Teknoloji ürünleri üzerinde uygulanan ÖTV katkıları, birçok kişiyi “vergiden kaçınma” düşüncesine itti. Yurtdışından telefon getirme süreci, tıpkı diğer teknolojik cihazlarda olduğu gibi ciddi oranda bir karmaşıklık yaratıyor.
Hukuk kuralları çerçevesinde vergiden muaf olmanın sektörel tabiri, vergiden kaçınmadır. Peki son yıllarda ciddi bir artış gösteren telefon maliyetlerine vergiden kaçınma anlayışı doğrultusunda bir çözüm getirilebilir mi? Yurt dışından telefon getirme düşüncesine sahip olanları ne bekliyor? Yazımız aynı zamanda yurtdışında yaşayan ve Türkiye’ye temelli taşınmayı düşünenleri de hedefliyor.
Yurt Dışından Telefon Getirmek Serbest mi?
Yurt dışından getirilen herhangi bir ürünün hukukî olarak nasıl sonuçlar doğurabileceğini öğrenmek için konuyla ilgili olarak yayımlanan “Gümrük Kanunu”nu incelemek gerekir.
Bu işlem kanunda yer alan maddelere göre kaçakçılıkla ilgili bir sonuç doğurmasa da sunulan şartlara uyulmadığı takdirde cezaya tabii olabilir ya da doğrudan telefonunuzun hattı kapanır.
3 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe girmiş olan Gümrük Kanunu’nun 235/3. Maddesi, vatandaşların yalnızca bir tane telefonu yurt dışından ülkemize sokabileceğini ifade etmektedir. İkinci bir telefonun yurt dışından Türkiye’ye getirilmesi yasal olarak mümkün değil.
Bu nedenle birden fazla telefon getiren kimseler hakkında cezai işlem uygulanıyor. Söz konusu işlem, iki veya daha fazla telefonu ülke sınırlarına sokan kişinin, fazladan getirdiği telefonlar için normal verginin iki katı vergi ödemesi gerekliliğini doğurmaktadır.
Ayrıca ülke sınırlarının içerisine getirilen fazladan telefonların IMEI numaraları gümrük memurları tarafından alınacak ve maddeye göre BTK’ya bildirilerek cezai işlemin uygulanması sağlanacaktır. Ancak konuyla ilgili birbiriyle çelişen birçok maddenin bulunuyor olması, gümrükte uygulanan vergi cezalarının zaman zaman aksamasına neden olmaktadır.
Sonuç olarak yurt dışından telefon getirmek serbest, ancak yurt dışından birden fazla telefonu getirmek serbest değildir.
Yurtdışından Gelen Telefon Ne Kadar Süreyle Kullanılabilir?
Yolcu ile birlikte Türkiye’ye getirilen ve mobil hizmet şebekesinin hizmetini kullanan telefonların kayıt edilmesi için kullanıcılara verilen süre 120 gündü. Söz konusu cihazların kayıt edilmesine dair değişiklikler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun kararlarına bağlı olarak faaliyet göstermektedir.
BTK, elektronik kimlik bilgisine tabii olan cihazlar ile ilgili yönetmelikte Koronavirüs salgınının getirdiği şartları göz önünde bulundurarak birtakım değişiklikler yapmıştır. Bu değişiklikler, Şubat 2021 itibari ile yurt dışından getirilen telefonların artık 120 değil 365 gün içerisinde kayda tabii olması kararını ortaya koymuştur.
BTK’nın kararı; siyah, gri veya beyaz listeye alınmış olan telefonları kapsamıyor. Daha önce siyah listeye alınmış olan cihazlar, verilen 120 gün süre içerisinde kayıt edilmediği takdirde kaçak cihaz olarak görülmeye devam edilecek ve kullanıma kapatılacaktır. Ancak bu telefonlardan 112 Acil Çağrı hattına ulaşım yine de serbesttir.
Bu telefonlar konusunda hat kapalı olsa da örneğin Wi-Fi bulunan noktalarda bu telefonlar aracılığıyla internete bağlanabildiğinizi de hatırlatmak isteriz.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle düzenlenen yeni yönetmelik, ülke sınırlarından yolcu ile birlikte geçen cihazlar için 365 gün içerisinde kayıt yapılması gerektiğini ifade ediyor. Kamu kurumları dahil olmak üzere hayatın birçok noktada sekteye uğradığı düşünülürse bu kararın oldukça isabetli olduğu söylenebilir.
Yurt Dışından Gelen Telefonun Kaydı İçin Ne Yapmak Gerekir?
Yurt dışından telefon getirmeyi düşünenlerin en çok dikkat etmesi gereken noktalardan birisi, bir pasaportun ancak 3 yılda bir telefon getirme hakkına sahip olduğu gerçeğidir.
Mayıs 2019’dan önce 2 yıl olan bu süre, günümüzde 3 yıla çıkarılmıştır. Bu nedenle yurt dışı telefon kaydı yaptırmış olanların söz konusu ayrıntıyı göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Yani bu yazının Aralık 2021’de yazıldığını düşünerek siz Aralık 2021’de yurtdışından telefon getirmek istiyorsanız Aralık 2018’den sonra pasaportunuz üzerine yurtdışından telefon getirerek kaydetmemiş olmanız gerekir.
Yurt dışından telefon getirme işlemi için ilk yapılması gereken, telefonun IMEI numarasını öğrenmektir.
IMEI numarası, telefonda “*#06#” numarasının aranması vasıtası ile öğrenilebilmektedir. Geri kalan süreç ise E-Devlet üzerinden kolaylıkla çözülebiliyor.
Yurtdışı Telefon Kaydı Ücreti Ne Kadar? (2022 Güncel)
Yurt dışı telefon kaydı belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu nedenle, getirdiğiniz cihaz için gereken harç bedelini yatırmanız gerekiyor.
Vergi Daireleri, TC Ziraat Bankası, VakıfBank, İş Bankası, Denizbank, ING Bank, Garanti Bankası, HSBC Bank, Halk Bankası ve Şekerbank gibi kurumlardan yatırabileceğiniz harç bedeli, 2021 yılı itibari ile harç 2006 TL’ydi. 2022’ye yılına girerken gelen zammın ardından yeni harç bedeli 2772 TL’ye yükseldi.
Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle 2772 TL olan telefon harç bedelini yatırın. Bu bedeli yatırmanın en kolay yolu İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödemeyi yapmak.
- Telefonunuzun IMEI numarasını *#06# numarasını arayarak öğrenin. Kaydı yalnızca kendi adınıza yapabilirsiniz.
- Bu ayrıntıların temin edilmesi ile E-devlet üzerinden linke tıklayarak telefon kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz.
Yurtdışından telefon getirme sürecini bu 3 adımda online olarak tamamlamak zorunda değilsiniz. Harç ödemesini bankalar, telefon kaydını da Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi abone merkezleri aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz.(Bu durumda sizden pasaportunuz da talep edilecektir, mutlaka yanınızda bulundurun.) Biz burada en hızlı yolu açıkladık.
Bu ücretleri dikkate aldığınızda özellikle Türkiye satış fiyatı 7000-8000 TL altında olan telefonlar için yurtdışından getirmek daha ucuza gelmediği gibi daha pahalıya bile gelebiliyor.
iPhone 13 gibi 15.000TL üstü fiyatı olan telefonlarda yurtdışı telefon kayıt ücretine rağmen telefonu yurtdışından almak daha ucuza geliyor.
Hızlıca bir hesap yapacak olursak iPhone 13’ün ABD Apple sitesinde hatsız olarak satışı 829$. Bu da Doları 13-14 arasında kabul edersek 10.500-11.500 aralığında bir fiyata karşılık geliyor.
Ürünün Türkiye satış fiyatı ise 16 Bin Lira’nın üstünde. Yani yurtdışı telefon harcını ödediğimizde bile hala yurtdışından alınan telefon daha ucuz oluyor.
Burada da getirilen ülke ve tax-free kavramını bilmek ne kadar kâr edeceğinizi etkileyecektir.
Yurt Dışından Gelen Telefonda Hat Kapandıktan Sonra Kayıt Yaptırmak Mümkün Mü?
Yurt dışından telefon getirenlerin en çok merak ettiği konulardan birisi de hattın kayıt yapılmaması nedeniyle kapatılmasının ardından karşılaşılacak olan süreçtir. Pandemi nedeniyle 365 güne çıkarılan kayıt süresi aşıldıktan sonra pasaportunuza telefon kaydı yapılamamaktadır.
Bu durum, telefonun sonsuza dek kayıt edilemeyeceği anlamını taşımıyor. Üzerinden bir yıl geçse ve kaçak olarak nitelendirilse dahi telefonların kayıt edilebilmesi mümkün. Ancak bu işlemin sonuçlandırılması için pasaport sahibinin tekrar yurt dışına gidip geri dönüş yapması gerekiyor. Böylelikle telefonun kayıt edilmesi için tanınan süre sıfırlanmış oluyor.
Burada dikkat edilmesi gereken bir başka nokta, bir pasaporta yeni bir telefon kayıt ettirmek adına 3 yıl beklenmesinin gerekliliğidir.
Eğer cihazınızı verilen bir yıllık süreç içerisinde kayıt ettirmez ve sonucunda hattınızın kapanmasına müsaade etmiş olursanız, bu sürecin daha da uzayacak olduğunu bilmelisiniz.
Yasadışı Yollarla IMEI Kaydı Hangi Sorunlara Yol Açabilir?
IMEI kopyalama, kamuyu ciddi bir vergi zararına uğrattığı için kesinlikle yasal olmayan bir işlemdir. Önceden ilgili kanunda sorumlu kişiye belirli bir para cezası uygulanırken 2020 yılı itibariyle söz konusu ceza gün üzerinden belirlenen bir adli para cezası ile hesaplanmaktadır.
IMEI numarasının kopyalanması, 7 yıl boyunca SIM kart takılmayan cihazlardaki IMEI numaralarının şebeke hizmetlerine kapatılması gibi bir sonuca yol açarken aynı zamanda IMEI numarasının kopyalandığı tespit edildiği surette de adli para cezası uygulanıyor.
On beş numaradan oluşan IMEI numarasının kopyalanması, bin günden on beş bin güne kadar adli para cezası ile cezaya tabii tutuluyor. Mahkeme tarafından değerlendirilecek olan süreç, kopyalama işlemini gerçekleştiren kişinin tespit edilmesi sonucunda izlenen duruşmalarla şekilleniyor.
Sonuç
IMEI numarasının kopyalanması yalnızca para cezasını değil, adli bir işlem olduğu için sicil adına da olumsuz sonuçları beraberinde getiriyor. Yurt dışından getirilen cihazlara eski cihazlardan IMEI numaralarının aktarılması birçok kişi için basit bir çözüm olarak görülse de kesinlikle çok risklidir.
Yurt dışından yasal yollarla telefon getirmek isteyenler bu işlemi üç yılda bir, gereken telefon harç bedelini ödeyerek gerçekleştirebilirler. Gidişata bakılınca da döviz kuru artışına paralel olarak her yıl telefon harç ücretlerinin de yükseleceği ortada. Bu yolun dışında tercih edilebilecek bütün yöntemlerin çok riskli olduğu ve hukukçular tarafından tavsiye edilmediği unutulmamalıdır.
Yurt dışından getirilen farklı ürünlere dair daha önce hazırladığımız 2 yazıya da aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz: