Günümüzde insanlar alışverişlerini internet üzerinden yapıyor. Evden çıkmadan dünyanın neresinde olursa olsun istediğiniz ürünü almak ve kapınıza getirtmek oldukça kolay bir durum. Bu kolaylık satış yapan kişilerin de ürünlerini dünyaya daha kolay satmasına olanak sağlıyor.
Özellikle el yapımı ürünler oldukça revaçta. El yapımı mumlardan tutun örgülere hatta aksesuarlara kadar her türlü ürünü internet üzerinden satabilirsiniz. Peki, bunun için neler yapmanız gerekiyor? Bu yazımızda yurtdışına el yapımı ürünler satmak hakkında bilmeniz gerekenleri ve bildiklerimizi anlatacağız.
Yurtdışına El Yapımı Hangi Ürünler Satılabilir?
Yurtdışına yaptığınız birçok el yapımı ürün satabilirsiniz. Burada sizin el beceriniz, kullandığınız ürünler gibi birçok etken ön plana çıkıyor. Genellikle ülkelerin yasaklı ürün kapsamında olmayan her türlü ürünü problemsiz bir şekilde satışını gerçekleştirebilirsiniz. Yine de daha yüksek satış rakamlarına ulaşmak için fark yaratmanız gerektiği bir gerçek.
Aslında bu noktada kendinize belirleyebileceğiniz 2 farklı hedef bulunuyor. Nispeten düşük fiyatlardan satarak çok yüksek satış adetlerine ulaşmak ya da yüksek fiyatlı bir ürün koleksiyonu ortaya çıkararak satış sayılarını çok arttırmadan gelirlerinizi arttırmak. Konumuz özellikle el yapımı ürünler olduğu için üretilecek ürün sayısını arttırmak bir noktadan sonra daha zor olabilir. Bu sebeple bizim önerimiz ürün yelpazenizde daha yüksek fiyatlı ürünler barındırabilmeniz yönünde.
Aslında bunun da yolu işlevdense “estetiği” ön plana çıkarmaktan geçiyor. Yani birisi sizin bir ürününüzü işlevi sebebiyle aldığında rekabet ettiğiniz birçok ürün daha olacaktır fakat ortaya rekabeti daha az olan özgün ürünler çıkarabilirseniz fiyatı da sizin belirlemeniz elinizde.
Bu noktada 3 farklı alan ön plana çıkıyor: Genellikle aksesuar, kıyafet, dekorasyon gibi alanlarda el yapımı ürünlerin satış rakamları yüksek. Aynı zamanda hedef kitle çok geniş olduğundan yüksek fiyatlı ürünler üretmek de mümkün.
Kendi ürettiğiniz ürünleri yurtdışına satmak için kendi sitenizi açabilir ya da ilk başta fazla kişiye ulaşmak için uluslararası pazar yeri sitelerinden faydalanabilirsiniz.
Yurtdışına El Yapımı Ürünler Hangi Sitelerden Satılabilir?
Ürünlerinizi internet üzerinden satmak isterseniz hangi siteleri kullandığınız oldukça önemli. Hedef kitlenizin daha yoğun olarak bulunabileceği siteleri belirlemelisiniz. Satışını yapmak istediğiniz ürünlere yönelik siteleri bulursanız daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.
Örneğin; Etsy el yapımı ve vintage ürünlerin daha çok satıldığı bir site. Bu site el yapımı ürün arayanların ilk baktığı site olacaktır. Aynı şekilde Amazon çok fazla kişinin alışveriş yaptığı bir site ancak büyük markaların daha uygun fiyatlara satış yapması nedeniyle istediğiniz satış rakamlarına ulaşamayabilirsiniz. Özellikle el yapımı ürün satışı yapan siteler şunlardır:
Etsy
Etsy; vintage ve el yapımı ürünlerin çokça satıldığı bir e-ticaret sitesi. Bu alanda açık bir şekilde sektör lideri ve sadece Etsy odaklı bir yazı daha hazırlamamız mümkün.
Bu tarz ürünlere ilgi duyan ve almak isteyen kişilerin de ilk baktığı sitelerin başında geliyor. Etsy’de bir sanal dükkan açmak istiyorsanız yaptığınız ürünlerin kendi üretiminiz olması gerekiyor. Site ikinci el ya da başkasının yaptığı bir ürünün satışa sunulmasına izin vermiyor. Böyle bir durumda hesabınız kalıcı olarak kapatılabiliyor.
Etsy’de bir dükkan açmanız için işletme olmanıza gerek yok. Bireysel olarak da bir sanal dükkan açabiliyorsunuz. Siteyi incelerseniz Türkiye’den de birçok kişinin de bu siteyi kullandığını görebilirsiniz.
Etsy ilk 40 ürünü ücretsiz olarak listelemenize olanak sağlıyor daha sonra eklediğiniz her ürün başına siteye bir para ödemek zorundasınız. Ayrıca Etsy yaptığınız satışlardan da bir komisyon alıyor. Yaklaşık 2 milyon sanal dükkanı bünyesinde barındıran Etsy, rekabetin oldukça yüksek olduğu sitelerden biri. Yine de rekabet de diğer el yapımı ürünlerle olacağı için fiyat belirleme konusunda diğer büyük markaların bulunduğu Amazon gibi pazaryerlerine karşı avantajlısınız.
Etsy’nin hem alıcı hem de satıcılara sunduğu birçok imkan var. Satıcılar, alıcılar ile birebir iletişime geçebiliyor. Özellikle kıyafet ürünleri satıyorsanız satın almak isteyen kişinin ölçülerini ya da özel olarak istediği özellikleri kolaylıkla öğrenme olanağı oluyor.
Ödemeler konusunda da 2020 yılından itibaren Türkiye’de Etsy Payments’tan ödeme almak mümkün. Yani yurtdışında banka hesabı açmak ya da Paypal hesabı bulmaya çalışmak gibi dertlere artık gerek yok. Etsy Payments’ın ise tek dezavantajı komisyon oranları biraz yüksek.
Her ödemede alınan ve hesabınıza geçerken alınan komisyonla birlikte toplam %11.5 + 3 TL komisyon ödeyeceksiniz. Etsy 600 Lira’nın altındaki para çekim taleplerinde de 42 Liralık ek bir komisyon alıyor.
Etsy’de Yurtdışına Ürünler Satan 5 Türk Mağazası
Sizler için Etsy’de dükkanı olan bazı Türk mağazalarını derledik ve seçtiğimiz 4 farklı dükkanla farklı size neler yapılabileceğini göstermek istedik. Özellikle bu mağazalar arasına çok fazla satış yapan bir mağaza, yeni başlayan bir dükkan ve farklı alanlardan seçtiğimiz örnekler ekledik.
MonoArtAndDesign
Mono Art and Design 2018 yılından beri Etsy’de ve tam olarak da platformun ne kadar farklı seçenekler sunduğunu size kanıtlıyor. Sulu boya ile ev ve mekan çizimlerine odaklanan dükkanda kendinize özel düğün davetiyesi de duvarınıza asmak istediğiniz bir yapının suluboyasını da yaptırabiliyorsunuz.
Etsy’de dijital ürünler de satmak mümkün yani satıcı kullanıcılara dijital kopya ya da + baskı maaliyeti karşılığında doğrudan ürünü kargolama seçeneğini de sunuyor.
2018 yılından beri Etsy’de olan mağaza 7725 satışa ulaşmış.
DECOVIENO
Duvarınıza asabileceğiniz metal dünya haritaları, metal saatler ve çeşitli tasarımlarla metal dekorasyon ürünlerine odaklanan bir yerel mağaza. Kendilerini “Art meets metal” şeklinde tanıtıyorlar. Yukarıda anlattığımız dekorasyon konusuna iyi bir örnek. Aynı zamanda yurtdışına el yapımı ürün satmak denince kendinizi çok da kısıtlamamanız gerektiğini de gösteren bir mağaza.
2017 yılından bu yana Etsy’de toplam 4452 ürün satışına ulaşmış.
sineminugur
Giyim, aksesuar alanında kendinize spesifik bir alan belirleyerek nasıl fark yaratabileceğinizi ortaya koyan bir yerli mağaza. Yalnızca çantaya odaklanmış ve 35 farklı çanta tasarımına sahip. Kendilerini sokakta başkalarında göremeyecekleri farklı çantalar arayan kitleyi hedef olarak belirmeiş ve yorumlardan da anlaşıldığı kadarıyla dünyanın her yerine çanta satışı yapmış. Şu ana kadar tam 4565 ürün satışına ulaşmış.
SFdizayn
El yapımı ve kişiselleştirilebilir ürünler üreten bir mağaza. İçine yazı yazabileceğiniz pusuladan fotoğraf baskılı cüzdana kadar geniş bir yelpazesi bulunuyor. Bu saydığımız diğer mağazalarda satış rakamı olarak çok farklı bir yerde duruyor. 2012’den beri Etsy’de olan mağaza toplam 91 binden fazla ürün satmış. En çok satan ürünlerinin de şu anki fiyatlarının ortalama 300 Lira civarında olduğunu belirtelim. Hesaplayıp hesaplamamak size kalmış.
Via Vela
Üstteki örnekler için zaten artık düzen oturmuş, kendime yer edinemem diye düşünenler varsa diye bu örneği de eklemek istedik. 2021 yılında kurulan bu mağaza mum ürünlerine odaklanıyor. Henüz çok yeni olan bu mağazanın yalnızca 11 satışı bulunuyor fakat fotoğraf kalitesi ve ürün kalitesi mum kategorisinde rekabet çok yüksek olsa da mağazanın azimle devam ederse büyüyebileceğini gösteriyor.
Etsy konusunu kapattığımıza göre şimdi de diğer alternatiflere değinelim.
Bonanza
Bonanza, diğer satış yapan sitelere oranla satış yapan kişilerden daha düşük komisyon ücreti alıyor. Ürün listeleme ve aylık dükkan ücreti alınmıyor ve Amazon veya Etsy gibi sitelerde satış yapıyorsanız listelediğiniz ürünleri kolaylıkla Bonanza’ya aktarabiliyorsunuz.
Artfire
Artfire’da el işi ürünlerinizin yanı sıra dijital olarak yaptığınız ürünleri ve el işi malzemelerini de satabilirsiniz. Artfire’ın kullanıcılarına sunduğu en önemli özelliklerden biri reklamsız bir site ve 250 ürüne kadar ücretsiz listeleme imkanı. Ancak Artfire’da bir sanal dükkan açacaksanız bu aylık ücret ödemeniz gerekiyor. 4.95 dolardan başlayan fiyatlar 40 dolara kadar çıkabiliyor. Ödediğiniz aylık ücretler ile listeleme sayınız artıyor ve sitenin satılan ürünlerden aldığı fiyatlar düşüyor.
BigCartel
Türkiye’de çok bilinmeyen el yapımı ürün satışı yapılan sitelerden biri de Bigcartel. Bu sitede birkaç farklı ödeme yaparak farklı özellikler elde edebilirsiniz. Site vergi ve kargolama gibi alanlarda da satıcılara yardımcı oluyor. Ayrıca Bigcartel’e üye olduğunuzda ürünlerinize ait bir web sitesi de açılıyor.
Zibbet
Adı yeni duyulmaya başlayan bir başka satış siteside Zibbet. Diğer satış sitelerine göre daha az satıcı bulunduğundan daha az rekabet ortamı bulunuyor. Aylık bir ödeme yaparak sanal dükkan açabiliyorsunuz. Ayrıca bu ödeme kişiselleştirilmiş alan adı ve web sitesini de kapsıyor. Zibbet’in dezavantajı hangi ödemeyi yapmış olursanız olun yükleme yapabileceğiniz ürün görselinin sınırlı olması.
Handmade at Amazon
İnternetten satış denince ilk akla gelen sitelerden biri Amazon. Amazon’da bulamayacağınız ürün neredeyse yok. Ancak el yapımı ürün satmak istiyorsanız Amazon bunun için özel bir bölüm oluşturdu . Handmade at Amazon sayfasında bir sanal dükkan açarak sizde yurtdışına el yapımı ürün satmak için ilk adımlarınızı atabilirsiniz. Ancak Handmade at Amazon’da satış yapmak istiyorsanız siteye başvuru yapmanız gerekiyor ve her başvuran kabul edilemeyebiliyor.
eBay
Satış yapmak isteyen kişilerin ilk baktıkları sitelerden biri olan eBay’de yaptığınız el işi ürünleri satabileceğiniz bir yer. 100 milyondan fazla kullanıcı olan eBay, ürünlerinizi daha fazla kişiye tanıtmak için en iyi sitelerden biri. Ayrıca 50 ürünü ücretsiz listelemenize olanak sağlayan site sizden satış yapmadığınız sürece hiçbir ücret almıyor. Satış yaptığınız zamanda belirli bir komisyon kesintisi yapılıyor.
Ancak yurtdışına el işi ürünler satmak için ilk bakılan yerlerden biri olmayabiliyor. eBay’in dezavantajı çok fazla satıcı bulundurduğundan ürünleriniz istediğiniz fiyatlara satılamayabiliyor. Ancak ürünlerinizi fazla kişiye tanıtmak için ilk etapta satış yapabileceğiniz sitelerden biri. eBay’de satış yapabilmek için Paypal hesabının zorunlu olduğunu ve maalesef Paypal hesabını şu an Türkiye’den açmanın mümkün olmadığını da hatırlatalım.
Yurtdışına El Yapımı Ürün Satarken Bilinmesi Gerekenler
Satış kısmını gerçekleştirdikten sonra bilmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi kargo. Yurtdışına gönderimini yapacağınız ürünlerin en iyi şekilde alıcıya ulaşması için düzgün bir kargo firmasıyla çalışmanız sizin için her zaman bir avantaj olacaktır.
Türkiye’de PTT Kargo, MNG Kargo ve Yurtiçi Kargo yurtdışı gönderimi yapan kargo şirketlerindendir fakat Etsy’de kargolama hızınız da mutlaka mağazanızın itibarını etkileyen bir konu olacaktır. Bu sebeple kargo sürelerini tahmini olarak belirtmeniz hatta olabilecek en hızlı alternatiflere yönelmeyi denemeniz de mümkün. Yurtdışı e-ticareti de amacı haline getirmiş farklı kargo şirketleri de bulunuyor.
Örneğin Navlungo da sizin için önemli bir alternatif haline gelebilir. Etsy mağazanızı sisteme entegre ederek doğrudan kargo şirketleriyle panel üzerinden sipariş geldikçe anlaşabiliyorsunuz.
Hem hızlı hem de ekonomik çözümleri keşfetmek bu sayede mümkün oluyor. Etsy entegrasyon konusunda bu yazıdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yurtdışına kargo gönderme hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz linkine tıklayarak yurtdışına kargo göndermek yazımızı okuyabilirsiniz.
Satış yapmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken diğer önemli konulardan birisi de vergi. Satış yaptığınız zaman otomatik olarak bir gelir elde edeceğinizden bu gelir üzerinden bir vergi ödemesi yapmanız gerekiyor.
Bu durumda da ilk yapmanız gereken yıllık satış tutarınıza göre vergi mükellefi olup olamayacağınıza karar vermek.
2021 yılında pandemi şartlarının da etkisiyle çıkarılan bir yasayla bir iş yeri açmadan ve seri üretim yapmadan evde kendi imkanlarıyla ürettikleri ürünleri satanlar yılda 220.000 Liraya kadar gelir vergisinden muaf hale geliyor.
Eğer bu şartları yerine getiremiyorsanız yurtdışına el yapımı ürünler satmak için vergi ödemesi yapmak ve bir şirket kurmanız gerekiyor. Böylelikle internet üzerinden satışlarınıza devam edebilirsiniz. İnternet üzerinden el yapımı ürünler satmak istiyorsanız ve vergilendirme konusunda daha detaylı bilgi almak isterseniz bir mali müşavire danışmanız en doğrusu olacaktır.