Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye Para Göndermek

Dubai ve Abu Dhabi gibi şehirlerde yaşayan birçok Türk olsa da 2020’ye kadar bankaların SWIFT masraflarına katlanmak dışında Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye para göndermek için bir alternatif bulunmuyordu. Nisan 2020’den itibaren Wise (eski adıyla Transferwise) BAE’den Türkiye’ye yapılacak para transferlerini daha hesaplı ve hızlı yapmanızı sağlayacak.

Şimdi Transferwise’ın nasıl çalıştığından kısaca bahsettikten sonra diğer alternatifleri de açıklayalım.

Transferwise uluslararası para transferlerinde banka komisyonlarından kurtulmak isteyen müşterilerin hayatını kolaylaştıran bir web sitesi ve mobil uygulama. Birçok ülkede aktif olan web sitesi her ülkede yerel bankacılık sisteminin onayıyla çalışıyor. Türkiye’de de bu kurum BDDK, yani güvenilirlik açısından içinizde bir şüphe olmasın.


Birleşik Arap Emirlikleri’den Türkiye’ye Transferwise ile Nasıl Para Gönderilir?

Oldukça kullanışlı ve basit olan Transferwise web sitesine kayıt olmak için email adresinize ve parola belirlemeye ihtiyacınız olacak. Ardından göndermek istediğiniz Birleşik Arap Emirlikleri dirhemini belirleyebilirsiniz. Bu sayede Türkiye’de alıcının hesabına kaç TL geçeceğini göreceksiniz.

transferwise-bae-türkiye-para-transferi
Ekran görüntüsü 1 Mayıs 2020 Cuma günü alınmıştır. Değişen kurlar için fotoğrafa tıklayarak Wise sitesinden güncel kurları görebilirsiniz.

Örnek olarak 3000 dirhemlik bir transferi ele alalım. Bu yapacağınız transferde yazının yazıldığı 1 Mayıs 2020 günü itibariyle Türkiye’de alıcının hesabına 5669 lira geçecek. Bu da Wise’ın bu işlem için sizden 40.54 AED aldığını gösteriyor. Bankayla bu işlemi yapmak isterseniz ortalama 120 AED fazla ödeyecektiniz. Yani ortada oldukça avantajlı bir durum olduğu açık.

Peki hız konusunda şüpheye düşmenize sebep olacak bir durum var mı diye bakacak olursak o konuda da içiniz rahat olabilir. Paranın ortalama olarak ne zaman ulaşması beklendiği belirtiliyor. Genellikle bu süre 1 iş günü oluyor. Bu da bankaların SWIFT işlemlerine kıyasla daha hızlı bile olabilecek bir süre.

Birçok kişi daha önce Dubai’den Türkiye’ye para gönderirken ya da Abu Dhabi’den gönderirken bankaları tercih ettiği için kafalarda oluşan bir soru da peki alıcı banka ekstradan para kesebilir mi gibi ek masraflar hakkında oluyor. Transferwise’ın nasıl çalıştığından kısaca bahsedersek bu soruların anlamsız olduğunu anlayacaksınız.

Wise ile işlem yaparken sizin gönderdiğiniz para aslında Birleşik Arap Emirlikleri’nden çıkmıyor. Wise size gösterdiği meblağı Türkiye’deki hesabından size gönderiyor.

Yani işlem aslında yerel bir para transferinden farksız olduğu için herhangi ek bir masraf çıkma ihtimali yok. Bunun için ülkelerin yerel para birimlerinde para transferi yapmaya dikkat etmelisiniz. Türkiye hesabına Euro göndermek isterseniz o zaman işler değişebilir. Dediğimiz gibi tek dikkat etmeniz gereken para transferinin AED’den TL’ye doğru olması.

Açıkçası yazımızda para transferinin yönünü Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye olarak anlatmış olsak da aynı işlemi aynı şartlarda Türkiye’den Dubai ya da Abu Dhabi’ye gönderirken de uygulayabilirsiniz. (Bu şehirleri ilk akla gelen şehirler olduğu için örnek veriyoruz, yoksa tabii ki diğer şehirler için de geçerli)

Adım Adım Wise ile BAE’den Türkiye’ye Para Transferi

Şimdi adım adım neler yapmanız gerektiğinden kısaca bahsedelim. Söylediğimiz gibi önce basit bir üyelik işlemini tamamlamanız gerekiyor. Ne kadar para göndereceğinizi de belirttikten sonra alıcının hesabına geçecek olan parayı göreceksiniz.

Ardından Türkiye tarafındaki alıcının banka bilgilerini girmeniz gerek. IBAN bilgisi yeterli olacak ve SWIFT gibi farklı bilgilere ihtiyacınız yok. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi aslında Wise bu işlemi yerel bir para transfer işlemi gibi tamamlıyor.

Son olarak sıra parayı Wise’a nasıl aktaracağınıza geldi. Bu konuda genellikle birçok ülke için 2 seçenek bulunuyor. Bunlar da banka transferi veya kredi kartı/banka kartı seçeneği. Banka transferi seçeneğini seçerseniz size verilen hesap numarasına taahhüt ettiğiniz parayı gönderdikten sonra, parayı gönderdim tuşuna basmanız yeterli olacak.

Bu aşamada banka transferi seçeneği hali hazırda Birleşik Arap Emirlikleri’nde banka hesabı olmayanlar için de kurtarıcı olabilir, işlemi ATM üzerinden tamamlayıp parayı gönderdim tuşuna basabilirsiniz.

Eğer kredi kartı/banka kartı seçeneğini seçerseniz bu adımı da atlayacaksınız ve sadece banka kartı bilgilerinizi girdikten sonra para hesabınızdan otomatik olarak çekilecek. Yurtdışından Türkiye’ye para göndermek yazımızda bu işlemi daha detaylı bir şekilde de açıklamıştık.

Alıcının Wise hakkında bir şey bilmesine ya da hesabı olmasına hiç gerek yok. Onun banka hesabına para herhangi bir banka transferi gibi gelecek. Kısa süre içerisinde BAE’de diğer ülkelere yapılan para gönderme işlemlerinde Wise’ın oldukça popüler olacağını tahmin etmek hiç de zor değil.


Birleşik Arap Emirlikleri’den Türkiye’ye Banka Transferi Yapmak

Tabii ki para göndermek için tek çareniz Wise değil fakat bahsettiğimiz gibi SWIFT işlemine göre daha uygun. Yine de bankadan vazgeçmek istemiyorum diyenler mobil veya internet bankacılığına girerek para transferi menüsünde uluslararası transfer seçeneğini seçebilir.

Bu işlemi tüm bankalarda şubeye gitmeden tamamlayabileceğiniz kesin olsa da bankanıza göre işlemin bulunduğu yer menüde farklılık gösterebilir. Bu noktada sorun yaşarsanız bankanıza danışmanız en doğrusu olacaktır.

Ardından Türkiye’deki alıcı bankanın SWIFT/BIC koduna ve alıcı hesap bilgilerine ihtiyacınız olacak. Hemen aşağıda kolayca bulmanız adına Türkiye’deki bankaların SWIFT kodlarını da yazımıza ekledik.

Banka AdıSwift Kodu
Türkiye Garanti Bankası Swift KoduTGBATRIS
Akbank Swift KoduAKBKTRIS
Türkiye İş Bankası Swift KoduISBKTRIS
ING Bank Swift KoduINGBTRIS
Ziraat Bankası Swift KoduTCZBTR2A
Halk Bankası Swift KoduTRHBTR2A
Türkiye Finans Swift KoduAFKBTRIS
VakıfBank Swift KoduTVBATR2A
TEB (Türk Ekonomi Bankası) Swift KoduTEBUTRIS
Yapı Kredi Swift KoduYAPITRISFEX
Finansbank Swift KoduFNNBTRIS

Hız konusunda Birleşik Arap Emirlikleri’nden para transferini banka ya da Wise ile tamamlamanız arasında çok büyük bir fark olmayacaktır. Yine de bankalar bu konuda genellikle bir tarih vermekten kaçınırken Wise’da işleminizin ne zaman tamamlanacağını tahminen öğrenme şansınız mevcut.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden Başka Ülkelere Para Göndermek

İleride Wise gibi uygulamalardan olan Transfergo’nun da Birleşik Arap Emirlikleri’ne açılmasını ve Wise’a rakipler gelmesini de bekliyoruz.

Birleşik Arap Emirlikleri dünyada yabancıların en çok yaşadığı ülkelerden biri ve bu sebeple de uluslararası para transferlerinin en yoğun yaşandığı ülkelerden biri. Linkteki 2016 tarihli rapor BAE’nin bu alanda ABD, Suudi Arabistan, Rusya, İsviçre ve Almanya’nın ardından 6. sırada geldiğini gösteriyor.