Online platformlar ve web siteleri sayesinde yurtdışından para alma son derece kolay ve hızlı yapılabilir bir hale geldi. Günümüz dijital dünyasında teknolojinin ilerlemesiyle online para transferi yapmak birçoğumuzun alışkanlığına dönüştü.
Özellikle teknolojinin bu kadar günlük hayatı kolaylaştırmaya başlamadığı zamanlarda para transferi bile zor ve pahalıydı. Söz konusu yurtdışından para almak olduğunda, bankaların aldığı ücret ve komisyonlar, hala probleme dönüşebiliyor. Bu nedenle, kullanıcılar yaptıkları işlemlere uygun hizmet veren yurtdışından para alma yöntemleri araştırmaya başlıyor.
Dijitalleşen bankacılık ve diğer uygulamalar sayesinde, bu işlemi hızlı ve uygun fiyata gerçekleştirmek mümkün hale geldi. Birbiriyle entegre çalışan güvenli platformlar ile artık yurtdışından para gönderme ve alma yöntemleri çok daha fazla.
Öyle ki kullanıcılar, sayısı her geçen gün artan yöntemler arasında güvenilir, ekonomik ve hızlı olanını arıyor. Önce bu yöntemler arasından yurtdışından para almak için hızlı, ucuz ve kolay bir çözüm sunan Wise’dan bahsedelim.
Yurtdışından Para Almayı Kolay Hale Getiren Wise
Wise, eski adıyla Transferwise, Estonyalı iki girişimci genç tarafından kurulmuş olan 59 ülkede faaliyet gösteren bir para transfer sistemidir. Wise Türkiye’deki para transferi hizmetlerini Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş tarafından gerçekleştiriyor. Yurtdışından ödeme alma ve gönderme için sıklıkla kullanılıyor.
Wise kullanarak hem maddi hem zamandan tasarruf ederek güvenli bir şekilde yurtdışından para alabilirsiniz. Kısa sürede uluslararası para transferini gerçekleştirerek düşük komisyonla döviz kurunda kesinti yapmadan işlem yaptığınız anın geçerli kuruna göre çalışan bir sisteme sahip.
Bu işlem sırasında yapacağınız para transferini herhangi bir banka aracılığıyla yapsaydınız ne kadar ödeyeceğinizi de göstererek Wise’ın nasıl hesaplı olduğunu görmenize olanak tanıyor.
Yurtdışından para alma esnasında, Wise sisteminin kullanımı kolaylığı, güvenilirliği ve pratikliği sayesinde paranın tamamını kesinlikle kur kaybı yaşamadan kendi para biriminize çevrilir. Özellikle yurtdışında yaşayan insanların daha fazla bulunduğu Almanya, ABD, Fransa, İsviçre, İsveç ve Kanada gibi ülkelerde Wise kullanarak para alma işlemi gerçekleştirebilir.
Wise üzerinden yurtdışından para alma işlemi gerçekleştiriyorsanız banka kartı, kredi kartı, direct debit, Apple Pay ve Google Pay gibi farklı ödeme seçeneklerinden istediğinizi kullanabilme imkanına sahipsiniz.
Türkiye’de BDDK lisansı ile faaliyet gösteren Birleşik Ödeme Hizmetleri ile işbirliği yapan Wise, paranızı Fibabank üzerinden yönetiyor ve para transferini bu banka hesapları üzerinden gerçekleştiriyor.
Lisanslı bir ödeme kuruluşu olması, gizli ücretlerin olmaması, olabildiğince basit bir arayüz ile kolay para transferine imkan vermesi nedeniyle Wise’ın kesinlikle güvenilir bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut olarak Wise’ın bünyesinde
- 600’den fazla kişi çalışıyor,
- 35 ülkeden para gönderebilme ve
- 60 ülkeden para alabilme hizmeti sunuyor.
Wise aracılığıyla dünyada her ay £500 milyon pound yani 2 milyar Türk Lirası para transferi yapılıyor.
Yurtdışından Para Almak için Hesap Açmak Gerekir Mi?
Yurtdışından para almak için aslında Wise hesabı açmanıza gerek yok. Gönderici Wise aracılığıyla size para göndermek istediğinde sizin ad soyad bilginizi ve IBAN adresinizi bilmesi yeterli fakat yurtdışından tanımadığınız birinden para alıyor ve daha profesyonel bir imaj çizmek istiyorsanız örneğin parayı bir ABD hesabına ya da Avrupa hesabına çekmek de isteyebilirsiniz. Bu durumda Wise hesabı açmanız gerekir.
Bu hem düşük komisyonla para almanızı da sağlayacaktır. Hem de yalnızca Avrupa ya da ABD IBAN adresiyle para alabileceğiniz web sitelerinden de ödeme alabilmenizi yardımcı olur. Upwork gibi freelancer platformlarından ödeme almak için de işinize yarayacaktır. Upwork ödeme alma yazımızda buna da değinmiştik.
Yurtdışından Kurumsal Olarak Para Almak
Wise üzerinden “Business” hesabı oluşturarak şirket olarak yurtdışından para alma konusunu masrafsız bir hale getirebilirsiniz. Hem de uluslararası ödemelerinizi de bu kanal aracılığıyla gerçekleştirip birçok bankacılık işinizin merkezine bu sistemi oturtabilirsiniz.
Wise’a nasıl üye olunur?
Wise’a üye olmak da çok kolay. Sadece adınız, soyadınız, email adresiniz ve hangi ülkeden kayıt oluşturduğunuz gibi kişisel bilgilerinizi sisteme girerek anında hesabınızı oluşturabilirsiniz. Hesabınızı açtıktan sonra sağ üstteki profil ikonundan hesabınızı onaylayın. Hepsi bu kadar.
Sistem üzerinden bireysel hesap ya da kurumsal hesap açma seçeneğiniz de mevcut. Son olarak size sorulan soruları doldurduktan sonra hesabınız onaylı bir şekilde açılmış oluyor.
Türkçe de dahil olmak üzere Wise hesabınızı birçok dilde kullanabilirsiniz. Sağladığı çok dilde küresel desteği ile kullanıcıların sürece hakimiyet kurmasına da olanak tanır. Aynı zamanda Wise, yurtdışından para alırken kullanıcıların adım adım ne yapması gerektiğini açık ve kolay anlaşılır bir şekilde anlatıyor.
- Wise gelişmiş sistemi ile, anlık kur üzerinden yurtdışındaki alıcının Wise’a üye olmasını gerektirmeden yurtdışındaki veya yurtdışından Türkiyedeki herhangi bir IBAN’a çift taraflı olarak para transferi yapabilirsiniz.
- Paranızın aktarımının ortalama ne kadar sürede gerçekleşeceğini işlem esnasında bildirir. Bu süre genellikle birkaç saat ya da 1 iş günüdür. Hafta sonları EFT işlemi gerçekleştirilmediğinden bu tarz işlemleriniz için hafta içi olan iş günlerini seçmeye özen göstermelisiniz. Bunlara ek olarak, paranızın tam olarak nerede olduğuna dair her aşamada anlık bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Wise bir online banka gibi faaliyet gösteriyor.Web sitesi üzerinden açtığınız hesapta para bulundurabilir, bu hesaba para atabilir, yurtdışından para alabilir veya başka hesaplara para aktarımında bulunabilirsiniz.
Wise Sanal Kart Nedir?
Yeni getirilen mevcut ödeme yöntemlerine ek “Sanal Kart” özelliği şu an için Birleşik Krallık, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, İsviçre ve AEA’daki çoklu döviz hesap sahibi mukimleri tarafından kullanılabiliyor.
Wise Sanal Kartınızı hemen etkinleştirip size özel bir PIN edinerek Wise hesabınıza yüklemek istediğiniz para birimini ve ne kadar yüklemek istediğinizi seçerek para yükleme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Her zaman yerel para birimi seçmeniz ve ücretsiz ATM çekimleri edinmeniz yararınıza olacaktır. Kartınızla herhangi bir harcama yaptığınızda, işleminiz en başta “bekliyor” olarak görüneceğinden ödemenizin tamamlanmasını beklemenizi tavsiye ederiz. Maalesef Türkiye’de yurtdışından para almak için kart kullanımı şu an mümkün değil.
Wise güvenilir mi?
Wise, İngiltere merkezli bir şirket olduğundan, İngiltere ve dolayısıyla Avrupa Birliği’nin düzenleyeci ve denetleyici kurumlarının uygulamalarına bağlıdır.
Şirket, İngiltere’de bizdeki karşılığı olan BDDK benzeri bir otorite olan FCA lisansına sahip ve Avrupa’daki tüketicileri koruma amacıyla düzenlenmiş olan Avrupa Birliği Ödeme Servisleri Yönetmeliği’ne de tam uyum göstererek çalıştığından yurtdışından para alma ya da para gönderme gibi para transferi işlemlerinizi güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Wise ile yurtdışından para alırken bu para ilk olarak Wise’ın ülke içindeki banka hesabına aktarılır. Daha sonra paranın gönderileceği ülkedeki yani Türkiye’deki Wise hesabından alıcının banka hesabına transfer işlemi gerçekleştirilir.
Yurtdışı para transferi ücretleri ülkeden ülkeye ve gönderilecek olan para miktarına göre bazı farklılıklar gösterse de günümüzde yurtdışından para alma işleminin ucuz yöntemi olarak Wise kabul ediliyor.
Yurtdışından alternatif para alma yöntemleri nelerdir?
SWIFT
SWIFT üzerinden yapılan transferlerde transfer emri ilk olarak Türkiye’deki bankanın yurtdışındaki bankaya gönderildikten sonra o bankadan alıcının bankasına yönlendirilir.
SWIFT üzerinden işlem yapmanın diğer alternatiflerden farklı olarak gönderilen para miktarı yükseldikçe gönderim masrafının yüzdesel olarak düşmesi. Bu nedenle yüklü para alımlarında göndericinin SWIFT’i tercih etmesini söyleyebilirsiniz.
SWIFT ile üzerinden para alırken gönderen dahil alıcı olarak sizin de banka hesabınızın olması gerekir. SWIFT’ üzerinden yapılan para transferinin genellikle uzun sürebiliyor. Bu nedenle acil yapılması gereken para transferlerinde SWIFT pek tercih edilmiyor.
PayPal Alternatifleri
PayPal Türkiye Lisansı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı ile 2016 yılında iptal edildiğinden günümüzde halen Türkiye’de kullanılamıyor.
Bu nedenle PayPal Türkiye erişimi olmaması, finansal işlemler konusunda bazı zorluklar getirdiğinden PayPal alternatifleri kullanabilirsiniz. Paypal alternatifleri yazımızda da daha fazla seçeneğe değinmiştik.
Payoneer
Payoneer, PayPal Türkiye alternatifleri arasında kullanıcılar tarafından en sık tercih edilenlerden bir tanesi. Payoneer üzerinden Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Çin gibi farklı ülkelerde bir banka hesabı açabilme imkanına sahipsiniz. Adobe, Amazon, Google gibi dünya markası firmalar tarafından da tercih edilen Payoneer ile pek çok farklı para birimi üzerinden finansal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Neteller
PayPal alternatiflerinden bir diğeri ise Neteller. Neteller online olarak para transferi yapabileceğiniz global bir ödeme hizmeti sağlayıcısı.
Neteller Türkiye üzerinden hem yurtiçi hem de yurtdışı işlemler yapmak mümkün. Hesabınızın açtıktan sonra size sunduğu “Net + Kart” ile çevrimiçi alışveriş yapabilirsiniz. Neteller üzerinden birçok banka ve ödeme servisinden az masraflı bir şekilde para almanız ve göndermeniz mümkün.
Sonuç
Yurtdışından para alma konusunda temel olarak önerimiz Wise yöntemini kullanmanız ve göndericiye tavsiye etmeniz olacaktır. Sizin alıcı olarak burada hesap açıp farklı ülkelerdeki IBAN adreslerini kullanarak farklı alıcılardan hesaplı bir şekilde para almanız mümkündür.
Wise’ın ya da gönderen tarafında bankanın seçenek olmadığı durumlarda da kullanabileceğiniz diğer yöntemleri yazımızda açıklamaya çalıştık.