SEPA Banka Transferi Nedir? Hangi Ülkelerde Kullanılır?

Son olarak 2013 yılında Hırvatistan’ı bünyesine katan Avrupa Birliği, 28 üye ülkeye ve 507 milyondan fazla nüfusa sahip bir serbest dolaşım alanı haline gelmiştir. Avrupa’da bulunan Norveç ve İsviçre bu birliğe üye ülkeler arasında değildir. SEPA banka transferi sistemi de birlik içindeki ülkelerdeki bireylerin para alışverişini kolaylaştırmak için kurulmuştur.

Avrupa Birliği zaman içindeki bu değişime ekonomik olarak da bir ivme kazandırmak adına tek para birimine geçme kararı almıştır. 1 Ocak 1999 yılında sadece bankacılık ve finans yatırımları işlemlerinde kullanılmaya başlanan Euro, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren serbest dolaşıma girmiştir.

27 üyesi bulunan Avrupa Birliği’nde çeşitli sebepler ile 19 ülke resmi para birimi olarak Euro kullanmaktadır. Her ne kadar Euro bölgesi içerisinde 19 ülke gözüküyor olsa da SEPA transferi yapılabilecek ülkeler tüm AB’ye üye olan ülkeleri kapsamaktadır. Ayrıca, AB üyesi olmayan İsviçre, Monako, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç SEPA ödeme sistemini kullanabilen ülkelerdir.  

SEPA Sistemi Nedir?

SEPA, sadece Avrupa içerisindeki ülkelerin elektronik ortamda, bankalararası ve SEPA hesabı olan kişiler ile para transferi yapmaları için oluşturulmuş bir para transferi protokolüdür. Adını İngilizce olan “Single Euro Payments Area” teriminin baş harflerinden alan SEPA, Avrupa tek ödeme alanını ifade etmektedir.

Bu sistemin uygulanması için hazırlanan yönetmelikler, ülkeden ülkeye değişen ulusal ödeme sistemleri arasındaki farklılıkları kademeli olarak kaldırmayı hedeflemektedir. Karışıklığa sebebiyet veren farklı protokoller yerine tek tip ödeme sistemine geçilmesini amaçlanmaktadır.

Tam olarak bu sisteme geçildiğinde borç kayıtlarında, kartlı ödemelerde, havalelerde Avrupa içi dâhilinde yurt içi ve yurt dışı ayrımı tamamen ortadan kalacaktır. Bu sayede SEPA sistemini kullanacak olan kişiler için ulusal ve sınır ötesi toplu ödemeleri aynı şekilde yapabileceklerdir. 

SEPA Banka Transferini Türkiye’de Kullanabilir Miyim?

Her ne kadar Türkiye Avrupa sınırları içerisinde olsa da, Avrupa Birliği üyesi olmadığı için şimdilik SEPA banka transferi ne yazık ki Türkiye’de kullanılamamaktadır. Bu sebeple Avrupa’ya yapılan para transferlerinde yüksek SWIFT ücretleriyle karşılaşabiliyoruz. Yazımızın son kısmında nasıl en ucuz şekilde bu transferlerin üstesinden gelebileceğinizi de açıkladık.

sepa-banka-transfer-bolgeleri
SEPA banka transferi haritada maviyle işaretli bölgelerde geçerlidir.

SEPA bölgesi içinde yaşayan bireyler ya da bir süre orada ikamet edecek olanlar gerekli yükümlülükleri yerine getirdikten sonra bu protokolü hemen kullanmaya başlayabilirler. Ülkeden ülkeye değişiklikler gösteren yükümlülük kriterlerinin başında oturma izni yer almaktadır. Oturma izni olup da hesap açmak isteyenlerin ve oturma izni olmadan hesap açmak isteyenlerin yükümlülükleri farklılıklar gösterebilir. 

Avrupa’da Bir Ülkeden Diğerine Euro Göndermek Bu Sistemle Ücretsiz Mi?

Avrupa Birliği içerisinde yaşayan bireylerin bankacılık işlemlerini tek bir yapıya dönüştürmeyi amaçlayan SEPA, uyguladığı yönetmelikler ile bunu kademeli olarak devreye sokmaya başlamıştır.

Bu sayede bireysel ya da şirketler arası olacak banka transferleri artık çok daha hızlı, güvenli ve kolay bir şekilde yapılabilecektir. Bu sistem Avrupa Birliği ve birlik içerisinde olmayan diğer beş SEPA bölge ülkesi içerisinde yaşayan bireylerin hayatını kolaylaştıracak birçok avantajı da beraberinde getirmektedir.

Avrupa içerisinde bu sistem, hem bireysel işler için hem de şirketler arası para transferi için kullanılabilmektedir.

Avrupa içerisinde olan, bu sistemi kullanan bireyler, başka bir ülkeye para yolladıklarında uluslararası bir transfer olmasına rağmen hiçbir ek ücret ödemek zorunda kalmazlar.

Tüm süreç yurt içinde yapılan para transferi ile aynı prosedürü takip etmektedir. SEPA banka transferini kullanarak şirketler arası para transferi yapıldığında ise bu durum biraz farklılaşmaktadır. Bu sürecin tamamlanması adına, aradaki hizmet ve ek ödemeler gibi masrafları iki firma eşit şekilde ödemektedir.

Bu şirketler için her ne kadar masraflı bir işlem gibi gözükse de Avrupa içerisinde bu sistemi kullanarak para transferi işlemi yapmak en uygun fiyatlı olan yolların başında yer almaktadır.

Avrupa’da Bu Sistemi Kullanarak Nasıl Para Transferi Yapılır, Ne Gerekir?

Eskiye nazaran dünya genelinde artık seyahat etmek her geçen gün daha da kolaylaşmaktadır. Vizeli ya da vizesiz olarak sebebini belirtmek koşulu ile birçok ülkeye pasaport ile ulaşılabilmektedir.

Bu durum Türk vatandaşları için de geçerlidir. Sadece Avrupa’da kullanılan SEPA para transfer sistemini kullanmak için öncelikli olarak bu sınırlar içerisinde SEPA uyumlu bir bankada hesabınızın olması gerekmektedir.

Avrupa’da herhangi bir ülkede belirli olan prosedürleri geçtikten sonra banka hesabı açabilirsiniz. Türk vatandaşlarının oldukça rağbet gösterdiği Almanya’da Euro banka hesabı açmak da belirli prosedürler içermektedir.

hsbc-yurtdisi-hesap-acma-alternatifi

Yukarıda linki bulunan yazımızda Türkiye’de oturduğunuz yerden Wise aracılığıyla Avrupa’da nasıl banka hesabına sahip olabileceğinizi de anlattık. Bu sayede Avrupa’ya yapılan para transferlerinde çok büyük avantaj yakalayabilirsiniz.

Avrupa’da Nasıl Banka Hesabı Açılır?

Yukarıda linki bulunan yazımızda online olarak Türkiye’den nasıl hesap açabileceğiniz anlattık. Eğer Avrupa’da bir ülkeye taşındıysanız geleneksel bankalardan banka hesabı açmak da sizin için gerekli olacaktır.

Bazı Avrupa ülkelerinde hesap açmak isteyen bireylerin bizzat bir banka şubesine giderek bu hesabı açması gerekmektedir. Bireylerin hesap açmak istedikleri ülkede ikametleri bulunmasa bile fiziki olarak orada bulunmaları birçok banka için yeterli kriter olarak görülmektedir.

Ülkeden ülkeye ve bankadan bankaya değişen kriterler olsa da hesap açım esnasın bireylerin yanında olması gereken evraklar şu şekildedir.

  • Türkiye Cumhuriyeti kimliği ve bu kimliğin ilgili ülke dilinde çevirisi olması gereklidir.
  • TC pasaportu istenilen belgelerin başında yer almaktadır.
  • Türkiye Cumhuriyeti’nde adınıza kayıtlı bir faturanızın yanınızda olması gereklidir.
  • Türkiye’de yaşadığınız yeri belirten ikametgâh adresinin orijinali ve ilgili ülkenin dilinde olan mümkünse iki adet çevirisi.

Bu gerekli belgeler oturum izni olmayan bireylerin hesap açmak istedikleri zaman gerekli olan belgelerdir. Oturum izni olan bireylerin hesap açmak istemeleri durumunda daha farklı bir prosedür izlendiği için başka belgeler de talep edilebilmektedir.

E-vatandaşlık aracılığıyla Estonya da Türkiye’den Avrupa’da banka hesabı açmak isteyen kişilerin tercih ettiği ülkelerin başında gelir. Estonya e-vatandaşlık hakkında yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Türkiye’de SEPA Bölgesine En Ucuz Nasıl Para Gönderilir?

Türkiye he ne kadar SEPA bölgesi içerisinde olmasa da, Türkiye’de yaşayan ve bu bölgeye para transferi yapması gereken bireyler için bu süreç oldukça meşakkatlidir.

AB sınırları içerisinde oturma izniniz olmasa da ya da bizzat bu sınırlar içerisinde fiziksel olarak ikamet etmeseniz bile bu sistemi kullanabilmek için alternatif yollar da mevcuttur. Yurt dışında online banka hesabı açmak da bu yollardan biridir.

Çeşitli sebepler ile yurt dışına para gönderme işlemi yapmak isteyen bireyler için son derece uygun olan bu yönteme Wise ile ucuz olarak ve zahmetsizce kavuşabilirsiniz.

Kolayca açabileceğiniz Wise hesabı para transferi konusunda sınırları ortadan kaldırmanızı sağlamaktadır. Wise üzerinden Türkiye’de yurt dışı hesabı açabilirsiniz.

Bu hesap ile Türkiye’den yurt dışına para gönderebileceğiniz gibi aynı zamanda yurtdışından para alma konusunda da işiniz kolaylaşacaktır. Her ne kadar Türkiye’ye fiziksel olarak bir kart göndermiyor olsa da, online hesabı Euro ve Pound gibi farklı kurlarda kullanmaya olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda yine bu kurlarda hesap oluşturmayı da mümkün kılmaktadır.

SEPA banka transferi sistemi Türkiye’den kullanılamasa da Avrupa’ya sık sık seyahat eden ya da bu bölge içerisinde belirli bir süre ikamet eden bireylerin kullanımı için Wise son derece uygundur. Klasik banka hesabı açma prosedürlerini beklemek istemeyenler için bir tık uzakta kullanıcılarını beklemektedir.