Ulusal D Tipi Vize: Nedir, Kimler Alabilir, Avantajları Nelerdir?

Avrupa’da kalıcı bir şekilde yaşamak isteyenler Ulusal D tipi vizeden haberdardır. Oldukça avantajlı, alması da meşakkatli olan D tipi vizenin detaylarına bu yazımızda değindik. 

D Tipi Vize Nedir?

D tipi vize, 90 günden fazla seyahatler için bazen uzun vadeli ulusal vize olarak bilinir. Aşağıdaki örnekler vize danışmanları tarafından verilen D tipi vizelerdendir.

Örneğin;

Avrupa’da bir ülkede çalışma hayatına atılmanız için bu vize gereklidir.

Aile birleşimi, evlilik vizesi adıyla bilinen vize de D tipi vizeye dahildir.

Uzun süreli eğitim vizeleri, dil eğitimi, üniversite veya akademik eğitim için aramanız gereken bir tür uzun süreli vizedir.

D Tipi ulusal bir vize türü olduğu için ülkede turistik olarak değil vize süresince kalmanızı sağlar. Bu sebeple bu vizeyi almak Schengen vizesi almaya göre daha zordur. D Vize başvurusunda olumlu sonuç alabilmek için ciddi bir süreç yönetimi yapmalısınız. 

D Tipi Vizenin avantajları Nelerdir?

Almayı planladığınız Ulusal D Tipi Vize, Avrupa’nın 26 üye ülkesinin tümüne kapı açar ve önünüzdeki sınırları kaldırır. Kişinin evleneceği, çalışacağı veya eğitim alacağı ülke ulusal vize verir fakat bu vize sayesinde Avrupa’daki diğer ülkelere de ek bir vize almadan turistik amaçlı giriş çıkış yapabilirsiniz.

D Tipi Vizenin Schengen’den Farkı Nedir? 

D tipi ulusal vize başvuruları ilk olarak 90 günden fazla olan konaklamalar için alınır. Çalışma vizesi, aile birleşimi veya tüm uzun süreli kalmalar için alınacak vize türüdür.(90 günü aşmayan dil eğitimi gibi işlemler D tipi vize kategorisinde yer almamaktadır.)

Örneğin; Schengen Vizesi yada Ulusal D Tipi Vize başvurunuz olumlu sonuçlanması halinde ve başvurunuzu da Almanya’dan yaptıysanız ilk giriş yapmanız gereken ülke Almanya’dır. Aksi takdirde bir diğer Ulusal D tipi veya Schengen Vizesi başvurularınızda vize memurları tarafından çok daha ciddi prosedürler ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Schengen Vizesi ise; 90 güne kadar olan seyahatlerde alınması gereken kısa süreli turistik vize çeşididir.

Bu yüzden Ulusal D Tipi Vize ve Schengen Vizesi birbirinden farklılık göstermektedir. Bu iki vizenin ortak noktaları ise, vize başvurunuzun onaylanması durumunda Avrupa Birliği ve Schengen bölgesi üye ülkelere giriş avantajı bulunur.

Schengen vizesi hakkında daha detaylı bilgiler ve fiyatlarını öğrenmek için vize fiyatları yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kimler Bu Vizeyi Alabilir? 

Almanya örneğinden gidecek olursak, uzun süreli ulusal vize ( D Tipi), Almanya’da aralıksız olarak 90 günden fazla bulunacak olan kişilere verilebilir. Bu vize türü ikamet için verilmektedir.

Uzun süreli vize olduğu için başvuruları vize merkezlerine yapılamaz, yalnızca Alman Konsoloslukları ve Büyükelçilikleri tarafından alınır. D tipi vizeye; Almanya Aile Birleşimi Vizesi, Erasmus Vizesi ve Çalışma Vizesi dahildir.

D Tipi Vize Nasıl Alınır?

Örneğin, Almanya’ya uzun süreli (aile birleşimi, oturum vb. ) sebeplerle seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize başvurularını doğrudan, Almanya Konsolosluğu ya da Almanya Büyükelçiliği’ne yapabilirler.

Almanya Konsolosluğu kısa süreli (Almanya Transit Vize/ Almanya Schengen Vizesi) Almanya’ya seyahat etmek isteyenler vize başvurularını Almanya Konsolosluğu tarafından seçilmiş kurumlar Vize Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acenteleri üzerinden gerçekleştirmelidir. 

D tipi Vize için Gerekli Evraklar

Almanya’nın D tipi vizesi için gerekli evraklar eğitim, evlilik, çalışma amaçlarına göre farklılık gösterir. Bu konuda en doğru bilgiyi almak için resmi yetkili kurum İdata websitesinden bilgi alabilirsiniz. Aşağıda Almanya’nın tüm vize türleri için gereken ortak evraklar listesini bulabilirsiniz. 

Almanya Vizesi İçin Ortak Evraklar

Almanya vizesi için evrak listesi bütün başvuran kişilerden talep edilen evraklardan ve kişisel çalışma bağlı olarak talep edilen ek evraklardan meydana gelir. Almanya’ya seyahatte bulunacak kişilerin vermesi toplaması ortak evrak listesi aşağıdaki gibidir:

  • Pasaport- 10 sene içinde alınmış kullanılan pasaportların en az 2 sayfası boş tutulmalıdır. Seyahatin biteceği tarihten itibaren 3 ay geçerlilik süresi bulunmalıdır. Eski ve yeni pasaportların vizeli sayfalarının renkli fotokopileri başvuru dosyasında olmalıdır.
  • Biyometrik Fotoğraflar- 2 adet biyometrik fotoğraf 35mmx44mm boyutlarında çekilmeli ve iletilmelidir. Beyaz arka fona sahip fotoğraflarda vize başvuru sahibinin yüzü net bir şekilde çıkmış olmalıdır.
  • Kimlik fotokopisi- Kullanılan kimlik kartının ya da nüfus cüzdanının önlü arkalı fotokopileri renkli olarak iletilmelidir.
  • Tam vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği- Başvuru sahibinin yerleşim yeri ve Nüfus Müdürlüğü tarafından verilecek belgede aile bireylerinin bilgileri yer almalı ve yerleşim yerleri yazılmalıdır. Nüfus kayıt örneği ile beraber başvuru yapan kişi evli ise evlenmeden önceki soy adının yer aldığı belgeyi de eklemelidir.
  • Vize Başvuru Formu- Elektronik olarak doldurulan vize başvuru formunun kendisi alınarak doldurulmalıdır. Başvuru formunda tüm bilgiler doğru olmalı ve ıslak imza ile imzalanmalıdır.
  • Vize Talep Dilekçesi- Konsoloslukların talep ettiği dilde yazılan dilekçede seyahat tarihleri, seyahatin amacı ve masrafların nasıl karşılanacağı ifade edilmeli, seyahat planı da eklenmelidir.
  • Konaklama ve Ulaşım Rezervasyonları- Almanya’da kalınacak otellerin ve uçuş rezervasyonlarının çıktısı alınmalıdır.
  • Uluslararası Sağlık Sigortası- En az 30.000 Euro bedelli sağlık sigorta poliçesi vize başvuru merkezlerinde de alınabilir.
  • Finansal durumu gösteren belgeler- Tüm başvuru sahipleri son üç aylık kişisel banka hesap bilgilerini bankanın yetkili memurunca onaylanmış olarak teslim edilmelidir. Kira-faiz gibi diğer gelirler belgelendirilmelidir, gayrimenkullerin tapu fotokopileri, araç ruhsatları vize başvuru esnasında verilmelidir.

Burada listelenen belgeler alınacak vize sebebine göre farklılık gösterebilir. Örneğin aile birleşimi vizesinde konaklama konusunda otelde kalınmasına gerek olmadığından böyle bir rezervasyon bilgisi de gerekli olmayacaktır.

D tipi Ulusal Vizeye Nasıl Başvurulur?

  • Idtata.com.tr adresine girilip ulusal vize kısmına tıklanır.
  • Online Randevu sistemi üzerinden ücretli randevu alınır.
  • Online randevu sisteminde yer alan soru ağacı üzerinden ilgili ulusal başvurunun randevu kaydı (“PNR”) oluşturulur. Ücret, kayıt sonrasında tahsil edilir. 
  • Başvurunuz seyahat amacınıza bağlı olarak iDATA Başvuru ofislerinden ya da Alman Dış Temsilcilik tarafından değerlendirilir.
  • Pasaportunuz ve gerekli evraklarınız parmak iziniz alındıktan sonra, iDATA Banko personelleri ya da Vize bölümü tarafından değerlendirme süreci için teslim alınır.
  • Seyahat amacınıza göre, işlem süresi bütün gerekli evrakların Konsolosluğa giriş yapması ile beraber, Almanya’daki makamların da süreçte rol almasında dolayı ortalama 3 ay içerisinde (bazen daha uzun bir sürede) tamamlanır.
  • Başvurunuzun değerlendirilmesi esnasında pasaportunuza gereksinim duymanız halinde, imzalı yazılı dilekçenizi ilgili vize bölümüne teslim edebilirsiniz.
  • Başvuruların değerlendirme süreci bitiminden sonra, Pasaportunuz iletmiş olduğunuz evraklar ile beraber zarfta iDATA Başvuru ofislerine veya adınıza kargo ile iletilir.

Ulusal D Tipi Vize Hakkında Kısa Kısa Bilgiler

Schengen vizesi almak istediğinizde amacınız turistik amaçlı bir gezi olduğundan ülke sizi kabul etmek konusunda genellikle sorun çıkarmaz. Yani kalıcı olmadığınız bilindiği için bu vizeyi almak daha kolaydır. Ulusal D Tipi vizeye tamamen bağımsız şekilde başvuru yapamazsınız.

Yani ortada geçerli bir sebebiniz olması gerekir. Örneğin eğitim sebebiyle gidecekseniz, eğitim alacağınız kurumun belirlenmiş olması Erasmus sebebiyle gidecekseniz Erasmus kabul formu, çalışmak için taşınıyorsanız çalışacağınız şirketten gelen davet mektubu gibi ek belgeler gereklidir.

Özellikle çalışma sebebiyle yurtdışına gitmek istiyorsanız önce yurtdışında bir işyeriyle anlaşmanız gereklidir. Bu konuda yurtdışı iş danışmanlık şirketleri yazımızdan faydalanabilirsiniz.


Bu sebeple D Tipi vize yoluyla uzun süreli Avrupa’ya yerleşmek için mutlaka çalışacağınız şirket, eğitim kurumu, evli olduğunuz kişi gibi sizden bağımsız şekilde farklı birinden gelecek belgelere de ihtiyaç bulunur.