda’ya giderek bir iş kurmak, kurulan bir işe ortak olmak ya da bir iş yerinde çalışmak için başvuru yapacak kişilerde aranan şartlar şunlardır:

  • Başvuru yapacak kişinin 18 yaşından büyük olması gerekir. 
  • Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olması gerekir.

Ankara Anlaşması ile Hollanda’da Yapılabilecekler

Ankara Anlaşması ile Hollanda’ya göç etmenin 2 farklı yolu bulunuyor.

  • Kalifiye Göçmenlik
  • İş Kurma

Aslında kalifiye göçmenlik olarak bahsettiğimiz konu iş kurma kısmına göre çok daha basit. Normal şartlarda AB dışından vatandaşların Hollanda’da çalışma izni alabilmesi için IND’nin sponsorluk sağlayabilen şirketler listesinden bir şirketle anlaşmış olmanız gerekirken Ankara Anlaşması sayesinde bu kriter ortadan kalkıyor ve maaş tek kriter haline geliyor.

Tabii alanınızda kalifiye olduğunuzu da (üniversite diploması, ustalık belgesi) kanıtlamalısınız.

Ankara Anlaşması’yla Kalifiye Göçmenlik için Gereken Maaş

Eğer Ankara Anlaşması’yla kendi işinizi kurmadan farklı bir işte çalışarak Hollanda’ya gitmek isterseniz minimum kazanmanız gereken brüt maaş miktarı belirlenmiş durumda.

  • 30 yaşın altındakiler için yıllık brüt: 42.309€(Aylık ortalama 3525€)
  • 30 yaş ve üstü için yıllık brüt: 55.659€ (Aylık ortalama 4640€)

IND gösterdiğiniz şirketi ve maaş miktarını inandırıcı bulursa oturma izni ve çalışma vizeniz çıkacaktır. Şirketiniz hali hazırda IND’nin listesinde yer alıyorsa süreç daha hızlı işleyecektir.

Şimdi iş kurma kısmına geçelim.

Ankara Anlaşması ile Hollanda’da İş Kurmak İçin Gerekli Şartlar

Ankara Anlaşması ile Hollanda’da iş kurmak için ihtiyacınız olan en önemli şey iyi bir iş planı fakat tabii ki tek kriter ve gerekli olan bu değil. Genel anlamda avantaj sağlayan ve başvurunuzun kabul edilme ihtimalini arttıran maddeleri aşağıda sıraladık.

  • Hollanda’da kurulacak iş işin iyi bir iş planı oluşturulmalıdır.
  • Hollanda’da kurulacak olan iş için yeterli sermayeye ve bilgi birikimine sahip olunmalıdır.
  • Lise, üniversite ya da MEB onaylı uzmanlık belgesi avantaj sağlar.
  • Başvurulacak meslekte en az 2 ya da 3 sene boyunca çalışmış olmak ya da iş yeri sahibi olmak avantaj sağlar.
  • 2 – 3 yıllık SGK ve Bağkur kayıtlarının olması avantaj sağlar.
  • Kişinin kendisini veya ailesi ile gittiyse ailesini devlet yardımı olmadan geçindirebilecek bir finansal gücünün olması gerekir.
  • Başvuran kişinin sabıka kaydı olmamalıdır.
  • Daha önceden Hollanda’ya kaçak yollarla giriş yapmamış olması gerekir.
  • Başvurularda yalan beyanda bulunmamak ve önemli bilgileri başvuruda gizlememek gereklidir.

Ankara Anlaşması kapsamında Hollanda’da iş kurmak isteyen kişiler için aranan bir dil şartı bulunmamaktadır. Ancak başka bir dil biliyorsanız bu da başvuruda sizin için yararlı olabilir.

Bu vizeye başvurmak için illa üniversite mezunu olmanıza gerek yok fakat iş planınızla paralel olarak uzmanlığınızı kanıtlamak sizi birçok adayın önüne geçirecektir.

Bu şartları karşılayan kişiler Hollanda’ya gitmek için Ankara Anlaşması’na başvurabilir.

Ankara Anlaşması’na Başvuru Süreci

İş kurma konusunda bu gerekli şartları sağladığınızı düşünüyorsanız başvurunuzu bireysel olarak ya da bir danışmanlık şirketinden destek alarak yapabilirsiniz.

Başvurunuzu Türkiye’deki Hollanda Konsoloslukları üzerinden yapabileceğiniz gibi turistik vizeyle Hollanda’ya giderek doğrudan Hollanda’da da başvurunuzu yapabilirsiniz.

Hollanda’da yapacağınız başvurunun avantajı başvuru süresince ülkede kalabilmeniz için size geçici bir vize verilir. Bu sayede de işinize güveniyorsanız işiniz üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Ankara Anlaşması için Hollanda’da İş Planı

Bu vizeyi almak isteyen kişiler için en önemli konu hangi alanda iş kuracakları kısmıdır. Burada önemli olan konu kuracağınız işin Hollanda ekonomisine katkı sağlaması ve yenilikçi olmasıdır.

Bu sebeple bilişim sektörü son yıllarda daha avantajlı bir hale gelmiştir. Yine de daha klasik olarak inşaat sektörü gibi sektörlerde de vize verildiği bilinmektedir.

Herhangi bir alanda bu vizeye başvuruda bulunabileceğiniz gibi dikkat etmeniz gereken esas nokta başvuru yaparken kurmak istediğiniz işin planının iyi bir şekilde sunmaktır. Bu plana henüz işi kurmadan da para kazanmaya başlayacağınızın net olduğunu gösteren kontratlar da dahildir.

Örneğin hali hazırda Hollanda’da kurulmuş bir şirketle yaptığınız bir anlaşmanın olması ve bunun belgelenebilmesi iş planınızı güçlendirir.

Oluşturacağınız iş planı başvurunuzun en önemli unsuru olmalıdır. İş planınızı yaparken en az 3 seneyi kapsayacak bir plan yaparsanız daha avantaj elde edebilirsiniz.

Hazırladığınız iş planı karşılaşabileceğiniz her soruya cevap vermeli ve düzgün kanıtlar sunmalıdır. İş planınıza ek olarak bu iş planını hayata geçirebileceğinizi kanıtlayan bir sermayeye de ihtiyacınız olacak.

Hollanda’nın ya da herhangi başka bir Avrupa ülkesinin bu vizeyi vermesindeki amaç ülkeye yeni bir sermaye ve işveren girişi olduğundan işinizin Hollanda ekonomisine katkı sunması önemlidir.

Ayrıca bu anlaşma ile Türkiye’de olan bir şirketin Hollanda’ya şubesini açabilme imkanınızda bulunduğunu hatırlatalım.

Hollanda’da İş Kurmak İçin Bütçe Ne Kadar Olmalıdır?

Vizeye başvururken iş planı kadar sermaye de oldukça önemli bir etkendir. Bu konuda şart olarak sunulan net bir rakam olmasa da minimum 30.000 Euro’luk sermayeye ihtiyacınız olacaktır.

Sermaye miktarını ne kadar yukarı çekerseniz şansınız da o kadar artacaktır. Bu süreçte Türkiye’den Hollanda’ya para göndermek için en uygun yolu ararsanız bu yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Sermayeniz çalışan masraflarını ödeme, çalışılacak yer, Hollanda’da ev kiralama gibi masrafları karşılamalıdır.

Ayrıca Hollanda’da kuracağınız şirket 3 yıl boyunca da minimum 22 bin Euro brüt kazanmalıdır. Tabii ki buradaki miktar sizin iş planınızla da paralel olmalıdır.

Vize Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanıyor?

Vize başvuruları IND’nin değerlendirme sürecine göre ortalama 3 aylık süreçte sonuçlanıyor. Süre 6 aya kadar uzayabiliyor. Ret kararı çıkarsa mahkeme itiraz yolu da açık. Bu da sürecin ekstradan ortalama 1 yıl daha uzamasına neden oluyor.

Ankara Anlaşması ile Hollanda Vatandaşlığı Almak

Ankara Anlaşması kapsamında Hollanda’ya gitmiş bir kişi belirli şartları yerine getirdikten sonra vatandaşlık için başvuruda bulunabilir. Öncelikle bu vize ile Hollanda’da oturma izni elde etmiş olursunuz.

3 yıl Hollanda’da kalıp çalıştıktan sonra serbest işçi izni alabilir ve 5 yıl daha Hollanda’da kaldıktan sonra ise Hollanda vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz.

Ankara Anlaşmasının sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Ankara Anlaşması aracılığıyla Hollanda’ya giden kişiler için bir çok avantaj bulunmaktadır. Öncelikle bu anlaşma ile başvuruda bulunan kişi kendisiyle birlikte eşini, 21 yaş altında bulunan çocukları gibi 1. dereceden akrabalarını da aile birleşim vizesi yoluyla Hollanda’ya götürebilir.

  • Başvuruda bulunan kişi 3 yıl sonunda serbest işçi olarak çalışabilir.
  • Bu anlaşma ile giden kişiler gereken süre sonunda (5 yıl) Hollanda vatandaşlığına başvuruda bulunabilir ve vatandaşlıkları kabul edildiği takdirde Hollanda vatandaşlarının yararlandığı bütün haklardan yararlanabilirler. 
  • Hollanda, Avrupa Birliği ülkeleri arasında yer aldığından bu vize ile bütün Avrupa Birliği ülkelerinde vize almadan seyahat hakkına da sahiptirler. 

Ankara Anlaşması Hollanda Danışmanlık

Başvurunuzu kendiniz hazırlayıp sunabileceğiniz gibi bu süreçte profesyonel olarak yardım almayı da seçebilirsiniz.

Danışman şirket seçerken alanında tecrübeli kişilerle çalışmak bu başvuru sürecini sizin için daha da kolaylaştırabilir. Bu alanda destek alabileceğiniz birkaç şirketi sizin için listeledik.


Ankara Anlaşması konusunda İngiltere’nin en popüler ülke olmasının bir sebebi de vize verme konusunda cömert davranmasıydı. İş kurarak Hollanda Ankara Anlaşması vizesi almak kolay değil. Yine de her sene kabul edilen iş planları da bulunuyor. Bu sebeple iyi bir iş planı eşliğinde Ankara Anlaşması’yla Hollanda’ya gelmek mümkün.