Yurtdışında yaşayan ve Türkiye’ye belirli bir süre ya da temelli olarak gelen kişilerin araçlarını Türkiye’de kullanmaya devam etmesi için uyması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bunların başında da yurtdışında kullandıkları ehliyeti Türk ehliyetine çevirmek gelmektedir.
Yurtdışı ehliyetini Türk ehliyetine çevirmek için hangi evraklar gerekir, nereye başvuruda bulunmak gerekir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda anlatacağız.
Yurtdışı Ehliyeti Türkiye’de Geçerli midir?
Türk vatandaşı ya da yabancı uyruklu kişiler, ülkeler arası yapılan antlaşmalar gereği yurtdışında aldıkları ehliyetleri Türkiye’de kullanma hakkına sahiptirler. Ancak yurtdışı ehliyetlerinin Türkiye’de geçerli bir süresi bulunmaktadır. Bu süre sonunda Türkiye’de araç kullanıma devam etmek isteyen kişilerin yurtdışı ehliyetlerini Türk ehliyetine çevirmeleri zorunludur.
Yurtdışı Ehliyetleri Türkiye’de Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Yurtdışından alınan ehliyetler Türk vatandaşları için Türkiye’de 2 yıl süreyle geçerlidir. İlk 6 ayın ardından yurtdışı ehliyetini kullanmak isteyen kişiler ehliyetin yeminli tercümesini dış temsilcilikler veya noter tarafından onaylatarak 2 yıla kadar yurtdışı ehliyetlerini kullanabilirler.
2 seneyi dolduran veya kalıcı olarak Türkiye’de yaşayacak olan kişilerin yurtdışı ehliyetlerini 2 sene içerisinde Türk ehliyetine çevirmesi zorunludur. Çevrilmemesi durumunda araç kullanımı yasaktır.
Yabancı Uyruklu Vatandaşlarının Ehliyetleri Türkiye’de Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Ülkeye giriş yapan yabancı uyruklu vatandaşlarının ehliyetleri ülkeye giriş yaptıkları tarih itibariyle en fazla 6 ay süreyle geçerlidir.
6 aylık sürenin sonunda Türkiye’de kalacak yabancı uyruklu kişiler araç kullanabilmek için sürücü belgelerini Türkiye ehliyetiyle çevirmesi gerekmektedir.
Hangi Ülkelerin Ehliyetleri Türk Ehliyetine Çevrilebilir?
Yurtdışından alınan ehliyetleri Türk ehliyetine değiştirme işleminin yapılabilmesi için Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olan ve sürücü belgelerinin karşılıklı değişimi konusunda anlaşma yapılmış olan 84 ülkeden birine dâhil olunması gerekmektedir.
Bu ülkelerin dışında kalan ülkelerden alınmış ehliyetlerin Türk ehliyetine çevrilmesi mümkün değildir. Türkiye ile karşılıklı anlaşması bulunan ve ehliyet değişimi yapılabilecek ülkeler şunlardır:
Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bahamalar, Bahreyn, Belçika, Beyaz Rusya(Belarus), Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna-Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvator, Endonezya, Ermenistan, Estonya, Fas, Fildişi Sahilleri, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gana, Guyana, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İran İslam Cumhuriyeti, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kosta Rika, Kuveyt, Küba, Letonya, Liberya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Meksika, Moğolistan, Moldova, Monako, Nijer, Norveç, Orta Afrika Cumhuriyeti, Özbekistan, Pakistan, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Senegal, Seyşeller, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Şili, Tacikistan, Tayland, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Uruguay, Vatikan, Venezuela, Yunanistan, Zimbabve.
Ehliyet sahibi olduğunuz ülke bu ülkelerden biri değilse yurtdışı ehliyetinizi Türk ehliyetine çevirme şansınız yoktur. Türkiye’de daha önce ehliyetiniz yokmuş gibi sıfırdan ehliyet başvurusu yapmalı ve yeniden ehliyet almalısınız.
Yurtdışı Ehliyeti Türk Ehliyetine Çevirme İşlemi Nereden Yapılabilir?
Yurtdışı ehliyetini Türk ehliyetine çevirme işlemleri Nüfüs ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle ehliyet çevirme işlemleri Nüfüs Müdürlükleri’ne gidilerek yapılmaktadır.
Ehliyet değiştirme işlemini gerçekleştirmek için öncelikle randevu alınması gerekmektedir. Randevu işlemlerinizi https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinden ‘’Sürücü Belgesi/Randevu Al’’ kısmından yapabilirsiniz.
Yurtdışı Ehliyetini Türk Ehliyetine Çevirmek için Gereken Belgeler Nelerdir?
Randevunuzu aldıktan sonra gerekli belgelerin listesi şunlardır:
- Sürücü belgesinin noterden veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi.
- Yabancı sürücü belgesinin aslı ve renkli fotokopisi.
- Nüfus cüzdanı veya pasaport aslı ve fotokopisi. (Yabancı uyruklu kişiler için ikametgâh belgesinin aslı ve fotokopisi)
- Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz.
- Sürücü sağlık raporu. (Devlet hastanesi veya özel sağlık kuruluşlarından alınmalıdır.)
- Bir adet biyometrik fotoğraf (Son altı ay içinde çekilmelidir.)
- Kan grubu belgesi veya yazılı beyanı.
- Öğrenim belgesi, yurt dışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi.
- Adli sicil belgesi. (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
**KKTC sürücü belgelerinin tercümesi istenmez.
Yurtdışı Ehliyetini Türk Ehliyetine Çevirme Ücreti Ne Kadardır?
Ehliyet çevirme ücretleri için ödenecek miktar her sene yılbaşında güncellenmektedir. Ödeme miktarının kalemleri arasında olan bedeller şunlardır:
- Ehliyet sınıfına göre harç,
- Sürücü belgesi ücreti,
- Vakıf payı,
2021 Yılı Ehliyet Harç, Kart ve Vakıf Payı Bedelleri
- Sürücü Belgesi Kart Bedeli: 225.00 TL
- Vakıf Payı: 45 TL
- A1, A2 ve A Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti: 272 TL
- B Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti: 820.10 TL
- F ve H Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti: 272 TL
- D, E, G Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti: 1.368,40 TL
Yani B sınıfı bir sürücü belgesi için ödemeniz gereken toplam bedel Kart Bedeli + Vakıf Payı + B Sınıfı Ehliyet Harç Bedeli’nden oluşmaktadır. Bu da toplam 1090 TL yapar. Bunun haricinde noter tasdikli tercümeler için de ücret ödemeniz gerekecektir.
Yurtdışı Ehliyetini Türk Ehliyetine Çevirme Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler
- Sürücü belgesi alacaklar olanlar için 2918 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde belirtilen eğitim ve sınav şartı hariç, söz konusu maddedeki hükümlü olmama, yaş, öğrenim ve sağlık şartları aynı şekilde aranmaktadır. Sadece diplomatik muafiyeti olan yabancılar için, gerekli şartları taşıdıklarına dair yazılı beyanları esas alınır; fakat ikili veya çok taraflı anlaşma hükümleri ile uygulamalar aynen saklı tutulur.
- Türk sürücü belgesi ile değiştirilen yabancı ülkeden alınan ehliyetler alınan ülkeye geri gönderilir.
- Yurtdışında aldığınız ehliyetin sınıfından farklı bir sınıfta ehliyet almak istendiğinde de mevcut ehliyetinizi Türk ehliyetine çevrilmiş olması gerekir.
- Geçici olarak alınmış olan yabancı sürücü belgeleri değiştirilmez.
- Yabancıların Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olan ülkelerden aldıkları, motorlu bisiklet motosiklet, lastik tekerlekli traktör, iş makinesi veya otomobil cinsi araçları kullanmak için aldıkları sürücü belgelerine karşılık olarak B sınıfı ehliyet verilir. Eğer ehliyetlerinde söz konusu araçları römorkla kullanmaya yetkileri varsa BE sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir. Bunların dışındaki kalan tüm sınıf sürücü belgelerinin talep edilmesi halinde ise eğitim ve sınav şartı da aranır.
- Gerekli görülürse, Dışişleri Bakanlığı veya dış temsilcilikler vasıtası ile sürücü belgesinin doğruluğu araştırılabilir.
- Eğer bu şartlara uymadan, yabancı ehliyetle araç kullanırsanız hakkınızda 2918 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine istinaden işlem yapılır.
Özetle yurtdışı ehliyeti Türk ehliyetine çevirmek için bilmeniz gerekenleri ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlattık. Türk vatandaşları için de yurtdışında ehliyet değiştirme süreci benzer şekilde işlemektedir.