Alman Vatandaşlığı Şartları: Almanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Alman vatandaşlığına geçmek için birden fazla yol bulunuyor. Alman vatandaşı olan birisi ile evlenerek Alman vatandaşlığı alınabileceği gibi çalışma ve yatırım gibi yöntemler ile de başka bir ülkede vatandaşlık almak mümkün.

Bu yazımızda Alman vatandaşlığı almak için gerekenlerden bahsedeceğiz.

Almanya Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Eğer anne ya da babanızdan birisi Alman vatandaşı ise hiçbir prosedür ile uğraşmadan Alman vatandaşı olabilirsiniz.

Doğumla Almanya vatandaşı olmanın diğer yolu ise en az 8 yıldır Almanya’da yaşayan bir ebeveynin en az 3 yıldır da süresiz oturum hakkı varsa bu durumda da doğan çocuk Alman vatandaşı olma hakkı kazanır.

Peki bu şekilde Almanya’yla doğrudan bir bağınız yoksa ve sonradan Alman vatandaşı olmak isterseniz seçenekleriniz neler?

Almanya’ya yerleşmek, oturum hakkı kazanmak için yatırım, evlilik, çalışma izni gibi farklı yollar olsa da vatandaşlık için gerekli temel şartlar değişmiyor. Yani Almanya’ya yerleşme yönteminiz ne olursa olsun sonunda vatandaşlığa giden yolda benzer adımları geçmeniz gerek.

Sonradan Alman Vatandaşı Olmanın Temel Şartları

Alman vatandaşlığına başvurmak için Alman hükümeti tarafından uygulanan prosedürleri yerine getirmeniz gerekiyor. Bu prosedürlerin en önemlileri şunlar:

  • Almanya’da en az 8 senedir yaşamak ve süresiz oturma hakkına sahip olmak.
  • Almanca B1 düzeyi dil yeterliliği
  • Ülkenin sosyal ve kültürel hayatına uyum sağlayabilmek. (Bu konuda yapılan testi geçmek)
  • Herhangi bir suç kapsamında hüküm giymemiş olmak.
  • Kendi geçimini herhangi bir sosyal yardım almadan sağlamak. (İşsiz kalınan dönemlerdeki işsizlik yardımı sorun teşkil etmez.)

Bu kriterler kapsamında uygulanan dil ve sosyal yeterlilik gibi uygulanan testlerin sonucu doğrultusunda Alman vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz.

Yapılan testler ve diğer masraflar da dikkate alındığında Almanya vatandaşlığı başvuru fiyatı da 260 Euro civarında.

Eğitim için Almanya’da bulunduğunuz süre, oturma hakkı için alınan süreye dahil değildir. Ayrıca AB vatandaşı değilseniz vatandaşı olduğunuz ülkenin vatandaşlığını Alman vatandaşlığına geçerken bırakmanız gerektiğini de hatırlatalım.

Almanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Vatandaşlık şartlarını açıklamış olsak da bu sürecin en başına giderek Almanya’ya nasıl gelebileceğinizi ve bu yolların sizi nasıl vatandaşlığa götürebileceğini de kısaca özetleyelim.

Evlenerek Alman Vatandaşı Olmak

Alman vatandaşı olan bir kişiyle evlenerek vatandaşlık almak için evliliğinizin en az 2 seneyi doldurmuş olması gerekmektedir.

Evliliğiniz üzerinden Almanya’da oturum hakkı elde etmek için Almanya Aile Birleşimi Vizesi alabilirsiniz. Bu vize geçici bir vize görevi görür. Ancak bu vize sayesinde Alman vatandaşlarının yararlandıkları sağlık gibi temel haklardan yararlanma imkanı bulunur.

Ayrıca bu vize 2 seneliktir ve 2 sene sonunda tekrar yenilenir. 5 yıl boyunca Almanya’da yaşadıktan sonra kalıcı oturum için başvuruda bulunabilir ve 8 yılın sonunda da Alman vatandaşlığı için başvuruda bulunarak Alman vatandaşlığı alınabilir. 

Çalışma Yoluyla Almanya Vatandaşlığı Almak

Almanya’da çalışma izni almak için çalışma vizesi almanız gerekir. Bu çalışma vizesine başvuruda bulunmak için Almanya’da bulunan bir iş yerinden bir teklif almanız ya da kendi imkanlarınız ile Almanya’da bir iş bulmanız gerekir.

Almanya’da çalışacağınız iş bölümüne göre Alman hükümeti çalışma vizesi için ekstra dil yeterliliği belgesi isteyebilir. Ayrıca çalışacağınız meslek alanı diploma gerektiren bir iş ise Türkiye’de okuduğunuz okulun Almanya’da denkliği de olması gerekebilir.

Eğitim Yoluyla Almanya Vatandaşlığı Almak

Almanya’da üniversite okuyarak ya da yüksek lisans yaparak da Almanya’da çalışma ve oturma hakkı elde etmeniz mümkün.

Alman hükümeti yabancı uyruklu öğrencilere okudukları üniversitelerden mezun oldukları andan itibaren 18 ay içinde bir iş buldukları takdirde hem çalışma hem de oturma hakkı vermektedir.

Ayrıca üniversite eğitiminizi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerseniz Almanya’da iş bulabilmek için 6 aylık bir vize de alabilirsiniz. Bu 6 aylık süre içinde Almanya’da bir iş bulduysanız Alman hükümeti tarafından çalışma ve oturma hakkı verilir.

Çalışma vizesi üzerinden çalışmaya başlayıp yazının başında saydığımız süreçlerden geçerek toplam 8 yılın sonunda Alman vatandaşlığı şartlarını yerine getirebilirsiniz.

Bu konuda daha fazla bilgi için Almanya’da üniversite okumak yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yatırım Yoluyla Almanya Vatandaşlığı Almak

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 1963 yılında imzalanan Ankara Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde iş kurarak ve yatırım yaparak yatırım vizesi alabilir ve bu ülkelerde oturum hakkı elde edebilir. 

Almanya’da yatırımcı vizesi almak isteyen Türk vatandaşları eskiden Almanya’ya en az 250.000 Euro’luk bir yatırım yapmaları ya da en az 5 kişi çalıştıracakları bir şirket kurmaları gerekiyordu.

Bu zorunluluk 2012 yılında kaldırıldı. Artık Alman hükümetinin getirdiği şartlara uygun bir şirket kurarak yatırımcı vizesi alabilirsiniz. Bu şekilde hem bütün Avrupa ülkelerine daha kolay ulaşma imkanı da sağlayabilir ve yatırımınızın karşılığını da daha kolay alabilirsiniz.

Daha sonra eğer kurduğunuz şirket Almanya’daki ticari kriterlere uyuyor ise oturma vizesine de başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca yatırımcı vizesi ile kendi şirketinize bağlı bir şubeyi Almanya’da da açma imkanı sağlamaktadır. Almanya’dan Türkiye’ye para göndermek hakkında detaylı bilgiye de buradan ulaşabilirsiniz.

Ardından oturma vizesiyle birlikte 8 sene boyunca Almanya’da yaşayıp Alman vatandaşlık şartlarını yerine getirerek vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.

Yani bazı ülkelerde olduğu şekilde doğrudan para ve yatırım karşılığı Almanya vatandaşlığı kazanmak mümkün değildir.

Alman Vatandaşı Olmanın Avantajları Nelerdir?

Almanya, dünyadaki en güçlü ekonomiye sahip ülkelerin başında gelmektedir. Ayrıca Almanya kendi ülke vatandaşlarına sağlık, ekonomi ve eğitim gibi bir çok alanda oldukça geniş imkanlar sunar. Eğer Alman vatandaşlığınız var ise bu imkanların hepsinden yararlanabilirsiniz.

Almanya, Avrupa Birliği ülkeleri arasında olduğu için Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz gidip gelme hakkına da sahip olabilirsiniz.

Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya gibi ülkelere de Alman vatandaşları vize almadan seyahat etme hakkına sahiptir. Alman vatandaşlığına kabul edildiğiniz takdirde yararlanabileceğiniz avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Seyahat özgürlüğü 
  • Alman vatandaşlarının sahip olduğu çalışma, sağlık ve eğitim gibi alanlarda sunulan haklardan yararlanma,
  • Alman vatandaşlarının yararlandığı ücretsiz eğitimlerden yararlanma,
  • Avrupa Birliği ülkelerinin genelinde geçerli sağlık hizmetlerinden yararlanma,
  • Hangi ülkeye giderseniz gidin Alman konsolosluğu tarafından korunma hakkı,

Alman hükümetinin vatandaşlarına sağladığı birçok imkan bulunmaktadır. Bu imkanlardan yararlanmak için Alman vatandaşı olmak isteyen kişiler yukarıda açıkladığımız yollar ile vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.

Not: Bu hakların birçoğundan oturum hakkınız olduğu andan itibaren yararlanmaya başlarsınız. Örneğin Almanya’da oturum hakkınız AB içinde size serbest dolaşım hakkı verir. Bu nedenle Alman vatandaşlığı kazanmaktansa süresiz oturum hakkı kazanmanız da birçok hakkı ömür boyu saklı tutmanızı sağlar.

Almanya Vatandaşlığı’na Geçerken Türk Vatandaşlığı’nı Bırakmak Gerekiyor Mu?

Almanya vatandaşlık şartlarına göre Türk vatandaşı olarak Alman Vatandaşlığı’na başvurduğunuzda Alman vatandaşı olmanın bir şartı da kendi ülkenizin vatandaşlığından ayrılmanızdır.

Yani Almanya vatandaşı olmak istiyorsanız ve yukarıda anlattığımız şartları sağlıyorsanız son şart olarak Türk vatandaşlığından ayrılmanız gerekiyor.

Almanya yeni alınan vatandaşlıklar için sadece AB üyesi ülkeler, İsviçre ve mülteciler için çifte vatandaşlığa izin veriyor. Türk vatandaşı olarak maalesef bu şansınız yok.


Son olarak yazımızda yer alan kriterleri sağlasanız bile bunların sizin için Almanya vatandaşlığını garanti etmediğini hatırlatalım. Yani Almanya vatandaşlık başvurusu şartları yazımızda belirttiklerimiz olsa da vatandaşlığınız konusunda karar Almanya’ya aittir.