Yurtdışında yaşayan ya da eğitim amaçlı kısa süre için yurtdışına taşınan kişilerin de E-devlet üzerinden yapabileceği birçok işlem bulunur. Daha önce e-devlet şifresi almamış olanlar ya da alıp kaybetmiş olanlar için yurtdışında E-devlet şifresi alma konusunu anlatacağız.
Öncelikle Türkiye’de tüm PTT şubelerinden bu işlem yapılabiliyor fakat yurtdışında E-Devlet şifresi almanın tek yolu size en yakın konsolosluk ya da büyükelçiliğe gitmek olacaktır.
Konsolosluk ya da Büyükelçilik’ten E- Devlet Şifresi Alma
Yurtdışında yaşayan tüm vatandaşlarımız için konsolosluklar ve büyükelçilikler E-devlet şifresi üretebiliyor. Önceden randevu almak için Konsolosluk.gov.tr adresine girebilirsiniz. İşlem yapmak istediğiniz konsolosluğu seçip ardından ana sayfada doğum, nüfus, evlilik gibi işlem yapabileceğiniz seçenekler arasından “Diğer” seçeceğini seçmeniz gerekiyor.
Diğer menüsünün içerisinde E-Devlet Şifresi Alma seçeceğini göreceksiniz. Burada gerekli belgeleri ve genel bilgileri görebilirsiniz. Üst menüden randevu al butonunu tıklayarak Türk Vatandaşları için Konsolosluk İşlemleri adımına tıklayarak yine Diğer seçeneğinin altında bulunan E-Devlet şifresi alma seçeceğini seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz. İşleminiz ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.
Yurtdışında E-devlet şifresi almak isteyenler için önceden randevu oluşturmak zorunlu değildir. Yani randevu oluşturmadan da mesai saatleri içerisinde konsolosluklara gittiğiniz takdirde işlemini gerçekleştirilecektir.
İşlemi yapmaya konsolosluğa gittiğinizde size e-devlet şifrenizi içeren bir zarf teslim edilir. Ardından size e-devlet kapısı şifre “teslim-tesellüm” belgesi imzalatılır. Bunun için yanınızda kimliğiniz ya da pasaportunuz olması yeterli. 15 yaşından büyük herkes yurtdışında E-devlet şifresi alma işlemini gerçekleştirebilir.
Yurtdışında Konsolosluğa Gitmeden E-Devlet’e Giriş
Eğer yaşadığınız yer konsolosluğa uzaksa ya da acil olarak bir işlem yapmak istiyorsanız yurtdışında E-Devlet şifresi almadan siteye giriş yapabilmenizin bir yolu daha bulunuyor. Eğer Türkiye’de herhangi bir bankada hesabınız varsa ve internet bankacılığına giriş yapabiliyorsanız banka üzerinden de yurtdışında E-devlete girme şansınız bulunur. Hemen adım adım açıklayalım.
Yurtdışında Banka Hesabıyla E-Devlete Giriş Yapmak
Linke tıklayarak E-Devlet giriş sayfasına ulaşabilirsiniz. Bu sayfa sizi doğrudan İnternet Bankacılığı seçeceğine yönlendirecek.
Şimdi yapmanız gereken bu listeden hangi bankadan hesabınız varsa ona tıklamak. 23 farklı banka aracılığıyla giriş yapma şansınız bulunuyor ve gün geçtikçe bu sayı da artıyor.
Bankanıza tıkladıktan sonra bankanızın giriş sayfasına yönlendirilecekseniz. Bu sayfa üzerinden internet bankacılığı giriş bilgilerinizi girdiğinizde sayfa sizi tekrar E-devlete yönlendirecek ve giriş yapmış olacaksınız.
Eğer banka hesabınız var fakat internet bankacılığı şifreniz yoksa bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak İnternet Bankacılığı şifresi alabilirsiniz. Tabii genellikle tüm bankalar için SMS doğrulaması da gerekeceğinden eğer telefonunuza Türkiye hattınız takılı değilse onu da yanınızda bulundurmalısınız.
Her seferinde bunu yapmakla uğraşmak zorunda değilsiniz. Sisteme bir kez giriş yaptıktan sonra kendinize E-devlet şifresi belirleyip bundan sonra yurtdışından E-devlete sorunsuz şekilde giriş yapabilirsiniz.
Telefona Gelecek Kodla Giriş Yapmak
Eğer ilk kez E-devlet şifresi almıyorsanız ayarlar bölümünde şifrenizi nasıl alabileceğiniz belirlenmiş olacaktır.
Bundan sonra tekrar kaybetme durumunuza da karşın burayı cep telefonuma gelecek kodu girerek şekline getirirseniz bir daha konsolosluğa ya da PTT şubesine gitmenize gerek kalmayacaktır.
Giriş sayfasında şifremi unuttum adımına tıklayarak bu durumun sizin için geçerli olup olmadığını ve bu sayede hesabınıza tekrar erişip erişemeyeceğinizi deneyebilirsiniz.
Eğer yurtdışında Türk hattınızı kullanmıyorsanız yabancı telefon numaranızı da buraya tanımlayabilirsiniz.
E-Devlet Şifresi Değiştirme
Konsolosluktan şifre aldınız ya da internet bankacılığı üzerinden giriş yaptınız. Her iki durum için de şifrenizi değiştirmek sağlıklı olacaktır.
Çünkü ilk seçenekte şifreniz akılda kalıcı olmayacaktır ve cihazınıza kaydetmezseniz yine kaybetme riskiniz bulunur. İnternet bankacılığı üzerinden giriş yaptığınızda da aslında henüz bir E-Devlet şifreniz oluşmamıştır.
Yurtdışında E-devlet şifresi değiştirmek için giriş yaptıktan sonra isminizin altında bulunan menüden şifremi değiştir butonuna tıklayabilirsiniz.
Bu sayede şifrenizi belirtilen koşullarda istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Yurtdışında E-Devlet Üzerinden Yapılabilecek İşlemler
Peki Türkiye’de olmamanıza rağmen yurtdışında E-devlet şifresi işinize yarar mı? Hangi işlemler için kullanabilirsiniz, kısaca bunlardan da bahsetelim.
- SGK tarafından sunulan “Elektronik ortamda düzenlenen yurt dışı hizmet/ikamet belgeleriyle yurt dışı borçlanma talebinde bulunulması” hizmeti sayesinde Türkiye’ye kesin dönüş yapmak isteyen ve Türkiye’den de emekli olmak isteyen kişiler yurtdışı borçlanma talebini oluşturabilir.
- YÖK tarafından sunulan Yurtdışı Diploma Denklik Ön Başvuru İşlemi’ni E-devlet üzerinden tamamlayabilirsiniz.
- Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na ait farklı maddeler sunulan birçok hizmete buradan erişebilirsiniz.
- Yurtdışında olsanız bile Türkiye’de devam eden mahkemeniz varsa Mahkeme Dava Dosyası sorgulama bölümünden bu bilgilere erişebilirsiniz.
- Vergi borcu sorgulama bölümünden Türkiye’de hali hazırda bir vergi borcunuz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
- Yurtdışına ikametinizi aldırdıktan sonra SGK primlerinizi ödemeniz gerekmiyor fakat Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama
- ekranından kontrol edip bu durumun sorunsuz ilerlediğinden emin olmak en iyisi olacaktır.
- Adalet Bakanlığı’nın Veraset İlamı Sorgulama bölümünden adınıza bırakılmış bir miras olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Burada bahsettiğimiz hizmetler haricinde daha birçok farklı hizmet ve sorgulama ekranına da E-devlet üzerinden ulaşmak mümkün.
Sonuç
Yurtdışındayız ekibi olarak yurtdışında E-devlet şifresi alma konusunu adım adım açıkladık. Aynı zamanda E-devlet şifrenizi nasıl değiştirebileceğinizi ve bu e-devlet şifresinden yurtdışında nasıl faydalanabileceğinizden de bahsettik.
Sitemizdeki işinize yarayabileceğini düşündüğümüz benzer yazılara da aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.