Almanya eğitim sisteminin en iyi olduğu ülkelerden birisidir. Dünyanın en iyi 500 üniversitesi içerisinde 50 tane Alman üniversitesi bulunmaktadır.
Birçok ülkeden öğrenci Alman üniversitelerine dünya standartlarının üzerinde sunduğu eğitim kalitesi nedeniyle ilk sıralarda tercih etmektedir. Almanya’da üniversite okumak hayalleriniz arasındaysa ve başvurmak için neler yapmanız gerektiği konusunda detaylı bilgi arıyorsanız bu yazımız size göre.
Almanya’da Üniversite Eğitimi Kaç Yıldır?
Almanya’da üniversite eğitimleri genellikle 3 yıl sürmektedir. Mühendislik fakültelerinin eğitim süresi ise 3.5 yıldır. Alman üniversiteleri öğrencilere iki dalda (çiftal/double major) programlarına katılma ve çift lisans diploma alma imkanı da sunmaktadır.
Ayrıca Alman üniversitelerinde okuyan öğrenciler son sınıfta yüksek lisans dersleri de alabilir ve lisans ile yüksek lisans eğitimlerini birleştirerek hem lisans hem de yüksek lisans diploması alabilirler.
Almanya’da En Çok Tercih Edilen Üniversiteler Hangileridir?
Alman üniversiteler dünya standartlarının üstünde sunduğu eğitimleriyle ve öğrencilere sunduğu teknik imkânlarıyla yabancı öğrenciler tarafından en çok tercih edilen üniversiteler arasındadır.
Bu üniversitelerin hepsi Erasmus öğrenci değişim kapsamında gidebileceğiniz üniversiteler arasındadır. Almanya’nın en çok tercih edilen ve en iyi üniversitelerini listeledik:
- Münih Teknik Üniversitesi
- Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi
- Heidelberg Ruprecht-Karls Üniversitesi
- Karlsruhe Teknoloji Üniversitesi
- Berlin Humboldt Üniversitesi
- Berlin Özgür Üniversitesi
- RWTH Aachen Üniversitesi
- Freiburg Albert-Ludwigs Üniversitesi
- Berlin Teknik Üniversitesi
- Tübingen Eberhard Karls Üniversitesi
Almanya Üniversitelerinde En Çok Tercih Edilen Bölümler Nelerdir?
Alman üniversiteleri teknik bölümlerde en çok tercih edilen üniversitelerin başında gelmektedir. Özellikle mühendislik bölümleri hem Alman öğrenciler hem de yurtdışında üniversite okumak isteyenler tarafından sıkça tercih edilen lisans bölümleri arasındadır.
Makine mühendisliği, endüstri mühendisliği, uçak mühendisliği, bilgisayar mühendisliği dışında son zamanlarda artan talepler arasında yenilenebilir enerji ve malzeme mühendisliği ile nano teknoloji gibi bölümlerde bulunuyor.
Münih Teknik Üniversitesi özellikle mühendislik bölümü okumak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği üniversitelerin başında geliyor.
Mühendislik dışında sanat bölümleri de Almanya’da çok tercih edilen bölümlerden. Sanat alanında hem lisans hem de yüksek lisans yapmak isteyen birçok öğrenci Alman üniversitelerini tercih ediyor.
Grafik, heykel, müzik, moda, tiyatro gibi alanlarda eğitim alabileceğiniz bu üniversitelerden en bilineni ise Berlin University of the Arts.
Bu bölümler dışında ise hukuk, psikoloji, ekonomi ve iktisat gibi alanlar öğrenciler tarafından tercih edilen üniversite bölümlerinden.
Almanya’da Üniversite Okumak İçin Şartlar Nelerdir?
Almanya üniversite okumak için ilk olarak Türkiye’de lise eğitiminizi tamamlamış olmanız ve ÖSYM tarafından yapılan Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) katılmanız gerekiyor. Almanya’daki üniversitelere başvurmak için bu sınav sonucunda bir tercih yapmanız ve tercih yaptığınız üniversiteyi kazanmış olmalısınız.
Ancak kazandığınız üniversiteye kayıt yaptırmanız ya da o üniversitede eğitim görmenize gerek yok. Tercih ettiğiniz okul özel, devlet ya da vakıf üniversitesi olabilir. Sadece 4 yıllık örgün eğitim vermesi gerekiyor. Eğer açıköğretim bölümlerinden birini tercih etmişseniz Alman üniversitelerine başvuru yapamazsınız.
Türkiye’de örgün eğitim veren bir lisans programında okuyorsanız Almanya’da aynı bölümde bir üniversitede aldığınız ortak dersleri saydırarak okumaya devam edebilir ve okuduğunuz Alman üniversitesinden diploma alabilirsiniz. Bu konuda yurtdışında lisans tamamlama yazımızı da inceleyebilirsiniz.Hangi dersleri saydırabileceğiniz kazandığınız Alman üniversitesindeki dekanlık tarafından karar verilir.
Girdiğiniz sınav sonucunda tercih ettiğiniz bölümün Almanya’da istediğiniz bölüm ile aynı veya aynı puan türünde bölümler olması gerekiyor. Örneğin; Almanya’da bilgisayar mühendisliği isteyen bir öğrencinin Türkiye’de bilgisayar mühendisliği ya da herhangi bir mühendislik bölümünü kazanması gerekir. Eğer Türkiye’de başka bir bölüm (İşletme ya da hukuk gibi) tercih etmişse Almanya’daki üniversitede mühendislik okuyamaz.
Üniversite sınavında aldığınız notlar ve başarı sıralaması da Almanya’daki bölümlere girmek için önemli etkenlerdir. Okul birincisi ya da sınavda önemli başarılar kazanmış kişilerin başvurularının kabul edilmesi daha yüksektir. Yani başarı sıralamanız ne kadar yüksekse daha iyi bir üniversiteye kabul şansınız artar.
Üniversiteyi kazandığınız zaman bir Alman üniversitesine başvuru yapmak için 1 sene süre bulunur. Çünkü Almanya’da kazandığınız bölümün geçerlilik süresi 1 senedir.
Türkiye’de İstanbul Erkek Lisesi veya Özel Alman Lisesi’nde eğitim görmüşseniz Abitur diploması alabilirsiniz.
Bu diploma Almanya dahil birçok ülkede IB diplomasına eş değer olarak görülen bir lise diplomasıdır. Eğer Abitur diplomanız varsa Almanya’daki üniversitelere başvuruda bulunurken size artı puan sağlayacağını unutmayın.
Almanya uzun süreli vizeler için kişinin yaşamını idare ettirebileceğinden emin olmak için bloke hesap açılmasını da isteyebiliyor. Almanya bloke hesap açma sayfamızdan detaylara ulaşabilirsiniz.
Almanya’da Üniversite Eğitimi Almak İçin Gereken Dil Seviyesi Nedir?
Almanya’da üniversite eğitimi düşünüyorsanız başvurunuzun kabul edilmesi için C1 seviyesinde akademik Almanca bilmeniz birçok üniversite için kabul edilme ihtimalinizi oldukça arttıracaktır.
Alman üniversiteleri, üniversite başvuruları için yeterlilik sınavına girmenizi ve yeterlilik sınavının sonuçlarını üniversiteye sunmanızı isterler. (TestDaF, DSH 2 veya Telc C1 Hochschule)
Ancak B1 veya B2 düzeyinde Almanca bilen öğrencileri kabul eden üniversiteler de bulunmaktadır. Ancak kabul edildiğiniz süreç sonunda bir dil okuluna giderek yoğun bir Almanca dil eğitimi almanız gerekmektedir.
Almanca dışında İngilizce yeterlilik şartı da üniversite kabul aşamasında sizden talep edilebilir.
Almanya’da Lisans Başvurusu İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Almanya’da üniversite başvuru yapmak isteyen öğrencilerin en çok dikkat etmesi gereken adım erken başvurudur. Almanya’da lisans eğitimi yaz dönemi ve kış dönemi olmak üzere ikiye ayrılır.
Yaz dönemi için başvuru yapmak isteyen öğrenciler belgelerini 15 Ocak tarihine, kış dönemi için başvuru yapmak isteyen öğrenciler ise belgelerini 15 Temmuz tarihine kadar tamamlaması ve teslim etmesi gerekmektedir. Üniversite başvuruları için gereken belgeler ise şunlardır:
- Mezun olduğunuz liseden alacağınız lise diploması
- ÖSYM yerleştirme belgesi (üniversiteyi kazandığınıza dair belge) (Alman müfredatı ile eğitim veren okullardan ve ABITUR diploması olan kişilerden istenmez.)
- Transkript
- Pasaport
- Biyometrik fotoğraf
- Dil yeterlilik belgesi (Almanca ve/veya İngilizce)
- Başvuracağınız üniversiteye yazılmış motivasyon mektubu.
Motivasyon mektubu neden başvurduğunuz üniversiteyi ve bölümü istediğinize dair bir yazı olmalıdır. Bu yazıyı Almanca olarak yazmalısınız.
Almanya’da üniversite başvuruları için genellikle İngilizcede TOEFL’dan 550 ya da IELTS’den 6.5 alınması yeterlidir. Ancak bazı Alman üniversiteleri belli bir Almanca dil yeterliliği de talep edecektir. Böyle bir durumda yapılması gereken TestDaf (üniversiteye giriş Almanca dil sınavı) ya da DSH yeterlilik belgelerini almanız.
Üniversiteye sunacağınız bütün belgelerin Almanca tercümesi yapılması ve noter onaylı olması gerekir. Ayrıca herhangi bir sorun çıkması olasılığına karşı başvurularınızı daha erken yapmanızı öneririz.
Böylece herhangi bir problem ile karşılaşırsanız düzeltmek için zaman kazanmış olursunuz. Başvurunuzu eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra sonucun size gelmesi yaklaşık 3 ila 6 haftayı bulabilir.
Alman üniversitelerinin genel olarak istediği belgeler bunlardır. Başvuru sırasında üniversitelerin ek belgeler isteyebilirler. Üniversiteler tarafından istenen belgelerin tam listesini ve kesin kayıt tarihleri hakkında en doğru bilgiye başvuruda bulunduğunuz üniversitenin internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Almanya’da Üniversite Ücretleri Ne Kadardır?
Almanya’daki üniversitelerin öğrencilerden aldıkları harç ücretleri değişkenlik gösterebiliyor Birçok devlet üniversitesi hem Alman öğrencilerine hem de yabancı öğrencilere ücretsiz eğitim veriyor. Bazı üniversiteler ise dönemlik olarak 300 ila 500 Euro arasında değişen harç ücreti alabiliyor. Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen birisi diğer ülkelere göre çok daha düşük ücretlerle kaliteli eğitim alma imkânı buluyor. Tabii ki Amanya’daki yaşam masraflarının pahahlılığı Türkiye’ye göre çok daha yüksek.
Almanya’da Üniversiteye Kayıt Olmak İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Almanya’da bir üniversiteye başvurunuz kabul edildiği zaman kayıt işlemlerine başlayabilirsiniz. Öncelikle Almanya’da bir üniversiteye kayıt olmak için gereken belgeleri topladıktan sonra vize ve sağlık sigortası başvurularınızı yapmalısınız. Almanya sağlık sigortasına oldukça önem veren bir ülke olduğu için sağlık sigortanız olmadığı takdirde üniversiteye kaydınız da yapılmayabilir. Alman üniversitelerinin kayıt sırasında istediği evraklar şunlardır:
- Vize veya oturma izni
- Pasaport
- Vesikalık fotoğraf
- Kayıt formu
- Kabul belgesi
- Sağlık sigortası
- Harç ödemesi yapılacaksa dönem ücretinin ödendiğine dair makbuz
Bu evraklar genel olarak her üniversitede aynıdır. Ancak üniversitelerin farklı evraklar isteyebileceğini de unutmayın. Hangi evrakların istendiğine dair en güncel bilgiyi kayıt yaptırdığınız üniversitelerin internet sitelerinden öğrenebilirsiniz.
Almanya’da Burs İmkânları Nelerdir?
Almanya’da üniversite okumak birçok ülkeye göre daha ucuz. Ancak üniversitede okuduğunuz süre boyunca alabileceğiniz burs imkânları bulunuyor. Bu yerler dışında üniversitelerde öğrencilere burslar hakkında bilgi vermektedir. Yurtdışında burslu okumak için başvuruda bulunabileceğiniz yerler şunlardır:
- DAAD Türkiye Bursu
- Erasmus Burs Programı
- Heinrich Böll Scholarship
- Deutschlandstipendium Bursları
- Rosa Luxemburg Stiftung Scholarships
- Friedrich Ebert Stiftung Scholarships
- Goethe Goes Global Scholarships
- Friedrich Naumann Foundation Scholarship
- University of Heidelberg Amirana Scholarship
Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?
Almanya’da üniversite okumak için öğrenci vizesi almanız gerekiyor. Almanız gereken vize uzun süreli Ulusal Vize (D tipi) kategorisinde sayılır. Bu vizeyi almak için başvuruları doğrudan Alman Konsoloslukları veya Almanya Büyükelçiliğinden yapabilirsiniz.
Vize işlemleri yoğunluğa göre birkaç ay sürebilmektedir. Bu yüzden vize işlemlerinizi en az 3 ay öncesinden yaparsanız daha kolay bir süreç geçirirsiniz. Öğrenci vizesi almak için gereken en güncel evrakları ve neler yapılması gerektiği hakkında bilgiye Alman Başkonsolosluğunun internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
Öğrenci vizesi için gereken evraklar şunlardır:
- Başvuru formu
- Pasaport
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Motivasyon yazısı
- Özgeçmiş yazısı
- Eğitimle alakalı belgeler
- İş tecrübeleri hakkında belgeler
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Seyahat sağlık sigortası
- Geçiminizi ve öğrenim masraflarınızı karşılayabileceğine dair belgeler
- Adli sicil raporu
- Almanca dil yeterliliği belgesi
Ayrıca herhangi bir problem ile karşılaşmamak için pasaport sürenizin öğrencilik sürenizden uzun olmasına dikkat edin.
Almanya’da Üniversite Okumanın Avantajları Nelerdir?
Alman üniversitelerinin öğrencilere sunduğu birçok avantaj bulunuyor. Özellikle bir öğrenci üniversitede okuduğu süre boyunca Almanya’da part time (haftada 20 saat) çalışma imkanına sahip oluyor. Öğrenciler okul dışında bir yerde de işe girebilecekleri gibi üniversitede de çalışma imkanına sahiptirler. Böylece kendi giderlerini karşılayabiliyor ya da ek bir gelir elde etmiş oluyor.
Almanya, Alman üniversitelerini başarıyla bitiren kişiler içinde üniversite bitiminden sonraki ilk bir yıl içinde sigortalı bir işte çalışmaya başlamaları durumunda Almanya’da oturma ve çalışma izni veriyor.
Alman üniversitelerinin dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında olduğundan bu üniversitelerden alınan diploma tüm dünyada geçerli sayılır ve birçok iş imkânını da birlikte getiriyor. Alman üniversitelerinden alınan diplomalar Türkiye’de de Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliği de bulunuyor.
Almanya’da bir üniversitede okurken Erasmus gibi birçok farklı eğitim projesine, stajlara ve konferanslara da ücretsiz olarak katılabilir ve Almanya dışında birçok ülkede eğitim ve staj imkânına da sahip olma imkânınızda bulunuyor.